Ferie i Norge

4444 trinn rett opp er ikke for deg med høydeskrekk

Frister en fjelltur, men ikke klatring i ulendt terreng? De mange sherpatrappene gjør det enkelt å komme seg til topps. Her er flotte turforslag fra hele landet.

MIDSUNDTRAPPENE: Ved Molde ligger Norges lengste steintrapp.
MIDSUNDTRAPPENE: Ved Molde ligger Norges lengste steintrapp. Foto: Oddgeir Visnes
Sist oppdatert

I Norge finnes det fantastiske sherpatrapper du kan gå i sommer.

Norges lengste steintrapp (bildet øverst i artikkelen) har 2200 trinn, og går opp til Rørsethornet på Otrøya utenfor Molde i Møre og Romsdal. Oppstigningen er krevende, spesielt om du har høydeskrekk. Men når du komemr til topps 659 moh., kan du nyte synet av en 360 graders utsikt langt ut i havgapet.

Soloppgangene og solnedgangene er verdt turen! Underveis er det flere rasteplasser og utkikkspunkt. Tur-retur er beregnet til fire timer.

Hva er en sherpatrapp?

Sherpaer er en folkegruppe i Himalaya, kjent for sin styrke og utholdenhet. De brukes som fjellførere på klarteekspedisjoner. I norge har sherpaer siden 2005 anlagt over 200 trapper opp til fjell og utsiktpunkt over hele landet.

De fleste trappene består av steinblokker, men også treverk og andre bygegmatrialer blir brukt. Firmaet Stibyggjaren står bak mange av trappene. Hensikten er å gjøre det enklere for folk flest å komme seg opp i fjellet.

Men debatten går om det er viktigst å gjøre naturen mer tilgjengelig eller å bevare den mest mulig urørt.

VEGATRAPPEN: Nesten 2000 trinn til toppen. Orker du?
VEGATRAPPEN: Nesten 2000 trinn til toppen. Orker du? Foto: Visit Vega

Vegatrappen

Lokalbefolkningen på øya Vega i Nordland står bak den flotte trappen med nesten 2000 trinn i trykkimpregnert tre og med rekkverk på begge sider.

Turen begynner med en 400 meter lang sti inn til trappen på 450 meter som tar deg under Nepalbrua og opp til toppen av Ravnfloget. Der kan du puste ut og beundre panoramautsikten mot øya Søla, skjærgården langs Helgelandskysten og storhavet utenfor. Underveis er det gode muligheter for å slappe av på en av de syv rasteplassene.

Les også: Her er ti fantastisk fine strender i Norge

HJARTETRAPPEN: Disse hjertenje ligger i Gloppen.
HJARTETRAPPEN: Disse hjertenje ligger i Gloppen. Foto: Gloppen kommune

Hjartetrappen

I Gloppen ligger Hjartetrappen, en romantisk sti som er en del av Trivselsskogen i Nordfjord.

Følg hjertemerking fra Sandane sentrum, gå Hjartetrappa gjennom Kjærleiksskogen og fortsett oppover 374 sherpatrappetrinn til Utsikten. Derfra går du langs veien til Fosseteateret, med panoramautsikt over dalføret og Holviksfossen.

Så bærer det utfor en spektakulær sherpatrapp med 640 trinn ned til turstien som tar deg tilbake til Sandane. Du går hele runden på én time i marsjfart, men de fleste bruker minst det dobbelte for å få med seg alle opplevelsene underveis.

FLØRLITRAPPENE: Fra Lysefjorden og opp til 740 meter over havet.
FLØRLITRAPPENE: Fra Lysefjorden og opp til 740 meter over havet. Foto: Rita Lindås

Flørlitrappene

Disse trappetrinnene finner du i Lysefjorden. Med sine 4444 trinn er dette Norges lengste tretrapp; ja, faktisk en av verdens lengste.

Den tar deg opp 740 høydemeter fra Flørli ved Lysefjorden til Ternevatnet. Ned igjen kan du følge den 100 år gamle Rallarstien.

Turen regnes som krevende, og tar fire timer. Tar du Preikestolen og Kjerag i samme slengen?

Les også: – Unngår man dette, er Norge et overraskende billig land å reise i

Akslastien

Akslastien i Tromsø er en av byens favoritter. Man begynner på Akslastien fra Fløyveien i Tromsdalen.

Selve trappen går fra Lilleaksla 150 moh. og opp til platået ved Fjellheisen på 410 moh. Underveis finnes flere bålplasser.

AKSLASTIEN: Her har du panoramautsikt over Tromsø.
AKSLASTIEN: Her har du panoramautsikt over Tromsø. Foto: Haakon Steinmo

Oppstemten

BERGEN: Siste etappe består av 1500 trappetrinn fordelt på 750 meter.
BERGEN: Siste etappe består av 1500 trappetrinn fordelt på 750 meter. Foto: Anita Østerbø

I Bergen ligger trappen Oppstemtheten. Navnet er forståelig; Man blir i godt humør av å stå på fjelltoppen Ulriken (643 moh.) og beundre den storslagne utsikten over Bergen og skjærgården utenfor.

Turen starter ved Ulriks-banens basestasjon og går gjennom steinur og skog til Montana. Deretter følger du grusvei opp til Steinen, hvor trappene begynner.

Siste etappe består av 1500 trappetrinn fordelt på 750 meter. Turen regnes som middels krevende og tar ca. to timer tur/retur. Tenk å kunne skryte av å ha gått opp, fremfor å la seg løfte i gondolen.

Les også: Dette må du huske på når du skal velge bobil

PRESTHOLTSTIEN: Denne stien går opp til vakre Hallingskarvet.
PRESTHOLTSTIEN: Denne stien går opp til vakre Hallingskarvet. Foto: Emile Holba

Prestholtstien

Flere på trappene

• ÅS: Steintrapp med 278 trinn på kyststien i Ås,langs Bunnefjorden mellom Breivoll og Hvervenbukta.

• SVOLVÆR: Steintrapp opp til Djevelporten og Heia. Delvis ferdig, fullføres trolig i år.

• LOFOTEN: Stien opp til Reinebringen er utbedret med steintrapper.

Prestholtstien ved Geilo tar deg opp til Hallingskarvet, og er en av de mest populære rutene i Hallingdal, takket være sherpatrappene som åpnet i 2013.

Turen starter 1240 moh. på Prestholtseter, der du kan parkere, og går over Prestholtskaret. Høyeste punkt er Skarvsenden på 1705 moh. Derfra kan du se store deler av Sør-Norge på en klar dag.

Deler av turen går gjennom naturlig steinur, mens selve sherpatrappen består av 2000 steintrinn. De er så nennsomt lagt at man ikke oppdager den før man er like ved.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2020, og sist oppdatert 26/06 2020.

Les også