vardø

Du kommer ikke lenger øst i Norge enn dette

Mulig bikinien kan få ligge igjen hjemme om du tar turen til Vardø, men her er det mye spennede å oppleve både i og rundt byen – og i et landskap du nesten ikke finner maken til i Norge.

<b>EKSOTISK:</b> Reinsdyr i fjæra opplever du ikke hvor som helst! Men når det først blir ordentlig varmt i Varanger, trekker gjerne reinen helt ned i sjøkanten til svalere luft.
EKSOTISK: Reinsdyr i fjæra opplever du ikke hvor som helst! Men når det først blir ordentlig varmt i Varanger, trekker gjerne reinen helt ned i sjøkanten til svalere luft. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen
Sist oppdatert

– Velkommen til Vardø, her er det aldri sommer! sier Jorill Døvle med et smil.

Og ja, hun har rett; Vardø er den eneste norske byen som ligger i arktisk klimasone; her er middeltemperaturen ikke over
10 grader.

Det er altså ikke først og fremst tropenetter som gjør at Jorill er glad i byen sin, som ligger i denne golde delen av landet der det ikke vokser trær.

– Men vi har varme dager også! lover Jorill.

Norges nordøstligste by ligger rakt ut mot Barentshavet og er som været, litt røff og tøff.

Her er det få prangende byggverk, men byen er heller kjent for sin kule gatekunst; veggmalerier og tekster som på ulike måter forteller en historie, og kaller på smilet.

LENGST ØST: Selv om sommertemperaturen ikke alltid er så mye å skryte av, elsker Jorill Norges østligste by.
LENGST ØST: Selv om sommertemperaturen ikke alltid er så mye å skryte av, elsker Jorill Norges østligste by. Foto: Alf Ove Hansen

Området har også en tøff historie; på 1600-tallet foregikk trolldomsprosessene i Norge, og her nordpå var det mange kvinner som måtte bøte med livet fordi de ble beskyldt og dømt for å være hekser.

<b>FESTNING OG SJELDEN BLOMST:</b> Se deg godt om når du tar turen til Vardøhus festning, verdens nordligste festning; området rundt er nemlig den eneste kjente lokaliteten for pomorstjerneblom i Norge. Blomsten er svært sjelden og fredet.
FESTNING OG SJELDEN BLOMST: Se deg godt om når du tar turen til Vardøhus festning, verdens nordligste festning; området rundt er nemlig den eneste kjente lokaliteten for pomorstjerneblom i Norge. Blomsten er svært sjelden og fredet. Foto: Alf Ove Hansen,

Men ikke la deg skremme! Selv om det blåser, skinner midnattssolen på de fargeglade husene, og det er eksotisk å oppleve naturen her.

Og Jorill lover; om du er turist eller innflytter, alle tas godt imot i den lille byen med det store hjertet.

– Før du vet ordet av det, har du venner for livet, enten du ønsker det eller ei!

Midnattsol eller ei, ta med piknikpledd og godt drikke og dra ut til Skagen på tuppen av Vardø. Karrig og vakker natur, med utsikt til Barentshavet. En fin spasertur, men det er også bilvei hit.

Les også: Sørøya: Øya som har alt

Ting å gjøre i Vardø om sommeren

– Når det er sommer og midnattssol, fisker jeg etter ørret og laks, og går også mange av Vardøs Perleturer.

En favoritt er sene kveldsturer ut mot Skagen, forbi treskulpturen Drakkar.

– Vardø og Varanger er kjent som verdens fremste arktiske fugledestinasjon, og det er bygd flere fugleskjul som gir godt le også for turgåere. Og når høsten banker på, sanker jeg alt jeg makter av blåbær og multer. Det er bare å komme, det er nok til alle!

DRAKKAR: Dette er Drakkar, han er en krysning mellom et vikingskip, hval og en dinosaur. Han står ute på Skagen og vokter Bussesundet. Skulpturen er designet og bygget av unge trehåndverkere fra Arkhangelsk.
DRAKKAR: Dette er Drakkar, han er en krysning mellom et vikingskip, hval og en dinosaur. Han står ute på Skagen og vokter Bussesundet. Skulpturen er designet og bygget av unge trehåndverkere fra Arkhangelsk. Foto: Alf Ove Hansen,

– Vet du om et spesielt overnattingssted?

