Roy Cohn

Mannen som formet Trump

Roy Cohn var mafiaadvokat i New York, rådgiver for kommunist­jeger Joseph McCarthy − og mannen som formet den Donald Trump vi kjenner i dag.

<b>SAKSØK DEM:</b> Roy Cohn spilte en sentral rolle i Donald Trumps tidlige år som eiendomsinvestor i New York, som familiens hardtslående advokat. Her fra åpningen av Trump Tower i oktober 1983.
SAKSØK DEM: Roy Cohn spilte en sentral rolle i Donald Trumps tidlige år som eiendomsinvestor i New York, som familiens hardtslående advokat. Her fra åpningen av Trump Tower i oktober 1983. Foto: Sonia Moskowitz/Getty images
Sist oppdatert

«Be dem dra til helvete», sa advokaten Roy Cohn til Donald Trump.

Det var høsten 1973 og Trump og faren var saksøkt av amerikanske myndigheter for å diskriminere afroamerikanske leietagere. Det så stygt ut for Trump-familien da den da 27 år gamle Donald Trump oppsøkte Roy Cohn på den legendariske Manhattan-klubben «Le Club».

Trumps advokater hadde opprinnelig rådet far og sønn til å inngå et forlik. Det var ikke Cohns stil. Han var en av datidens mest berømte og beryktede advokater, og mente Trump-familien måtte ta kampen i retten.

Som sagt så gjort: Trump saksøkte Justisdepartementet for 100 millioner dollar for de «uansvarlige og grunnløse» anklagene. Med Cohn som prosessfullmektig.

Søksmålet ble avvist av en føderal dommer. Først etter en serie teatralske beskyldninger mot myndighetene fra Cohn inngikk far og sønn Trump til slutt et forlik med myndighetene uten at de innrømmet skyld. Det var starten på et langt, og tett samarbeid mellom Donald Trump og mafia­advokaten og rådgiver for kommunistjeger Joseph McCarthy, Roy Cohn.

Det var også starten på Trumps bruk av søksmål som PR-triks. For pressen er søksmål nyheter. Det visste Cohn, og Trump forsto verdien av det.

Les også: (+) Nakenmodellen som ble USAs førstekvinne

<b>TOK INNERSVINGEN:</b> Donald Trump klarte å ta innersvingen på New Yorks borgermester Ed Koch og sikret seg skatteletter i ekstremklassen, takket være råd og inngripen fra advokat Roy Cohn (t.h.)
TOK INNERSVINGEN: Donald Trump klarte å ta innersvingen på New Yorks borgermester Ed Koch og sikret seg skatteletter i ekstremklassen, takket være råd og inngripen fra advokat Roy Cohn (t.h.) Foto: Sonia Moskowitz/Getty images

Avbrøt intervjuserie

– Trumps triks er å bruke søksmålet til å gjøre en anklage seriøs. Det mange ikke tenker over er at hvem som helst kan saksøke noen og få det til å se offisielt ut og verdig presseomtale. Og pressen spiller på lag, forteller Michael D´Antonio til Vi Menn.

Han er forfatter, journalist og CNN-kommentator og ga i 2016 ut biografien «The Truth About Trump». Biografien skulle bygge på samtaler med Trump. Men etter fire av syv avtalte intervjuer avsluttet forretningsmannen samarbeidet med forfatteren.

Flere måneder etter D´Antonios siste samtale med Trump ble forfatteren oppringt av Trumps advokat Michael Cohen. Advokaten gjorde som han alltid pleide å gjøre: true med søksmål om boken ble utgitt.

Cohen ble senere fengslet for å ha løyet under ed til Kongressen og for å ha betalt pornoskuespilleren Stormy Daniels for å holde kjeft om sitt forhold til presidenten.

Les også: Presidentens helikoptre skal snart byttes ut

Kommunister og mafiosi

Men om Michael Cohen ryddet opp etter Trumps eskapader, var det en annen advokat som skulle forme Trump.

Da advokat Roy Cohn kom inn i Trumps liv, hadde den da 46 år gamle forsvarsadvokaten vært i offentlighetens lys i over 20 år. Som ung, fersk statsadvokat var Cohn sentral i straffesaken mot det spiontiltale ekteparet Julius og Ethel Rosenberg. De ble dømt til døden på 1950-tallet, mye takket være Cohns innsats. Deretter spilte han en sentral rolle da senatoren Joseph McCarthy drev sin kommunistjakt i USA på 50-tallet.

