Deler sine drøye sexfantasier

Nei, du er ikke unormal om du har disse drøye sexfantasiene

Det er vanlig med alle slags seksuelle fantasier, også om å ha sex med flere samtidig, eller å bli «voldtatt». Det betyr ikke nødvendigvis at du vil teste dem i virkeligheten.

Pluss ikon
IKKE UVANLIG: Det er ikke uvanlig å ha sexfantaiser som er «på kanten», og du trenger overhodet ikke å ville teste dem i virkeligheten heller.
IKKE UVANLIG: Det er ikke uvanlig å ha sexfantaiser som er «på kanten», og du trenger overhodet ikke å ville teste dem i virkeligheten heller. Foto: Lena Mirisola / Getty Images
Sist oppdatert

Er det uvanlig å fantasere om gangbang, «voldtekt», swinging og utroskap?

Nei, skal vi tro ekspertene og forskningen – så lenge det er samtykkende og frivillig.

Det at du fantaserer om noe, betyr overhodet ikke at du faktisk ønsker å sette fantasien ut i virkeligheten – slik som å være utro mot partneren din eller å bli utsatt for et ekte overgrep.

– I fantasier har vi ikke de vanlige begrensningene vi har i virkeligheten. Vi trenger ikke ta ansvar på samme måte eller møte konsekvensene, sier psykolog hos Avansert seksualitet og forfatter av boken «Sex gode grunner», Lillian Rydning.

Psykologen forklarer at seksuelle fantasier gir en mulighet til å uttrykke andre deler av vår seksualitet enn det vi kan i virkeligheten.

PSYKOLOG: Lillian Rydning er psykolog, har skrevet boka «Sex gode grunner» og jobber med foredrag og kurs hos Avansert seksualitet.
PSYKOLOG: Lillian Rydning er psykolog, har skrevet boka «Sex gode grunner» og jobber med foredrag og kurs hos Avansert seksualitet. Foto: Avansert

– Det som er tabu eller forbudt er også ofte ekstra opphissende. Derfor går fantasier ofte utover det vi ville gjort i virkeligheten.

Jannicke Tindberg, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og par- og familieterapeut ved Enerhaugen familiekontor, sier at de aller fleste har en form for sexfantasier – fra de nokså uskyldige til de mer hardcore.

– Seksuelle fantasier er en kilde til glede og nytelse. Seksuell lyst er et tegn på sunnhet hvor seksuelle drømmer og fantasier er en viktig ingrediens, sier Tindberg.

– God seksualitet er ikke bare et kroppslig fenomen, men omfatter alle våre sanser som lukt, smak, syn, berøring, tanker og fantasier.

Les også: Våre vanligste fetisjer: – Slik lek er oftere høyere på ønskelisten hos kvinner enn menn

30 prosent fantaserte om sex med flere samtidig

SEXOLOG: Jannicke Tindberg er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og par- og familieterapeut ved Enerhaugen familiekontor.
SEXOLOG: Jannicke Tindberg er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og par- og familieterapeut ved Enerhaugen familiekontor. Foto: Privat

I 2019 kom den store danske seksualvaneundersøkelsen «Sex i Danmark». Undersøkelsen er et samarbeid mellom Statens Serum Institut og Aalborg universitet og hadde 62.675 deltakere, og tok blant annet for seg seksuelle fantasier.

Den store danske seksualvaneundersøkelsen «Sex i Danmark», med data fra 2017-2018 tok blant annet for seg danskenes sexfantasier.

I undersøkelsen kom dette frem:

  • 30 prosent fantaserte om sex med flere personer samtidig
  • 17 prosent fantaserte om BDSM-relaterte aktiviteter som dominans og underkastelse og bondage
  • 16 prosent fantaserte om å delta i seksuelle rollespill med bekledning som blonder, lær eller latex.
  • 12 prosent fantaserte om sex i swingersklubb

Forsker og sosialpsykolog Dr. Justin Lehmiller spurte 4175 amerikanere i alderen 18-87 år om sexfantasier til boken «Tell Me What You Want» fra 2018. Han kom frem til at disse sju typene sexfantasier var de vanligste.

