Ekspertens 9 ostefavoritter

Her kan du oppleve det norske oste-eventyret

Norge har i løpet av få år tatt en solid plass på seierspallen i konkurransen om å lage de beste ostene i verden. Gunn Hege Nilsen er ekspert og daglig leder for ostebutikken Fromagerie i Oslo og gleder seg stort over det norske mangfoldet. Her er hennes åtte favoritter.

OSTEELSKER: Lise Brunborg i Stavanger ysteri.
OSTEELSKER: Lise Brunborg i Stavanger ysteri. Foto: Stavanger Ysteri
Publisert

Gunn Hege er en sann osteentusiast og kan mye om både norske og utenlandske oster.

Hun mener kåringen av Kraftkar fra Tingvollost som verdens beste ost i 2016, var det som satte i gang den kjempestore interessen for ost her i landet.

– Nå er det norsk ost som gjelder. Kundene har blitt mer oppmerksomme på hvor mye tid det går med på å lage en ost og hvilket ekte håndverk som ligger bak. Det som er så fascinerende med disse ostene, er at de hele tiden er i utvikling. Norvegia produseres tonnevis og er et stillestående produkt som alltid vil smake likt. Håndverksoster smaker forskjellig fra dag til dag, forsikrer hun.

<b>OSTEGAL:</b> Gunn Hege Nilsen er daglig leder for ostebutikken Fromagerie i Oslo og er en sann ambassadør for norske ystere.
OSTEGAL: Gunn Hege Nilsen er daglig leder for ostebutikken Fromagerie i Oslo og er en sann ambassadør for norske ystere. Foto: Trude Henrichsen

Høsten 2018 vant Norge gull og sølv under Oste-VM (WCA) i Bergen.

– Fra å være et relativt ukjent osteland, har vi nå danket ut gamle høvdinger som Stilton og Roquefort. Det handler om gode råvarer, ekte håndverk og norsk dugnadsånd, sier verdensmester Jørn Hafslund. Han gikk i fjor av med seieren i Bergen med osten «Fana».

Les også: De beste osteoppskriftene

Dyr, gård og ost

ET NORSK OSTEEVENTYR: De siste årene har interessen for norsk ost steget voldsomt, og blant annet vunnet gull i oste-VM. Ifølge Gunn Hege Nielsen i Fromagerie i Oslo var det Kraftkar fra Tingvollost som startet det hele.
ET NORSK OSTEEVENTYR: De siste årene har interessen for norsk ost steget voldsomt, og blant annet vunnet gull i oste-VM. Ifølge Gunn Hege Nielsen i Fromagerie i Oslo var det Kraftkar fra Tingvollost som startet det hele. Foto: Tingvollost

Mange produsenter har gårdsutsalg hvor du kan handle med deg ekte håndverksprodukter og få en hyggelig osteprat på kjøpet.

Flere steder kan du også følge osteproduksjonen gjennom store glassvinduer og iaktta dyrene i fjøset eller ute på beitet.

Husk at du også kan dra på oppdagelsesferd i ostediskene i din egen lokalbutikk. Flere av ysterne selger sine produkter gjennom butikk-kjeder og i delikatessebutikker rundt i landet.

De fleste ysterne har også oversikt på sine nettsteder. Mange finner du også på Facebook.

Her er Gunn Heges favoritter og hennes beskrivelse av dem:

Fønix fra Stavanger ysteri

Ostepriser

Prisene i oversikten er veiledende og vil kunne variere avhengig av salgssted.

Fantastisk ost som kan ligne litt på Kraftkar, med et litt fyldigere uttrykk. Frisk og deilig smak av blåmuggkultur. Laget på fersk, rå melk, salt, løype, kultur og Roqueforti. Passer best alene med en sødmefylt nakenvin. (Se bilde øverst i artikkelen)

Utsalg: Delikatesse-butikker over hele landet, Meny og utvalgte Coop Mega-butikker.

Pris: Ca. kr 600 per kilo.

www.stavangerysteri.no

CHÈVRE: Bo Jensen og hans Lille Aske,
CHÈVRE: Bo Jensen og hans Lille Aske, Foto: Bo Jensen

Lille Aske fra Bo Jensens Ysteri, Sandnes

Fersk chèvre som har hentet mye inspirasjon fra franske chèvre-tradisjoner. Lett syrlig, litt salt, litt sødme, litt geit. Fersk chèvre dekket med aske fra Frankrike.

