Nordmenn i Amazonas

Dypt inne i Amazonas' jungel finnes et strand­eldorado av de sjeldne. Og en liten, norsk koloni

Disse strendene er tilsynelatende endeløse. Og de blir aldri fulle av turister. Se bildene.

Pluss ikon
<b>FINN DIN EGEN STRAND:</b> Strendene like ved sentrum av Alter do Chao er tilsynelatende endeløse. Og de blir aldri fulle av turister.
FINN DIN EGEN STRAND: Strendene like ved sentrum av Alter do Chao er tilsynelatende endeløse. Og de blir aldri fulle av turister. Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Verdens største regnskog. Et enormt område av fuktig, mygg­befengt jungel. Giftige slanger, malaria, denguefeber, og glupsk piraja. «Rätsel der
Urwaldhölle», kalte han boken sin, den tyske zoologen og geografen Otto Schulz-Kampfhenkel, som på 30-tallet dro på ekspedisjon til Amazonas, sponset av Nazi-Tyskland. «Det grønne helvete», het boken på norsk.

Les også: «Dødens hotell» ble et spøkelseshus

Hengekøye i vannet

Vel, jeg nipper til en kald cola, går barbent i myk, finkornet sand. Det eneste som kanskje plager meg her i «det grønne helvete», er at sola steker hardt på vinterblek hud. Men det finnes en kur mot det.

– Lei en hengekøye i vannet, smiler brasilianeren Roberto. Han ligger og dupper i en hammock halvveis dekket av vann. I hånden har han en kald øl.

For Alter do Chao, som faktisk ligger i hjertet av «det grønne helvete», har ingenting med helvete å gjøre – snarere tvert imot.

<b>FORSVINNER UNDER VANN:</b> Alter do Chao kan tilby eventyr hele året, men vil du ha slike strender må du komme hit mellom juli og desember. Etter regntiden ligger strendene under vann.
FORSVINNER UNDER VANN: Alter do Chao kan tilby eventyr hele året, men vil du ha slike strender må du komme hit mellom juli og desember. Etter regntiden ligger strendene under vann. Foto: Haglund, Johnny
<b>EN ØL I VANNET:</b> Roberto fra Manaus, en havneby i den nordlige delen av Brasil, slapper av i en hengekøye sammen med kona. De drar hit så ofte de kan på ferie. – Vi har samme klima i Manaus, men varmen og livet er liksom bedre her, hevder Roberto.
EN ØL I VANNET: Roberto fra Manaus, en havneby i den nordlige delen av Brasil, slapper av i en hengekøye sammen med kona. De drar hit så ofte de kan på ferie. – Vi har samme klima i Manaus, men varmen og livet er liksom bedre her, hevder Roberto. Foto: Haglund, Johnny

Kåret til Brasils fineste

På kartet kan man bli forledet til å tro at Alter do Chao er en isolert jungelby. Et sted bare de med eventyrlyst og myggspray drar til – som meg. Selv forventet jeg å finne liten, primitiv landsby. Isteden ble jeg møtt av et sted med en atmosfære jeg trodde bare fantes på Mauritius og slike steder.

Strendene her er faktisk kåret til Brasils fineste av avisen The Guardian. De slår til og med verdensberømte Copacabana. Men det er faktisk ikke så merkelig. For området har rundt førti mil med sandstrender, som skapt for hvilken som helst forlokkende og glanset turistbrosjyre. Selv om det er ferskvann, og et sted hvor det i teorien kan være både kaimaner, anakondaer og piraja, er dette akkurat så eksotisk og ufarlig som det ser ut ved første øyekast.

Les også: I glansdagene var det Europas mest moderne anlegg – nå vil ingen bade her

Området ble «oppdaget» for noen tiår siden, antagelig av en smarting som skjønte at dette kunne være et attraktivt sted for innbyggerne i den langt større byen Santarem, rundt tre mil unna. Til Alter do Chao kunne de komme og nyte strandliv og fest i helgene. Og slik vokste den lille, underlige byen frem. Den er enormt populær blant brasilianere som bor i det nordlige Brasil. Men ifølge min kjentmann Pedro, blir stedet aldri overbefolket av turister. Årsaken er at stedet fortsatt er litt «hemmelig».

