Tomma og Hanne Beates kjærlighet vant fram

Sammen mot alle odds: Ikke en øye­krok var tørr da Hanne Beate og Tomma ga hver­andre sitt ja

Alle var rørt til tårer da Hanne Beate Fredriksen og Tom Ray­mond Hansen giftet seg i Fredrikstad i august. Ende­lig smiler livet til de to som har hatt så mye mot­gang.

FOR ALLTID: – Vi skal
holde sammen til vi dør, sier Hanne Beate og Tomma.
FOR ALLTID: – Vi skal holde sammen til vi dør, sier Hanne Beate og Tomma. Foto: Siri Walen Simen­sen
Sist oppdatert

Retten til å ha et selv­sten­dig liv. Retten til å være en del av sam­fun­net og til å være den man er og elske den man vil uten å bli utsatt for dis­kri­mi­ne­ring.

Når vi skal dele his­to­rien om nygifte Hanne Beate Fredriksen (49) og Tom Ray­mond Hansen (47), eller «Tomma» som han liker å kalles, ligger dette i bunnen.

Hel­dig­vis har de hatt men­nes­ker rundt seg som har kjem­pet for dem og deres kjær­lig­het.

– Jeg blir dypt rørt bare jeg ser på dem, sier Mere­the Schmidt (67) og tørker tårer i øye­kro­ken.

Hun er støt­te­kon­tak­ten til Hanne Beate og også hennes nærme­ste pårø­rende. Som ver­ne­pleier har hun også vært pri­mær­kon­tak­ten hennes i ni år, og det samme har hun vært for Tom Ray­mond.

Når sant skal sies, er det i stor grad Mere­the som skal takkes for at vi nå deler en sol­skinns­his­to­rie av de sjeldne. I mange år har hun enga­sjert seg sterkt og gått i bre­sjen for at drøm­mene til to hardt prø­vede men­nes­ker skal rea­li­se­res.

To andre har også bidratt: Nina Wel­len­dorf (58), på dag­sen­te­ret hvor Tomma jobber, og hans tante Anne, som er søs­te­ren til hans døde mor.

Vi er på Hjør­gunn Gård i Fredrikstad og sitter i det nye hjem­met til de to nygifte, og begge strå­ler av lykke. Ja, det føles som om gleden svever i luften rundt oss, så sterkt uttryk­ker de hvor godt de har det.

– Livet kunne ikke ha vært bedre enn nå, sier Tomma, og ordene gjør inn­trykk.

Han – som sitter i en stol med store funk­sjons­ned­set­t­­elser, som stab­ber seg rundt med dårlig balanse når han går, med fingre som brant bort i en bil­ulykke, som mistet det friske livet den gangen for 27 år siden og har vært avhen­gig av hjelp siden – snak­ker om ikke å kunne ha det bedre. Ja, det gjør inn­trykk.

Sterke historier

His­to­rien har mange sterke ele­men­ter. At det skulle bli en så fin slutt, lå på ingen måte i kor­tene.

Hanne Beate ble som liten baby funnet i en papp­eske med avis­pa­pir, får vi vite.

Frem til hun var syv år gammel var hun en kas­te­ball i syste­met og hadde syv ulike fos­ter­hjem.

– Syv år gammel kom jeg til en fami­lie som jeg fikk det veldig fint hos. Fos­ter­for­eld­rene mine døde dess­verre før vi giftet oss, men fos­ter­søsk­nene mine var i bryl­lu­pet, og jeg er veldig glad i dem, sier hun.

Hvor­for barn­dom­men hennes ble som den ble, skal vi ikke gå inn i. Men det ble tidlig klart at hun slet med å tatil seg kunn­skap på skolen i samme tempo som de andre.

Hanne har et nyde­lig vesen, er en smi­lende og veldig søt dame som ikke snak­ker mye, og som bruker tid når hunskal delta i sam­ta­len. Når hun svarer på spørs­mål, bruker hun tid på å finne ordene.

ENDE­LIG: Hanne Beate og Tomma har ende­lig gitt hver­andre sitt ja.
ENDE­LIG: Hanne Beate og Tomma har ende­lig gitt hver­andre sitt ja. Foto: Privat

Tom Ray­mond er stikk mot­satt, han er prat­som og snak­ke­sa­lig. I til­legg ler han lett og strør om seg med kjær­lig­hets­er­klæ­rin­ger.

