Margit Sandemos grusomme barndom

– Så lett kan et menneske ødelegge så mye for et annet

Margit Sandemos liv var like utrolig og dramatisk som bøkene hennes. Når mørket i eget liv ble for vanskelig, flyktet hun inn i romanene sine og skrev det av seg.

<b>MARGIT SANDEMO:</b> Margit Sandemo fikk blant annet mye skryt for sin åpenhet omkring tabubelagte temaer. Lenge før #metoo-bevegelsen startet, avslørte hun at hun ble utsatt for flere seksuelle overgrep som barn.
MARGIT SANDEMO: Margit Sandemo fikk blant annet mye skryt for sin åpenhet omkring tabubelagte temaer. Lenge før #metoo-bevegelsen startet, avslørte hun at hun ble utsatt for flere seksuelle overgrep som barn. Foto: Christin Lund
Sist oppdatert

Den 23. april ville forfatteren og dronningen av røverhistorier, som hun selv kalte bøkene sine, fylt 100 år.

Selv om Margit Sandemo ikke begynte å skrive sine «røverhistorier» før hun hadde fylt 40, klarte hun å trollbinde oss med hele 185 bøker før hun døde 94 år gammel i 2018.

Disse bøkene har blitt solgt i over 37 millioner eksemplarer verden over. Da kan man virkelig snakke om å klare trollbinde sine lesere.

Flyktet inn i bøkene

Når mørket i eget liv ble for vanskelig, flyktet Margit inn i romanene sine og skrev det av seg, betrodde hun meg i en av mange samtaler vi hadde som ble til intervjuer i Norsk Ukeblad i perioden 1997 og frem til hennes død over 20 år senere.

Hun la igjen mange hemmeligheter i bøkene før hun klarte å snakke høyt om dem. En av dem var at hun drepte en mann.

<b>SKREV HVER DAG:</b> Margit ble aldri digital. Hun tviholdt på sin gamle skrivemaskin, penn og papir. Hver morgen sto hun tidlig opp og skrev. 
SKREV HVER DAG: Margit ble aldri digital. Hun tviholdt på sin gamle skrivemaskin, penn og papir. Hver morgen sto hun tidlig opp og skrev.  Foto: Christin Lund

Norsk Ukeblad er stolte av å ha vært den første som trodde på Margit Sandemo som forfatter! Da hun skrev sin første roman som 40-åring, ble hun refusert av alle forlag, men Norsk Ukeblad så både kvaliteter og potensial. Vi trykket romanen som føljetongen «De tre frierne» i 1964.

«Jeg kan si at jeg had­de en fan­tas­tisk barn­dom, for jeg for­treng­te alt som var vondt og van­ske­lig», sa hun da vi gikk igjennom livet hennes etter at hun var fylt 90 hjemme i Skillinge i Sverige.

Margits svenske mor, Elsa Reuterskiöld, for­els­ket seg i nord­man­nen An­ders Un­der­dal fra Vald­res, som sies å være en uek­te sønn av Bjørn­stjer­ne Bjørn­son. Margit var nummer to i en søskenflokk på fem og voks­te opp på en gård uten­for Fa­ger­nes.

Faren var om­rei­sen­de san­ger og un­der­hol­der – og stor­sjar­mør. De kun­ne ald­ri reg­ne med ham. Moren for­sør­get ham hele li­vet, også et­ter hun flyt­tet fra ham med barna til­ba­ke til Sve­ri­ge. Da var Margit seks år. Foreldrene skil­te seg likevel ald­ri.

På sko­len var Margit en lyst­løg­ner som els­ket å for­tel­le ma­kab­re his­to­ri­er. Hun leste alt av Shakespeare før hun var åtte år. Mange av de andre barna syntes hun var rar og mobbet henne stygt.

Les også: Unni Lindell snur døgnet og isolerer seg fra familien: – Jeg er heldig som har Per Christian

<b>SKØYER:</b> Margit var et barn fylt av makabre skrøner og historier og skøyerstreker. – Jeg måtte jo utmerke meg med noe siden jeg ikke var pen, har hun fortalt.
SKØYER: Margit var et barn fylt av makabre skrøner og historier og skøyerstreker. – Jeg måtte jo utmerke meg med noe siden jeg ikke var pen, har hun fortalt. Foto: Privat

Utsatt for overgrep

Margit var etter hvert åpen om seksuelle overgrep hun opplevde i barndommen, men skrev om temaet lenge før. Det var viktig for lesere som selv slet og hadde lignende opplevelser, mente hun.

Kvinnene i historiene hennes var sterke tross vanskelig liv, og kjærlighet var alltid et hovedelement.

