Norgesferie på budsjett:

– Unngår man dette, er Norge et overraskende billig land å reise i

Med bare litt forarbeid kan ferien bli merkbart rimeligere. Her kommer 13 smarte reiseråd for deg som er student eller har lite feriebudsjett.

TRENGER IKKE KOSTE SKJORTA: Det er mulig å reise rundt i Norge uten å sprenge feriebudsjettet, selv om du ikke har mye penger å rutte med.
TRENGER IKKE KOSTE SKJORTA: Det er mulig å reise rundt i Norge uten å sprenge feriebudsjettet, selv om du ikke har mye penger å rutte med. Foto: Westend61 / Getty Images
Sist oppdatert

Mange av oss sitter med et inntrykk av at en fullverdig norgesferie med reisekostnader, kost og losji innebærer langt større kostnader enn en kjapp hopp-på-tur til Granca. Derfor har vi kanskje en tendens til å velge det siste når sommerplanene skal legges.

Men sånn trenger det ikke nødvendigvis være, ifølge ekspertene.

Og er det år du virkelig kan prøve ut å ferie hjemme, er det sommeren 2020, når det ikke er mulig for oss å farte rundt i utlandet på samme måte på grunn av covid-19-reiserestriksjoner.

Odd Roar Lange er erfaren reiselivsjournalist og forfatter, men har de siste årene drevet det uavhengige reisenettstedet The Travel Inspector på heltid.

– Det er en myte at Norge er et dyrt land å reise i. Det som er sant, er at det er dyrt å drikke alkohol og spise ute i Norge. Men unngår eller reduserer man dette, vil man oppleve at det er overraskende billig, sier Lange.

REISEEKSPERT: Odd Roar Lange er erfaren reiselivsjournalist og driver reisenettstedet The Travel Inspector.
REISEEKSPERT: Odd Roar Lange er erfaren reiselivsjournalist og driver reisenettstedet The Travel Inspector. Foto: Privat

– Det er klart, man finner kostbare hotell og det går an å være «big spender», fortsetter han.

Men stort sett mener han det er billig i å forflytte seg i Norge og hotellprisene er gode.

Her er rådene som sikrer at norgesferien ikke ødelegger lommeboka!

1. Sørg for å alltid ha reiseforsikring

Kanskje er det kjedelige penger å bruke på en ferie i trygge Norge, men store deler av poenget med forsikring er at man aldri vet når det uventede skjer.

– Mange ser på det som en kostbar utgift. Men det som virkelig er kostbart, er når man blir utsatt for noe, og ikke har forsikring. Det billigste er en helårs reiseforsikring, men har man veldig dårlig råd, går det an å kjøpe for en måned av gangen, sier Lange.

En helårs reiseforsikring er som oftest rimelig, og varierer stort sett i pris mellom 1000 og 2000 kroner. Den dekker uforutsette tap som skjer mens du er på reise, både i Norge og utlandet.

Mange reiseforsikringer trer også i kraft i øyeblikket du setter foten utenfor din egen dør, og er sånn sett ikke bare begrenset til lengre turer og ferier.

Les også: Ferie langs den Gyldne Omvei i Trøndelag

KAN OPPLEVES PÅ BUDSJETT: Mange tenker at man trenger tjukk lommebok for å kunne oppleve den mektige naturen i Norge. Men det er ikke nødvendigvis et must.
KAN OPPLEVES PÅ BUDSJETT: Mange tenker at man trenger tjukk lommebok for å kunne oppleve den mektige naturen i Norge. Men det er ikke nødvendigvis et must. Foto: Marco Bottigelli / Getty Images

2. Reis i motsatt retning av alle andre

Du kan spare mye penger på å reise motsatt vei av alle andre, sier reiselivsjournalisten.

Fordi mange tenker seg til fjord og kyst her til lands i sommeren som kommer, vil det i Norge da si innlands-Norge, med Mjøstraktene, svenskegrensa og Indre Trøndelag.

De lave besøkstallene vil presse prisen ned, ifølge Lange.

I tillegg vil du kunne spare mye penger på å reise fra mandag til torsdag fremfor fredag til fredag og lørdag til lørdag.

Les mer i denne saken om rimelige alternativer til de klassiske norske reisedestinasjonene!

3. Vent så lenge som mulig med å booke

Hvis du er student eller av andre grunner svært fleksibel og ikke trenger å planlegge reisen i detalj, kan du spare penger på å vente helt til slutt med å bestille.

Lange oppfordrer til å vente til en dag eller to før du skal reise. Da er det mulig å spørre etter restplasser.

