hvordan sove godt i en hengekøye?

Ekspertenes beste tips:
Slik sover du godt i en hengekøye

Slik sikrer du deg en god natt i hengekøya – sommer som vinter.

<b>SOVE UTE I HENGEKØYE: </b>Stine Schultz Heireng (bildet) utgjør sammen med Hege Schultz Heireng duoen Tursøstre. De sover oftere ute i hengekøye enn de fleste av oss.
SOVE UTE I HENGEKØYE: Stine Schultz Heireng (bildet) utgjør sammen med Hege Schultz Heireng duoen Tursøstre. De sover oftere ute i hengekøye enn de fleste av oss. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Hvordan sove godt i en hengekøye? Alle som har prøvd en eller flere netter i en hengekøye, vet at idyllen man poster på Instagram nødvendigvis ikke varer en hel natt.

For å få tips til hvordan man kan sikre seg en god natt søvn i hengekøya, har vi spurt Hege og Stine Schultz Heireng. De er kanskje bedre kjent som Tursøstre.

De har også gitt ut boka «Kortreist», som beskriver 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer. Tidligere har de gitt oss sine beste tips til hvordan du kan henge opp hengekøya på en trygg og sikker måte.

Se video: Slik sover du godt i hengekøya

Et godt liggeunderlag

– Du blir raskt kald om du ikke bruker et liggeunderlag, sier Stine Schultz Heireng. Soveposen klemmes flat under deg, og selv midtsommers kan temperaturen om natta falle – og da blir det kaldt i hengekøya, forklarer hun, og anbefaler at man alltid bruker et liggeunderlag.

– Om sommeren kan det holde med et enkelt liggeunderlag i skumplast, kanskje kombinert med en skinnfell, mens man bør vurdere et tykkere underlag av den oppblåsbare typen om vinteren, sier hun.

– Disse isolerer bedre og gjør at du holder bedre på varmen fra kroppen, sier Hege Schultz Heireng.

Selv bruker de ikke å blåse liggeunderlaget helt opp, slik man gjerne gjør når man skal sove på bakken eller i et telt, men stopper mens liggeunderlaget fortsatt er mykt og formelig.

<b>SOV UTE:</b> Hege og Stine Schultz Heireng, også kjent som Tursøstre, har gitt ut boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer» i nærheten av Norges største byer. Boken kommer nå i et nytt opplag.
SOV UTE: Hege og Stine Schultz Heireng, også kjent som Tursøstre, har gitt ut boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer» i nærheten av Norges største byer. Boken kommer nå i et nytt opplag. Foto: Hallvard Lunde

– Dersom liggeunderlaget er helt stivt, vil man lettere oppleve at det «spretter» ut på siden av hengekøya, forklarer de. Det er også en fordel med et liggeunderlag som ikke er glatt. Da vil det i større grad ligge i ro når man beveger seg i hengekøya.

– Det finnes også spesialversjoner laget for bruk i hengekøye, forteller Tursøstre, og viser fram en spesialmodell fra Klymit med «vinger».

– Vingene gjør at du har isolasjon også langs sidene og antisklipartiene gjør at underlaget ikke sklir så lett i hengekøya, forklarer de.

Om sommeren kan man nok klare seg med et ullpledd som underlag, mens man om vinteren kan kombinere et skumplastunderlag med et oppblåsbart liggeunderlag. Et reinskinn kan også være godt og varmt, men disse er litt tunge å bære om man skal gå langt.

LES OGSÅ: Kjøpe hengekøye? Slik velger du riktig hengekøye

Velg riktig sovepose

Når det gjelder sovepose, anbefaler Tursøstre å bruke det du har. – Om sommeren kan man klare seg med en relativt enkel sovepose, men dersom man planlegger å sove ute om vinteren, bør man skaffe seg en ordentlig god og varm vintersovepose.