– Da jeg var åtte år, så jeg mitt før­s­te gjen­ferd. Det­te var rett et­ter at jeg ble vold­tatt før­s­te gang. Selv hus­ket jeg ikke voldtekten før et par år se­ne­re, det ble for­trengt for­di det rett og slett var for vondt. Slik star­tet mitt «mør­ke».

– Det var også på den­ne ti­den min «hjel­per» Vir­gil vis­te seg for meg for al­ler før­s­te gang. Det var en fin opp­le­vel­se, og jeg ble ikke redd, fortalte Margit meg.

Hun ble utsatt for enda et seksuelt overgrep et par år senere. Langs en øde vei stop­pet en las­te­bil­sjå­fø­ren og lur­te på om han kun­ne kjøre henne noe sted. Troskyldig ble hun med.

– Så lett kan et men­nes­ke øde­leg­ge så mye for et an­net. Un­der det­te over­gre­pet kom min­ner fra den før­s­te vold­tek­ten til­ba­ke til meg.

– Mitt «mør­ke» er sor­te hull i hu­kom­mel­sen. Det er krop­pens måte å be­skyt­te meg på. Når noe min­net om det von­de, svar­te den med hu­kom­mel­ses­tap som kun­ne vare i da­ge­vis, fortalte hun.

Det sis­te sto­re trau­met hend­te da Margit var 12. Etter å ha syk­let seg vill på enda en en­som opp­da­gel­ses­ferd, møt­te hun en mann ale­ne i sko­gen. Da han for­søk­te for­gri­pe seg på henne, fikk hun su­per­kref­ter. Hun fikk tak i en stein og slo ham i ho­det med alt hun had­de av ra­se­ri og red­sel.

Det ble mye blod, og Margit gikk i sjokk. Hun had­de drept ham. Dette holdt hun tett om i 50 år før hun fortalte det til en venn. Ytterligere 20 år senere avslørte hun det offentlig.

Les også: Fabian Stang: – Når mor var på sitt mest dramatiske, forsøkte hun ofte å yppe til krangel

16 år og gravid

Fra hun var 17 til 21 ble Margit inn­lagt på psy­kia­trisk av­de­ling tre gan­ger. Hun så ofte gjen­ferd, ve­se­ner fra and­re ver­de­ner og folks «hjel­pe­re» og lur­te på om hun var gal.

Det var en stor lettelse da en psykiater konstaterte: «Du er ikke gal, Margit, du er bare usedvanlig åpen for åndeverdenen!»

En av de viktigste hendelsene i Margits liv, som gjorde at livet likevel ble godt, var et tilfeldig møte med en ung, flott mann på fjel­let i Vald­res i mai 1945. Hun var 16 år. Slik fortalte hun selv om møtet:

«Han var så flott og vak­ker, så jeg trodde ikke han kunne være in­ter­es­sert i meg. Men vi fikk en fan­tas­tisk kon­takt. Hu­mor og god­het. Vi var sam­men nes­ten hver dag fra da av. Lut­fat­ti­ge bod­de vi på en liten hytte tre mil fra si­vi­li­sa­sjo­nen. As­bjørn job­bet på and­re hyt­ter. Et­ter fire må­ne­der opp­da­get jeg at jeg var gra­vid. Legene be­kref­tet at jeg var blitt gra­vid før jeg møt­te Asbjørn … Ver­den ras­te. Jeg hus­ket ikke å ha vært sam­men med noen mann på to år. Med As­bjørn had­de jeg den for­tro­lig­he­ten og trygg­he­ten at jeg snak­ket litt om «mør­ket». Han tok si­tua­sjo­nen pent. Jeg kun­ne ikke tro min lyk­ke at As­bjørn fort­satt vil­le ha meg. Hen­rik ble født på vår før­s­te ju­le­natt sam­men. Bar­ne­fa­ren vil­le ikke ha noe med bar­net å gjø­re. As­bjørn adop­ter­te Hen­rik og har si­den vært hans far. Vi gif­tet oss i mars året et­ter. Snart ble vi en fa­mi­lie på fem da Tove og så Bjørn ble født.»

<b>LIVSLANG KJÆRLIGHET:</b> I mars 1946 ble Margit og Asbjørn viet på borgermesterens kontor. Hun uten brudebukett og i hverdagsklær, han i bakrus fra gårsdagens utdrikningslag. 
LIVSLANG KJÆRLIGHET: I mars 1946 ble Margit og Asbjørn viet på borgermesterens kontor. Hun uten brudebukett og i hverdagsklær, han i bakrus fra gårsdagens utdrikningslag.  Foto: Privat

Margit prøv­de seg i man­ge ret­nin­ger, både som skue­spil­ler, vi­se­san­ger, billedkunstner, skulp­tør og tre­skjæ­rer. Men hun ble bare halv­god i alt. Sam­ti­dig eks­plo­der­te det over­na­tur­li­ge rundt henne.

