Seksualitet

Mange kvinner sliter med å få orgasme: – Dessverre fortsatt tabubelagt

Vi spurte fire eksperter hvorfor det er vanskelig å oppnå orgasme for mange kvinner.

FLERE GRUNNER: Det kan være flere grunner til at du ikke klarer å oppnå orgasme, både fysiske og psykologiske.
FLERE GRUNNER: Det kan være flere grunner til at du ikke klarer å oppnå orgasme, både fysiske og psykologiske. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Opptil 24 prosent av kvinner har sjeldent eller aldri oppnådd orgasme, anslår Norsk Helseinformatikk (NHI).

Orgasmeproblemer er når en kvinne over tid, og selv om hun er opphisset, ikke klarer å oppnå orgasme. I 10-15 prosent av tilfellene har kvinnen aldri hatt orgasme.

Anders Røyneberg, sexolog (NACS) og parterapeut ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) opplever at flere kvinner har vanskeligheter med å få orgasme fordi de er begrenset av skam.

SEXOLOG: Anders Røyneberg er sexolog (NACS) og parterapeut ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST).
SEXOLOG: Anders Røyneberg er sexolog (NACS) og parterapeut ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST). Foto: Privat

– Jeg jobber mye med underliggende følelsesmessige problemer til hvorfor en ikke får orgasme, og kulturelt er det fremdeles slik at gutter kan være mer frie og snakke om sex og orgasme, og sånn sett også ha mer tillatelse til å leve det ut. For jenter er det dessverre fortsatt mer tabu og skambelagt å skulle kjenne på og ønske lyst, begjær og orgasme.

Katrine Berling er en københavnsbasert sexolog og orgasmeekspert, og holder egne orgasmekurs for kvinner.

– Det er ikke én hovedgrunn til hvorfor man ikke oppnår orgasme. Vi må lære oss at det som virker for meg ikke nødvendigvis virker for deg, og vi må alle ta utgangspunkt i vår egen kropp, sier Berling.

I forbindelse med orgasmedagen 8. august tok vi en prat med fire eksperter om hva de tenkte er noen av grunnene til at kvinner sliter med å oppnå orgasme.

1. Du mangler lyst eller tenning

Psykolog Elisabeth Tverrli ved IKST sier det kan være lurt å skille mellom lyst, som er lysten til å ha sex, og tenning, som er de kroppslige reaksjonene på å ville ha sex, som å bli våt.

PSYKOLOG: Elisabeth Tverrli er psykolog ved institutt ved klinisk sexologi og terapi (IKST) og jobber mye med kvinner og seksuelle utfordringer.
PSYKOLOG: Elisabeth Tverrli er psykolog ved institutt ved klinisk sexologi og terapi (IKST) og jobber mye med kvinner og seksuelle utfordringer. Foto: Privat

– Noen ganger går man i gang og har lyst til å ha sex, men man får ikke tenningen og skjeden blir ikke lubrikert. Man må ha både lyst og tenning for å få orgasme, sier Tverrli.

Dermed blir det viktig å komme i en tilstand der kroppen slapper av og man faktisk er tilgjengelig for å få en orgasme.

– Mange kaster seg bare inn i det og begynner på penetrering, mens de kanskje egentlig trenger noe annet, forteller psykologen.

Les også: Ekspertene knuser sexmyter folk fortsatt tror på: – Det er bare tull og tøys!

DANSK ORGASMEEKSPERT: Katrine Berling er orgasmeekspert og sexolog. Hun holder egne orgasmekurs for kvinner.
DANSK ORGASMEEKSPERT: Katrine Berling er orgasmeekspert og sexolog. Hun holder egne orgasmekurs for kvinner. Foto: Privat

2. Du er ikke mentalt til stede under sex

Kanskje kjenner du deg igjen i å plutselig begynne å fundere over hvordan du ser ut under sex, og alle de hverdagslige tingene du må huske på, samtidig som at du og partneren din ligger sammen.

Én grunn til at orgasmen uteblir kan være at du nettopp ikke klarer å være til stede under sexen.

– Noen kvinner blokkerer seg selv seksuelt, og er ikke til stede når de har sex, men tenker på alt mulig annet i stedet, sier Berling.

3. Du kjenner ikke kroppen din

For å kunne oppnå orgasme, må du vite hva du selv liker.

– Det finnes mange kvinner som ikke har onanert og blitt kjent med kroppen sin. Du må ta på deg selv, og finne ut hva du synes er godt, slik at det ikke blir opp til partneren din å kjenne din kropp. Det er et slags første bud, sier psykolog Tverrli.

– Onani er veldig viktig og alle kvinner bør lære seg tre forskjellige teknikker som gir orgasme. På den måten er det lettere for en partner å også kunne klare å gi henne orgasme, sier Maria K. Ebbestad, sexologistudent og presse- og markedsansvarlig i den erotiske nettbutikken Nytelse.

FÅR MANGE HENVENDELSER: Presse- og markedsansvarlig i Nytelse og sexologistudent Maria K. Ebbestad får mange henvendelser fra folk som sliter med å få orgasme.
FÅR MANGE HENVENDELSER: Presse- og markedsansvarlig i Nytelse og sexologistudent Maria K. Ebbestad får mange henvendelser fra folk som sliter med å få orgasme. Foto: Pressefoto

Hun opplever at mange kontakter henne for å spørre om råd.

