Aldri for sent å finne den rette

Ingerid (56) og Bernt (60) er nygift og stormende forelsket

Når er du egentlig for gammel til å elske? I alle fall ikke når du er 50 eller 60. Ingerid Grytten (56) og Bernt Eliassen (60) er nygifte og forelsket som to tenåringer. 

<b>VOKSEN KJÆRLIGHET:</b> Ingerid Grytten og Bernt Eilertsen ble stupforelsket og giftet seg etter fylte 50. Bryllupet feiret de på egen gård ute ved havet.
VOKSEN KJÆRLIGHET: Ingerid Grytten og Bernt Eilertsen ble stupforelsket og giftet seg etter fylte 50. Bryllupet feiret de på egen gård ute ved havet. Foto: Gunn Gravdal Elton
Publisert

Røyksund, Rogaland Solen skinner fra en sjeldent blå himmel. Sjøen er blikkstille, og solen varmer godt i kropp og sjel.

Det er tidlig vår noen mil sør for Haugesund på halvøya Fosen. Ytterst ute på øya, når det er så øde at du nesten tror du har kjørt feil, da dukker huset til Ingerid og Bernt opp. Omringet av 200 mål knauser, lyng, busker og stein ligger det praktfulle huset forsiktig skjermet fra det lunefulle havet.

Om du står helt ute på svabergene sør på eiendommen, går det en ubrutt linje ut forbi Skudeneshavn mot havet og helt ned til Amsterdam.

– Det er så vakkert her at vi må snart finne på noe sånn at vi kan dele dette stedet med flere, sier Ingerid Grytten.

Hun ser lykkelig ut. Selvsagt er hun lykkelig. Hun gjorde det vi alle burde gjøre, og som så mange drømmer om. Hun åpnet armene og hjertet og omfavnet livet på sitt aller beste.

Fant roen ved havet

– Jeg hadde ingenting å tape. Når min kollega Silje snakket så varmt om sin svigerfar, kunne han jo ikke være helt håpløs, ler Ingerid som like godt inviterte Siljes svigerfar ut på date for snart fire år siden.

Ikke en hvilken som helst date. For om mannen skulle være en potensiell kjæreste, måtte han ha noen av de samme verdiene som Ingerid har. Friluft og havet var to viktige stikkord.

– Jeg visste om et helt fantastisk sted ved sjøen helt sør på Karmøy. Jeg hadde lyst til å dra til sted jeg liker ekstra godt, og se om det passet ham også. Jeg er så glad i naturen og ville se om vi kunne trives godt sammen ute, finne roen i havgapet. Og så viste det seg at Bernt elsker havet, sier Ingerid.

De to fant virkelig tonen, og de ble sittende ved sjøen i fire og en halv time.

Les også: Ildsjelen Astri har viet livet til å hjelpe andre: – Vi må bli flinkere til å se hverandre

Ble bergtatt

Bernt kommer fra den lille øya Bolga i havgapet på Helgelandskysten. I dag er han driftsleder ved lakseoppdrettsbedriften Mowis avdeling på Nedstrand, en times kjøring fra Karmøy. Her hadde han denne dagen i 2019 en spesielt travel arbeidsdag, og for Bernt sitter det langt inne å skru av mobilen for å møte en dame. Han har tross alt vært gift før og har til sammen syv barn.

Men han tør ikke la sjansen gå fra seg. Livet er for kort til å angre på ting, og Bernt velger å slå av mobilen, legge arbeidet til side og drar for å møte Ingerid.

<b>NAUSTET:</b> I dette naustet giftet Bernt og Ingerid seg. Er du interessert i et idyllisk lite bryllup i sjøkanten, kan du kontakte paret.
NAUSTET: I dette naustet giftet Bernt og Ingerid seg. Er du interessert i et idyllisk lite bryllup i sjøkanten, kan du kontakte paret. Foto: Gunn Gravdal Elton

– Jeg var jo veldig spent. Jeg hadde fått noen tips i forkant og alt viste seg å stemme. Jeg ble skikkelig bergtatt, både av plassen og av Ingerid. Det var et eller annet som traff utrolig fint og godt, sier Bernt og legger armen rundt Ingerid Grytten.

Det går aldri mange minuttene før han stryker henne over ryggen, gir henne en klem eller spør om det er noe han kan gjøre for henne. Og godordene sitter løst når han skal beskrive Ingerid.

– Det har vært som en drøm å treffe en dame som oppfyller så mange av mine ønsker og drømmer. Jeg har jo møtt damer før, men i dag tenker jeg at det nesten ikke skulle være mulig å møte en som Ingerid. Plutselig var hun bare der, rett foran nesen min.

Det første møtet mellom de to skulle vise seg å sette dype og varige inntrykk.

Les også: (+) Når Mona Levin kjenner på savnet, tar hun frem de 53 år gamle babyskoene

Grip sjansen

Ingerid er oppvokst på Snarøya. Hun har tre barn, men giftet seg aldri med barnas far. I 2013 flyttet hun ­alene med barna til Karmøy.

– Jeg valgte Karmøy fordi jeg hadde vært der og syntes det var så vakkert der, sier Ingerid som aldri har vært redd for å gripe sjansen når den byr seg.

