Valgflesk og knurrende kandidater

Lei politikere som ikke holder løfter? Møt kandidatene som ikke kan lyve – fordi de er dyr

Når det ikke holder å beskrive politikere som dyr eller insekter, ender dyrene selv fort på stemmeseddelen. I 1986 vant en geit ordførervalget i en by i Texas, og i Brasil holdt et neshorn på å bli stemt inn i bystyret. 

<b>EN HUND ETTER STEMMER:</b> Den svarte labradoren Bosco vant ordførervalget i den kaliforniske byen Sunol, og slo to tobente kandidater. Bartenerden Kathleen Andersen sørget for ordførerens trivsel i baren.
EN HUND ETTER STEMMER: Den svarte labradoren Bosco vant ordførervalget i den kaliforniske byen Sunol, og slo to tobente kandidater. Bartenerden Kathleen Andersen sørget for ordførerens trivsel i baren. Foto: Roger Ressmeyer/CORBIS/VCG via Getty Images
Sist oppdatert

I 1990 havnet en amerikansk hund i sentrum for propagandakrigen mellom USA og Kina. Hunden het Bosco, og ni år tidligere hadde han slått ut to menneskelige kandidater i kampen om ordførerjobben i småbyen Sunol, California.

I et stort oppslag i Kinas store avis, Folkets dagblad, ble Bosco trukket frem som eksempel på hvorfor frie valg er oppskrytt. Bosco var beviset på at demokratiet i Vesten regelrett hadde gått i hundene, mente avisen. Hvordan ellers kunne noen stemme på bikkja til den lokale pubeieren ved et ordførervalg? Og ikke minst – hvordan kunne den vinne?

Bosco var ordfører i Sunol fra 1981 til han døde i 1994.

Han er i et celebert selskap. Verdenshistorien er nemlig full av eksempler på hva som kan skje når det skal avholdes valg, og ingen av de menneskelige kandidatene faller i smak.

<b>ORDFØRERENS KONTOR:</b> Geita Clay Henry er ordfører i en grenseby i Texas. Slik har det vært siden forfaren gjorde et bræækvalg i 1986.
ORDFØRERENS KONTOR: Geita Clay Henry er ordfører i en grenseby i Texas. Slik har det vært siden forfaren gjorde et bræækvalg i 1986. Foto: UNT Libraries

Til topps med et brææk

At sauer er ålreite dyr i politisk sammenheng, ble etablert av Rød Valgallianse foran stortingsvalget i 1983. Men også geiter ser ut til å ha appell når det inviteres til valg.

I grensebyen Lajitas i Texas er ordføreren en gammel geit ved navn Clay Henry. Slik har det vært siden 1986, da den første Clay Henry gjorde et bræækvalg og ble valgt til ordfører.

Den politiske geita var allerede godt kjent i lokalsamfunnet for å kunne holde en flaskeøl med tennene, lene nakken bakover og tømme flasken. Gjerne flere titalls flasker daglig. Slikt inngir åpenbart tillit i deler av Texas.

Ved valget i 2000 vant barnebarnet, Clay Henry III, også han drøvtygger, over en indianerfigur av tre og en hund ved navn Clyde. I dag er det fjerde generasjon Clay Henry som innehar ordførerposten.

Les også: (+) Tyrannen al-Gaddafis superyacht er i Bergen. Derfor er det en god nyhet

Nese for politikk

I 1959 holdt neshornet Cacareco på å bli valgt inn i bystyret i São Paulo, Brasil.

Den fem år gamle kolossen fra byens dyrehage hadde ingen politisk erfaring, men vant likevel valget med 100.000 stemmer.

En gruppe studenter sto bak kampanjen til den uvanlige kandidaten, og stemmene var i stor grad uttrykk for en protest mot Brasils politikere og politiske ledere.

30 år senere kom en sjimpanse ved navn Tião på tredjeplass i ordførervalget i Rio.

Neshornet Cacareco er for øvrig inspirasjonen til det kanadiske Neshornpartiet. Blant partiets kampsaker er å nasjonalisere bacon og innføre «Unnskyld!» som offisielt motto for Canada.

<b>KREMKANDIDAT:</b> I 1967 ble en fotkrem valgt som borgermester i en by i Ecuador.
KREMKANDIDAT: I 1967 ble en fotkrem valgt som borgermester i en by i Ecuador. Foto: Pulvapies.ec

Politisk svin

At politikk kan være nokså grisete greier kom det et godt eksempel på i USA i 1968, da det anarkistiske Youth International Party varslet at deres kandidat var den 70 kilo tunge purka Pegasus. Ikke for et lokalvalg i grisgrendte strøk, som man kanskje skulle tro. Men som kandidat til selveste presidentvalget.

Anarkistene mente at den amerikanske politikken stinket, og at politikere fortærer folket. Pegasus, derimot, var en politiker som folket kunne fortære! Skikkelig valgflesk der, altså.

Som kjent vant ikke Pegasus presidentvalget i 1968. Under et politisk møte i Chicago ble både gris og studenter pågrepet av purken. Hva som skjedde med Pegasus senere er uvisst.

