Annonse

=

Lag toast med det du har i skapet. Den kan inneholde mye godt. Foto: melk.no

Anne Myklebust Odland

Redaksjonen gladebarn

Disse plantene er giftige

Du har et barn med planterester i munnen, men aner ikke om det dreier seg om noe giftig. Les dette og vær bedre rustet dersom uhellet skulle være ute.

Får barna litt hjelp med råvarene, er mye gjort. Kanskje unngår du at skapene blir finkjemmet for mindre passende mellomretter i "plyndringstimen" - før foreldrene er hjemme fra jobb.

Egenlaget mat smaker supergodt.

Foto: melk.no og frukt.no

Varm sandwich

Mange barn er glad i toast. Det er lett, og går raskt å lage. Du trenger: 2 brødskiver, 2 skiver hvit ost og 2 skiver skinke. Bruk det pålegget dere har. Lag tilsvarende varianter med salami, spekeskinke, kylling- eller kalkunpålegg.

Annet tilbehør som gir ekstra smak: 1 ss maiskorn, 1 ss pesto eller litt sennep og tomatsaus. Istedenfor hvitost, prøv kremost med urter og frisk basilikum.

Legg ønsket pålegg mellom brødskivene, og stek sandwichen i toastjern eller i stekeovnen. Det smaker herlig!

Oppskrift på morsom sandwich.

=

1 stor porsjon

Tropisk smoothie,

0,5 dl ananasjuice eller tropisk juice

1,5 dl fruktyoghurt med melon

1/2 banan

1 dl frosne mango- og ananasbiter

Mikses sammen i blender eller med håndmikser.

God smoothie

En frisk og god smoothie egner seg godt som et lite måltid. Smak og behag - her er det mange muligheter.

Hovedingrediensen i smoothie er frukt og bær. Det må tilsettes litt flytende. Ofte brukes ulike typer juice, Biola, eller litt yoghurt.

Velg frukt etter eget ønske, og prøv nye kombinasjoner. Bruker du frisk frukt istedenfor frosne bær, tilsetter du bare noen isbiter.

Eksempler på frukt som kan brukes: ananas, pærer, honningmelon, banan, mango, kiwi, eple og pasjonsfrukt. En enkel variant: Bland litt frokostblanding som er rik på fiber, med juice og frosne bær i en blender. Drikkes med en gang. Godt og mettende.

Tips: Har du mye godt moden frukt, del den opp i småbiter og frys den. Så har du til smoothies en annen gang.

Flere tips: Slik lager du deilige smoothies

KJAPT OG GODT: Wraps er enkelt å lage, og er perfekt for å bruke opp restemat.=

KJAPT OG GODT: Wraps er enkelt å lage, og er perfekt for å bruke opp restemat. © Illustrasjonsfoto: Melk.no

Wraps med middagsrester

Det kastes utrolig mye mat. Ta vare på middagsrestene. Det kan være nok til en liten smårett.

Tortilla kan kjøpes i flere varianter. Både fin og grov. Den kan varmes og fylles med for eksempel salat, grønnsaker, kylling, pasta, pølsebiter etc.

Her er et godt forslag: Mos en kokt potet og fordel utover tortillalefsen, strø over rucola og legg på roastbiff og sprøstekt løk.

Krydres med litt pepper, og bruk litt dressing om ønskelig. Rull sammen og server.

En god variant når man er lei av brødmat.

Sjekk ut: Smakfull niste med middag i matpakka.

=

Oppkuttet grønt med dipp : tzatziki, syrlig yoghurtdipp og guacamole. Foto: Morten Brun, frukt.no

SUNT ALTERNATIV: Dropp potetgullet og skjær heller grønnsaker i staver. Perfekt til å dippe.=

SUNT ALTERNATIV: Dropp potetgullet og skjær heller grønnsaker i staver. Perfekt til å dippe. © Illustrasjonsfoto: Frukt.no

Fristende og sunt

Vask, skrell og del grønnsaker i staver. Deilig å knaske på for små og sultne mager.

Om barna kommer hjem først, kan man forberede dette kvelden før.

Legg de ferdig oppdelte grønnsakene i en tett boks med lokk. Ha i litt vann, så holder de seg sprø og fristende.

Ekstra stas blir det med en hjemmelaget dipp.

Bruk yoghurt naturell eller crème fraîche, og bland i ønsket krydder og urter.

=

Sunn ventemat. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no © Monkey Business Images

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!