førstehjelp til hund

Erling reddet livet til Rex (14)

Erling hadde ikke drømt om at de mange førstehjelpskursene han hadde tatt, skulle bli redningen da den firbente bestevennen Rex var døden nær.

<b>BESTEVENNER:</b> Rex er takknemlig for å fortsatt henge med matfar Erling Nå får de forhåpentligvis flere gode år sammen.
BESTEVENNER: Rex er takknemlig for å fortsatt henge med matfar Erling Nå får de forhåpentligvis flere gode år sammen. Foto: Henrik Bjerregrav
Sist oppdatert

Den ivrige bjeffingen da vi ringer på døren, vitner om at her bor det en hund som lever i beste velgående. Men det kunne vært veldig annerledes.

Det er under ett år siden den 14 år gamle dansk-svenske gårdshunden Rex falt livløs om under en tur i skogen sammen med eier og bestevenn Erling Mølholm Nielsen (71) i Danmark.

Det hadde ikke vært noe tegn til at Rex skulle være syk den dagen tokløveret tok sin daglige tur sammen, tvert imot løp han av sted som han pleide.

– Jeg gikk foran Rex og snudde meg da jeg hørte at han hostet. Han gikk og sjanglet, som om han var full. Deretter falt han om, forteller Erling.

71-åringen løp til og ropte «hva skjer, Rex?» og ristet i sin trofaste følgesvenn.

– Han lå der som en fille, helt livløs, forteller Erling alvorlig.

Han hadde aldri forestilt seg at de mange førstehjelpskursene han hadde tatt de siste 35 årene gjennom jobben i et forbrenningsanlegg, skulle komme til nytte på denne måten.

Les også: Den lille gutten strålte: – Når jeg blir stor, er jeg jente

Hjertemassasje for hund

Uten å tenke seg om, men som ren refleks, begynte Erling å gi Rex såkalt hjertemassasje.

– Jeg husket at hjertet sitter på høyre side av hunden, for det har jeg lagt merke til når jeg har sittet med Rex i lenestolen hjemme. Jeg trykket inn slik som dette, sier han og demonstrerer hvordan han ga brystkassen noen rytmiske trykk på høyre side.

Da Erling hadde gitt Rex hjertemassasje i et par minutter, kom det noen små livstegn fra ham.

Erling tok den slappe hunden i armene og løp mens han fortsatte hjertemassasjen. Det var tungt, men Erling har i 35 år vært en aktiv løper og har hele 28 maratonløp bak seg.

I skrivende stund trener 71-åringen til maraton nummer 29.

Fremme ved bilen plasserte han Rex i passasjersetet og satte kursen mot nærmeste veterinær i full fart.

Veterinæren satte Rex umiddelbart på oksygenbehandling.

Deretter fulgte den verste opplevelsen for Erling:

– Jeg sa til dyrlegen at han kun skulle redde Rex om det var i hundens egen interesse, at han fortsatt kunne få et godt liv. Selv kunne jeg ikke gjøre annet enn å vente.

Les også: (+) Da jeg skjønte hvem min sønns nye kjæreste var, ble gleden snudd til dyp bekymring

<b>DRAMATISK TUR:</b> Det var på en av de daglige gåturene at Erling kom Rex til unnsetning. 
DRAMATISK TUR: Det var på en av de daglige gåturene at Erling kom Rex til unnsetning.  Foto: Henrik Bjerregrav

Lang ventetid

Det tok mange timer før Erling fikk høre hvordan det hadde gått med Rex. Den 14-årige hunden hadde tidligere hatt hjerteproblemer, men hadde tilsynelatende vært frisk og fri for symptomer lenge. Men nå var det en overhengende fare for at han ikke ville klare seg.

– Det gikk fire timer, og så ringte dyrlegen og sa at jeg kunne komme og hente Rex. Han var frisk igjen, forteller en glad Erling.

Med unntak av én måned har han og kona hatt hund i familien siden 1976. Paret kan ikke forestille seg et liv uten hund, og Erling har ikke vansker med å sette ord på hva Rex betyr for ham.

– Han betyr nesten alt. Han sørger for at det alltid er liv i huset, og vi har ham med oss nesten overalt.

Parets aller første hund het også Rex, og «Rex den andre» har vært hos paret siden han var ni uker gammel.

Les også: Oppveksten satte dype spor hos Angelica – så møtte hun Kari

<b>MEDISIN:</b> Rex får hjerte-medisin i maten sin. 
MEDISIN: Rex får hjerte-medisin i maten sin.  Foto: Henrik Bjerregrav

Reddet livet hans

Veterinæren har i ettertid sagt at det sannsynligvis var Erlings hjertemassasje som reddet Rex.

Da den danske hjerteforeningen hørte om historien, delte de den på Facebook.

Innlegget som fikk masse likes og positive kommentarer, reklamerer også for foreningens gratis livredningskurs i hjerte-lunge-redning.

Det er uvanlig at dyr reddes med hjertemassasje, har Erling fått vite av en annen veterinær han kjenner. Vedkommende kalte historien med Erling og Rex for et aldri så lite mirakel.

Etter at Rex ble frisk og kom hjem igjen, har han heldigvis ikke hatt noen helseproblemer. Erling er glad for å beholde bestevennen litt til, og håper at «mirakelhunden» lever opp til navnet:

– Jeg tror Rex kommer til å bli 50 år!

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2022, og sist oppdatert 02/12 2022.

Les også