Jakter matforgiftning som politiet jakter giftmordere

De jakter på mikro-morderne

Nylig slo Folkehelseinstituttet riksalarm: En ny salmonella-bølge er under oppseiling. Forskerne kjemper for å finne kilden før flere blir smittet. Slik foregår jakten.

<b>SMÅ MORDERE:</b> Bakteriologene dyrker spor funnet på eller i mulige smittekilder for matforgiftning. Selv om kontrollen er grundig og testene hyppige, sniker potensielt dødelige bakterier seg med maten.
SMÅ MORDERE: Bakteriologene dyrker spor funnet på eller i mulige smittekilder for matforgiftning. Selv om kontrollen er grundig og testene hyppige, sniker potensielt dødelige bakterier seg med maten. Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix
Sist oppdatert

Kamuflert i maten vi trodde var både trygg og god, snek ørsmå potensielle drapsmenn seg inn i kroppene våre. Så startet skarpskodde detektiver jakten på kilden.

Tre små barn fikk de samme symptomene: Blodmangel og opphopning av avfallsstoffer i blodet. Og barna ble skikkelig dårlige. Alarmen gikk hos Folkehelseinstituttet: Såkalt «hemolytisk-uremisk syndrom» er farlig. Og årsaken er gjerne bakterier kjent som E. coli.

Jakten på smittekilden som startet 20. februar 2006 skulle bli den mest omfattende i Mattilsynets historie.

− Dagen etter ble ytterligere ett barn innlagt på sykehus med samme symptomer. Da ble det også kjent at to barn hadde vært innlagt et annet sted i landet i januar. Årsaken var bakterien E.coli O 103. Folkehelseinstituttet startet jakten på smittekilden allerede første dag, sier fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Hun var sentral i det som ble kjent som «Sognemorr-saken» der veterinærer jaktet langs sporene fra en bakterie. Og det mens små barn sloss for livet på sykehus, og ett barn måtte gi tapt.

Finnes overalt

Det finnes E. coli-bakterier over alt i miljøet. De er fleste er ufarlige. De farlige kommer fra avføring hos dyr.

Mattilsynet kjører regelmessig overvåkingsprogrammer for disse bakteriene hos storfe og sau. De finner ikke mye, men det vil ikke være mulig å eliminere disse bakteriene totalt.

Måten bakteriene kommer inn i matkjeden er eksempelvis ved uhygienisk slakting, eller i salater som er vannet med vann som er forurenset av eksempelvis møkk fra dyr.

I Norge er det meldeplikt ved mistanke om smittsomme dyresykdommer. Dette gjelder både laboratorier og veterinærer, og faktisk folk flest.

Kilde: Mattilsynet

Meldeplikt

– Jeg vil påstå at norsk mat er tryggest i verden. Men vi er hele tiden på vakt, og vi kan aldri gardere oss fullt ut, sier fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Men likevel dukker naturens små potensielle mordere opp med jevne mellomrom. Først og fremst i form av E. coli, salmonella eller listeria. Men mye takket være Mattilsynets detektiver er det svært sjelden noen dør av matforgiftning i Norge.

I Norge får Mattilsynet hvert år inn rundt 150 saker som kan antas å være en fare for folkehelsen.

– Hvis det eksempelvis er mistanke om salmonella i en dyrebesetning, setter vi i gang restriksjoner for å begrense smitterisikoen mellom dyr. Vi isolerer besetningen som i enkelte tilfeller må slaktes, sier seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

<b>SMITTEKILDE:</b> Ett barn døde og 18 ble syke av E. coli-bakterier. Mattilsynet fant kilden til forgiftningen hos Gilde Terinas spekepølsefabrikk i Sogndal, som her ble stengt av Steinar Barsnes fra Terina.
SMITTEKILDE: Ett barn døde og 18 ble syke av E. coli-bakterier. Mattilsynet fant kilden til forgiftningen hos Gilde Terinas spekepølsefabrikk i Sogndal, som her ble stengt av Steinar Barsnes fra Terina. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Åsted: Kjøleskapet

Landsverk husker godt jakten på kilden til matforgiftningen hos barna i 2006:

– Alle familiene måtte oppsøkes for å finne ut av hva barna hadde spist eller kunne tenkes å ha spist, for om mulig å finne et felles produkt. Vi gikk også gjennom kjøleskapene og sendte inn produkter vi trodde kunne være smittekilden til test.

Mattilsynets detektiver forsøker å gå så bredt ut som mulig.

− Vi visste at E. coli kan komme både fra kjøtt, meieriprodukter og plantebaserte matvarer. Så alt som barna kunne tenkes å ha spist, ble sjekket.

16 barn og to voksne ble syke av bakterien. Totalt jobbet mer enn 100 personer med saken da den sto på som verst i Mattilsynet sentralt og lokalt. I tillegg kom personer på Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet, laboratorier både på sykehus og Veterinærhøgskolen, samt matnæringen selv. I dette tilfellet spesielt Gilde.