4. Ring direkte til hotellet

Hvis du planlegger å bo på hotell, er det lurt å ringe direkte til hotellet og bestille derfra.

– Da går hele summen du betaler til hotellet, og det er lettere for dem å gi 10-20 prosent rabatt. Bestiller du gjennom bookingsøkemotorer, kan opp mot 30 prosent gå til disse nettsidene. Da har hotellet mindre marginer til å gi deg rabatt eller noe annet ekstra. De som spør om oppgradering etter å ha bestilt direkte, kan bli overrasket over at de plutselig kanskje får en suite til en hundrelapp ekstra, sier Lange.

Les også: Alexander tok med datteren på tur i 57 dager

Du kan også spørre hotellet om restplasser. Reiselivsjournalisten forklarer at hoteller kan ha rom de ikke kan leie ut fordi eksempelvis TV-en ikke fungerer, en stol er ødelagt, eller rommet har andre småfeil.

– Så hvis de sier det er fullt, spør gjerne om et rom med slike små mangler og si at du gjerne kan leie det.

– Det går også an å melde seg som såkalt «secret guest». Hoteller vil gjerne bli testet, men ikke lese anmeldelser på Tripadvisor. Så da får du bo gratis mot at du kommer med en tilbakemelding til eieren eller kjeden hvor du sier hvordan det var der.

Han råder også til å følge med på nyhetsbrev og kampanjer.

5. Prut på prisene

– Det går også an å prute på pris i Norge, og der er utlendinger mye flinkere til enn oss, sier Lange.

– Ring til hotellet. En søndagsettermiddag eller etter klokken 18.00 er en fin tid, for da vet de mer om kapasiteten sin. Spør etter et rom. Hvis prisen er for høy, kan du si at det var litt mer enn du hadde tenkt til å betale, men at du eksempelvis kan betale 800 kroner for det.

Han bruker ikke metoden selv fordi han ønsker å være uavhengig av hensyn til jobben sin, men trekker det frem som et godt tips for andre som ønsker en rimeligere pris på hotell i Norge.

6. Kjør gratis

Reiselivsjournalisten tror ikke det er lurt å satse på fly som transportmiddel når man skal forflytte seg rundt i Norge i sommer.

– På grunn av plassbestemmelsene er det vanskeligere å finne billige flybilletter. Tog er et alternativ, sier han.

Derimot råder han til å ta kontakt med leiebilselskaper.

– Noen av dem vil gjerne ha flyttet biler fra A til B. For eksempel kan Avis ha en bil stående i Bergen som de vil ha tilbake til Oslo. Da kan du kjøre den gratis til Oslo, hvor de dekker alle utgifter på veien, sier Lange.

Han tipser om at det finnes leiebilgrupper på Facebook som formidler oppdrag som dette i forskjellige deler av landet.

– Leiebilmarkedet har fått en kjempesmell fordi de har mistet hele forretningsmarkedet, så det går an å få bil til billig penge. I tillegg tenker mange at det er tryggere å kjøre egen bil fordi da vet man hvor mange som skal reise sammen, fremfor å reise kollektivt.

Les også: Slik velger du riktig hengekøye til ferien

7. Dra på basetur

Hvis du er på utkikk etter å spare penger, kan det være smart å dra på såkalt basetur, ifølge landsstyremedlem i DNT Ung, Viktoria Skipnes.

– Du finner deg et område du vil reise til og sjekker ut alle muligheter for ting du kan gjøre der, sier Skipnes.

Drar du på basetur er du på dette stedet og unngår å reise rundt. Av hensyn til smittevern unngår du også unødvendig kontakt med andre reisende fra mange forskjellige steder.

– Ta kontakt med de lokale turistforeningene og hør med dem hva de anbefaler i området, oppfordrer hun.

8. Bruk allemannsretten

Den norske allemannsretten gir oss rett til å ferdes hvor vi vil i utmark, så lenge vi tar hensyn til grunneier, naturen og hverandre. Man har plikt til å ferdes sporløst og ikke gjøre skade på naturen.

TUREKSPERT: Viktoria Skipnes sitter i landsstyret i DNT Ung og er stor fan av å være så mye ute som mulig. Her er hun på toppen av Astridtinden på Senja.
TUREKSPERT: Viktoria Skipnes sitter i landsstyret i DNT Ung og er stor fan av å være så mye ute som mulig. Her er hun på toppen av Astridtinden på Senja. Foto: Privat

Lange oppfordrer folk som ikke har råd til hotell, å benytte seg av allemannsretten og sette opp telt eller sove i hengekøye.