<b>KORTREIST:</b> – Du må spise fisk når du besøker Vardø! sier Tor-Emil Sivertsen, kokk på Vardø Hotel blidt, men bestemt. Han henter fersk fisk på kaien rett ved hotellet og fileterer den selv.
KORTREIST: – Du må spise fisk når du besøker Vardø! sier Tor-Emil Sivertsen, kokk på Vardø Hotel blidt, men bestemt. Han henter fersk fisk på kaien rett ved hotellet og fileterer den selv. Foto: Alf Ove Hansen,

– Bestill rom i den gamle fyrvokterboligen på Hornøya, 5 minutters båttur fra Vardø by. Byens beste utsikt ut over Barentshavet! Med sine 80 000 hekkende sjøfugler er Hornøya dessuten Øst-Finnmarks tettest bebodde sted!

Vil du fiske i Barentshavet, kan Havnevesenet hjelpe deg med det.

Les også: Frigjøringen av Finnmark

Andre ting å gjøre i Vardø

Et must! Du har ikke vært i Vardø om du ikke har besøkt Nordpol Kro fra 1886. Et populært sted å møtes for alle som besøker eller bor i Vardø.

Det var også det siste stedet Fridtjof Nansen overnattet før «Fram 2»-ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1898.

Skjult perle: Se etter et lite, sort skilt ved havnen og oppdag Drakkar. Skulpturen er en kombinasjon av et vikingskip, en hval og en dinosaur.

Heksejakt: Steilneset minnested viser historien om de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene på 1600-tallet. Rørende vakkert! Det er åpent 24 timeri døgnet hele året, og er gratis.

Fugletitting: For å se unike fugler som lundefugl på land, drar du på båttur til Hornøya. Her ligger også fyret. Havnevesenet har flere daglige avganger. Eller hva med å svømme med lomvier under vann i regi av Wild Varanger?

Veien til Vardø:

• Hurtigruten er innom Vardø, og det er flere daglige flyavganger fra flyplassen, som ligger kun 5 minutter unna byen.

• Byen ligger drøyt 50 mil øst for Alta og har fastlandsforbindelse via en undersjøisk tunnel på 2,8 km.

• Den 16 mil lange strekningen Varangerbotn–Vardø–Hamningberg er en av Norges 18 Nasjonale turistveier. I kombinasjon med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Havøysund, kan strekningen settes sammen til en riktig fin rundtur.

Se mer på: Visitvardo.no

Historien om Vardø

Vardø med sine ca. 2200 innbyggere fikk, som en av de første, bystatus i 1789, men Vardøhus Festning ble etablert allerede i 1307. Festningen er fredet og er en stor turistattraksjon.

Vardø har en lang fiskeri- og handelshistorie med folk fra hele Nordkalotten som ville skape et levebrød av ressursene i havet.

I havnen kunne det være over 100 russiske pomorskuter samtidig med tusenvis av fiskebåter. Fisk er viktigste næring også i dag.

Turisme, særlig fuglekikkere, er også viktig. Hele Varanger har mange sjeldne fugler, som du kommer tett på.

Les også: 670 kilometer til fots for drømmefiske etter røye

Her bor og spiser du i Vardø

Vardø Hotel serveres det tradisjonsmat, og fisk utgjør 80 prosent av sommermenyen. Prøv signaturretten «Cod is great»; pannestekte torskeloins servert med rødbeter og kongekrabbesaus. På menyen kan det også forekomme hval, sel og røkt fisk, samt dagens husmannskost. Det er noen få andre spisesteder i Vardø, fra asiatisk til hverdagsmat.

Stikk innom den hyggelige uteserveringen på Unnis kaffebar i Strandgata 16.

Skagen Bo & Havfiske får du rimelig og bra overnatting fra 500 kroner natten. Det er også mulig å leie fine leiligheter hos Wild Varanger.

GATEKUNST: Veggmalerier, gjerne med et humoristisk tilsnitt, finner du overalt i Vardø
GATEKUNST: Veggmalerier, gjerne med et humoristisk tilsnitt, finner du overalt i Vardø Foto: Foto: Alf Ove Hansen,
<b>MULTER:</b> – Det er bare å komme, vi har nok til alle! sier Jorill.
MULTER: – Det er bare å komme, vi har nok til alle! sier Jorill. Foto: Alf Ove Hansen,
<b>LUNDEFUGL:</b> Hornøya ved Vardø har et fuglefjell med en rekke arter som hekker i stort antall.
LUNDEFUGL: Hornøya ved Vardø har et fuglefjell med en rekke arter som hekker i stort antall. Foto: Jarle Wæhler/ Statens vegvesen

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2020, og sist oppdatert 14/05 2020.

Les også