Årets frivillig

Ildsjelen Astri har viet livet til å hjelpe andre: – Vi må bli flinkere til å se hverandre

– Er det virkelig sant? Fikk jeg flest stemmer? Det er jo helt fantastisk! Nå kan jeg hjelpe sååå mange flere, og det trengs virkelig nå mot jul, sier Astri (58), som med sin hjelpeorganisasjon Hjerte For Mennesker vant vår nye frivillighetspris, #forandre.

Vinneren: Det ble Astri Pedersen fra Haugesund, og hennes organisasjon Hjerte For Mennesker som fikk flest stemmer og vant Norsk Ukeblads frivillighetskåring #forandre-prisen! Som uføretrygdet jobber hun ulønnet i et tempo som passer henne.
Vinneren: Det ble Astri Pedersen fra Haugesund, og hennes organisasjon Hjerte For Mennesker som fikk flest stemmer og vant Norsk Ukeblads frivillighetskåring #forandre-prisen! Som uføretrygdet jobber hun ulønnet i et tempo som passer henne. Foto: Gerd Lilly Eikeset
Sist oppdatert

Astri Pedersen og hennes organisasjon Hjerte For Mennesker ble vinner av Norsk Ukeblads #forandre-pris.

Prisen gis til en av de mange fantastiske frivillige vi har her i landet – de som ulønnet gjør gode gjerninger for andre. Noen av dem har vi løftet frem gjennom en serie reportasjer i bladet.

Kåringen er i regi av Norsk Ukeblad og ble avgjort gjennom lesernes stemmer. Vinneren får både en pengepremie på 20 000 kroner til arbeidet sitt og et opphold for to med middag på et valgfritt hotell hos De historiske – i tillegg til heder og ære.

Astri Pedersen (58) har i de snart 20 årene hun har holdt på som frivillig, hjulpet 1589 mennesker med alt fra mat på bordet og klær, til ferieturer, CD-innspilling, bursdagsgaver, helikoptertransport og hvitevarer. Hun lever for å hjelpe dem som trenger det, men også for å spre litt glede i folks liv.

– Vi bør alle bidra litt der vi kan

– Dette betyr sååå mye for meg og arbeidet jeg gjør, men aller mest for alle de ekstra menneskene jeg nå har mulighet til å hjelpe, sier Astri Pedersen.

Hun forteller at denne utmerkelsen vil gi henne troverdighet og tyngde, som forhåpentligvis vil bidra til at flere ønsker å hjelpe.

– Jeg er så takknemlig for å motta denne prisen, og så glad for at Norsk Ukeblad setter søkelyset på frivillig arbeid, og løfter frem både enkeltpersoner og organisasjoner. Uten alle de frivillige som gjør store og små ting for andre, ville nok Norge sett ganske annerledes ut, sier hun alvorlig når hun får pusten tilbake.

– Vi sitter alle i glasshus og vet aldri når vi selv vil trenge en ekstra hånd å holde i, noen ekstra kroner, eller bare litt godhet og omsorg, så vi bør alle bidra litt der vi kan! Alle kan gjøre noe, det viktige er at man bidrar, sier prisvinneren.

Astri Pedersen er grunnlegger av og leder for den frivillige organisasjonen Hjerte For Mennesker. Den har som formål å hjelpe enkeltmennesker og familier som av ulike grunner har vært utsatt for sykdom, ulykker eller som ofre for skjevheter i samfunnet. Like viktig er det også for Astri å fokusere på gladsakene og få frem smilet i hverdagen.  

Til nå har Astri hjulpet og gledet 1589 mennesker. Hun har drevet med hjelpearbeid i 19 år fra hun startet i 2004. Selve organisasjonen er ti år i år. Hjelpearbeidet hun gjør, er 100 prosent frivillig ulønnet arbeid. Organisasjonen har regnskapsfører, slik at det ikke skal være noen tvil om hvor pengene som samles inn, går.  

Les mer på hjerteformennesker.webnode.page Vil du bli frivillig der du bor? Gå inn på om.frivillig.no/forandre

Se mer

Astri forteller at det var hennes egen mor som inspirerte henne til å hjelpe andre:

– «Den største gleden man kan ha, er å gjøre andre glad!» Det er så sant, så sant! De ordene sto i mammas minnebok fra skolen, og hun sa det ofte til meg. Mamma har vært det viktigste mennesket i livet mitt. Hun ble 88 år og døde for to og et halvt år siden. Jeg savner henne sårt.

