Syden-stemning i Norge:

10 fine strender i Norge

Langs Norges langstrakte kyst finner du strender med sydenstemning både i og utenfor byene. La deg inspirere til badeliv, lek og moro på strendene i nærområdet.

<b>GLADE BARN:</b> I Kvalvika kan du spasere i finkornet sand og spektakulær natur.
GLADE BARN: I Kvalvika kan du spasere i finkornet sand og spektakulær natur. Foto: Scanpix
Publisert

Sommeren 2020 blir tidenes Norgesferie, og nordmenn flest må satse på strandliv innenlands for å få oppleve sand, sol og saltvann.

I denne saken har Norsk Ukeblad samlet noen av de flotteste strendene Norge har å by på.

Det karibiske Lofoten

Kritthvite sandstrender, asurblått hav og dramatiskefjelltopper i bakgrunnen: I Lofoten er det mange vakre sandstrender å velge mellom – og nok av forfriskendebademuligheter. Blir det for kjølig i havet, er strendene også fine områder å gå tur eller leke litt på.

Blant de fineste strendene i Lofoten er Hauklandstranda, som ligger 10 minutter unna Leknes. Her er det parkeringsmulighet like ved. Rambergstranda ligger lett tilgjengelig langs E10 i Ramberg og stranden Uttakleiv ligger et lite stykke unna Hauklandstranda, omgitt av fjelltopperog grønne sletter. Vil du oppleve den vakre stranden i Kvalvika (bildet øverst), kjører du E10 i retning Å, og tar av til høyreretning Fredvang.

Les også: Chris (29) har kjøpt seg to campingvogner i vår – dette er tabbene du må unngå

Urbant strandliv i hovedstaden

Tilbringer du sommerferien i hovedstaden, vil du kunne nyte varme sommerdager på strendene både i byen og i området rundt. For i Oslo kan du blant annet dra på båttur ut til øyene i fjorden, eller til badestrender som Hukodden strand, Ingierstrand Bad eller Storøyodden på Fornebu.

Men visste du at Oslo også har strender midt i byen? Med nye fjordnære bydeler har det nemlig også dukket opp strender og sjøbad tett på storbyen og Oslofjorden.

På Tjuvholmen kan du slappe av på stranden ved Tjuvholmen skulpturpark. Med Astrup Fearnley Museet så tett på er dette en fin mulighet til å ta en kombinert strand- og museumsdag. Eller hva med en tur til nye Sørenga sjøbad? I tillegg til en liten sandstrand finner du stupetårn, basseng og et større rekreasjonsområde her.

<b>BYLIV:</b> Sørengas egen strand.
BYLIV: Sørengas egen strand. Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Bynære badestrender i Trondhjem

Også en bytur til Trondheim kan by på ekte sydenstemning. I området rundt vil du kunne velge mellom flere fine badeplasser, både med og uten sand.

Om du legger turen til Munkholmen i Trondheimsfjorden, finner du både badeplasser, kafé og friområder med gressplen. På Ranheim ligger Hansbakkfjæra badeplass, og på Lade ligger stranden Korsvika, hvor du kan du velge mellom sandstrand, svaberg og gressletter. Djupvika er et annet bra alternativ med gode fasiliteter, og Midtsandtangen frilufts­område er et flott sted med blant annet kafé og grillstasjoner.

Les også: Sol-ekspert advarer før spesiell sommer

<b>POPULÆR:</b> Korsvika kan skilte med både svaberg, strand og gressletter.
POPULÆR: Korsvika kan skilte med både svaberg, strand og gressletter. Foto: Søderholm - Steen / trondelag.com

Sydenstemning i Vestfold

Tilbringer du sommerferien i Vestfold, er du aldri langt unna bademuligheter. Her finner du holmer og skjær, strender og tjern. Enten du befinner deg i Tønsberg, Sandefjord eller Larvik, i Holmestrand, Sande eller Stavern – mulighetene for sommerbadet er mange.

Ringshaugstranda ved Tønsberg er Blått Flagg-sertifisert og er en av Oslofjordens største badestrender. På vestsiden av Tjøme ligger Bekkevika badeplass med flere småstrender.

Sandefjord har flere langgrunne og barnevennlige strender. På Vesterøya finner du fine strender som Langeby, Vøra, Grubesand og Tangen, mens Skjellvika ligger på Østerøya. Rørestranda i Horten er tidligere kåret til Vestfolds fineste sandstrand. Ulabadestrand ved Larvik ligger vakkert til i en bukt ut mot Skagerak, og i Holmestrand finner du stranden Dulpen.