<b>COHN-KLIENT:</b> Mafia-bossen John Gotti
COHN-KLIENT: Mafia-bossen John Gotti Foto: FBI/NYPD
<b>COHN-KLIENT:</b> Mafia-bossen Fat Tony Salerno
COHN-KLIENT: Mafia-bossen Fat Tony Salerno Foto: FBI/NYPD

På 1970- og 80-tallet ble Cohn Trumps advokat og en av hans nærmeste rådgivere.

– I Donalds tidlige dager var Roy Trump-familiens innbitte forsvarer. Han var hindringen enhver som utfordret familien måtte forbi, forklarer Michael D´Antonio.

Veien om Cohn skulle tjene som avskrekking på motstandere av Trump. På 1970- og 80-tallet var Roy Cohn en av de mest fryktede advokatene i New York med et klientell som omfattet politikere, finansfolk og mafiatopper.

Han forsvarte mafiagudfaren John Gotti som ledet Gambino-familien i New York, og «Fat Tony» Salerno, lederen for Genovese-familien – en annen av USAs mest fryktede mafia-nettverk på 60- og 70-tallet. George Steinbrenner, den kontroversielle eieren av baseball-laget New York Yankees, var en annen klient. Roy Cohn var Aristoteles Onassis advokat i skilsmissesaken mot Jackie Kennedy, og han ga Bianca råd om hvordan hun skulle håndtere sin rockestjernemann Mick Jagger. Kort sagt; Roy Cohn var en kraftfull og innflytelsesrik mann med dype og varierte kontakter innen politikk og næringsliv i millionbyen.

Les også: Ti utrolige fakta om Air Force One

<b>STØTTE:</b> Som ung statsadvokat bidro Roy Cohn (t.h.) i senator Jo McCarthys jakt på kommunister og homofile. De var begge homofile.
STØTTE: Som ung statsadvokat bidro Roy Cohn (t.h.) i senator Jo McCarthys jakt på kommunister og homofile. De var begge homofile. Foto: Bettmann/Getty Images

Formet Trumps verdenssyn

Det tetteste forholdet hadde han kanskje med Donald Trump. Cohn ble Trumps mentor. Det var av ham Trump lærte å bruke negativ oppmerksomhet til sin fordel. Det var av Cohn han lærte at roper du høyest, så får du mest oppmerksomhet.

– Cohns viktigste råd var å aldri gi seg, men i stedet doble innsatsen – samme hvor absurd det var. Donald Trump ser ethvert tegn til kompromissvilje som et tegn på svakhet. Til slutt vil han selv inngå kompromisser, så klart – for å få gjort ting. Men han insisterer på at han aldri gjør det. For løgn er en annen ting han lærte av Cohn, hevder D´Antonio.

Les også: (+) Femlingene ble kalt mirakelbabyer da de ble født, men livet deres skulle bli svært tragisk

<b>INTRODUSERT:</b> Advokat Roy Cohn introduserte Donald Trump for den beryktede valgkamp-fikseren Roger Stone som senere tilsto å ha påvirket vitner og å ha løyet under ed.
INTRODUSERT: Advokat Roy Cohn introduserte Donald Trump for den beryktede valgkamp-fikseren Roger Stone som senere tilsto å ha påvirket vitner og å ha løyet under ed. Foto: NTB Scanpix

Cohns filosofi formet eiendomsmagnatens verdenssyn og den innstillingen som har preget Trumps presidentperiode. Det var Cohn som lærte Trump den nærmest paranoide, innvandringsskeptiske politikken han bevisst brukte under valgkampen i 2016. Det hadde Cohn på sin side lært av senator Joseph McCarthy på 50-tallet, og som uformell rådgiver for Richard Nixon og Ronald Reagan noen år senere.

«Jeg lurer ikke meg selv om Roy. Han var ingen speidergutt. Én gang fortalte han meg at han hadde tilbrakt mer enn to tredjedeler av sitt voksne liv under en eller annen form for siktelse eller anklage. Det fascinerte meg,» skrev Trump i boken «The Art of the Deal».

<b>FOX-VENN:</b> Fox News, Donald Trumps favoritt-TV-kanal, ble etablert av mediemogulen Robert Murdoch. Trumps forhold til Rupert Murdoch strakte seg tilbake til årene med Roy Cohn i New York.
FOX-VENN: Fox News, Donald Trumps favoritt-TV-kanal, ble etablert av mediemogulen Robert Murdoch. Trumps forhold til Rupert Murdoch strakte seg tilbake til årene med Roy Cohn i New York. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Homofob homofil

Den homofile Cohn var også kjent for å forfølge homofile som rådgiver for McCarthy, noe han på 50-tallet gjorde i tospann med den katolske erkebiskopen i New York, Francis Joseph Spellman − også han homofil. For det var ikke bare kommunister som ble forfulgt i 50-tallets USA. Mer enn 1000 offentlige ansatte mistet jobben på grunn av legningen sin, og Cohn var sammen med Spellman en av forkjemperne for dette.