– I tillegg er det veldig mange kvinner som lenge har faket orgasme, og lurer på hvordan de skal gå frem når de skal fortelle partneren hva som egentlig skal til. Ofte er de redde for å såre og syns det er vanskelig å vite hvordan man skal gå frem. Grunnen til at de har faket er mange, men det som ofte gjentar seg er at man bruker for lite tid, hun slapper ikke av eller partneren bruker feil teknikk, forklarer Ebbestad.

Les også: Derfor bør du ta deg en kjappis i kveld

4. Du er for fokusert på prestasjon

Ifølge NHI antas prestasjonsangst å være den vanligste psykologiske årsaken til orgasmeproblemer.

Røyneberg sier det er vanskelig at vi i dag lever i en «quick fix» hvor alt skal gå raskt.

– Vi bombarderes av teknikker om hva vi kan gjøre for å få et bedre sexliv. Nytelse, sensualitet og orgasme handler om å rette fokus innover, kjenne etter og bruke tid.

– Media og porno gir oss masse tips og triks til hvordan vi raskt skal få orgasme, og gjerne multi-orgasmer. Kunnskap er bra, men det blir fort et ytre prestasjonsfokus - og det har motsatt effekt, sier han.

– Noen tror kanskje at de skal komme raskt og tenker «jeg skal levere denne orgasmen nå». De kan nesten føle seg presset til å få orgasme. Det trenger ikke være noe i veien med kvinnen, men hunkan føle seg presset, sier sexolog Berling.

– Hjernen er en viktig del av det å oppnå orgasme, og kvinner har en tendens til å tenke litt for mye, sier Ebbestad.

Les også: Disse seks minuttene kan gi deg et bedre sexliv

5. Du tror en orgasme skal kjennes ut som noe annet enn det gjør

Den danske orgasmeeksperten sier at noen kvinner ikke tror de får orgasme, selv om de faktisk oppnår det.

– Dette fordi de har en forestilling om at orgasmen skal være noe annet enn det de faktisk får. De har lest et sted at orgasme skal være på en bestemt måte. De vet ikke hvordan orgasme skal føles i sin kropp, sier Berling

6. Du er for opptatt av å tilfredsstile partneren

Røyneberg sier en del kvinner nok kan ha sex hvor de er mer fokusert på å tilfredsstille partneren, enn sin egen orgasme.

– Da mister de kontakt med kroppen sin og det blir det vanskelig å nyte orgasmen. Er du en «pleaser» som er mer opptatt av den andres nytelse, vil det være vanskelig å oppleve din egen orgasme, sier han.

Trenger mer enn samleie

Funn i forskningen tyder også på at mange kvinner opplever orgasme sjeldnere enn menn, og trenger mer stimuli enn kun penetrering.

I en stor, svensk undersøkelse fra Folkälsomyndigheten om seksuell og reproduktiv helse fra 2017, oppga 22 prosent av kvinnene at de ikke fikk, eller hadde vanskeligheter med å få, orgasme ved samleie.

I en studie publisert i fagtidsskriftet Archives of Sexual Behaviour fra 2018 så på forskjellen i orgasmefrekvens mellom personer med ulike seksualiteter. Det kom frem at bare 65 prosent av de heteroseksuelle kvinnene i studien alltid oppnådde orgasme, sammenlignet med 95 prosent av de hetereoseksuelle mennene.

I studien, som blant annet er referert til i Psychology Today, kom det også frem at kvinner som hadde større sannsynlighet for å få orgasme hadde lengre sexøkter, fikk oralsex av partneren, snakket med partneren om hva de ville ha under sex og gjorde partneren opphisset rundt det å gjøre noe seksuelt sammen.

Les også: BDSM: – Vanligere enn du tror

Mest ærlige delen av oss

Psykolog Tverrli sier at det fortsatt dessverre er slik at mange kvinner ikke opplever orgasme.

– Mange kvinner lurer på om det er noe galt med dem, og da må jeg fortelle dem at det som oftest er et emosjonelt problem, sier psykolog Tverrli.

– Kroppen er ofte den mest ærlige delen av oss, og mange kvinner kan ha forstrukket seg selv med en kjæreste, eller hatt mye sex med noen fordi de ønsket nærhet. Det trenger ikke engang ha vært bevisste valg.

Hun sier at hun ofte starter med å få folk til å slutte å forstrekke seg seksuelt.

Det er også mange som endre opp med å fake orgasme fordi de er bekymret for hva som skjer hvis begge parter ikke får orgasme.

– Da må man jobbe litt med fokus på hvorfor man har sex. Hele samfunnet vårt er så målstyrt: «Får du ikke orgasme, er det ikke noe poeng i å ha sex». Men sexen hvor man jakter på orgasmen, er jo litt fattigere sex.

Hun trekker frem karezza-metoden, hvor begge parter har samleie uten å få orgasme.

– Det handler om å få kontakt med hverandre og være i nytelsesfokus og ikke prestasjonsfokus. De som klarer det og har tilstedeværelse i egen kropp og i møte med partnerens, har ofte mer sex også. Og det er ofte at kvinner ender opp med å få orgasme når de holder på med dette, fordi kvinner slapper så godt av når prestasjonsjaget forsvinner.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2020, og sist oppdatert 07/08 2020.

Les også