  1. Sex med flere på en gang. Alt fra trekanter til mangekanter og orgier.
  2. Makt, kontroll og røff sex. Underkastelse, dominans, samtykkende voldtektsrollespill, fastbinding og alt som faller innunder BDSM.
  3. Gjøre noe nytt, variert eller utforskende i en uvant setting.
  4. Tabu-aktiviteter. Fantasier om at du ikke er «ment å skulle gjøre», for eksempel sexfantasier knyttet til mange fetisjer.
  5. Lidenskap, romantikk og intimitet. Disse fantasiene inkluderte at man får emosjonelle behov møtt gjennom sexen, og at man føler seg elsket, verdsatt og begjært.
  6. Fantasier om å være i et ikke-monogamt forhold. Swinging, polyamori og åpne forhold var eksempler på fantasier som faller i denne kategorien.
  7. Lek med kjønnsroller og samme kjønn. Disse fantasiene inkluderte å bryte med tradisjonelle kjønnsroller eller kjønnsuttrykk (som å kle seg i klær tilhørende motsatte kjønn) til sex med personer av samme kjønn.

    Det finnes ingen nyere seksualvaneundersøkelser fra Norge. FHI gjennomførte den siste seksualvaneundersøkelsen i 2008 hvor et spørreskjema ble sendt ut i posten til et tilfeldig utvalg voksne, men svarprosent var så lav at den ikke kunne gi noen sikre resultater. Men fra 1987 til 2002 ble de gjennomført med jevne mellomrom.
Se mer

Det kom frem at 30 prosent fantaserte om sex med flere personer på samme tid og 17 prosent fantaserte om aktiviteter som bondage, dominans og underkastelse. (Se egen faktaboks for flere detaljer.)

Forsker og sosialpsykolog Dr. Justin Lehmiller ved Kinsey Institute har snakket med 4175 amerikanere til boken «Tell Me What You Want» fra 2018. Den aller mest populære fantasien var sex med flere partnere på én gang, fulgt av røff sex som inkluderte lek med makt og gjøre noe uvanlig.

Blant de mest populære kategoriene finner vi aktiviteter som orgier, mangekanter, underkastelse, samtykkende voldtektsrollespill, swinging og tabu aktiviteter. (Se egen faktaboks for flere detaljer.)

Les også: Tegn på at partneren din er avhengig av porno

Deler sine hemmelige sexfantasier

I en tråd på forumet Kvinneguiden blir folk oppfordret til å dele sine sexfantasier som de ikke snakker høyt om med andre.

Trådstarteren skriver: «Alle har seksuelle fantasier som vi ikke kan eller vil realisere. Selv fantaserer jeg om gangbang (analt), noe jeg aldri kunne finne på å gjøre irl («in real life», red. anm.), og jeg fantaserer om å bli bundet og dominert (noe jeg vurderer å dele med mannen min etter hvert). Hva er dine fantasier?»

Blant fantasiene som dukker opp, kunne flere vært på kant med loven dersom det ikke foregår med samtykke.

Eksempelvis nevnes «rape play», en type rollespill der én part spiller «offer» og én part spiller «overgriper» og «gangbang», når flere personer, ofte menn, har sex samtidig med en enslig person, ofte en kvinne.

«Jeg vil "bli voldtatt"», skriver en kvinne og lurer på om det er normalt.

«Jeg fantaserer om rape play», skriver en annen og legger til:

«Drømmer om å være utro i sengen vår og at mannen min kommer hjem og catcher oss.»

Andre fantaserer om sex mens de blir sett av andre og swinging – når man har sex med andre enn partneren.

«Jeg skulle gjerne dratt på swingersklubb med noen, eller bare... hatt sex i et rom med masse andre folk som har sex. Jeg tenner også veldig på tanken om å dobbelpenetreres (altså både vaginalt og analt samtidig), men jeg tviler på at jeg vil like det like godt på ekte som jeg gjør i hodet, hahah», skriver en bruker.

En bruker som sier at han er en 39 år gammel mann skriver:

«Jeg liker aller best unge kvinner. Sånn i alderen 17, 18, 19, 20. Tør ikke si det til noen, i frykt for å bli kalt en gammel gris.»