– Mange kan synes at det er billig med 800 kroner for en natt på et hotell, men det hjelper ikke når du ikke har 800 kroner, sier han.

Les også: Gå til toppen av Norges vakreste fjell

SOV I TELT: Allemannsretten gir folk muligheten til å slå opp teltet der de ønsker i utmark, så lenge de tar hensyn til grunneier og naturen.
SOV I TELT: Allemannsretten gir folk muligheten til å slå opp teltet der de ønsker i utmark, så lenge de tar hensyn til grunneier og naturen. Foto: Alexey Karamanov / Getty Images

9. Reis som en lokal

Mette Solberg Fjeldheim står bak reisebloggen Reiselykke. Hun råder de som ikke har egen bil til å reise som de lokale hvis de vil til andre deler av landet.

– Om dette er «innafor de føringer vi får på reiser i eget land, poengterer hun og sikter til myndighetenes reiseråd.

REISEEKSPERT: Mette Solberg Fjeldheim driver bloggen Reiselykke.
REISEEKSPERT: Mette Solberg Fjeldheim driver bloggen Reiselykke. Foto: Privat

Fjeldheim sier det går an å bruke buss- og ferjeruter i kombinasjon for å komme seg rundt til nærliggende severdigheter og aktiviteter.

– Alternativt, om du vil leie bil, kan det være lurt å sjekke priser hos ulike leiebilselskap. Det kan også være billigere å leie over en lengre periode enn bare noen få dager, men det kommer helt an på behov og budsjett, tipser hun.

10. Undersøk rabatter

Kanskje du er medlem av en fagforening, boligbyggelag eller en interesseorganisasjon? Lange råder deg til å undersøke om de tilbyr medlemsrabatter på ulike severdigheter på forhånd.

– Mange av disse har veldig gode ordninger hvor du kan komme inn gratis eller med store rabatter på ulike museer og lignende. Men husk på medlemskortet! Det får man digitalt i dag, sier Lange.

I tillegg finnes det mange gratis museum og severdigheter du kan besøke. Disse finner du gjerne på lokale reselivssider.

Les også: Turtips: Enkel topptur i hovedstaden

11. Dropp utemiddagene og alkoholen

På en restaurantmiddag i Norge går det gjerne minst 600 kroner for to personer, uten alkohol. Legger du på alkohol, må man fort opp i tusenlappen.

Det blir ofte langt billigere dersom du reiser på nærbutikken og handler inn til middag der.

Fjeldheim råder til å veksle mellom restaurantbesøk og å ta med hjemmelagde måltider i parken, skogen eller på stranda.

– Forbered noen gode måltid hjemme før du drar av sted, ta med noe fint å dekke bordet eller pleddet med, så det også blir en visuell opplevelse.

12. Lån utstyret du trenger

Turutstyr er dyrt – spesielt om du ikke går i fjell og mark til vanlig og dermed må gjøre en engangsinvestering. Både Lange og Skipnes oppfordrer til å heller låne det du trenger.

– DNT har samarbeid med buene til Røde Kors som leier ut turutstyr gratis, noe man kan sjekke opp før man reiser. Vil man for eksempel låne en hengekøye dit man reiser, kan man rett og slett låne den gratis. Det finnes rundt om i hele Norge, sier Skipnes.

Lange sier at mange byer også låner ut utstyr uten kostnader, for eksempel hvis du ikke har telt.

– Jeg håper at når folk ser disse tingene, vil det hjelpe til å slå ihjel myten om at det er dyrt å reise i Norge. Man kan reise dyrt, men det er også overraskende billig å reise, avslutter han.

13. Reis på staycation

Blir det for mye om og men med reiser rundt i landet i sommer, kan du også legge norgesferien i nærmiljøet, sier Fjeldheim.

– Jeg tenker dette kan være sommeren da vi endelig gjør de tingene vi alltid har tenkt å gjøre, besøke eller se en gang, men som stadig utsettes, fordi vi alltids «kan gjøre det når som helst», sier hun.

Sommeren 2020 kan også være en god anledning til å være turist i egen by og område, reise kort og støtte opp om dine lokale aktører, og oppdage nærmiljøet på nytt.

– Ellers er vel dette også året å hente frem kjølebag-en og fryselementene, pakke med god mat og drikke før bilturen eller stranddagen. Finn fram nostalgien i deg, og let frem hagespill, som badmington og krokket, fra kjeller eller loft. Ta det med i parken og lag trygge mini-turneringer med god avstand, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2020, og sist oppdatert 19/05 2020.

Les også