Tips til norgesferiene

Silje Sandmæl elsker norgesferie: – Jeg pleide å reise på tur med mamma

– Har du dårlig økonomi i sommer, så har du to valg. Du kan si til familien: «Vi har ikke råd til ferie og må bli hjemme», eller du kan si: «Vi skal på eventyr». Du setter selv standarden for hvordan sommeren skal bli, sier Silje Sandmæl.

JENTETUR: Familien Sandmæl sover gjerne i hengekøye. Hengekøye er enkelt og billig å ta med seg. Silje og datteren Celia koser seg ekstra mye når de får litt kvalitetstid sammen.
JENTETUR: Familien Sandmæl sover gjerne i hengekøye. Hengekøye er enkelt og billig å ta med seg. Silje og datteren Celia koser seg ekstra mye når de får litt kvalitetstid sammen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Her og Nå møter forbrukerøkonom og TV3-profil Silje Sandmæl (41) og datteren Celia (6) på en liten fjelltopp rett ved boligen i Bærum.

Fjelltoppen har familien døpt «Utsikten», og den ligger cirka fem minutters gange fra hjemmet deres.

Flere ganger i uken kan Silje, ektemannen Bent (45) og barna Celia, Cedrik (12) og Sander (14) ta turen hit, enten for å spise middag, kveldsmat eller for å sove i telt eller henge i hengekøye.

Dersom du sliter med dårlig økonomi, anbefaler Silje å feriere i nærheten av der du bor.

– For dem som ikke har råd til å dra på ferie, er mitt råd å utforske ditt eget nærmiljø. Dersom du har barn, er måten man presenterer ferien på viktig. Innsalget er avgjørende og setter egentlig standard for hvordan det blir. Du kan velge å si: «Vi har ikke råd til ferie år, så vi må bare bli hjemme». Eller så kan du si: «Denne ferien skal vi på eventyr», selv om du ikke skal langt.

FISKEMIDDAG: Silje og moren, Kari Nysæter, i Nyksund sommeren 1999. Her beundrer de torsken de skal spise til middag senere på kvelden.
FISKEMIDDAG: Silje og moren, Kari Nysæter, i Nyksund sommeren 1999. Her beundrer de torsken de skal spise til middag senere på kvelden. Foto: Privat

Vellykket ferie på budsjett

Silje jobber hver eneste dag for å gjøre nordmenn mer fornuftige økonomisk. Mange kjenner henne fra «Luksusfellen» på TV3, og i 2018 fikk hun sitt eget TV-program, «I lomma på Silje».

PAKK SMART: Pakker du telt og primus før ferien, så er det mye penger å spare på mat og overnatting.
PAKK SMART: Pakker du telt og primus før ferien, så er det mye penger å spare på mat og overnatting. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Koronapandemien har gjort at flere av oss sliter økonomisk, og nå som sommerferien nærmer seg, har 41-åringen flere tips til de som frykter at ferien skal gå i vasken.

  • Telt
  • Stormkjøkken
  • Dyner
  • Soveposer
  • Lakenpose og håndduker (ellers må du betale for det på turisthytter og andre overnattingssteder)
  • Hengekøye
  • Fiskeutstyr
  • Backgammon
  • Yatzy
  • Kortstokk
  • Badetøy
  • Lett turtøy
  • Regntøy
  • Ull
  • Shorts
  • Gode sko.
  • Godt tips: Kjølebag i bilen, fylt med drikke og mat, slik at dere kan stoppe og spise når og hvor dere vil.
Se mer

Forbrukerøkonomen mener at selv med et begrenset feriebudsjett, er det fullt mulig å få til en vellykket ferie.

Reiste med mamma

ØKONOMISK: – Det rimeligste alternativet er å sove i telt, men dersom du ikke liker telt, kan du sove i ubetjente DNT-hytter. Der har man seng, vann, do og kokemuligheter. Sist vi gjorde det, var prisen 40 kroner per døgn for hele familien. Du kan også velge å sove i en betjent hytte som da selvfølgelig er dyrere. Samtidig så får du en treretters middag. Det er litt luksus, mener Silje.
ØKONOMISK: – Det rimeligste alternativet er å sove i telt, men dersom du ikke liker telt, kan du sove i ubetjente DNT-hytter. Der har man seng, vann, do og kokemuligheter. Sist vi gjorde det, var prisen 40 kroner per døgn for hele familien. Du kan også velge å sove i en betjent hytte som da selvfølgelig er dyrere. Samtidig så får du en treretters middag. Det er litt luksus, mener Silje. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Sandmæl vokste opp med alenemor, og de reiste alltid på tur med et smalt budsjett uten at de la noen demper på barndommens ferier.

– Vi bor i eventyrland, og vi har så mange muligheter. Å være ute i naturen trenger ikke å koste mye. Mamma og jeg pakket telt, soveposer og stormkjøkken, samt en frysebag. Vi kjørte på måfå og oppdaget kriker og kroker av Norge, forteller økonomen.

– Da jeg var 19 år, dro vi til Nyksund i Nordland. Det var et fantastisk sted å oppdage. Det som er så nydelig med Norge, er at du bare kan slå opp et telt langs veien.

–Familien og jeg har også reist mye rundt her til lands, og for to år siden var vi på en fantastisk biltur. Da vi kjørte opp Trollstigen, sang vi en sang mamma og jeg lagde da jeg var ni år. Den husker jeg fremdeles alle versene av.

Les også: – Mange barn tror penger bare kommer ut av et hull i veggen

Påsketuren ble telt i marka

– Om man ikke har telt, eller ikke liker å sove i telt, kan du leie en hytte. Den Norske Turistforening tilbyr overnatting til en billig penge. DNT tilbyr også flere turer som det er gratis å delta på, forteller Silje.