Andre skriver at de fantaserer om ting som avføringslek, vold mot utro partner, og å strippe foran ukjente.

Les også: Ekspertene knuser sexmyter folk fortsatt tror på: – Bare tull og tøys!

VANLIG FANTASI: Mange heterofile fantaserer om sex med noen av det samme kjønn, selv om de ikke nødvendigvis er homofile.
VANLIG FANTASI: Mange heterofile fantaserer om sex med noen av det samme kjønn, selv om de ikke nødvendigvis er homofile. Foto: Unsplash

Betyr ikke at man vil bli voldtatt

– Når kvinner tilsynelatende fantaserer om «voldtekt», handler det om et scenario hvor det de ønsker og vil for å få seksuell opphisselse, skjer under tilsynelatende tvang, sier psykolog Rydning.

Hun påpeker at det egentlig er feil å kalle det «voldtektsfantasier».

– For ønsker man det i fantasien, er det per definisjon ikke voldtekt man fantaserer om, men samtykkende, røff, underkastende sex. Faktiske voldtektsfantasier ville handlet om traumatisk, geniunt uønsket sex mens man er panikkslagen og hjelpesløs, og de er det betydelig færre av.

Selv om det som skjer i fantasier om underkastende sex kan være svært røft, handler det egentlig ikke om vold. I stedet handler det om å slippe ansvar for de seksuelle handlingene som skjer, og å kunne slippe seg helt løs.

– Slike fantasier hjelper en med å slippe skyldfølelse og skamfølelsen mange kjenner. Ofte fantaserer man om ting man overhodet ikke vil oppleve i virkeligheten, nettopp fordi man har full kontroll i fantasien. Ofte ønsker man overhodet ikke å oppleve det samme i virkeligheten som det man fantaserer om, og ønsker man det ikke , ville det vært voldtekt om det faktisk skjedde, forklarer psykologen.

Noe av samme gjelder kvinner som fantaserer om sex med andre kvinner, uten sammenligning forøvrig. Det behøver ikke bety at man er er lesbisk, sier Tindberg

– Kan være med på å gjøre sexen ekstra bra

Sexolog Tindberg sier at det er hennes erfaring at fantasier i alle former, også mer «drøye» sexfantasier, er normalt. Men alle skal ikke leves ut.

Psykolog Rydning mener seksuelle fantasier krydrer seksualiteten vår, og kan se på som seksualitetens sjette gir.

– Det er dette giret, og de tilhørende fantasiene, som kan være med på å gjøre sexen ekstra bra. Ekstra god sex handler som regel ikke om det rent fysiske, men om at vi har følt et eller annet som har løftet opplevelsen. De kan øke både lyst og opphisselse.

– Fantasier, også de som er «på kanten», er ikke bare sunne, men gode seksuelle hjelpemidler på ulike måter, sier psykologen.

Les også: Kjetil (37): – Jeg er sexavhengig

Ikke alle fantasier bør leves ut

Tinder forklarer at fantasier som kan skade parforholdet eller andre mennesker, slik som vold og utroskap, er sexfantasier som ikke bør leves ut, ifølge Tindberg. Psykolog Rydning er enig:

– Har du fantasier om sex med noen som ikke samtykker, kan det være et tegn på at sex og vold har blitt blandet sammen for deg seksuelt. Dette må skilles fra de ekstremt vanlige «voldtektsfantasiene», som egentlig handler om røff sex hvor samtykke ligger under og ikke egentlig voldtekt, sier hun.

Hvis manglende samtykke, sex med mindreårige eller fantasier om å påføre andre vold eller smerte uten at de samtykker, går igjen i fantasiene, er det et tegn på at du kan ha nytte av å oppsøke profesjonell hjelp.

– Får du tanker om å leve slike fantasier ut i praksis er det ingen vei utenom, sier psykologen.

Andre fantasier, som swinging, kan leves ut, men det er helt nødvendig å ha gode og samtykkende avtaler med en eventuell partner først, mener Tindberg.

Vi gjør oppmerksom på at Klikk.no har samme eiere som Kvinneguiden, Egmont Publishing.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også