<b>VIL DELE:</b> Ingerid og Bernt kjenner seg så heldige. Sammen har de gjort drømmer til virkelighet, og nå ønsker de å dele sitt paradis med flere.
VIL DELE: Ingerid og Bernt kjenner seg så heldige. Sammen har de gjort drømmer til virkelighet, og nå ønsker de å dele sitt paradis med flere. Foto: Gunn Gravdal Elton

– Jeg var jo ikke akkurat på jakt etter en mann. Jeg ble alene med barna allerede i 2002 da minstegutten var tre år. Den gangen tok jeg et valg om å være alene.

Men da kollegaen oppfordret henne til å kontakte Bernt, tenkte hun at tiden kanskje var inne til å møte noen igjen.

Ta imot det livet byr

Ingerids kollega hjalp litt til i andre enden også. I 2019 gikk hun til sin svigerfar og sa at hun hadde en kollega han bare måtte møte. Hun syntes de to passet så godt sammen.

Men hvordan er det å forelske seg i så voksen alder?

– Kroppen responderer på mennesker du liker på akkurat samme måten som når du er ­yngre. Det er en gave å få møte et så fint menneske, uansett når i livet det skjer. Vi er så enormt heldige, sier de, som ikke ett sekund legger skjul på hvor heldige de føler de har vært.

Folk gifter seg stadig senere i livet. Menn som har vært gift før, er i gjennomsnitt 52,6 år når de inngår nytt ekteskap. Gjennomsnittet for kvinner er 49,1 år. Men også for dem som inngår ekteskap for første gang, stiger alderen for hvert år. I 2020 var kvinner i gjennomsnitt 35 år og menn 37 år.

Se mer

– Når du begynner å bli så voksen som vi er, har du jo en del bagasje med deg. Men plutselig får du en ny start i livet, og nå opplever jeg hver dag nye, spennende ting sammen med Ingerid. Jeg oppfordrer andre også til å være åpen og ta imot det livet byr på, sier Bernt som ikke trodde det var mulig å finne drømmekvinnen.

– Ingerid er helt spesiell. Hun bryr seg om alt og alle. Mennesker og dyr. Hun har en utrolig omtanke for alle rundt seg.

– Bernt er raus med komplimenter, ler Ingerid.

Les også: Håkon (93) flyttet ut av omsorgsbolig: – Jeg vil ha et fritt liv

<b>LIKE FORELSKET:</b> Selv om de to har pusset opp eneboligen og har arbeidet mye og hardt sammen, er de like forelsket. Ulikhetene har bare styrket forholdet.
LIKE FORELSKET: Selv om de to har pusset opp eneboligen og har arbeidet mye og hardt sammen, er de like forelsket. Ulikhetene har bare styrket forholdet. Foto: Gunn Gravdal Elton

Romantisk frieri

Andre gangen de to møttes, klatret de opp i et fyrtårn og satt der oppe i solnedgangen.

– Det var så fryktelig kaldt. Vi frøs begge to, men ingen av oss ville gå derfra. Vi frøs i to timer.

Ett år etter det første møtet fridde Bernt på stedet der de møtte hverandre første gangen.

Det var et forseggjort frieri. Og Ingerid var helt uforberedt på hva som skulle komme. Bernt hadde pakket en sekk og skjulte godt for Ingerid hva han la i sekken.

– Jeg var skikkelig nervøs og hadde ikke helt kontroll den dagen. Jeg kunne jo ikke være hundre prosent sikker på hvordan Ingerid ville reagere.

Bernt gikk skjelvende ned på kne og fikk frem spørsmålet. Det viste seg at han hadde lite å frykte, så da Ingerid svarte ja med tårer som trillet nedover kinnet, kunne han dra frem champagnen fra sekken og feire det som skulle bli et nytt og spennende liv for begge to.

Frieriet kunne ikke løses ut i et bryllup før to år senere. Samfunnet ble stengt ned, og seremoni og selskap ble utsatt til 20. august i fjor. Men da kunne de feire med venner og familie i eget hus, med eget naust, på egen eiendom.

– Vi ønsket å gifte oss i et naust. Men vi fant aldri det riktige stedet, så vi bestemte oss for å kjøpe et naust. Etter en del leting fant vi plutselig stedet, sier Ingerid og peker på et rødt naust nede ved sjøen.

Dit kom de sjøveien til sitt eget bryllup i fjor sommer. Haken med dette naustet var at det også fulgte med en stor enebolig og 220 mål eiendom på Fosen-halvøya – helt usjenert øst for Karmøy.

– Det tok oss et par timer å gå over hele eiendommen. Vi forsøkte å finne ut hvor mye 202 mål faktisk er, sier Ingerid og peker på en liten holme ute i sjøen. Den ser ut som en hval. Vi har gått omtrent en kilometer fra hovedhuset og ser enden på parets eiendom.

<b>FULL KLAFF:</b> Bernts svigerdatter Silje spleiset de to i 2019. Det var full klaff på første date. 
FULL KLAFF: Bernts svigerdatter Silje spleiset de to i 2019. Det var full klaff på første date.  Foto: Gunn Gravdal Elton

– Vi har gjort mye både utendørs og inne, sier Ingerid da vi er tilbake i hovedhuset. Paret har pusset opp eneboligen og har funnet ut at de drar nytte av hverandres ulikheter. Forholdet har ikke tatt skade av mange ­timer med arbeid og samarbeid.

Stedet de nå eier og bor på, heter Breidvik. Fosen, som øya heter, betyr lun havn, Breidvik betyr naturlig nok bred vik. Bernt og Ingerid har funnet begge deler. Raust ­deler de livet med hverandre og har funnet sin lune havn.

Det var Haugesunds Avis som først skrev om paret.

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2023.

Les også