Prøvekjørt: Ford Ranger Thunder

Det er faktisk 11 år siden sist

Ford har utvidet Ranger-tilbudet med Thunder - en litt jålete versjon av Wildtrak. Er den verdt de ekstra tusenlappene?

Pluss ikon
<b>AVSLØRT:</b> De røde detaljene i grillen avslører at dette er en Thunder-versjon av Ford Ranger. 
AVSLØRT: De røde detaljene i grillen avslører at dette er en Thunder-versjon av Ford Ranger. 
Sist oppdatert

Det er et vanlig grep i bilverdenen for å tyne mest mulig ut av et bilkonsept, kanskje særlig når det gjelder sportsbiler: Hent litt mer ut av motoren, ta vekk noe vekt, få på noe egen styling og rull den ut som en spesialmodell eller limited edition.

Thunder er en spesialmodell av Ford Ranger, og navnet skaper en mulig forventning om mer krefter, kanskje noe mer avansert understell, mer sporvidde, skjermbreddere og røslige dekk. Men nei. Thunder er en Ranger Wildtrak, men med egne stylingdetaljer, som en svart og særegen grill med røde detaljer. Og røde detaljer er en en rød tråd. Også på den svarte veltebøylen bak førerhuset finner vi rødt. Grillen, sidespeilene, støtfangere og dørhåndtak er i Ebony Black. Eksklusive 18-tommers aluminiumsfelger og Thunder-emblemer med 3D effekt hører også med i Thunder-pakka. Innvendig er det sorte skinnseter med rød Thunder-logo, samt røde kontrastsømmer på dashbord, skinnratt, seter, dører, girspak og håndbrems. Offroad-pakke med elektronisk differensiallås på bakakselen er standard, det samme er et svart rulledeksel over planet.

<b>FRA SØR-AFRIKA TIL HARDANGERVIDDA:</b> Ranger Thunder produseres i Sør-Afrika som de andre Ranger-versjonene. 
FRA SØR-AFRIKA TIL HARDANGERVIDDA: Ranger Thunder produseres i Sør-Afrika som de andre Ranger-versjonene. 

Pyntet Wildtrak

Thunder-navnet har vært knyttet til Ranger tidligere både i 2003 og 2009. Den gang som nå var det snakk om godt utstyrte versjoner av Ranger som retter seg mer mot det såkalte livsstilssegmentet enn nyttesegmentet. Altså at lasteplanet fylles opp mer sykler og surfebrett i stedet for verktøy og materialer.

2009: Ranger Thunder anno 2009.
2009: Ranger Thunder anno 2009.

Les også: Isuzu D-Max er ikke til å kjenne igjen

Om Thunder bare er en litt jålete Ranger Wildtrak, så er utgangspunktet meget godt. For Ford Ranger med 213-hesters biturbo og 10-trinns automatgir er virkelig en fornøyelse å kjøre. Denne drivlinjen ble introdusert i 2019, og toliteren med to turboer og 500 Nm erstattet 3,2-literen som vartet opp med 200 hestekrefter og et dreiemoment på 470 Nm. Ranger er sterk og komfortabel, men fortsatt nyttig. 10-trinnskassa er den samme som brukes i F-150 og Mustang, og bidrar til mindre støy og vibrasjon. Double Cab-variantene av Ranger kan i tillegg fås med aktivt støyreduksjonssystem som gjør opplevelsen i kupeen enda mer behagelig. Det er fortsatt umiskjennelig pick­up, men den totale pakka gjør Ranger til best i klassen.

<b>PIMPA WILDTRAK:</b> Thunder har alle kvalitetene til Wildtrak, men fremstår som ennå litt finere.
PIMPA WILDTRAK: Thunder har alle kvalitetene til Wildtrak, men fremstår som ennå litt finere.