<b>SKUMRING:</b> Kvelden farger himmel og vann rosa, mens bade­gjestene vandrer tilbake til sine hoteller og noen fiskere kommer hjem fra en dag på elva.
SKUMRING: Kvelden farger himmel og vann rosa, mens bade­gjestene vandrer tilbake til sine hoteller og noen fiskere kommer hjem fra en dag på elva. Foto: Haglund, Johnny
<b>STRIPA:</b> Ved vannkanten ligger en stripe med restauranter og barer. Og her er ingen skjenke­stopp eller restriksjoner.
STRIPA: Ved vannkanten ligger en stripe med restauranter og barer. Og her er ingen skjenke­stopp eller restriksjoner. Foto: Haglund, Johnny

Norsk koloni

Nordmenn flest assosierer nok Brasil med store fotballnavn, Pele, Garrincha, Zico, Ronaldo, Ronaldinho, Kaká og Neymar, sambafotball, karneval i Rio, hedonisme, Copacabana og Ipanema, Sukkertoppen og Kristusstatuen på Corcovado. Få tenker på Amazonas­jungelen. Eller?

Norske i Brasil

<b>FANT JUNGELPARADISET:</b> Det var reisekonsulent Tove som fikset billettene som førte til at Frank fant Alter do Chao.

Tidlig på 2000-tallet seilte Natal, som ligger på nordøstkysten av Brasil, opp som et eksotisk chartermål for solhungrige norske turister.

Men idyllen ble ødelagt av kriminelle som i turismen så en mulighet for hvitvasking. Noen av de mest kriminelle miljøene i Norge, B-gjengen, torpedomiljøet i Oslo og andre, investerte pengene sine i dette området. Folk som ikke var fremmede for drap og vold. I 2007 gikk norsk og brasiliansk politi sammen om Operasjons Paradis for å knekke den kriminelle virksomheten. Flere ble arrestert og fikk lange fengselsstraffer. Det negative fokuset medførte at Natal med ett ikke fremsto like attraktiv for vanlige norske turister, og stedet forsvant mer eller mindre i glemmeboka.

– Jeg var her første gang i 2004 og oppdaget et sted så vakkert og idyllisk at jeg likeså godt flyttet hit, ler Frank Foldin fra Drammen. Nå har den brunbarkede drammenseren bodd i Alter do Chao i ti år. Med utsikt til Amazonasjungelen og eleven Tapajos har han bygget hus og hjem.

– Du kan få kjøpt tomt med flott beliggenhet, reist et hus med innlagt vann, strøm og alt du trenger, og likevel ikke komme over 500 000 kroner, forteller Frank, og legger til:

– Og da synes de lokale at du har betalt for mye.

<b>MUNNBIND:</b> En kvinne med munnbind selger kald drikke rett ved sentrum av Alter do Chao.
MUNNBIND: En kvinne med munnbind selger kald drikke rett ved sentrum av Alter do Chao. Foto: Haglund, Johnny
<b>ALENE:</b> 10–15 minutters gange fra det sentrale området i Alter do Chao kan du finne din helt egen strand.
ALENE: 10–15 minutters gange fra det sentrale området i Alter do Chao kan du finne din helt egen strand. Foto: Haglund, Johnny

I et eventyr

Frank snakker portugisisk og kjenner landet godt, noe som også er nødvendig. Ikke bare fordi han bor her. Han har Amazonas som levebrød, og har spesialisert seg på opplevelsesreiser inn i jungelen med motorsykler, kajakk og firehjulsdrevne biler. Og Frank, som er en tidligere konkurransepadler, har saumfart mye av jungelområdene både rundt Alter do Chao og dypere inn i jungelen. Han forteller om ukjente hule­malerier, bortgjemte indianer­stammer og padleturer opp smale elver omringet av uberørt regnskog.

– Jeg befinner meg midt i eventyret, mener Frank.

