Målfrids fantastiske julebryllup

Bryllupet til Målfrid og Kjell var noe utenom det vanlige: – Alt var perfekt

Både bordpynten, dekorasjonene og mannen var gjenbruk da Målfrid (46) sa ja til sin Kjell (49) i et romantisk julebryllup i 2022.

<b>ROMANTISK:</b> Som hentet fra et romantisk juleeventyr – Målfrid og Kjell.
ROMANTISK: Som hentet fra et romantisk juleeventyr – Målfrid og Kjell. Foto: Privat
Publisert

Arendal: Se godt på bildene i denne reportasjen. Legg ­merke til gløden, gleden og hengivenheten – og til den overdådige og vakre jule­pynten. Kanskje føler du at du har sett denne rammen før, bare ikke i det virkelige livet.

Det du ser kunne ha vært hentet fra en amerikansk ­romantisk julefilm, der myke snøfnugg alltid daler sakte ned, og der du alltid, allerede tidlig i filmen, vet hvem som får hvem. Og likevel henger du med til slutten og ender opp rørt, med tårer i øye­kroken.

Målfrid smiler da vi drar sammenligningen.

– Heldigvis manglet vi ­dramaet som hører med til ­slike filmer, sier hun og ler.

Før vi forteller mer: Det måtte en solid dose overtalelse til for å få bruktdronningen Målfrid til å dele historien om hvordan hun møtte den store kjærligheten for fire år siden, for så å gifte seg i et uforglemmelig julebryllup. Hun vil ikke være en som stikker seg frem.

– Men hvis jeg kan glede og inspirere andre, ok, landet hun heldigvis på, og det er vi glad for.

<b>KUPPET:</b> Det største bruktkuppet, ifølge bruden, var brudgommen Kjell. 
KUPPET: Det største bruktkuppet, ifølge bruden, var brudgommen Kjell.  Foto: Private

Jul, jul, jul

Det var 17. desember, på brudens egen bursdag, at Målfrid Svalastog og kjæresten Kjell Osmund Salbostad lovet hverandre evig troskap på Hove i Arendal i det som var et ganske så uvanlig bryllup her til lands. De fleste gifter seg jo om sommeren.

Brudebuketten var en julebukett, laget av moren hennes, og i vielses- og festlokalet var det juletrær, vakkert dekorerte i sølv og hvitt og hvitt og gull. På bordene var det kongler hun selv hadde plukket ­gjennom år, og julepynt hun har kjøpt brukt, også det gjennom år.

– Helt siden jeg bodde i Thailand som ung og bestemte meg for å lage overdådige, amerikanske juler for å få ­følelsen av julehøytid, har jeg hentet frem julepynten så tidlig som i november. Hensikten er å få høytiden til å vare lengst mulig. Jeg elsker julen, og derfor passet det perfekt med et julebryllup, forklarer hun.

<b>BRUDEVALS:</b> Målfrid og Kjell svinger seg i sitt eget julebryllup. 
BRUDEVALS: Målfrid og Kjell svinger seg i sitt eget julebryllup.  Foto: Private

I mange år har hun også elsket gjenbruk, det være seg møbler, pyntegjenstander eller klær. Skjebnen ville det slik at ektemannen også ble det – han hadde vært gift før.

– Kjell er det største kuppet jeg har gjort. Av juletingene vil jeg si at kuppet var plasttreet, som jeg fikk gratis av en dame. Hun hadde kjøpt det for stort til egen stue. Når det er sagt, ble bryllupet vårt et vakkert juleminne. Ja, som et smykke, poengterer hun.

Ett år er gått siden den store dagen, og hun er den lykkelige kona til Kjell. Årets julekort er de to sittende sammen med nisseluer på, hun med katten på fanget. Også på det ser de veldig lykkelige ut.

Les også: Guro Helene (26) hadde ett ønske: Å se seg selv i brudekjole før det var for sent

<b>BAKTE SELV:</b> Målfrid hadde hatt brudepar-pepperkakeformen liggende på vent lenge. Noen dager før bryllupet bakte hun kaker til hele selskapet.
BAKTE SELV: Målfrid hadde hatt brudepar-pepperkakeformen liggende på vent lenge. Noen dager før bryllupet bakte hun kaker til hele selskapet. Foto: Private

Møttes på Tinder

De møtte hverandre på Tinder fordi Målfrids venninne mente hun måtte ta affære og skaffe seg en date.

– Jeg hadde frem til da hverken vært samboer eller gift. Noen romanser og dater hadde det vært, uten at det ble det store. Jeg lengtet etter å finne den ene, og hadde på ­ingen måte gitt opp, men jeg orket ikke aktivt å lete og ­hadde tatt en pause fra alt det, forklarer hun.