– Ganske tidlig utpekte vi kjøttdeig som den mest sannsynlige smittekilden. Kanskje fordi det finnes hos de fleste, og det er noe mange barn spiser, forteller Landsverk. Gilde trakk tilbake både kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig fra markedet. Til liten nytte.

<b>SMITTEJEGER:</b> Kristina Landsverk forteller at Folkehelseinstituttet og Mattilsynet jobber med smittejakt som politiet etterforsker kriminelle handlinger.
SMITTEJEGER: Kristina Landsverk forteller at Folkehelseinstituttet og Mattilsynet jobber med smittejakt som politiet etterforsker kriminelle handlinger. Foto: Mattilsynet

Pølse-sporet

− Det viste seg etter hvert at ikke noen av disse produktene var smittekilden. I ettertid ble fokuset på kjøttdeig kritisert, sier Landsverk.

I én måned og to dager pågikk en etterforskning som på mange måter kan sammenlignes med en kriminaletterforskning. Så fant man E. coli-kilden i Sogndal i et produksjonsanlegg som tilhørte Gildegruppen. Råvarene kom fra et annet Gilde-anlegg i Østerdalen.

Kilden til det dødelige bakterieangrepet var noe så urnorsk som spekepølse, trolig et av de eldste foredlede matproduktene i Norge. Morrpølser finnes i utallige varianter, men er i hovedsak basert på fårekjøtt.

Smitten ble først funnet i en åpnet pakke med Sognemorr-
pølse i kjøleskapet til en av familiene med syke barn. To dager etter ble det også gjort funn i en uåpnet pakke av det samme produktet.

Senere ble det påvist E. coli O 103 også i Fjellmorr.

– Hva var det vanskeligste med Sognemorr-saken?

– Å finne selve smittekilden. Vi tok et enormt antall prøver. I dette tilfellet klarte vi å spore smittekilden helt tilbake til én produsent. Smitten kom fra sauekjøtt. I slike saker er oppklaringsprosenten på rundt 50, sier Landsverk.

Det ble nedlagt midlertidig omsetningsforbud mot seks pølseslag etter skandalen.

<b>SYNDEREN:</b> Tilsynelatende harmløs pølsesnacks, men Sognemorr var kilden til matforgiftningsskandalen i 2006. Det tok over to år før salget av spekepølsen tok seg opp igjen.
SYNDEREN: Tilsynelatende harmløs pølsesnacks, men Sognemorr var kilden til matforgiftningsskandalen i 2006. Det tok over to år før salget av spekepølsen tok seg opp igjen. Foto: Gilde.no

Politi-opplæring

Mattilsynet ble først opprettet i 2004 og Sognemorr-saken avslørte en del svakheter hos det relativt unge tilsynet.

– Vi fikk i ettertid blant annet hjelp av politiet for å lære oss å organisere beredskap bedre, sier Landsverk.

I noen saker jobbes det nå omtrent som under en vanlig politietterforskning. Ved enkelte tilfeller laget man tavler med piler omtrent som man kan se i krimfilmer.

– Når vi snart flytter inn i nye lokaler, vil vi også få vårt eget beredskapsrom etter samme prinsipp som hos politiet, sier Landsverk.

I 2019 døde plutselig rundt 40 hunder, høyst sannsynlig etter å ha blitt smittet av en bakterie med navnet Providencia.

Hundene, som var spredd over et ganske stort geografisk område, fikk blodig diaré.

<b>TRYGG TYGG:</b> Veterinærer og Mattilsynet sjekket om tyggeben kunne være kilden til blodig diare og død hos flere titalls hunder høsten 2019. Men ingen synder ble funnet. Hunders iver etter å tygge på alt mulig gjør smittejakt vanskelig.
TRYGG TYGG: Veterinærer og Mattilsynet sjekket om tyggeben kunne være kilden til blodig diare og død hos flere titalls hunder høsten 2019. Men ingen synder ble funnet. Hunders iver etter å tygge på alt mulig gjør smittejakt vanskelig. Foto: Shane Adams/Wikimedia Commons

Vanskelige spor

<b>SMITTEJEGER:</b> Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.
SMITTEJEGER: Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

– Det var en stor og vanskelig sak, sier seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

− Når mennesker blir syke, er det lettere å finne ut ganske nøyaktig hvor de har vært og hva de har spist og så videre. For hunder er det vanskeligere.

Mange eiere av syke hunder ble oppsøkt i jakten på smittekilden.

− Det ble fylt ut et detaljert skjema som vi i samarbeid med Veterinærinstituttet la inn i et dataprogram for å finne fellestrekk. Men hunder har en lei tendens til å snuse opp og spise ting når de er ute på tur. Og det hjelper ikke bare å intervjue eieren, sier Tronerud:

− Far kan si én ting, mor legger til noe og så viser det seg at barna har noe å tilføye. Det var derfor svært tidkrevende å samle inn opplysninger. Men vi fikk uvurderlig hjelp fra alle veterinærene som de syke hundene kom til.

Norsk mysterium

– Heldigvis oppdaget vi ganske raskt at bakterien ikke smittet fra hund til hund eller fra hund til menneske fordi flere hunder som bodde sammen med noen av de syke hundene ble ikke smittet, sier Tronerud.

