ÉN DEIG - 10 OPPSKRIFTER: Du kan bruke den samme grunndeigen til å bake denne deilige kringlen! I Hjemmet uke 5 får du et eget bilag med 10 ulike gjærbakstoppskrifter basert på én grunndeig. © Svein Brimi

Ca. 12 minikringler + resten til boller

1 PORSJON GRUNNDEIG:

50 g gjær

2 dl sukker

200 g smør

7 dl melk

ca. 1200 g mel

1 egg til pensling

Smuldre gjæren i en bakebolle og ha sukker over. La gjær og sukker smelte sammen.

Smelt smør, ha i melken og la den bli fingervarm. Hell melkeblandingen i bakebollen og rør om. Elt inn mel, spar noe av melet til å justere deigen med, til en glatt og fin deig. Dekk bakebollen med et klede og hev i ca. 45 min.

Ha deigen på et melet bakebord og form til boller.

Sett bollene på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev i 30 min. Pensle bollene med sammen pisket egg.

Stek i ovnen ved 220° i ca. 12 min, eller til bollene har fått en fin gyllen farge.

Avkjøl bollene på rist.

PENSLING ETTER STEKING:

smeltet smør

sukker

Lag deigen som beskrevet under grunndeig.

Del deigen i to og trill den ene halve deigen til en tykk pølse og del i 12 like store biter som trilles til tynne, knapt lillefingertykke, ca. 35 cm lange pølser. Form dem til kringler og sett på stekebrett dekket med bakepapir.

La heve lunt og tildekket i ca. 20 min. Bak ut resten av deigen på samme måte, eller bak vanlige boller med resten av deigen.

Stek midt i ovnen ved 230° i ca. 8 min. Avkjøl på rist.

Pensle kringlene med smør og dypp i sukker.

Tips!

Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved 200° i 3–4 min. Da smaker bollene som nybakte igjen. Ekstra myke blir bollene om du bruker stekepose.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. © Gry Traaen

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!