Da hun matchet Kjell på nettet, tenkte hun først at han ikke var spennende nok. «Hvis han har vært fornøyd med å være stuer i 25 år, er han ikke mannen for meg. Han er sikkert praktisk og flink, og en racer til å løfte ­bagasje, men er ikke intellektuell nok for meg», sa hun til seg selv.

– Heldigvis sa jeg ja til å møte ham likevel. Og jeg forsto overraskende fort at han var en mann jeg ville satse på. Han var både smart, praktisk, flink, tålmodig, morsom og snill. Sammen med ham ­føltes alt så trygt, godt og ­naturlig. Før jeg visste ordet av det, ­følte jeg behov for å få sagt at jeg elsket ham, forteller hun med latter i stemmen. Én ting ble hun minnet om da:

<b>BRUDEBUKETTEN:</b> Med jul som tema lagde brudens mor en nydelig julebrudebukett. 
BRUDEBUKETTEN: Med jul som tema lagde brudens mor en nydelig julebrudebukett.  Foto: Private

Ikke avskriv en person på bakgrunn av noe som tilsynelatende kan virke som en ­kjedelig jobb. Slikt forteller ­ingen ting om hans eller hennes personlighet!

Kjell på sin side holdt selv på ikke å svipe, da han syntes at Målfrid så litt halvgal ut på det ene profilbildet – hun hadde en stor sløyfe på hodet. Men siden han likte teksten hennes, ga han henne en sjanse likevel. Nå beskriver han kona som veldig god – og gal på en god måte.

Les også: For 30 år siden dro søstrene Inger, Unni og Åse til Syden. Ingen visste at de hadde en hemmelig plan

Drømmen om ekteskap

Det var da de ble kjærester at Målfrid virkelig begynte å drømme om å gifte seg. Hun tenkte at det ville ha vært en ære å bli kona til Kjell.

– Det var jeg som lanserte tanken om at vi kunne gifte oss da vi hadde vært kjærester i et par år, og da hadde jeg ­allerede året før begynt å forberede meg uten at han visste det. Nyttårsaften var jeg på jobb og dekket bordet til
nyttårsfest, og da dekket jeg det slik jeg ønsket å ha det i bryllupet mitt, forteller hun.

Ikke mange uker senere foreslo hun for Kjell at de
kunne ha et julebryllup, men da sa han nei.

– Men så ble min far alvorlig syk, og jeg la press på Kjell og sa at det enten fikk bli i julen eller ikke i det hele tatt. Jeg ville jo ha pappa i bryllupet mitt.

Hun ler nå og forteller at Kjell kort tid senere, i mars, fridde på deres romantiske plass, en strand hun vokste opp i nærheten av og som hun har mange minner fra. Et av dem er fra da de skulle ha sin andre date. Da tok hun ham med dit.

– Jeg ble rørt av at han ­valgte vårt lille sted. Det var et jordnært frieri med kakao fra termos, og jeg vil si det var romantisk. Og det beste: Han sa ja til å bli julebrudgom,
forteller hun.

På det tidspunktet hadde hun allerede tenkt ut alt. Hun hadde til og med kjøpt den første brudekjolen på finn.no, uten å fortelle det til Kjell. Den var for liten, så for å få mer stoff måtte hun kjøpe
brudekjole nummer to i en bruktbutikk.

– Heldigvis kostet den bare 150 kroner. Men før moren min begynte å sy ut den første med den andre, fant hun en ny brudekjole som passet slik den var, og vi spleiset i stedet på den. Dette var kjolen jeg giftet meg i. Det hører med til historien at jeg solgte alle tre etter bryllupet og gikk 1500 kroner i pluss, forteller Målfrid.

Les også: Tom Raymond og Hanne Beate har hatt uendelig mye motgang i livet. Nå har det skjedd noe fantastisk

<b>JULEKORTET:</b> Her er brudeparet en helt vanlig jul. Målfrid sier at hun elsker jul, og derfor pynter hun allerede i november. 
JULEKORTET: Her er brudeparet en helt vanlig jul. Målfrid sier at hun elsker jul, og derfor pynter hun allerede i november.  Foto: Privat

God hjelp

Både venner og familie hjalp til for å få det store julebryl­lupet på plass. Målfrid råder andre vordende brudepar til å ta imot hjelp.

– Hvis folk spør om de kan hjelpe til med noe, si ja takk. Har du dessuten venner du kan spørre om tjenester, benytt deg av det. Har du en fotografvenn, be om bilder i bryllupsgave. Har du en kakebaker i vennekretsen, spør om en kake. Kanskje kan en venninne stelle håret ditt. Du kan spare flere tusen kroner på å være kreativ og bruke ressursene du har rundt deg, sier Målfrid.

– Og etterpå må du huske å takke. Aldri skal du ta noen eller noe for gitt, minner hun om.

For dem ble julen et gjennomgående tema også i ­planleggingen og riggingen. Kvelden før bryllupet var festlokalet fullt av hjelpere, og det vordende brudeparet serverte julegrøt som takk. Da de gikk hjem, var det bare å glede seg til den store dagen.