Skal du følge med på TV-sendingene fra presidentvalget i USA bør du ha to fjernsynsapparater å følge med på. Minst.

Det er nemlig trolig den eneste måten du kan være noenlunde sikker på å få en balansert dekning av valget. For mediene får skylden for å ha bidratt til å splitte det amerikanske samfunnet:

− Mediene er blitt svært fragmenterte, og folk leser de avisene og følger de TV-kanalene som forteller dem det de vil høre, sier Todd Belt, professor i statsvitenskap ved George Washington University, til VG.

På Donald Trumps side står kanalen Fox stabilt og stødig. Motsatt posisjon, på venstresiden i amerikansk politikk, hevdes det at CNN har tatt. Også blant avisene er politisk agenda og sympatier blitt tydeligere enn man er vant til i et moderne nyhetsbilde. Og på toppen av dette kommer ulike aktører på ulike sosiale medier og nettsteder som sorterer inn under kategorien "alternative medier".

Se mer

Da Trumps forhold med den tsjekkiske modellen Ivana Zelníčková utviklet seg til et ekteskap i 1977, var det mot Cohns råd. Trump ga ham likevel jobben med å skrive ektepakten. Det var Cohn som anbefalte en tidligere kollega som Ivanas advokat i forhandlingene.

Det endte med en elendig avtale for den første fru Trump.

<b>BYGGET MED HJELP AV MAFIA:</b> Firmaer som var eid av Trump-advokat Roy Cohns tidligere klienter innenfor mafiaen i New York, skal ha bistått i byggingen av Donald Trumps skyskraper på Manhattan.
BYGGET MED HJELP AV MAFIA: Firmaer som var eid av Trump-advokat Roy Cohns tidligere klienter innenfor mafiaen i New York, skal ha bistått i byggingen av Donald Trumps skyskraper på Manhattan. Foto: wikimedia commons

Unngikk streik

Gjennom Cohns mafiakontakter kjøpte Trump sement til byggingen av Trump Tower fra et firma kontrollert av Genovese-sjefen «Fat Tony» og «Big Paulie» Castellano fra Gambino-familien. Mannen som kontrollerte transporten til og fra byggeplassen var John Cody, leder av den mafia-tilknyttede fagforeningen Teamster 282 i New York. Cody var en annen av Cohns venner.

Kontakten med Cody og Teamsters 282 sørget for at leveransene av sement fortsatte da fagforeningen streiket sommeren 1982.

Cohns aggressive metode med trusler om søksmål mot alle som sto i hans vei, sikret Trump tilgang på eiendommer han ønsket, og kutt i plagsomme skatter. Da New Yorks omstridte ordfører Ed Koch ikke ville gi Trump skattekutt på eiendommen hvor Trump Tower ble bygd, saksøkte Cohn byen − og sikret et avslag på 50 millioner dollar for sin klient.

«Hvis du trenger noen som kan være ondskapsfull mot en motstander, så går du til Roy,» sa Trump til Newsweek i 1979. Selv utnyttet han sladrespaltistene i amerikansk løssalgspresse til sin fordel. Satte ut rykter, både om seg selv og konkurrenter. Det var triks han lærte av Roy Cohn.

<b>DISCO-ADVOKAT:</b> Roy Cohn forsvarte eierne av det kjente diskoteket Studio 54 som var tiltalt for å ha unndratt skatt fra baromsetning og inngangspenger.
DISCO-ADVOKAT: Roy Cohn forsvarte eierne av det kjente diskoteket Studio 54 som var tiltalt for å ha unndratt skatt fra baromsetning og inngangspenger. Foto: Bettmann/Getty Images

Trump uten Cohn?

Hadde Donald Trump blitt den han er uten Roy Cohn?

Gjennom Cohn ble Trump kjent med Roger Stone, én av de mest sentrale rådgiverne til Trump i starten av hans kampanje. Fra disse to lærte Trump taktikkene som har gjort ham til president.

Cohn døde av aids i 1986, blakk og uvenn med Trump. 30 år senere var Roger Stone en av de første som ringte Trump og gratulerte ham med seieren i presidentvalget. Da svarte Trump angivelig:

«Ville ikke Roy elsket å oppleve dette øyeblikket? Å som vi savner ham.»

Uten advokat Cohn – ingen president Trump. Eller som Michael D`Antonio påpeker:

– Trump var Cohns stjerneelev.

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020, og sist oppdatert 03/11 2020.

Les også