stedet i mitt hjerte

Skrova - Lofotens Hawaii

På øya Skrova er det mildere og flere soltimer enn ellers i Lofoten. Og strendene, de er hvite som på Hawaii.

<b>SAND MELLOM TÆRNE:</b> Hvite strender, turkist hav – men badetemperaturen er nok ikke helt som på Hawaii!
SAND MELLOM TÆRNE: Hvite strender, turkist hav – men badetemperaturen er nok ikke helt som på Hawaii! Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Sist oppdatert

Kom for kjærligheten – falt for øya! For det var kjæresten som førte Monica Ellingsen (48) til Skrova.

Først var hun skeptisk. Men etter to måneders prøvetid på øya, var Monica overbevist. Så bygde kjærestene hus i Kjærlighetsstien!

Øya Skrova har 200 innbyggere og ligger i Vestfjorden i Lofoten.

Turen over fra Svolvær med ferge tar ca. 30 minutter. Her lever folk av fiske og fiskeforedling.

Naturen er vakker, og klimaet er bedre enn ellers i Lofoten; det er mildere og flere soltimer på Skrova. Det høyeste punktet på øya er Skrovafjellet. Det er kun 283 meter høyt, så denne «toppturen» kan alle klare!

– Det er ingen steder i Lofoten du får så mye for så liten innsats, forsikrer Monica Ellingsen.

GJESTFRITT: – Det er lett å bli kjent med folk i Skrova. De er åpne og inkluderende, og jeg ble godt tatt imot, forteller innflytteren Monica.
GJESTFRITT: – Det er lett å bli kjent med folk i Skrova. De er åpne og inkluderende, og jeg ble godt tatt imot, forteller innflytteren Monica. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

For utsikten er enestående, 360 grader. Du ser hele Lofotveggen, sør for Bodø og inn mot Narvik. Vakkert!

Les også: Lofoten - det ultimate reisemålet for bobilturisten

Alle hilser

Monica er lærer, fotokunstner og en ildsjel i lokalmiljøet. Hun har vært turntrener, og nå arbeider hun for at Skrova skal bli en kulturøy. Noe de er godt i gang med.

Husene ligger i en klynge nede ved kaien, der fergen legger til. To smågutter kommer syklende forbi, snur seg, smiler og roper:

– Ska vi ha dæ te lærer neste år?

– Jeg tror det, roper Monica tilbake.

– Så bra! svarer de og forsvinner i retning fotballbanen.

– Folk her er flinke til å ta vare på hverandre, forteller Monica. – Alle kjenner hverandre, og vi sier: «I Skrova hilser vi på alle. Sånn er det.»

Slik kommer du deg til Skrova

Det tar en halvtime med bilferge fra Svolvær til Skrova. Med hurtigbåt fra Bodø tar det litt over 3 timer. Sjekk rutetider på Torghatten Nord.

Det har vært et godt sted å vokse opp for de tre barna til Monica. Av aktiviteter er det både korps, turn, og fotball. Men øya i seg selv byr på fantastiske naturopplevelser, og barna blir for eksempel dyktige til å mestre sjøen.

<b>SOL OG REGN:</b> Det er «mye vær» i Lofoten. Men Skrova kan skilte med flest soltimer i året.
SOL OG REGN: Det er «mye vær» i Lofoten. Men Skrova kan skilte med flest soltimer i året. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

– Vi har det mest nødvendige på Skrova, og på butikken er det både post, bank og medisinutsalg. Det er to restauranter her, og heldigvis både skole og barnehage. Må vi inn til Svolvær for å kjøpe maling eller lignende, må det bare planlegges, det er ikke verre.

Les også: Hurtigrute på glass

Kritthvite strender

På østsiden av øya ligger kritthvite strender, og havet er turkist, som i et tropisk paradis. Men temperaturen skiller.

– Hit kommer folk fra hele verden, forteller Monica og viser oss de idylliske vikene fra båten.

– For hvem vil ikke til Lofotens Hawaii?

<b> GALLERI I DET FRI:</b> Fotoøya er det mange som kaller Skrova, for hele øya er full av fotografier.
 GALLERI I DET FRI: Fotoøya er det mange som kaller Skrova, for hele øya er full av fotografier. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Dette kan du oppleve på Skrova

<b>VINKER TIL BÅTENE:</b> I Skrova står en utgave av Per Ungs skulptur Fiskerkona, eller Feskarkjærringa, som de sier i Lofoten. Det er den samme, bare en mye større, som står ytterst på moloen i Svolvær.
VINKER TIL BÅTENE: I Skrova står en utgave av Per Ungs skulptur Fiskerkona, eller Feskarkjærringa, som de sier i Lofoten. Det er den samme, bare en mye større, som står ytterst på moloen i Svolvær. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Det er godt med turstier på øya, også for dem som ikke er trent for krevende turer.