– Jeg er så heldig som fant kona mi og får ha henne ved siden av meg hver eneste natt. Hun har fått hele min livs­his­to­rie og elsker meg akku­rat som jeg er. Vi har bare krang­let én gang, sier han, og strek­ker armen spon­tant opp i været for å illust­rere hvor fan­tas­tisk det er.

Les også: En vårdag Christines ektemann kom hjem fra jobb, var han annerledes. Fra den dagen ble livet aldri det samme

Litt anner­le­des, bare

Tom Ray­mond ble alvor­lig kves­tet i en kol­li­sjon med en buss da han var 20 år gammel, og fron­tal­lap­pen ble skadet.

Hjer­ne­ska­den gjør at kort­tids­hu­kom­mel­sen er veldig dårlig, og derfor har han trengt hjelp og opp­føl­ging i alle år siden.

<b>KVES­TET:</b> Tom Ray­mond, kalt Tomma, ble livs­tru­ende skadet og lå tre måne­der i koma på begynnelsen av nittitallet.
KVES­TET: Tom Ray­mond, kalt Tomma, ble livs­tru­ende skadet og lå tre måne­der i koma på begynnelsen av nittitallet. Foto: Privat

Hanne Beate er det som kalles let­tere psy­kisk utvik­lings­hem­met. Hun vet det selv og er inn­for­stått med det. Men hva betyr nå det?

Dia­gno­sen utvik­lings­hem­ming inne­bæ­rer først og fremst ned­satt funk­sjons­evne på det kog­ni­tive områ­det. Det vil si at evnen til å opp­fatte, vur­dere, bear­beide, lagre, gjenhente og handle mål­ret­tet ut fra infor­ma­sjon fra omgi­vel­sene er svek­ket.

For per­so­ner med utvik­lings­hem­ming er FN-kon­ven­sjo­nen om ret­tig­he­tene til men­nes­ker med ned­satt funk­sjons­evne (CRPD) særlig viktig.

Alle har en grunn­leg­gende rett til å foreta selv­sten­dige og frie valg, og til å bli møtt med respekt for sine valg og ønsker for eget liv.

Rundt 15 pro­sent av ver­dens befolk­ning lever med en form for funksjonshemning, ifølge Ver­dens hel­se­or­ga­ni­sa­sjon (WHO). Dette gjør per­so­ner med ned­satt funk­sjons­evne til ver­dens klart stør­ste mino­ri­tet.

Kon­ven­sjo­nen skal sikre at funk­sjons­hem­mede får inn­fridd men­nes­ke­ret­tig­he­tene sine på samme måte som alle andre.

Kilde: FN-sam­ban­det

Se mer

Denne for­mid­da­gen sitter jeg sammen med en gjeng nyde­lige men­nes­ker. Tre av dem har stått last og brast sammen med de to som har trengt dem.

De to som har stått i mot­gang, er omgitt av per­so­ner som er der for dem. At hjer­nen ikke fun­ge­rer opti­malt sett ut fra normal­normen, har ingen som helst betyd­ning.

– Vi er alle men­nes­ker og funk­sjons­ned­set­tel­sene for­­ringer ikke evnen til å føle kjær­lig­het. Når vi nå sitter her og har sagt ja til å dele, er det for å vise verden at alle må få mulig­he­ten til å opp­leve kjær­lig­het, sier Mere­the.

Tomma skyter inn:

– Det er ikke rart vi digger den dama, sier han, og så deler han mer.

Han var utdan­net tømrer da han som 20-åring skulle på tur til Sve­rige sammen med en gjeng kame­ra­ter, og han var sjåfør i en annens bil. Ennå erind­rer han hva som skjedde. De kjørte fort med åpent vindu, og en veps kom inn. Den ble for­søkt slått vekk. Så er alt svart.

Les også: (+) Da Vibeke våkner, tenker hun at hun har fått et kall om å gjøre slutt på alt. Hun setter seg i bilen. Heldigvis rekker politiet frem i tide

Ulyk­ken som endret alt

Resten er han blitt for­talt, og det er hans tante Anne Olderøy som deler denne his­to­rien.