– Det er mamma jeg har arvet mitt store omsorgs-gen fra, hun lærte meg om nestekjærlighet og hjalp meg å finne Jesus. Å hjelpe andre har blitt mitt kall i livet, min store glede og ikke minst min mening i hverdagen. Jeg har selv hatt mange utfordringer i livet og kan derfor lett sette meg inn i andres situasjoner, sier hun.

Les også: De tre søstrene er belønnet med Kongens fortjenestemedalje: – Har ikke gjort dette for å hevde oss

– Vi må bli flinkere til å se hverandre

Astri har ingen barn og har heller ikke vært gift.

– Hjerte For Mennesker er på en måte mitt barn! Mitt hjertebarn. Jeg legger all min tid, kunnskap og kjærlighet i organisasjonen. Det kunne jeg ikke ha gjort dersom jeg hadde hatt familie. Ikke på samme måte i alle fall, sier Astri.

De siste ti årene har hun jobbet ulønnet som frivillig på heltid i organisasjonen sin etter at hun ble uføretrygdet for fem år siden på grunn av ryggen.

Da kan hun jobbe når hun orker, og ofte jobbe hjemmefra. Det er mye telefoner og papirarbeid som kan gjøres fra sofaen, i tillegg til å gå og banke på bedrifts- og butikkdører.

Hver uke henter hun mat fra Matsentralen i Stavanger og butikker i nærområdet og kjører ut mat til 21 faste familier. De møter henne på avtalte steder, for mange synes det er flaut å ta imot hjelp. De vil ikke at naboen skal se det.

HEDRET: I 2014 fikk Astri audiens hos Kongen på slottet for å motta hans fortjenestemedalje i sølv. Det syntes hun var en stor ære, men synes ellers at gleden ved å kunne hjelpe andre er ære nok.
HEDRET: I 2014 fikk Astri audiens hos Kongen på slottet for å motta hans fortjenestemedalje i sølv. Det syntes hun var en stor ære, men synes ellers at gleden ved å kunne hjelpe andre er ære nok. Foto: NTB

– Vi må bli flinkere til å se hverandre! Selv om det ser pent ut utenfor folks hus, er det mye som skjuler seg bak fire vegger. Jeg er sjokkert over hvor mange som trenger hjelp i dag!

Med inflasjon og økende priser er det mange som tar kontakt for å få hverdagen til å gå rundt, forteller Pedersen.

– Allerede nå er jeg i gang med planleggingen av alle som trenger hjelp til jul. Heldigvis har jeg gode samarbeidspartnere som Egon, Kiwi, Europris og flere faste betalende, forteller hun.

Les også: (+) Brutalt ærlig om fattigdommen og glemselens slør: – Jeg er ikke flau over å ta imot hjelp

Størst pågang sommer og jul

Sommer og jul er høysesonger for Astri, selv om hun hjelper folk gjennom hele året. Hver morgen når hun står opp, tenner hun lys og sjekker mail, aviser og nyheter for mennesker hun kan hjelpe.

Hver eneste dag får hun henvendelser fra mennesker som ønsker hjelp. Gjennom alle årene hun har vært aktiv, har hun opparbeidet seg et stort kontaktnett av både privatpersoner, bedrifter og butikker som trår til når Astri kommer med sitt glødende engasjement for mennesker i nød, mennesker som trenger litt hjelp i hverdagen, eller bare mennesker hun ønsker å glede litt ekstra.

Gjennom et samarbeid med Frivillighet Norge har Norsk Ukeblad gjennom en reportasjeserie det siste året forsøkt å løfte frem de frivillige ildsjelene som gjør en stor innsats for andre. Av disse valgte vi ut seks finalister til ukebladets nye #forandre-prisen og lot leserne stemme frem vinneren.

De øvrige finalistene var (i tilfeldig rekkefølge):

Eddy Leonhardsen (69), Norske Redningshunder

Rita Vindholmen (68), Norges Blindeforbund

Anne Marie Værstad (79), Røde Kors (med flere)

Linda Stranden (51), Paracrew

Lars Jensen (28), Røde Kors og Den norske turistforeningen

Vinneren får både en pengepremie på 20 000 kroner til arbeidet sitt, samt en personlig premie som er et opphold for to med middag på et valgfritt hotell hos De historiske.

Se mer

– Denne sommeren sendte jeg 378 mennesker på sommeropplevelser. Mange har ikke råd til å reise på ferie, så det gleder meg stort å gi opplevelser til slike barnefamilier. Jeg har sendt dem til Dyreparken i Kristiansand, aktivitetsparker som Tusenfryd og Hunderfossen, på teltturer og på restauranter, sier hun glad.