<b>KORONA:</b> I sentrum av Alter do Chao er stemningen lite preget av at landet er hard rammet av koronapandemien.
KORONA: I sentrum av Alter do Chao er stemningen lite preget av at landet er hard rammet av koronapandemien. Foto: Haglund, Johnny
<b>I BUSHEN:</b> En vinterblek Johnny Haglund på vandring i bushen rundt Alter do Chao.
I BUSHEN: En vinterblek Johnny Haglund på vandring i bushen rundt Alter do Chao. Foto: Haglund, Johnny

Ingen A4-tilværelse, takk!

Han er ikke eneste nordmann i paradiset.

– Det bor vekselvis ti til tolv nordmenn her, innrømmer han og nikker mot ekteparet Tove og Trygve.

– Jeg har jobbet 43 år i reiselivsbransjen, forteller Tove Friberg Mikkelsen fra Mjøndalen. Det var hun som fikset billetter til Frank da han dro ut på sine eventyr, og har derfor kjent ham i mange år. I 2012 fikk Frank «overtalt» henne og mannen til å besøke Alter do Chao for første gang.

– Vi ble frelst, innrømmer Tove. I 2018 kjøpte hun og ektemannen Trygve tomt her. Og nå skal de bygge.

– Vi har ikke noe til overs for en A4-pensjonisttilværelse. Vi trenger eventyr, medgir hun og peker på en skinnende ny MC av adventure-typen.

<b>NÆRMEST UENDELIG:</b> Strendene like ved sentrum av Alter do Chao er tilsynelatende endeløse. Og de blir aldri fulle av turister. Går du et kvarter, er du brått helt alene på en «egen» strand.
NÆRMEST UENDELIG: Strendene like ved sentrum av Alter do Chao er tilsynelatende endeløse. Og de blir aldri fulle av turister. Går du et kvarter, er du brått helt alene på en «egen» strand. Foto: Haglund, Johnny
<b>FASTBOENDE NORDMANN:</b> Frank sammen med sin lille datter. Bak ses huset hans. Frank har bodd i Alter do Chao i ti år, og han har ingen planer om å flytte tilbake til Norge.
FASTBOENDE NORDMANN: Frank sammen med sin lille datter. Bak ses huset hans. Frank har bodd i Alter do Chao i ti år, og han har ingen planer om å flytte tilbake til Norge. Foto: Haglund, Johnny

Baker selv

Plutselig aner jeg en lukt som ikke helt passer med omgivelsene. Det lukter fersk brød.

Jeg var her første gang tilbake i 2004 og oppdaget et sted så vakkert og idyllisk at jeg likså godt flyttet hit.

– Det er mye bra med Norge, og en ting som er vanskelig å finne her i Brasil, er gode brød, så de baker jeg selv, forteller Trygve og setter seg tilbake i skyggen for å kjøle seg ned.

– Vi lever et enkelt liv, medgir nordmennene, og innrømmer at de ikke savner Norge. Og det skyldes ikke bare vinteren.

– Det er som om pandemien ikke finnes her. Livet går sin vante gang. Alle restriksjonene som finnes i Norge, eksisterer ikke her, medgir de.

<b>DER TURISTENE TRIVES:</b> Et steinkast unna sentrum av Alter do Chao ligger den mest populære stranda. Ikke fordi det er den fineste, men nettopp fordi den er så nærme sentrum og lett tilgjengelig.
DER TURISTENE TRIVES: Et steinkast unna sentrum av Alter do Chao ligger den mest populære stranda. Ikke fordi det er den fineste, men nettopp fordi den er så nærme sentrum og lett tilgjengelig. Foto: Haglund, Johnny
<b>MORGENLYS:</b> En av Alter do Chaos mange strender tidlig om morgenen.
MORGENLYS: En av Alter do Chaos mange strender tidlig om morgenen. Foto: Haglund, Johnny