Begrenset antall

Thunder er ikke like imponerende som Raptor på veien, men så er da også Raptor-versjonen nesten 150 000 kroner dyrere enn Thunder. Og Thunder kan noe som Raptor ikke kan. Som Wildtrak kan den trekke 3,5 tonn der Raptor stopper på 2,5 tonn. Thunder har adaptiv cruisekontroll som automatisk holder avstand til bilen foran. Dette er en innretning det er lett å bli glad i på motorveien. Raptor har ikke adaptiv cruisekontroll. Og dessuten: understellet til Raptor er lagt mer kostbart å reparere.

Les også: Test: Ford Ranger Raptor - Den nye pickup-kongen

<b>RØD TRÅD:</b> Den røde sømmen går også igjen på ratt, instrumentpanel og flere andre steder i kupeen. Svarte eksklusive tekstilgulvmatter med Thunder-logo er også standard. Det samme er terskelbelysning.
RØD TRÅD: Den røde sømmen går også igjen på ratt, instrumentpanel og flere andre steder i kupeen. Svarte eksklusive tekstilgulvmatter med Thunder-logo er også standard. Det samme er terskelbelysning.
<b>SKINN:</b> Ebony-skinnseter med rød «Thunder»-søm. 
SKINN: Ebony-skinnseter med rød «Thunder»-søm. 

I Norge er Thunder priset til 565 000 kroner, som er 25 000 kroner mer enn Wildtrak som dobbeltkabin. Er den verdt pengene? Du får i hvert fall en Ranger som er mer eksklusiv enn Wildtrak og Raptor. For det kommer maks 4500 versjoner av Thunder til Europa. Og det svarte interiøret med de røde sømmene er faktisk ganske tiltalende.

TEKNISKE DATA

<b>DETALJER:</b> Thunder-rød detalj på bøylen og store Thunder-logoer på dørene. 

Ford Ranger Thunder

Motor, cm³: 1996

Gir: 10-trinns automat

Effekt, hk o/min: 213/3750

Dreiemoment, Nm ved o/min: 500 ved 1750–2000

Egenvekt, kg: 2374

Tilhengervekt, kg: 3500/750

Nyttelast, kg: 1024

Lengde/bredde/høyde, cm: 536/186/184

Akselavstand, cm: 322

Bakkeklaring, cm: 23,7

Vadedybde, cm: 80

Standard dekkdimensjon: 265/65 17

Forbruk, WLTP l/mil: 0,92

CO₂-utslipp, g/km: 228

0–100 km/t, fabrikk, sek: 10,9

Toppfart, km/t: 175

Lasteplan:

Lenge, cm: 155

Bredde, cm: 156

Bredde, cm (mellom hjulbuene): 114

Dybde, cm: 51

Ankringspunkter lasteplan: 6

Uttak, lasteplan: Ett 12V

Uttak kupé: Tre stk. 12V, ett 230V, to USB

Pris, fra:  565 000

Visste du at ...

... I Norge kan Ranger fås i versjonene XLT, Limited, Wildtrak, Thunder og Raptor. XLT, Limted og Wildtrak kan fås som Rap Cab eller Double Cab. Thunder og Raptor fås kun som Double Cab, altså dobbelkabin med fire dører. XLT og Limited kan leveres med 170 eller 213 hestekrefter.

... Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i 2020 foran VW Amarok som ikke lenger kan bestilles fra fabrikk. Produksjonen av Amarok i Europa ble stanset i mai 2020. Ford Motor Company og Volkswagen AG har inngått en samarbeidsavtale som blant annet omfatter mellomstore pickuper. Neste Amarok vil derfor være basert på nye Ford Ranger som er ventet i 2022.

... fra neste år kan Ranger fås med elektrisk rulledeksel. Da slipper du med blåfrosne fingre å plundre med den manuelle låsen og hale og dra i båndet. Elektrisk rulledeksel kommer ikke til å fungere i kulda, tenker du kanskje? Ford sier at de har tenkt på nettopp det, og at rulledekselet til være utstyrt med innretning som gjør at dekselet ikke lar seg stoppe av frost.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 8 2021

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2020, og sist oppdatert 17/12 2020.

Les også