Utsalg: Selges på Ostehuset og hos A. Idsøe i Stavanger. Distribueres også gjennom Matcompaniet rundt i landet.

Serveres med akasiehonning, fiken og ristet rugbrød.

Pris: kr 139 per stykk (80–100 g).

Facebook: Bo Jensen

<b>DYPE TRADISJONER:</b> I Undredal er det å lage ost uløselig knyttet til bygdas identitet. 
DYPE TRADISJONER: I Undredal er det å lage ost uløselig knyttet til bygdas identitet.  Foto: Anna Karine Marstein

Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri AS, Aurland

Fast hvit geitost laget på fersk, rå melk fra egne geiter med en veldig god blomsteraktig smak. Modnet fra to til drøyt 12 måneder.

Passer godt som kosemat eller som pålegg på brødet.

Utsalg: Underdalsbui og delikatessebutikker i Sør-Norge.

Pris: Ca. kr 400 per kilo.

www.undredalsost.no

CHEDDAR: Cheddar fra Thorbjørnrud Hotel på Hadeland.
CHEDDAR: Cheddar fra Thorbjørnrud Hotel på Hadeland. Foto: Thorbjørnrud Hotell

Cheddar fra Thorbjørnrud Hotel, Hadeland

God smak og konsistens. Cheddar er produsert på pasteurisert kumelk. Passer godt til nøttebrød, frukt, kjeks og bokkøl.

Utsalg: Eget utsalg på Thorbjørnrud Hotell, Bondens Marked, Reko-ringene Hadeland/Ringerike/Asker/ Sandvika/Lillestrøm, delikatessebutikker i Oslo og Hadeland.

Pris ca. 450,- kr/kg

www.thorbjornrudhotell.no

Les også: Norgesferie - Ferie på fyret

FASTOST. Fastosten fra Avdem Gårdsysteri er modnet over ett år.
FASTOST. Fastosten fra Avdem Gårdsysteri er modnet over ett år. Foto: Avdemsbue

Bufast fra Avdem Gårdsysteri, Gudbrandsdalen

Fastost laget på rå kumelk fra gardens egne kyr, som er modnet i ca. 15 mnd.

Osten har oppnådd gull i NM i ost 2019 og sølv i World Cheese Awards (WCA) 2018-2019.

Gress og urter preger smaken.

Passer til å nytes som den er, gjerne med multesyltetøy eller honning.

Utsalg: Avdemsbue, Lesja; Fromagerie, Oslo; Annis Pølsemakeri, Ringebu; og utvalgte Meny-butikker med bemannet ostedisk.

Pris: Ca. kr 690 per kilo.

www.avdem.no

Lagret Fanaost fra Ostegården, Fana

LAGRET FANAOST: Osten er lagret i 14 måneder og fikk gullmedaljen i oste-VM 2018/2019.
LAGRET FANAOST: Osten er lagret i 14 måneder og fikk gullmedaljen i oste-VM 2018/2019. Foto: Trude Elisabeth Henrichsen

Vinnerosten fra WCA 2018/19 er lagret i hele 14 måneder og har masse god ettersmak og fin fylde. Osten er laget på pasteurisert kumelk fra gårdens egne kuer, tilsatt salt, kultur og løype.

Passer som hverdagsost, i matlaging og som snacks.

Utsalg: Ferskvaredisker i Meny og i spesialbutikker.

Pris: Ca. kr 990 per kilo på Meny

Det presiseres at det kun er produktet merket Lagret Fanaost som kan kalles Vinner av WCA 2018/19.

www.ostegarden.no

Kraftkar fra Tingvollost AS, Tingvoll

Vinnerosten fra WCA 2016 har en utrolig god balanse på salthet, fuktighet og sødme. En blå ost det er veldig lett å like. Lages med fløte for å runde av smaken. Laget på pasteurisert kumelk og fløte, salt, løype, syrekultur og blåmugg.

<b>GIKK FORAN:</b> Det var Kraftkar fra Tingvoll ost som for alvor satte norske oster på det internasjonale ostekartet.
GIKK FORAN: Det var Kraftkar fra Tingvoll ost som for alvor satte norske oster på det internasjonale ostekartet. Foto: Tingvollost

God på nøttebrød med portvinsmarinerte svisker.