Bilen kol­li­derte med en buss og ble total­vra­ket. Tomma og kame­ra­tene ble hentet ut av den bren­nende bilen, han var har­dest skadet. I tre måne­der lå han i koma på syke­hu­set, og utgan­gen var usik­ker. Lår­beina var bruk­ket tvers av, fingrevar brent bort, hodet var hardt skadet.

Tomma, som husker for­ti­den godt, sier at han ikke skjønte noen ting da han våknet opp. Han gikk inn i en kolos­salt tung tid.

– De fløy meg med et mili­tært heli­kop­ter til Fredrikstad, og så ble jeg sendt til Sunn­aas syke­hus for opp­tre­ning. «Du kommer aldri til å komme deg ut av rul­le­sto­len», sa legene, men da gikk det en jævel gjen­nom meg. Jeg sa til meg selv: Jeg skal klare det!

Han smiler da han minnes hvor hardt han kjem­pet, men blir alvor­lig da han kommer inn på hva han mistet.

– Jeg var for­lo­vet med en søt jente. Jeg skulle jobbe som snek­ker, gifte meg og få min egen fami­lie. Plut­se­lig trengte jeg hjelp til alt.

I ett år var han på Sunn­aas, og han merket hvor skadet fron­tal­lap­pen var blitt i ulyk­ken. Beskje­der måtte gis gang på gang for at han skulle klare å ta imot dem.

– Men jeg klarte å komme meg på beina, og det er jeg stolt av, sier han.

Da Mere­the ber ham vise oss hvor­dan han går, reiser han seg og stab­ber med bitte små skritt. Det går ikke alltid frem­over med den frem­drif­ten han ønsker. Mang­lende kom­mu­ni­ka­sjon fra hjerne tilner­vene er årsa­ken, får vi vite.

Bodde på alders­hjem

Frem­tids­drøm­mene til den unge mannen ble knust den gangen. I årene etter ulyk­ken har han trengt hjelp fra andre for å klare seg. Det ble slutt med kjæ­res­ten, og han sier at alt var veldig tungt en stund.

I en peri­ode bodde han på et alders­hjem, selv om han var tidlig i 20-årene. For de som sto ham nær, var dette veldig tungt. Tante Anne sier at det var fælt. Det rare er at Tomma selv syntes det var tri­ve­lig. For de gamle behand­let han som en maskot og viste så tyde­lig at de satte pris på å ha ham rundt seg.

Da han etter hvert fikk en annen bolig, fulgte en peri­ode som føltes tøff. Han sa til Nina, som jobbet på dag­sen­te­ret, at han drømte om en gang å få en kjæ­reste.

– Tomma har i 20 år hatt en spe­si­ell plass i hjer­tet mitt. Han er flink til å jobbe, er vaffel­sjef og kløyver ved effek­tivt på dag­sen­te­ret. Ikke minst er han en gle­des­spre­der som både synger og tral­ler, sier hun smi­lende.

Etter hvert ble Tomma boende i en omsorgs­bo­lig sen­tralt i byen i et belas­tet miljø, og det var ikke så greit. På den annen side flyt­tet en dame inn i en av nabo­lei­lig­he­tene, og henne hadde han sett en gang før, på dans. Det var Hanne Beate.

– Jeg hadde ikke glemt møtet vårt, for blik­kene våre møttes, og jeg gikk bort til henne og spurte: «Hei, kan jeg få en dans med deg?» Da strakk hun armene i været og jublet «ja», og vi danset, minnes han i dag.

Hun smiler da han for­tel­ler og nikker og bekref­ter at det var sånn det var. Det kjen­nes som om følel­sene deres brer seg som vib­ra­sjo­ner til oss andre.

Etter at hun flyt­tet inn i nabo­lei­lig­he­ten, og så de hver­andre ute. Tomma sa: «Oj, du er den jeg danset med, har du flyt­tet hit?»

Og en brann ble tent.

Også Hanne Beate hadde hatt det tøft. Uten nær fami­lie rundt seg følte hun seg redd og alene.

– Jeg drømte om å finne en snill kjæ­reste, sier hun.