Les også: (+) Lilli Bendriss: – Det er veldig sjelden jeg ser engler, skyter hun forbauset inn

Fant sitt kall

Margit for­sto at men­nes­ker var døde når de gikk gjen­nom and­re men­nes­ker, el­ler satt seg på dem på kafé. As­bjørn var der­imot så jord­nær som det er mu­lig å bli. På den­ne ti­den be­gyn­te Margit å skrive ned his­to­ri­e­ne hun fant på. Kun­ne hun kanskje skrive en ro­man?

Den før­s­te Margit skrev, var så ma­ka­ber at hun brant den et­ter­på. Der skrev trebarnsmoren nok av seg mye vondt. Hun be­gyn­te å sen­de inn til for­lag, og det hag­let med av­slag. Norsk Ukeblad­ ble dermed star­ten på hennes kar­rie­re.

I 1982 kom Margits største suksess, bokserien «Sagaen om Isfolket». For den sis­te boken fikk hun fire mil­li­o­ner i grunn­be­løp og måt­te ha po­li­ti­et til ste­de i kø­kaoset da hun skul­le sig­ne­re den.

Margit og As­bjørn koste seg med reiser rundt om i verden for pengene hun tjente, og de be­gyn­te å plan­leg­ge al­der­dom­men. De ville unnslippe snørike Valdres som «kli­ma­flykt­nin­ger» i Sve­ri­ge. Det rakk de ikke.

I 1999, da Margit var 75 år, døde 82 år gamle Asbjørn av hjerteinfarkt. Hun mis­tet sin klip­pe i livet og var sik­ker på at hun kom til å havne i «mør­ket» igjen. Men min­ne­ne og tegn fra Asbjørn ga henne trøst og ro. Tegn hun fortalte meg om, som for eksempel plutselig blomsterlukt eller nærgående fugler med uvanlig oppførsel.

<b>FLOTT PAR:</b> Asbjørn var høy, mørk og flott. Margits selvtillit var på bunnen, så hun trodde ikke hun hadde noen sjanse. Asbjørn hadde vært buss-sjåfør siden han var 13, var utdannet bilmekaniker og flymekaniker og hadde vært i Milorg under krigen.
FLOTT PAR: Asbjørn var høy, mørk og flott. Margits selvtillit var på bunnen, så hun trodde ikke hun hadde noen sjanse. Asbjørn hadde vært buss-sjåfør siden han var 13, var utdannet bilmekaniker og flymekaniker og hadde vært i Milorg under krigen. Foto: Privat

Sommeren 2018 hadde jeg min siste samtale med seriedronningen.

«Jeg tror jeg skriver på min siste bok nå. En grøsser. Bok nummer 186. Det får holde. Dagene mine går med til å være sammen med hunden min Marco og til å late meg. Det har jeg alltid gjort, og jeg tror det er en av grunnene til at jeg er blitt så gammel», sa hun da.

Jeg rakk ikke besøke henne igjen før hun sovnet stille inn natten til 1. september samme år.

Les også: Hanne Rohde: – Jeg har ingen planer om å gi opp Harald

<b>REDDET AV KJÆRLIGHETEN:</b> «Asbjørn reddet meg. Han klarte å gjøre menneske av meg. Det takket jeg ham for hele livet,» sa Margit om ektemannen Asbjørn.
REDDET AV KJÆRLIGHETEN: «Asbjørn reddet meg. Han klarte å gjøre menneske av meg. Det takket jeg ham for hele livet,» sa Margit om ektemannen Asbjørn. Foto: Privat

Spøkelsesjakt

Mitt første møte med Margit var i 1997 i Valdres. Jeg var 25 år, kjempespent og kjempefan etter å ha lest meg gjennom de 47 bøkene om Isfolket som 17-åring.

Margit og Asbjørn tok meg med opp på hytta deres i Grunke, en liten kjøretur og gåtur opp på fjellet. Det var der de møtte hverandre for aller første gang. Asbjørn var sjåfør, og vi dro i vei med kaffe og vafler i sekken.

«Nå skal vi se om du har noen overnaturlige evner», sa hun med forventning i de lure øynene.