<b>LANGGRUNN:</b> Lomsesanden i Farsund ligger ofte i le for vinden.
LANGGRUNN: Lomsesanden i Farsund ligger ofte i le for vinden. Foto: Hildegunn Skage Teinum/Visit Sørlandet

Arktisk strandliv i Tromsø

Tromsø-regionen har muligens landets reneste strender: Siden 2010 har prosjektet «Ren kyst», som startet med én strand, bidratt til rydding av rundt 45 strender ved Tromsø og Karlsøy.

Om sommerferien går til Tromsø, finnes det gode muligheter for den som vil tilbringe en dag på stranden – men du bør ha bil.Sandvika er en stor og populær strand nær Tromsø, og ligger omtrent 17 kilometer fra byen. Ikke minst Sommarøy og Hillesøy, som ligger ca. 50 minutter unna byen, er fine utfluktssteder, med krystallklart, turkisfarget vann.

Et alternativ for den som ikke har tilgang til bil, er Telegrafbukta. Dette er ikke egentlig en sandstrand, men en park og et populært badested å dra til. Det er kun 45 minutter å gå fra sentrum.

Les også: Advarer nordmenn mot dødelig grill-tabbe

<b>KRITTHVIT:</b> Hillesøy og Sommarøy ved Tromsø har nydelige strender å leke på.
KRITTHVIT: Hillesøy og Sommarøy ved Tromsø har nydelige strender å leke på. Foto: CH - VisitNorway.com

Paradiset Sørlandet

Dersom sommerferien legges til Sørlandet, vil du finne noen av landets mest populære strender der, blant annet ved Kristiansand, Mandal og Grimstad.

Kristiansand Bystrand er Blått Flagg-sertifisert, og her kan du tilbringe hele dagen med tilgang til sittegrupper, fiskeplasser, volleyballbane og bordtennisbord. I området rundt finner du strender som Hamresanden, Årossanden ogHelleviga i Søgne.

Om turen går til Mandal, finner du den kjente og populære stranden Sjøsanden i gangavstand fra sentrum, med en 800 km lang strandsone. I Grimstad ligger Groos friluftsområde, med flere strender og store gressarealer å tilbringe dagen på. Også Fevik har flere flotte strender. Tar du turen til Farsund, bør du få med deg den langgrunne Lomse­sanden. Lista kan skilte med flere flotte strender, som er blant landets beste for vindsurfing og kiting.

Les også: (+) Viggo (22) «bløffet» hele Norge

<b>MIDT I BYEN:</b> På Bystranda i Kristiansand får du sommerstemning.
MIDT I BYEN: På Bystranda i Kristiansand får du sommerstemning. Foto: Jorunn Jensen / Visit Sørlandet AS

Langstrakte strender på Jæren

Legger du sommerferien til Stavanger og Ryfylke, vil badenymfer finne noen av landets fineste strender i dette området. På Jæren er det til sammen syv mil med strender, og deler av disse er klassifisert som bevaringsområde. Pass derfor på å følge anvisning på skiltene ved parkeringsplassene.

<b>LANGSTRAKT:</b> Hellestøstranden ligger på Sola.
LANGSTRAKT: Hellestøstranden ligger på Sola. Foto: Region Stavanger/ Fotograf: Per Eide

Den tre kilometer lange Orrestranden ble tildelt Blått Flagg-sertifisering i 2017. Solastranda er 2,3 kilometer lang og er tidligere blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times. I dette området finner du også Hellestøstranden, som er populært å besøke for solbading. Ølberg strand ved Solastranda er en litt mindre sandstrand, med campingmuligheter i nærheten.

Les også: – Unngår man dette, er Norge et overraskende billig land å reise i

Finkornede sandstrender på Karmøy

På Karmøy ved Haugesund ligger noen av Norges flotteste strender, med finkornet sand og turkisfarget hav. Strendene kan skilte med flott sand og muligheten for et friskt bad i sjøen. Nærheten til storhavet byr på gode forhold for kitere og surfere.

<b>KULTURSTI:</b> Åkrasanden er også et fint og populært sted å gå tur.
KULTURSTI: Åkrasanden er også et fint og populært sted å gå tur. Foto: Magnus Jonas Fjell/Visit Haugesund

Åkrasanden er Blått Flagg-sertifisert og har toaletter tilgjengelig. Stranden ligger like ved en natur- og kultursti som går forbi historiske spor og rester etter nausttufter helt tilbake fra 160 e. Kr.

Stranden Sandvesanden ligger like nord for Skudeneshavn, og her er det særlig populært for surfere å ta turen. Ferkingstad er også et godt alternativ. Alle tre strendene er tilgjengelige med bil og har parkeringsmuligheter.

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2020.

Les også