Risikofylt reise

Temaet har ligget som en elefant i rommet. For Brasil er ekstremt hardt rammet. Rundt 220 000 mennesker er døde som følge av koronaviruset. Nærmere syv millioner er smittet. Presidenten i landet, Jair Bolsonaro, har omtalt covid-19 som, «et medieskapt virus fra en presse uten karakter», men har selv vært smittet. Men for kort tid siden uttalte representanter for den brasilianske regjeringen at Brasil skal bli best på vaksinering. Hele befolkningen skal være vaksinert i løpet av året, har regjeringen lovet.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

<b>HALVVEIS DEKKET AV VANN:</b> Roberto fra Manaus med øl og sombrero, reklamerer for den ultimate måten å kjøle seg ned på.
HALVVEIS DEKKET AV VANN: Roberto fra Manaus med øl og sombrero, reklamerer for den ultimate måten å kjøle seg ned på. Foto: Haglund, Johnny
<b>STOLT!:</b> Trygve, mannen til Tove, viser stolt frem sin et år gamle motorsykkel, som han feier rundt på her i Alter do Chao. Og ofte med kona Tove bakpå.
STOLT!: Trygve, mannen til Tove, viser stolt frem sin et år gamle motorsykkel, som han feier rundt på her i Alter do Chao. Og ofte med kona Tove bakpå. Foto: Haglund, Johnny

Få smittetilfeller

Å reise til Brasil nå innebærer at risikoen for å bli smittet er stor, særlig på flyplasser og andre knutepunkter i de større byene. Helsesystemet er i knestående, og blir du alvorlig syk, er det høyst uklart hvor mye hjelp du kan regne med.

– Vi har hatt veldig få smittetilfeller her, hevder Pedro.

<b>MORGENLYS:</b> En av Alter do Chaos mange strender tidlig om morgenen.
MORGENLYS: En av Alter do Chaos mange strender tidlig om morgenen. Foto: Haglund, Johnny

Tid for siesta

Selv bruker han alltid maske når han snakker med turister, særlig brasilianske turister.

– Du vet, vi har store områder, og strendene våre er lange og tomme. Du kan finne din egen strand og være helt i fred for folk, påpeker han og kikker på sola som nærmer seg senit.

– Tid for siesta, gringo. Det får du ikke korona av.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 06 2021

Brasil og Korona

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for noen områder i Norden. En reise til Alter do Chao nå er neppe å anbefale. Nylig ble det oppdaget en smittsom mutasjon i Brasil. Alter do Chao blir ikke borte, og vil være like spennende den dagen vi får kontroll med smitte og vaksinering.

Mange land krever i disse dager enten en negativ koronatest tatt i løpet av de siste 48 timene, test når du ankommer landet og/eller ti dager i karantene ved ankomst. Dette gjelder ikke Brasil. Det eneste Vi Menns journalist måtte vise til ved ankomst, var en gyldig reiseforsikring.

Amazonas er hardt rammet av korona. 15. februar melder Leger Uten Grenser at det har skjedd en femdobling av antall covid-dødsfall i januar sammenlignet med desember. 2522 personer mistet livet i januar. Antallet nye smittetilfeller fortsetter å øke, og helsevesenet i Manaus har kollapset for andre gang. Sykehusene er overbelastede, og det er ikke nok intensivplasser til alle som trenger det. Les mer om situasjonen hos Leger Uten Grenser.

Beliggenhet: Alter do Chao omtales ofte som «Brasils Karibia». Ligger ved utløpet av Tapajos der den møter Amazonas.

Reise dit: Jeg fløy med KLM til São Paulo og videre til Manaus med innenriksfly. Fra Manaus tok jeg ferge til Santarem, som ligger cirka 33 km med bil eller buss unna Alter do Chao. Du kan også fly direkte fra for eksempel Belém til Santarem.

Overnatting: I Alter do Chao koster et hotellrom fra 300 til 700 per natt for et bra sted like ved stranden. Under regntiden og like etter (når elven Tapajos er full av vann) er det langt billigere.

Klima: Etter regntiden kan elven stige med opptil fem meter. Da forsvinner strendene. Beste tid å besøke Alter do Chao, er mellom juli og desember.

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2021, og sist oppdatert 22/02 2021.

Les også