– De aller fleste vil klare seg med en såkalt 3-sesongsovepose. Det er en sovepose som kan brukes vår, sommer og høst. Blir disse for varme om sommeren, så kan man åpne opp og heller bruke soveposen som en dyne, forklarer Tursøstre.

Ligg på skrå

For å sikre en god sovestilling, anbefaler Hege og Stine Schultz Heireng at man ligger diagonalt i hengekøya. Da ligger man noe flatere og det er lettere å finne en god sovestilling, forklarer de.

– En hengekøye for overnatting må være både lang og bred for å være behagelig, anbefaler Arne T. Hamarsland, som blant annet tester utstyr for Villmarksliv.

– I en hengekøye blir du liggende på ryggen i en slags bananfasong, noe som fort belaster korsryggen og gir ubehag. Prøver du å ligge på siden, får ryggen en ubehagelig sidebøy i stedet. Siden køya samles i ett punkt der den er festet i treet, vil dette gi økt press på skuldrene. Det merkes ikke de første minuttene, men etter en stund begynner skuldrene å verke.

Derfor er det smart å velge en hengekøye som er stor nok til at man kan ligge litt på skrå, slik at presset på skuldrene ikke blir plagsomt i løpet av natta, anbefaler han.

<b>SOV UTE:</b> Skal du sove ute i en hengekøye, trenger du et liggeunderlag og en sovepose tilpasset vær og temperatur. Tynne ullklær fungerer som pyjamas. Husk lue.
SOV UTE: Skal du sove ute i en hengekøye, trenger du et liggeunderlag og en sovepose tilpasset vær og temperatur. Tynne ullklær fungerer som pyjamas. Husk lue. Foto: Hallvard Lunde

Sov med klær

– Vi sover normalt med ulltøy og med en myk, stor og god lue, forklarer Stine og Hege Schultz Heireng. Selv om sommeren er det et anbefalt soveantrekk i hengekøya, riktignok med unntak av de varmeste dagene.

– I hengekøya er det lettere å justere temperaturen ved å åpne/lukke soveposene enn å kle av på seg, forklarer tursøstrene. De advarer likevel å kle på seg for mye, slik at det blir for trangt i soveposen eller at man ikke klarer å varme opp luften inne i soveposene, forklarer Tursøstre.

Underdyne

Sover man mye ute i hengekøye, kan Stine og Hege også anbefale en såkalt «underdyne». Dette er en slags «sovepose» eller «dyne» som man monterer under selve hengekøyen. Underdynen skaper et isolerende luftlag mellom hengekøya og underdyna og den vil ta av for vær og vind.

– Det ser kanskje litt rart ut, men det gjør det mye varmere i hengekøya, forteller Tursøstre.

Likte du denne saken? Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev her.

Husk å abonnere på Villmarksliv på YouTube - og følg oss gjerne på Facebook.

Ti hengekøyetips

1. Vil du våkne til soloppgangen? Finn deg et sted som vender mot øst.

2. Vil du sove lenge? Finn deg et sted der trær, en bergvegg eller en ås vil hindre sola i å nå deg tidlig på morgenen

3. Sov i ro: Bruk «sov i ro» om du lett våkner av fuglekvitter eller andre lyder

4. Må du tisse? Stå opp og tiss! Du får ikke sove godt om du må ligge og holde deg

5. Bruk en balaklava: En lue kan lett skli av hodet i løpet av natta. En balaklava (Finlandshette) sitter godt hele natten

6. Legg klær og eventuelt sko i en vanntett pose i tilfelle regn

7. En tarp over hengekøya vil gi deg ly for regn og vind

8. Husk myggnett – du sover ikke godt om mygg og andre insekter plager deg

9. Ekstra stropper: Et tynt tau eller ekstra stropper er smart å ha i sekken

10. Hodelykt: Helt nødvendig tidlig vår og høst, men også nyttig om sommeren

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2020, og sist oppdatert 26/06 2020.

Les også