Ønsker å få barn

Rasmus vil bryte et tabu: – Noen menn kan ikke snakke med vennene sine om det

Rasmus Andersen er 28 år, og vil stifte familie. Men han har ikke kjæreste og drømmen om barn føles langt unna.

TABU: Mange menn opplever det er flaut å snakke om bekymringen av å nærme seg 30 år uten å ha kjæreste eller barn, men likevel ha et ønske om det.
TABU: Mange menn opplever det er flaut å snakke om bekymringen av å nærme seg 30 år uten å ha kjæreste eller barn, men likevel ha et ønske om det. Foto: Privat
Sist oppdatert

«Vil jeg noen gang bli far? Finner jeg en kjæreste som kan ta imot meg? Vil jeg noen gang ha råd til å kjøpe hus? Og er du virkelig glad til du har alt det?»

Dette skriver danske Rasmus Andersen til sine 64.000 følgere på Instagram. Han bor i Århus og ble rikskjendis etter å ha deltatt i TV-programmer som danske «Sommerdrømmer» (den danske versjonen av Sommerhytta) og «Bachelorette».

I sistnevnte program sa Rasmus at han lette etter ei jente som kunne være mor til hans kommende barn.

I oktober fylte han 28 år og i den forbindelse har han begynt å tenke på hvor han befinner seg i livet.

– Min vennekrets har begynt å stifte familie, og jeg har aldri fokusert på det. Så slo det meg bare: «Hvorfor har ikke jeg det? Hvorfor tror jeg det er vanskelig å finne en kjæreste? Hvorfor snakker jeg så mye om at jeg vil bli far, når det er så dårlige utsikter til det likevel?» sier han til danske Alt.dk.

Rasmus vokste opp med en ung far, og han har alltid tenkt at han burde være det selv. Da han var sammen med ekskjæresten, hadde han også gjort det klart for henne at han drømte om å få barn før han fylte 25.

– Og så kommer det plutselig som et sjokk. Jeg er på vei til 30, jeg har ikke kjæreste, og man må ha kjæreste for å få barn.

Les også: Kjetil ble far som 19-åring: – Kan ikke jeg som ung pappa være en god forelder?

Unngår apper og sosiale medier til dating

Rasmus insisterer på å ikke bruke apper eller sosiale medier for å finne en kjæreste, selv om det har vært mange tilbud i innboksen etter hans deltakelse i både «Sommerdrømmer» og «Bachelorette».

– Jeg er typen som helst vil møte noen i virkeligheten, prikke henne på skulderen og si: «Hei, vil du gå ut og ta en kopp kaffe?»

Derfor føles det vanskelig for ham å møte noen som tror de kjenner ham basert på programmene han har vært med i.

– Jeg tror at forholdet starter ubalansert fordi de vet mye om meg og jeg vet ikke noe om dem. Og når jeg har møtt noen jeg har funnet gjennom sosiale medier, har jeg hatt følelsen av at de har satt meg på en pidestall som jeg ikke vil være på.

– Og det er stor forskjell på hva du ser på TV og hvem jeg er når jeg er i et kjærlighetsforhold.

Les også (+): Jeg kaster bort livet på tunge tanker og tviler på meg selv. Hva skal jeg gjøre?

Mange kjenner seg igjen

Rasmus valgte å dele bekymringene sine med sine følgere på Instagram, og det er en spesiell grunn til det.

– Jeg er veldig klar over at det er mange som følger med på livet mitt, og jeg har aldri vært interessert i å være et urealistisk forbilde. Noen ganger trenger man bare å snakke om hva som er vanskelig og det vil jeg veldig gjerne bidra til, for livet mitt er ikke perfekt.

Rasmus var langt fra den eneste som tenkte på fremtiden. Mange kvinner skrev til Rasmus og takket for at han var åpen og sårbar.

Mange unge menn kunne også relatere seg til bekymringene Rasmus beskrev i innlegget.

– Det er mange gutter som skriver til meg at de har det på samme måte, men at de ikke kan snakke om det med vennene sine. At de trodde de var alene, men nå ser de at andre har det sånn også. Det er jeg sinnssykt glad for, sier han til alt.dk.

Gjennomsnittsalder førstegangsforeldre

Ane Margrete Tømmerås i SSB forteller til Klikk.no at gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge har bikket 30 år.

– For kvinner 30,2 år og for menn 32,2 år.

– Det er mange grunner til hvorfor snittalderen har økt de siste årene. Blant annet lenger utdanning, etablering av partner, bolig og jobb er noen faktorer som spiller inn, informerer hun.

I Danmark er tallene nokså identiske:

Gjennomsnittsalderen for fødende kvinner 29,9 år i 2022. For førstegangsfedre er gjennomsnittsalderen 31,5 år, ifølge Danmarks statistikk.

Tømmerås forteller at de tror antall barn hver kvinne får i snitt i livet sitt i Norge, vil synke årene fremover.

– De neste ti årene tror vi at antallet barn per kvinne vil gå fra litt over 1,9 i snitt til cirka 1,7, sier hun.

Antall barneløse menn har også økt de siste årene i Norge. Ifølge M24 er en av fire menn barneløse ved 40 års alder. Noen får barn senere. Men 1 av 5 vil trolig være uten barn ved fylte 50 år, skriver M24.

– Blant menn som fylt 50 i 2022, var det 23,6 prosent som ikke hadde barn. Til sammenlikning var samme tallet i 1990 13,6 og i 2010 19,9, sier Tømmerås.

Grunnen til at noen menn ikke har barn, kan være alt fra at han velger å la være til at han ikke får muligheten til å bli far. Andre har kanskje stebarn, bonusbarn, i stedet.

– Det er vanskelig å sette fingeren på én årsak, men faktorer som lav utdanning kan spille inn, sier Trude Lappegård, sosiologiprofessor ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Økningen i mannlig barnløshet har vært sterk over hele Vest-Europa siden 1990-tallet. Andelen barnløse kvinner har også steget, men barnløsheten blant menn er 50 prosent høyere enn blant kvinner, skriver M24.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2023, og sist oppdatert 07/11 2023.

Les også