Vil gjerne hjelpe i hele Norge

– Det gir meg så mye å kunne hjelpe andre. Å hjelpe noen til å komme seg videre, eller til å få det lettere i hverdagen, er en inderlig glede for meg, samtidig som jeg føler at jeg bidrar med noe meningsfylt og viktig her i verden. Å motta denne prisen gir meg mot og inspirasjon til å fortsette å holde på med dette, sier Astri.

TAKKER ASTRI: Astri hjelper mange mennesker i mange forskjellige situasjoner. Her sitter hun med familien til lille Henrik som fikk hjernesvulst, og Solveig som ville takke Astri en tur hun satte istand for henne og familien i forbindelse med sin mors 85-årsdag. Fra venstre: Anette Østebøvik med baby Lina, Solveig Gerhard, Henrik og pappa Morten Espelid Johannesen.
TAKKER ASTRI: Astri hjelper mange mennesker i mange forskjellige situasjoner. Her sitter hun med familien til lille Henrik som fikk hjernesvulst, og Solveig som ville takke Astri en tur hun satte istand for henne og familien i forbindelse med sin mors 85-årsdag. Fra venstre: Anette Østebøvik med baby Lina, Solveig Gerhard, Henrik og pappa Morten Espelid Johannesen. Foto: Christin Lund

Hun har også en drøm om å utvide Hjerte For Mennesker på en ny og kreativ måte.

– Jeg har så lyst til å kjøre rundt i en bobil med hjertelogoen min på! Da ville jeg ha reist rundt i hele landet på minimale kostnader og truffet flere mennesker der de bor, og hjulpet dem der. I en slik bil vil jeg lettere nå flere med mat, og ikke minst ha plass til mer mat. Det hadde vært så fint å reise rundt i ulike byer og ha stand og være på stevner for å fortelle om mitt hjelpearbeid.

– Jeg ønsker å motivere og inspirere andre til å bli frivillig og til å hjelpe andre, så vel som å ha samtaler med folk som har mye på hjerte. Det er utrolig hva som kan løses over en kaffekopp! Det er så mye skam forbundet med ikke å ha penger til mat og vanlige ting de fleste har råd til, sier Astri.

Astri bruker mye tid på å bare være en å snakke med.

– Da kommer det ofte noen tårer, og da hadde det vært supert å kunne gjemme oss vekk i en bobil. Det er en stor drøm jeg har, men jeg vet ikke om jeg får realisert den, sier vår stolte og glade pris­vinner fra Haugesund.

Les også: «Petter Uteligger»: – Denne julaftenen vil jeg huske for alltid

– Hun var en reddende engel

– Astri kom inn som en reddende engel da jeg og min daværende kone Siv var blitt rusfrie, og sto uten mat etter at kemneren hadde trukket sitt. Vi hadde bare igjen 600 kroner til mat etter at strømmen og husleien var betalt. Astri sørget for at vi fikk møbler og hvitevarer for 100.000 kroner, summen til dette fra NAV var på knappe 6000, forteller Knut Løvli.

Knut og Siv sto igjen med milliongjeld etter et langt liv hvor rus ble prioritert over å betale regninger. Når de var klare for å legge rusen bak seg, hjalp Astri med alt fra å sørge for at kjøleskapet var fylt med mat, til advokathjelp fra John Christian Elden.

<b>REDDENDE ENGEL: </b>Bildet er fra den tiden Siv og Knut var gift, ble rusfrie, og var med i en tv-serie. Astri ordnet møbler, hvitevarer, mat - og ikke minst advokat som fikk slettet milliongjelden deres
REDDENDE ENGEL: Bildet er fra den tiden Siv og Knut var gift, ble rusfrie, og var med i en tv-serie. Astri ordnet møbler, hvitevarer, mat - og ikke minst advokat som fikk slettet milliongjelden deres Foto: Anniken Mjaaland

– Vi hadde ikke ventet at vi skulle få så mye hjelp av henne, for vi følte vi stanget hodet i veggen hos det offentlige hjelpeapparatet. Jeg er Astri evig takknemlig for alt hun gjorde for oss, så vi kunne få mulighet til et normalt og verdig liv, forteller Knut.

Hele historien om Astri kan du lese i Norsk Ukeblads jubileumsutgave som kommer i salg 30. september.

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2023, og sist oppdatert 19/09 2023.

Les også