Dette økte sannsynligheten for at smitten kom via noe hundene hadde fått i seg.

<b>POLITI-MODELL:</b> Slik ser Mat-detektivenes oversikt over smittejakten ut. Politiets metoder for systematisering av opplysninger fra store etterforskninger har vært modell. 
POLITI-MODELL: Slik ser Mat-detektivenes oversikt over smittejakten ut. Politiets metoder for systematisering av opplysninger fra store etterforskninger har vært modell.  Foto: Illustrasjon: Mattilsynet/Scanpix

Tidligere har sykdomstilfeller med f.eks. salmonella kommet via det som kalles hundegodteri eller bitepinner. Mye av dette blir importert fra Østen via andre land, ifølge Tronerud.

– Vi testet rundt 20 såkalte tyggeben-produkter. Ikke fordi vi fant at et produkt var mer sannsynlig enn et annet, men mest for å utelukke de mest aktuelle som smittekilde. Men til tross for den møysommelige jobben som ble gjort, klarte vi ikke å lokalisere smittekilden. Og underlig nok: Det ble ikke meldt om tilsvarende hendelser i våre naboland i samme periode, sier Tronerud.

– Kan det ha vært fordi andre land ikke har tilsvarende varslingssystem?

– Jeg tror ikke det er årsaken. I Sverige og Danmark tror jeg slikt ville blitt fanget opp. Selv om det ikke er uvanlig at hunder får blodig diaré, er det sjelden de dør. Så akkurat hvorfor Norge ble rammet, er også en del av dette mysteriet.

– Hvor tror du smitten kom fra?

– Det skal vi ikke spekulere i.

Alle som produserer mat for salg i Norge må ha godkjennelse fra Mattilsynet, og tilsynet utfører jevnlig stikkprøver og kontroller. Det samme gjelder også all importert mat, søtsaker og annet som kan spises.

Men det er tilnærmet umulig å vite nøyaktig hva innholdet er i eksempelvis en bitepinne.

<b>SMÅ OG DØDELIGE:</b> Slik ser E. coli-bakterier ut i elektronmikroskop.
SMÅ OG DØDELIGE: Slik ser E. coli-bakterier ut i elektronmikroskop. Foto: Mattilsynet/Scanpix

Hardt rammet

For dem som må svare for at de har laget og distribuert forurenset mat, kan avsløringer svi. Hos Nortura, som eier Gilde, er minnene fra Sognemorr-saken i 2006 høyst levende, ikke minst vissheten om at et barn døde.

– Det er ingen tvil om at denne saken står som den verste i Gildes historie, sier kommunikasjonsrådgiver Tanita Wassås Kveinå i Nortura.

− Det tok noen år å bygge opp tilliten igjen. Saken fikk store økonomiske konsekvenser, og salget av Sognemorr var eksempelvis ikke tilbake på normalt nivå før to år etter. Men det vesentlige ved saken er selvsagt familiene som ble berørt, og det tragiske utfallet det fikk, sier hun.

– Det viktigste for oss den gang var først og fremst å finne riktig smittekilde. Å kartlegge potensielle smittekilder er en del av dette.

– Hva gjorde dere i etterkant?

− Etter saken ble det innført en rekke retningslinjer og rutiner for å hindre at det samme skal kunne skje igjen. Vi gikk i spissen for et nytt kontrollregime i hele næringen, og det er nå strenge rutiner for varsling av avvik, sier Tanita Wassås Kveinå i Nortura.

Risiko-salat

Nordmenn flest er reddere for å bli matforgiftet i utlandet enn her hjemme.

Du kan aldri gardere deg 100 prosent mot ikke å bli matforgiftet når du er på ferie, men du kan i alle fall redusere risikoen for å få reisen din ødelagt av en dårlig mage.

– Det er i hovedsak to ting man bør være varsom med: Det ene er salater, det andre er ikke-gjennomstekte hamburgere, sier Kristina Landsverk, og kommer med et par eksempler:

* Salater kan ha fått bakterier fra en forurenset vanningskilde.

− I USA ble det eksempelvis registrert at 62 mennesker ble syke etter å ha spist cæsarsalat. Her klarte man først å spore kilden til California, deretter til en lokal produsent som hadde fått avføring fra enten husdyr eller vadefugler i vannreservoaret som ble brukt til å vaske salaten under innhøsting.

* Importerte spirer kan gi forurenset sluttprodukt.

– I Tyskland døde rundt 60 mennesker i 2011 etter å ha spist spirer. De var høstet i Tyskland, men var importert og hadde fått med seg de farlige bakteriene fra Egypt, forteller Landsverk.

* Burger-fella .

– Når det gjelder hamburgere, er det lettere å drepe en potensiell farlig bakterie fordi de dør ved høy varme. Kjøper du hamburger, anbefales det at den er godt gjennomstekt, og ikke er rød midt inni.

En generell regel er alt som er gjennomstekt eller kokt er trygt. Og alt med kork på kan drikkes uten fare, sier Kristina Landsverk.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 15 2020

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2022, og sist oppdatert 29/11 2022.

Les også