Svaret på begges drøm­mer

Det var akku­rat det hun fant – en tvers gjen­nom snill kjæ­reste. Da Mere­the, som kjente dem begge, forsto at amors piler hadde truf­fet dem, visste hun at hun ville støtte for­hol­det.

Mere­the kjente begges sterke his­to­rier godt, hun vet mer om Hanne Beate enn Hanne Beate vet selv.

– Hjelpe­hjer­tet mitt har banket ekstra over­for henne, inn­røm­mer hun og legger til at hun har gått utover sine roller for å bidra til at hennes til­væ­r­else skulle bli bedre.

– Det har vært mye vondt, men de 13 årene hos fos­ter­­for­eld­rene mine var fine, sier Hanne Beate.

– Du er god nok som du er, sier Mere­the plut­se­lig, og så kommer tårene.

Det har vært man­traet i denne his­to­rien – du er god nok som du er.

De to tur­tel­du­ene ble kjæ­res­ter litt av og på en peri­ode. Så fikk de bo sammen i hel­gene, takket være Mere­the og andre som jobbet for det.

Lat­te­ren runger da de for­tel­ler at det for­els­kede paret lurte seg til å bo sammen utenom hel­gene også. De snek seg til mer kjær­lig­het.

Over­ras­kel­sen

I 2016 satt Hanne Beate og Mere­the sammen. Da kom det frem at Hanne Beate ønsket å fri til Tomma på burs­da­gen hans.

– Jeg har alltid drømt om å gifte meg, sier Hanne Beate og smiler.

Mere­the hjalp til med å kjøpe ringer og ga beskjed til Tomma om at han var invi­tert hjem til kjæ­res­ten. Da han kom dit, satt Hanne Beate pyntet og smin­ket, og med en lapp foran seg, der det sto hva hun skulle si.

«Gaven er …», sa Hanne Beate og åpnet esken med rin­gene i. Tomma gråt og gråt da han forsto hva som skjedde.

– Det var gle­des­tå­rer til tusan, sier han, og for­tel­ler at han gikk på dag­sen­te­ret med ringen på. «Se her, jeg er for­lo­vet!» sa han stolt.

Mere­the kjørte det over­­lykke­lige paret på restau­rant. Ikke lenge etter ble de to som hun er så enga­sjert i, sam­bo­ere på ordent­lig. Hun følte at hun var kommet i mål, og at hun kunne gå av med tidlig pen­sjon i viss­het om at de hadde det bra.

Da hun satte seg ned for å snakke med de to, dreide sam­ta­len seg om alt de hadde fått til sammen. Mere­the sa at hun skulle slutte i jobben. «Men en ting har vi ikke gjort ennå»,sa Hanne Beate. «Å?» sa Mere­the. «Du har ikke hjul­pet meg å gå opp kir­ke­gul­vet!»

<b>TANTE ANNE:</b> Tommas tante var i bryl­lu­pet og ønsket Hanne Beate vel­kom­men inn i fami­lien. Hun er søster av brud­gom­mens døde mor.
TANTE ANNE: Tommas tante var i bryl­lu­pet og ønsket Hanne Beate vel­kom­men inn i fami­lien. Hun er søster av brud­gom­mens døde mor. Foto: Privat

Per­so­ner som Mere­the tar tak. Hun begynte straks å plan­legge tide­nes mest rørende bryl­lup. Men det sukket opp hind­rin­ger. Først kom korona og så korona en gang til. Så skjedde det som gjorde bryl­lu­pet vik­ti­gere enn noensinne. Hanne Beate ble rammet av et hjer­ne­slag og ble lammet i hele venstre side.

– Jeg sa til henne at hun måtte tenke som meg, at hun skulle klare å gå igjen, for­tel­ler Tomma.

Les også: Da de er 14, får de tre søsknene alle den samme nedslående beskjeden. For Emilie er det et enormt sjokk

<b>DEN STØR­STE DAGEN:</b> Bryl­lu­pet ble deres stør­ste dag noen­sinne, sier Hanne Beate og Tomma. 
DEN STØR­STE DAGEN: Bryl­lu­pet ble deres stør­ste dag noen­sinne, sier Hanne Beate og Tomma.  Foto: Privat

Over­ras­kel­sen

I 2016 satt Hanne Beate og Mere­the sammen. Da kom det frem at Hanne Beate ønsket å fri til Tomma på burs­da­gen hans.