Utsalg: I gårdsbutikken og utvalgte steder (se oversikt på hjemmesiden).

Pris: Ca. kr 800 per kilo.

www.tingvollost.no

Munkeby-ost fra Munkeby Mariakloster, Levanger

Rødkittost med masse aroma. Osten dyppes først i saltlake, så vasker og fukter man skorpen daglig mens ostene ligger på granplanker. Masse smak av melk og fjøs. Den upasteuriserte kumelken gir en sødme som gir gjenklang i osten.

FRANSK OPPSKRIFT: Munkeby-osten ystes på gamle oppskrifter fra Frankrike.
FRANSK OPPSKRIFT: Munkeby-osten ystes på gamle oppskrifter fra Frankrike. Foto: Trude Elisabeth Henrichsen

Osten ble premiert med Supergull på oste-VM i Bergen. Også morsom historie bak med munkene som yster på gamle oppskrifter fra Frankrike.

Nytes med rød eller hvit Bourgogne, fiken, nøtter og honning.

Utsalg: På klosteret, i delikatessebutikker over hele landet og i noen Meny butikker.

Pris: fra 490 til 640 kr per kg.

ØKOLOGISK OST: Råblå er ystet på økologisk upasteurisert kumelk.
ØKOLOGISK OST: Råblå er ystet på økologisk upasteurisert kumelk. Foto: Grindal Ysteri

www.munkeby.net

Råblå fra Grindal Ysteri, Rennebu

Meget god mellomkraftig blåskimmelost på økologisk upasteurisert kumelk! Supergod fylde, passe salt, passe kraftig med veldig fin og lang ettersmak!

Utsalg: Se nettsiden for utsalgssteder.

Pris: Kr 590 per kilo.

www.grindalysteri.no

<b>STOLTE PRODUSENTER:</b> Den Sorte gryte i Lødingen er kjent for sin brune geitost og er en av landets mange besøksgårder. Navnet Sorte gryte kommer av at brunosten lages i en stor jerngryte. De har både gårdsrestaurant og gårdsbutikk, og fra denne kan kundene se rett inn i ysteriet.
STOLTE PRODUSENTER: Den Sorte gryte i Lødingen er kjent for sin brune geitost og er en av landets mange besøksgårder. Navnet Sorte gryte kommer av at brunosten lages i en stor jerngryte. De har både gårdsrestaurant og gårdsbutikk, og fra denne kan kundene se rett inn i ysteriet. Foto: Trude Elisabeth Henrichsen

På ostekartet

Ekspertene kaller det en stille osterevolusjon, og overskriftene i verdenspressen har vært mange.

Fra å være et unnselig osteland, har Norge fått en solid plass på det internasjonale ostekartet. For da den norske blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost vant i 2016, trodde kjennere over hele verden knapt sine egne øyne og ganer.

Les også: Slik lager du knallgodt knekkebrød

Kunnskapsdeling

<b>SAMARBEID:</b> Mor Åse og datter Anna Avdem fra Avdemsbue holder til i fjellbygda Lesja, øverst i Gudbrandsdalen.
SAMARBEID: Mor Åse og datter Anna Avdem fra Avdemsbue holder til i fjellbygda Lesja, øverst i Gudbrandsdalen. Foto: Avdemsbue

Supersmakere fra 24 land hadde til sammen smakt seg gjennom 3472 oster.

Året er 2018. For første gang i historien ble et Oste-VM arrangert i Norge. Grieghallen kokte!

– Dette er det minste ysteriet som noen gang er kåret til vinner, fastslo John Farrand fra arrangøren Guild of Fine Food, og siktet til at det ikke står mer enn 12 kuer i fjøset til bergensbonden Jørn Hafslund og hans Ostegården.

– Dette er helt sykt, utbrøt vinneren selv.

– Det er en seier for hele Norge.

Selv forklarer han suksessen med kunnskapsdeling og gode råvarer.

– Vi ystere har vært flinke til å spille hverandre gode. Trenger du råd, er det alltid noen å ringe til, legger Hafslund til.

Han er kjent for sin kreativitet og for å være en trofast mentor.

Les også: Gøy på landet - gårdsferie uten iPad

<b>ELITEMELK:</b> Norske kuer gir råstoff til gode oster.
ELITEMELK: Norske kuer gir råstoff til gode oster. Foto: Trude Elisabeth Henrichsen

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2020.

Les også