«Lei av å velge rotter? Stem på en katt». Slik lød slagordet til katten Morris, som i 2013 var en av kandidatene til stillingen som ordfører i byen Xalapa i Mexico.

Katten lovet blant annet å donere kattesanden sin til å fylle hull i veien, om den ble valgt. Kanskje ble det for puslete for folk flest, stillingen gikk i hvert fall til en tobent.

Det er imidlertid ikke første gang katter stiller til valg. I 2015 fikk katten Barsik hele 91 prosent av stemmene i et lokalvalg i en by i Sibir. Innbyggerne der var så lei av korrupte og uprofesjonelle politikere, at de tenkte at de like gjerne kunne stemme på en katt. «Bare mus lar være å stemme på Barnik», som slagordet sa.

Til tross for overveldende flertall for katten, kunne Barsik egentlig ikke vinne, ettersom den ikke formelt var registrert som kandidat, skrev BBC den gang.

Mer hell har katter hatt i USA. Der ble katten Stubbs valgt til ordfører i byen Talkeetna i Alaska i 1997, mens folket valgte katten Sweet Tart som ordfører i Omena, Michigan i juli 2018.

Les også: (+) Marinesoldaten Terry skulle bare på fest – valget han tok på veien ble skjebnesvangert

<b>ROTT(E) PARTI:</b> Katten Morris var ordførerkandidat i byen Xalapa, Mexico, i 1993.
ROTT(E) PARTI: Katten Morris var ordførerkandidat i byen Xalapa, Mexico, i 1993. Foto: El Candigato Morris

Småby for sine føtter

Et av de villeste valgene skjedde sommeren 1967, da innbyggerne i Picoaza, Ecuador, skulle velge ny ordfører. Valgkampen var av det kjedelige slaget, og de 4000 innbyggerne klarte ikke engasjere seg.

Samtidig skulle en ny fotkrem lanseres, og produsenten fant ut at lokalvalget var en god anledning til å reklamere for «Pulvapies, fotkremen for hygiene og velvære».

Store postere dukket opp med slagordet «Stem på hvem du vil, men dersom du ønsker hygiene og velvære, stem på Pulvapies». Fotkremprodusenten sørget også for å distribuere reklamemateriell som så ut som stemmesedler rundt om til husstandene. På stemmesedlene sto det: For borgermester – den ærede Pulvapies.

Mye tyder på at Picoazas innbyggere må ha delt Pulvapies syn om at velbehag og hygiene var viktig. For etter at opptellingen etter valget var et faktum, viste resultatet at et oppsiktsvekkende stort flertall av innbyggerne i Picoaza ønsket en fotkrem i ordførerstolen.

Ifølge rapportene syntes ikke de andre aktuelle borgermesterkandidatene at det var noe stas å tape kampen mot en fotkrem, og flere skal ha truet med å saksøke produsenten.

Les også: (+) Langsomt forsvinner storbyene i havet – hvorfor går det motsatt vei i Oslo?

<b>KANDIDAT?: </b>Eksempel på fikentre, av typen bonsai. Vi har ingen forutsetning for å tro at dette fikentreet har stilt til valg.
KANDIDAT?: Eksempel på fikentre, av typen bonsai. Vi har ingen forutsetning for å tro at dette fikentreet har stilt til valg. Foto: Wikimedia Commons.

Fikentre for Kongressen

I år 2000 forsøkte den amerikanske filmskaperen Michael Moore å få et fikentre valgt inn i Kongressen. Moore var så lei av korrupte politikere at han hevdet nasjonen ville være bedre tjent med et fikentre. Et fikentre vil nemlig aldri stemme for anti-abort lover, aldri avfyre en pistol og aldri ta imot bestikkelser, mente filmskaperen.

Moore forsøkte å få fikentreet valgt som representant for delstaten New Jersey. Men ryktet om stuntet spredte seg, og raskt dukket det opp flere potteplante-kandidater over hele USA.

Fikentreet til Michael Moore ble aldri valgt inn i Kongressen, den fikk bare 63 stemmer, men den uvanlige kandidaten fikk i hvert fall mer oppmerksomhet enn motstanderne.

Les også: (+) Dyrene var alene igjen i krigen - Frederik (39) fra Oslo dro til Ukraina for å hjelpe dem

Den norske hundekongen

I Håkon den Godes saga forteller Snorre Sturlason beretningen om hundekongen Saur som engang ble valgt til å styre innbyggerne i Trøndelag. Trønderne hadde fått valget mellom å velge en trell eller en hund, og gikk for hunden.

Ifølge Snorre hadde hunden tre manns visdom, og den kommuniserte gjennom å bjeffe to ord og snakke det tredje, noe som i utgangspunktet høres ut som noe som kunne være en kilde til misforståelser.

Hundekongen var imidlertid en populær konge, som hadde et halsbånd av gull og sølv og ble båret ærbødig på skuldrene til hirdmennene når været og veiene var for dårlige.

Saur hadde hovedsete på Inderøya i Trøndelag og satt på et høysete slik det høvde seg for en konge. Saur regjerte i tre år, inntil han en dag ble drept av ulver.

Kilder: theguardian.com, texashighways.com, theweek.com, ABC Nyheter, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2023, og sist oppdatert 25/08 2023.

Les også