– Jeg har alltid drømt om å gifte meg, sier Hanne Beate og smiler.

Mere­the hjalp til med å kjøpe ringer og ga beskjed til Tomma om at han var invi­tert hjem til kjæ­res­ten. Da han kom dit, satt Hanne Beate pyntet og smin­ket, og med en lapp foran seg, der det sto hva hun skulle si.

«Gaven er …», sa Hanne Beate og åpnet esken med rin­gene i. Tomma gråt og gråt da han forsto hva som skjedde.

– Det var gle­des­tå­rer til tusan, sier han, og for­tel­ler at han gikk på dag­sen­te­ret med ringen på. «Se her, jeg er for­lo­vet!» sa han stolt.

Mere­the kjørte det over­­lykke­lige paret på restau­rant. Ikke lenge etter ble de to som hun er så enga­sjert i, sam­bo­ere på ordent­lig. Hun følte at hun var kommet i mål, og at hun kunne gå av med tidlig pen­sjon i viss­het om at de hadde det bra.

Da hun satte seg ned for å snakke med de to, dreide sam­ta­len seg om alt de hadde fått til sammen. Mere­the sa at hun skulle slutte i jobben. «Men en ting har vi ikke gjort ennå»,
sa Hanne Beate. «Å?» sa Mere­the. «Du har ikke hjul­pet meg å gå opp kir­ke­gul­vet!»

Per­so­ner som Mere­the tar tak. Hun begynte straks å plan­legge tide­nes mest rørende bryl­lup. Men det sukket opp hind­rin­ger. Først kom korona og så korona en gang til. Så skjedde det som gjorde bryl­lu­pet vik­ti­gere enn noensinne. Hanne Beate ble rammet av et hjer­ne­slag og ble lammet i hele venstre side.

– Jeg sa til henne at hun måtte tenke som meg, at hun skulle klare å gå igjen, for­tel­ler Tomma.

LYK­KE­LIG: Helt siden Hanne Beate var liten jente, har hun drømt å stå hvit brud.
LYK­KE­LIG: Helt siden Hanne Beate var liten jente, har hun drømt å stå hvit brud. Foto: Privat

Rørende bryl­lup

27. august i år skjedde det som ble den fineste dagen i livet til dem begge. Det ble også dagen da fami­lie, venner og støtte­per­so­ner rundt dem opp­levde det mest rørende bryl­lu­pet noen­sinne. Ikke en øye­krok var tørr da Hanne Beate og Tomma ga hver­andre sitt ja.

Pres­ten sa etter viel­sen at han følte seg beæret som fikk vie et par med en så sterkhis­to­rie. Hanne Beates fos­ter­søs­ter, Nancy, var hennesfor­lo­ver, og fos­ter­bro­ren Per Rikard Sandvik førte henne opp kir­ke­gul­vet.

De andre to fos­ter­søsk­nene, Ewa Karin og Jørn, ga sine varm­este lykkønskninger. Bes­te­ka­me­rat Geir Knutsen var Tommasfor­lo­ver.

Ringen Hanne Beate fikk har også en spesiell plass i familien. Unni, Tommas mor, arvet den først fra sin mor. Da hun døde, fikk tante Anne den, og nå ga hun ringen videre til Hanne Beate ogønsket henne vel­kom­men inn i fami­lien.

Livet siden bryl­lu­pet har vært som å danse på en rosa sky for de nygifte. De har hver­andre, de er gift, og de har flyt­tet inn i en ny lei­lig­het som ligger flott til på landet.

– Hanne Beate er så god, vakker og herlig mot meg. Hun godtar meg med mine funk­sjons­ned­set­tel­ser og det dår­lige kort­tids­min­net mitt. Jeg må passe på og glede henne, sier Tomma og ser på kona.

I år går de inn i sin første jule­fei­ring som ekte­folk. De er ikke opp­tatt av å ha tra­di­sjo­ner rundt høy­ti­den, de liker best hver­da­gene. Men en ting er sik­kert. Det blir en jul i kjær­lig­he­tens navn, for størst av alt er kjær­lig­he­ten.







Denne saken ble første gang publisert 19/01 2023, og sist oppdatert 20/01 2023.

Les også