putins toppfolk dør i hopetall

Avbildet med Putin – «falt» ut av vindu: – Det er en opprydding på gang

Da Ravil Maganov falt ut av et sykehusvindu i Moskva i begynnelsen av september, ble han den niende fremstående russiske oligarken som har dødd under mystiske omstendigheter i år. Rekken av dødsfall vil tilsynelatende ingen ende ta.

<b>UVENNER:</b> Hvilken rolle Putin har i de mange døds­fallene, er fore­løpig usikkert. Her er han sammen med Ravil Maganov i 2019. Maganov mistet livet i begynnelsen av september i år.
UVENNER: Hvilken rolle Putin har i de mange døds­fallene, er fore­løpig usikkert. Her er han sammen med Ravil Maganov i 2019. Maganov mistet livet i begynnelsen av september i år. Foto: NTB/SPUTNIK
Sist oppdatert

Ravil Maganov var styreleder for Russlands nest største oljeprodusent Lukoil, og døde torsdag 1. september 2022 etter det russiske statlige nyhetsbyrået TASS rapporterte som et selvmord.

At Lukoil er blant de få russiske selskapene som offentlig ber om en slutt på Ukraina-konflikten gjør at mange setter spørsmålstegn ved troverdigheten til at det skal være snakk om et selvmord.

At minst syv andre russiske forretningsmenn, de fleste med tilknytning til energiindustrien, også har dødd under uklare omstendigheter de siste månedene, gjør det rett og slett mistenkelig.

Med familiene

Det begynte med at Leonid Shulman ble knivstukket i sitt hjem i St Petersburg 30. januar i år. Han var transportsjef for Gazprom Invest, en gren av energiganten som håndterer investeringsprosjektene deres.

En måned senere ble en annen toppleder i Gazprom, Aleksander Tjulakov, funnet død i garasjen i samme forstad, etter sigende et selvmord.

Deretter skal ytterligere fem fremtredende oligarker ha dødd, i Russland, England og Spania, før altså Ravil Maganov ble funnet død 1 .september. Siden Maganovs dødsfall er ytterligere fire russiske toppfolk døde bare i september, ifølge Wikipedia. Ved flere av hendelsene skal også barn og ektefelle ha blitt funnet døde.

Les også: (+) Under den kalde krigen er atomkraftverket på Kjeller i full drift. Ingen vet at sjefen er dobbeltagent

Kreml-drap

Flere vestlige kommentatorer og Russland-eksperter mener dødsfallene har «Putins fingeravtrykk», selv om russiske medier stort sett kaller det selvmord eller «vold i hjemmet»

– Det er en opprydding på gang, og det er vanskelig å finne en person som gjør det, sa Anders Åslund, svensk økonom og forfatter av Russia's Crony Capitalism til New York Post nylig, og la kjapt til: – Men dette ser ut som Kreml-drap for meg.

Les også: (+) Spøkelsesyachten: To dager før den russiske milliardæren skulle skrive under, rammet tragedien

<b>OLJEPENGER:</b> Mange av dødsfallene kan knyttes til Gazprom.
OLJEPENGER: Mange av dødsfallene kan knyttes til Gazprom. Foto: NTB/DADO RUVIC

Godkjente likvidasjoner

Han viser til russiske kilder som mener at russisk etterretning mot slutten av fjoråret og frem til mars i år, utarbeidet lister med navn på ledere i landets energiindustri som kunne være ansvarlig for lekkasjer.

Ifølge Åslund skal Kreml ha mistenkt at noen i bransjen skal ha lekket informasjon om finansieringen av hemmelige operasjoner som ble utført av russisk etterretning, herunder også invasjonen av Ukraina.

Ifølge den svenske økonomen skal FSB (den føderale sikkerhetstjenesten) ha presentert listen for Vladimir Putin, som skal ha godkjent likvideringen av alle på listen uten engang å se på den.

Kilde: Reuters Foto: Getty Images, East2West, Facebook, Kantiana, New York Post

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2022, og sist oppdatert 03/10 2022.

Les også