Jordbær inneholder fiber, antioksidanter og vitamin C.

Men for å få hele spekteret av de helsemessige fordelene, bør du vente med å kutte jordbærene så lenge som mulig.

Visse næringsstoffer, spesielt vitamin C, er nemlig følsomme for lys og oksygen.

Når du skjærer i jordbærene, kan mange av de næringsrike elementene forsvinne.

– Generelt vil frukt og grønnsaker holde seg best når de er hele. Når de kuttes opp vil noe av næringsstoffene forsvinne lettere. Derfor lønner det seg å beholde jordbærene hele, sier Pia Kristine Larsen, som er ernæringsfysiolog ved Oslo Medisinske Senter.

- Hvis du ønsker å skjære dem opp, bør det i så fall gjøres rett før de spises og ikke la de ligge oppkuttet, legger hun til.

 

HVIS DU SKAL SKJÆRE DEM OPP ER TIMING VIKTIG: – Hvis du ønsker å skjære de opp, bør det i så fall gjøres rett før de spises og ikke la de ligge oppkuttet, sier Pia Kristine Larsen, som er ernæringsfysiolog ved Oslo Medisinske Senter. © Getty Images

Minst like bra frosne

Jordbær og annen frukt og grønnsaker som er frossen, beholder dessuten mange av de viktige næringsstoffene fordi de fryses kort tid etter plukking.

– Derfor er frosne frukt og grønnsaker minst like bra som de ferske. Noen ganger kan de også være mer næringsrike, påpeker Larsen.

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i Bama, mener derimot at det er helt ok å spise rester dagen derpå.

– Ikke tenk at jordbærene er blitt så fattige på vitamin C at de ikke er verdt å spise, sier hun.

- For det første er det masse vitamin C igjen etter én dag i kjøleskapet (ikke rart, i og med at jordbærene i utgangspunktet inneholder mer vitamin C enn appelsin!), og for det andre er det så mye annet bra i jordbærene som ikke forsvinner under lagring, kuttet eller ei.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!