Du kan leie båt, og kanskje padle rundt øya, gå i land på en av de «tropiske» strendene og spise niste.

Galleri Skrova åpner dørene sine 3. juli, med gjestekunstner Kari Rindahl Endresen fra Tromsø.

Vær med på havfiske eller båtsafari til Trollfjorden.

Rusle rundt å se på alle de flotte fotografiene som pryder øya. I mange år har det vært arrangert fotokurs her, og fremdeles er det fotokunstnere som stiller ut bildene sine i galleriet på Fotobrygga.

Ved kystfortet som tyskerne bygde under krigen, ligger fremdeles kanoner.

På kaia står Millionbenken. Og det er kanskje ikke langt fra sannheten; Skrova er kjent for å bidra i skattekassen. «Har du bostedsadresse i Skrova, er det nok til at du får lån i banken», var et uttrykk som gikk på folkemunne.

Den som ønsker å besøke Skrova i desember, kan oppleve verdens minste – men kanskje mest sjarmerende – julegate. Og kanskje får du med deg nordlyset på kjøpet.

Les også: Slik ble Svalbard norsk

<b> I VANNKANTEN:</b> På Zakariasbrygga kan du sove, spise og se illustratør og tegneserieskaper Ida Larmo fra Kabelvåg sin salgsutstilling kalt Næpskrell og værbitte streker.
I VANNKANTEN: På Zakariasbrygga kan du sove, spise og se illustratør og tegneserieskaper Ida Larmo fra Kabelvåg sin salgsutstilling kalt Næpskrell og værbitte streker. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Her kan du overnatte og spise på Skrova

Det er flere overnattingsmuligheter på Skrova, men ingen hotell. Du kan leie rom på Fotobrygga (Zakariasbrygga), hvor det også er restaurant som lokker med verdens beste plukkfisk. Enkeltrom kr 500, dobbeltrom kr 850 pr. natt.

Spektakulær utsikt får du fra den ombygde oljetanken på øya. Tre etasjer moderne og praktisk innredet. Kr 11 500 til 14 000 pr. uke for 1–3 personer, kr 14 500 til 16 000 for 4–6 personer. Det er også mulighet for enkeltnetter.

En kort båttur utenfor fiskeværet Skrova ligger fyret som ikke lenger er i drift. Derimot har to kunstnersjeler inntatt stedet: skuespiller Reidar Sørensen og kompanjong og trommeslager Frank Marstokk. De arrangerer selskap hvor de sørger for mat og musikk. Her får gjestene sjømat med en twist, på historisk grunn og med en eventyrlig utsikt. Både Sørensen og Marstokk er viden kjent for sine kokkekunster.

<b>HVALKJØTT:</b> Kortreist og tilberedt akkurat slik det skal være: Ikke for stekt, ikke for rått, men slik de gjør det i Skrova.
HVALKJØTT: Kortreist og tilberedt akkurat slik det skal være: Ikke for stekt, ikke for rått, men slik de gjør det i Skrova. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Rorbuer er typisk Lofoten og veldig populært. På Skrova rorbuer & Fishing holiday bor du på solsiden i Skrova havn. Her kan du også leie båt.

EKSLUSIVT: Vil du ikke bo som alle andre? Da er Oljetanken stedet for deg.
EKSLUSIVT: Vil du ikke bo som alle andre? Da er Oljetanken stedet for deg. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Det er mange som leier ut rom privat via Airbnb. Se ellers mer på Visitskrova.no.

Les også: Lag sunne sommersnacks til barna

Skrova i historien

Fogden og hans følge ble brutalt myrdet da de kom til Skrova på 1400-tallet for å kreve inn skatt.

Men soldatene som ble sendt for å straffe, gikk nådeløst til verks og slaktet samtlige mennesker på øya, voksne som barn. Det er hva sagnet forteller.

Under siste verdenskrig ble det funnet massegraver med hele familier i. Men det er usikkert om gravene stammer fra denne likvideringen.

Fra 1700-tallet og frem til 1900-tallet var Skrova et sentralt handelssted. Rundt år 1900 var det registrert 350 innbyggere på øya. I sesongen kunne det bo 2500 fiskere her.

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2020, og sist oppdatert 12/05 2020.

Les også