Det viktigste for Målfrid var å skape en fest der alle ­følte seg sett og ivaretatt. Ved hver kuvert fikk gjestene en lapp med en oppgave på. Skål mange ganger med de andre, sto det på én. På en annen: Si god jul til så mange som mulig. Det skulle være fest ved hvert bord. Alle skulle ha det minst like gøy som henne.

Les også: (+) Vi fikk hakeslepp av vår sønns avsløring etter bryllupet

Nissen kom på besøk

Når Målfrid blar i bildene fra den store dagen, velter gode minner frem. Gjestene fikk pepperkaker og gløgg som velkomst, og selvfølgelig kom nissen på besøk i løpet av kvelden.

<b>LYKKELIGE:</b> Ingen tvil om at dette er et lykkelig par.
LYKKELIGE: Ingen tvil om at dette er et lykkelig par. Foto: Private

– Jeg hadde planlagt at ­nissen skulle komme med ­gaver til de to bursdagsbarna, som var en venninne av meg og meg selv. Vi har begge ­fødselsdag 17. desember. Manuskriptet sto jeg for. «Jeg pleier ikke å komme på besøk før julaften, men siden dere har så fint et juleselskap, og
to her har bursdag, klarte jeg ikke å dy meg fra å komme og gi dem noen gaver», sa han. Alt passet så fint, forteller hun.

Det var pappaen Oddvar Svalastog som fulgte henne over tregulvet og inn i et festpyntet lokale med 18 lys­pyntede juletrær som ramme. Sam­men gikk de to forbi over hundre bordkort hun og kjæresten nennsomt hadde laget med spesialskrevne hilsener til hver gjest.

– Alle som ønsket det, fikk være brudepike eller brude-svenn. Vi hadde åtte brude­piker i ulike rosa kjoler og en brudesvenn, og de var i alderen fra 15 til 70 år. Det var så fint, sier Målfrid.

Hun glemmer aldri da hun så kjæresten som sto og ventet på henne sammen med vigselsmann Øystein Neegaard fra Arendal kommune.

– Å si ja og bli kona til Kjell. Å se alle de glade og fornøyde gjestene, som så tydelig koste seg. Alt var perfekt. Men jeg hadde snakket så mye at jeg ikke hadde stemme igjen til å holde talen min til Kjell. Heldigvis hadde jeg lest den inn på Messenger og kunne spille den av, forteller Målfrid.

Les også: (+) Så kom tante og ville kuppe hele bryllupet

<b>JULEDEKORERT:</b> Lysestaker kjøpt i bruktbutikk, kongler plukket i skogen og grønne furukvister. Alt var jule-gjennomtenkt i bryllupet.
JULEDEKORERT: Lysestaker kjøpt i bruktbutikk, kongler plukket i skogen og grønne furukvister. Alt var jule-gjennomtenkt i bryllupet. Foto: Private

Føler seg heldig

Hun fikk en ektemann som har erfaring fra samliv. Han har dessuten flotte barn som nå er blitt Målfrids bonusbarn.

– Jeg føler meg ytterst heldig. Vi har aldri kranglet og har det bare koselig og fint sammen i huset vårt, døpt Lykkebo. Målet er å gjøre livet hyggelig for og med hverandre. Vi bruker stettglass og sølvtøy også på hverdagene, og vi ­tenner ofte stearinlys, forteller hun.

Målfrid sier at hun er veldig takknemlig for at de fikk et så fint bryllup uten å blakke seg. I bryllupsgave ønsket de seg praktisk hjelp eller bidrag til bryllupsreisen. De var på en flott bryllupsreise, men var økonomiske også der. Derfor har de fortsatt penger igjen, som de skal bruke til å feire bryllupsdagene de neste årene. Slik blir gjestene med i også nye minner.

I ettertid har Målfrid fått tilbakemeldinger om at gjestene følte at de kom inn i en slags eventyrverden. Ja, som i en skikkelig romantisk julefilm.

– Hvis vår store dag også i år kan glede og inspirere ­andre, gjør det meg glad. Å lage et julebryllup er noe jeg vil anbefale, sier hun.

Fargerike Målfrid vokste opp med mormoren Bina, som ikke lever lenger. Ringen hun fikk av henne, ble smeltet sammen med annet arvegull og Kjells gamle giftering, og de fikk to fine gifteringer i ­stedet. Nå føler hun at hun har Bina med seg i gifteringen.

Og mormoren har fortsatt en stemme i livet hennes.

– «Du er full av eventyr», sa hun til meg da jeg var liten, og dette har jeg tenkt mye på som voksen. Jeg tror at vi alle kan gjøre mye for å lage dagene våre fine. Det gjelder ikke å forspille mulighetene, sier Målfrid.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2023.

Les også