– Da koronaen slo til, ble påskeferien vår telttur i marka. Det ble ferie selv om det bare var en halvtime å kjøre, fortsetter Silje engasjert.

Hun mener at man definerer selv hva som er hygge, og at det ikke trenger å involvere bruk av penger.

– Vi tar med oss stormkjøkken og lager middag utendørs. Vi ligger i hengekøyer eller tar med telt. Flere ganger har vi syklet eller gått til et vann i nærheten av hjemmet, og for barna er det et lite eventyr. Vi spiller kort, fisker, bader og griller.

Les også: 4444 trinn rett opp er ikke for deg med høydeskrekk

Penger ingen begrensning

I «koronatiden» har ikke Silje og familien kunnet bevege seg så mye, det har gått hardt ut over en ting.

– Ja, vi har dessverre grilla hull i plenen vår, ler hun før hun presiserer.

– Det er fantasien som begrenser oss, ikke pengene. Det er så ekstremt mye man kan gjøre gratis eller til en billig penge.

I år vil de fleste av oss feriere innenlands, noe som fort kan bli dyrt. Forbrukerøkonomen mener likevel at det er fullt mulig å reise på en minneverdig Norgesferie – på et ganske stramt budsjett.

Det viktigste sparerådet hun kan gi, er å ta med seg riktig utstyr.

– Utstyret kan man enten låne eller leie. Dersom du har et telt, trenger du ikke å bruke så mye penger på å bo. Det er lurt å investere i en elektrisk kjøleboks som du kan koble til bilen. Da har man et kjøleskap. Hvis du skal stoppe langs veien å kjøpe deg mat og drikke, blir det fort dyrt. Du sparer mye penger på å handle i matbutikken og lage maten selv.

POSITIV: Silje Sandmæl oppfordrer til å se muligheter – ikke begrensninger når det gjelder kos og hygge. Det trenger ikke koste masse penger.
POSITIV: Silje Sandmæl oppfordrer til å se muligheter – ikke begrensninger når det gjelder kos og hygge. Det trenger ikke koste masse penger. Foto: Svein Brimi

– Stopper dere aldri for å spise på restaurant langs veien?

OPPLEVELSE: Under Norgesferien i 2018 besøkte familien, Loen i Stryn kommune. Der klatret Silje og eldste sønnen, Cedric, (da 12 år) ekspertløypen på Via Ferrata, en særs luftig klatresti til Hoven (1011 moh.)
OPPLEVELSE: Under Norgesferien i 2018 besøkte familien, Loen i Stryn kommune. Der klatret Silje og eldste sønnen, Cedric, (da 12 år) ekspertløypen på Via Ferrata, en særs luftig klatresti til Hoven (1011 moh.) Foto: Privat

– Nei, jeg ser mye mer sjarm i å stoppe og ha en piknik. Gjerne ved et vann, dra frem stormkjøkkenet, koke nudler og kanskje fiske samtidig. Det er mye hyggeligere – og det er billigere.

Les også: Chris (29) har kjøpt seg to campingvogner i vår – dette er tabbene du må unngå

Lite kunnskap ingen hindring

Ikke alle er født med fjellsko på beina og stormkjøkken i sekken, men Silje mener at lite kunnskap ikke skal sette en stopper for å dra på tur.

– Du trenger ikke kunne mye, du må bare se på det som en ny oppdagelse. Det veldig lett å lage mat på stormkjøkken, sier hun.

– Her hjemme har jeg bare en brenner og en gassbeholder. Jeg bruker en plate som tilhører et gammelt raclette-jern til å steke maten på. Du trenger ikke proft utstyr, bruk det du har hjemme. Du kan få et helt stormkjøkken til under tusenlappen, eller du kan få en brenner til 200–300 kroner. Gassen koster rundt 70kr, tipser Silje.

Trebarnsmoren mener man ikke skal være redd for å skuffe familien fordi «luksusferien» eller sydenturen går i vasken.

  • Visitnorway: Gode anbefalinger til aktiviteter og overnatting.
  • DNT: Gir deg turforslag, oversikt over turistforeningens hytter og kart i nærheten av der du er.
  • Norgeskartet: Et detaljert kart med merkede stier.
  • Stolpejakten: Kan jakte på stolper som er plassert rundt om i Norge, gøy for både voksne og barn. Når du finner stolpen registreres den i appen via en QR kode som du skanner.
  • WhataBird: Ta opp lyden til en fugl og du kan få svaret på hvilken fugleart det er.
Se mer

– Livet er som en minnebok. Og de sidene som skiller seg ut for meg, er de Norgesferiene jeg hadde med mamma. Barna våre har også mange gode minner fra eventyrene våre rundt i Norge. De har besteget flere fjelltopper, og selv om det kan være litt klaging på vei til toppen – er det glemt når toppen er nådd. Når Celia kun var fire år, kom hun seg på toppen av Snøhetta. Ikke bare var det vakkert, men hun kjente på en enorm mestringsfølelse. Du kan hate litt på veien, men guri land så godt det føles når du klarer det, avslutter den sympatiske programlederen.

Les også: Silje Sandmæl ble utbrent: – Kroppen sa stopp

MESTRING: Med litt hjelp fra storebror og pappa nådde en jublende Celia (da 4 år) toppen av Snøhetta. Snøhetta ligger 2286 meter over havet.
MESTRING: Med litt hjelp fra storebror og pappa nådde en jublende Celia (da 4 år) toppen av Snøhetta. Snøhetta ligger 2286 meter over havet. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2020, og sist oppdatert 06/07 2020.

Les også