<b>POKER MED MARGIT:</b> Journalist Christin Lund og fotograf Bjørg Hexeberg møtte Margit flere ganger. Her hjemme hos henne i Skåne hvor de spilte hennes form for poker, det vil si hvem som kom til å bli rike på penger eller kjærlighet snart.
POKER MED MARGIT: Journalist Christin Lund og fotograf Bjørg Hexeberg møtte Margit flere ganger. Her hjemme hos henne i Skåne hvor de spilte hennes form for poker, det vil si hvem som kom til å bli rike på penger eller kjærlighet snart. Foto: Privat

Jeg var interessert i det overnaturlige og hadde selvsagt lyst til å oppleve noe slikt sammen med selveste Margit Sandemo. Hun dro meg med rundt i gamle, ubebodde hytter på veien opp til deres egen hytte. Og jeg prøvde virkelig! Jeg ville så gjerne se noe! Bare et eneste lite gjenferd …

Et sted måtte hun gå inn først for å sjekke at det ikke var for mye onde krefter hengende igjen. Hun ga klarsignal, og jeg kom ivrig etter. «Ser du den kvinnen som ble drept her på 1600-tallet?». Margit fortalte om alt det dramatiske som en gang hadde funnet sted her.

Jeg konsentrerte meg hardt og prøvde å få kontakt med noe av det. Men jeg merket ingenting. Ingen verdens ting. En gang kjente jeg noe som strøk mot kinnet mitt inni en mørk hytte, men måtte skuffet konstatere at det bare var spindelvev.

Da vi kom opp på hytta, så jeg heller ikke noe til småfolket hun smilte og snakket med. Så jeg spiste vafler og ga opp å være synsk.

På vei ned til bilen igjen tenkte jeg ikke mer på gjenferd og underjordiske. Det var egentlig en lettelse. Asbjørn gikk først på den smale stien, plystrende med stav i hånden, så gikk Margit, og bakerst tuslet jeg i mine egne tanker. Plutselig hørte jeg den tunge lyden av kirkeklokker.

Margit bråstoppet og snudde seg mot meg. «Hør du kirkeklokkorna?» spurte hun og satte blikket i meg igjen. Jeg svarte «ja» og lurte på hvorfor hun reagerte på dem. Det er jo en vanlig lyd i landet vårt, nesten uansett hvor man går. «Du forstår, det låg nemligen en kyrka her for 1000 år sen. Og av og til kan man fortsatt høre lyden av det som en gong var», sa Margit.

Nå måtte jeg ha Asbjørns mening om saken. «Asbjørn, hørte du kirke­klokkene?» spurte jeg. Den store mannen snudde seg og så på oss med et spørrende uttrykk i det rolige ansiktet. «Nei … det var nok bare noen kubjeller», sa han uten å fortrekke en mine.

Margit nikket til meg med trollblikket sitt, som om vi nå hadde en hemmelighet. Man tar ikke feil av kirkeklokker og kubjeller.

Jeg prøvde å lete opp informasjon om en fjellkirke som kunne ligge i nærheten, og fikk det. Det lå en kirke der. For cirka 1000 år siden.

Les også: I mange år festet Kari Simonsen en binders i buksa. Det var det en viktig grunn til

<b>TØFF:</b> Margit nølte ikke med å sette seg i raftingbåten på vestre elv ved Bakkflot på Island. Da var hun over 80.
TØFF: Margit nølte ikke med å sette seg i raftingbåten på vestre elv ved Bakkflot på Island. Da var hun over 80. Foto: Tor Lindseth

Spandabel og jordnær

Med sin formue kunne Margit bodd svært herskapelig, men slik var ikke Margit. Hun kjøpte et helt vanlig lite hus ved havet i Skillinge i Skåne etter at Asbjørn døde. Datteren Tove flyttet med henne. Hun gikk dessverre bort tre år før sin mor.

<b>SORG:</b> Margit og datteren Tove bodde sammen i Skåne i flere år før Tove døde i 2015. 
SORG: Margit og datteren Tove bodde sammen i Skåne i flere år før Tove døde i 2015.  Foto: Bjørg Hexeberg

Mye penger gikk nok med på å dele opplevelser med andre. Lenge hadde Margit en årlig tur til Island, hvor hun spanderte på familie, venner og naboer som hun syntes burde oppleve øyas mystikk.

Margit ønsket ikke å bli gravlagt. Hennes aske er spredt for vinden på Grunke i Valdres, hvor også hennes kjære Asbjørns aske ble spredt. Akkurat der deres nesten 54 år lange kjærlighetshistorie «tilfeldigvis» begynte.


Denne saken ble første gang publisert 23/04 2024, og sist oppdatert 23/04 2024.

Les også