Bor i bilen på ferie

«Wanda» ser ut som en helt vanlig varebil. Men når dørene åpner seg, blir den et lite hjem

Louisa og Albin elsker å surfe, men ville gjøre reisene billigere. En ombygd varebil ble løsningen.

Pluss ikon
<b>VIRKER STØRRE:</b> «Wanda the van» virker større enn sine seks kvadratmeter, takket være de smarte løsningene og den lyse, skandinaviske innredningen. Louisa og Albin hadde også i bakhodet at de skulle innrede med lette materialer for å gjøre bilen lettest mulig og dermed bruke mindre drivstoff. Bilen er hjemmekoselig innredet med egensydde benkeputer og planter i krukker fra Jysk.
VIRKER STØRRE: «Wanda the van» virker større enn sine seks kvadratmeter, takket være de smarte løsningene og den lyse, skandinaviske innredningen. Louisa og Albin hadde også i bakhodet at de skulle innrede med lette materialer for å gjøre bilen lettest mulig og dermed bruke mindre drivstoff. Bilen er hjemmekoselig innredet med egensydde benkeputer og planter i krukker fra Jysk. Foto: Privat
Publisert

På utsiden ser den ut som en helt vanlig, hvit varebil. Men når dørene slås opp, blir den et lite hjem: Seks kvadratmeter på fire hjul.

– Velkommen til Wanda the van, sier Louisa Moberg. Det er hun og samboeren Albin Vestling som har døpt varebilen, eller surfevanen, som de kaller den.

Paret, som er bosatt i Stockholm, deler en felles lidenskap: Surfing.

Etter flere reiser med fly og leiebil, ønsket de å gjøre surfeferiene enklere, billigere og mer bærekraftig.

Inspirasjonen har de hentet fra livsstilen «van life», som ikke er uvanlig i California i USA. Der camper surfere ved strendene i varebiler med innredning. Slik kan de enkelt forflytte seg etter vinden og bølgene.

– Vi likte ideen om å leve helt nedskalert, i kontakt med naturen, sier Albin.

LIDENSKAP: Albin Vestling og Louisa Moberg er bosatt i Stockholm. De elsker å reise på surfeferier.
LIDENSKAP: Albin Vestling og Louisa Moberg er bosatt i Stockholm. De elsker å reise på surfeferier. Foto: Privat

Brukte lang tid på å finne bilen

Selv om ferieboligen er liten, er den planlagt til minste detalj – og koselig og smart innredet.

– Men det tok tid å finne den rette bilen. Vi skulle ha en ganske bra bil som kunne klare lange reiser, forteller Louisa, som lette målrettet på Blocket, Sveriges svar på Finn.

Møt Louisa og Albin

Louisa Moberg (30) og Albin Westling (27) er begge studenter. Han er utdannet rørlegger og hun møbelsnekker med ekstrajobb i Ikeas kjøkkenavdeling.
De har skapt en rullende feriebolig i Wanda the van, en ombygd 5,8 meter lang Ford Transit fra 2011.

– Vi er mest stolte av helheten og følelsen vi klarte å skape i denne varebilen. Den gikk fra å være en lurvete, sliten arbeidsbil til en koselig, harmonisk surfevan med nordisk stemning.

– Vår beste DIY-prosjekt er nok baderomsskapet, som skjuler seg i veggen med et speil over.

– Den største utfordringen underveis var selve byggingen. Alt tar virkelig veldig mye tid.
– I begynnelsen, og med første byggeprosess, er det mye å lese seg opp på. Man må ta mange beslutninger og mye må gjøres. Men for det meste er det gøy. Så gøy at man glemmer litt hvor vanskelig det var underveis.

– Vi drømmer av og til om å få satt inn en liten kamin. Noen har det i vanene sine, og hvem vet, kanskje blir det et prosjekt i fremtiden. Ellers drømmer vi av og til om oppvaskmaskin. Mange skitne kopper og lite vann gjør det til en selvsagt drøm.

I april 2017 dukket den riktige bilen endelig opp. Louisas pappa, som er bilmekaniker, hjalp til med kontrollen.

Louisa og Albin rådførte seg også med ingeniører hos det svenske biltilsynet for å sjekke hva som kreves av en slik bobil.

Blant annet må all innredningen være godt forankret for at den skal godkjennes.

Les også: Dette må du huske når du skal velge bobil

Ønsket skandinavisk look

Så startet byggeprosessen. Louisa, som er møbelsnekker, tegnet innredningen og laget en planskisse. Hun ønsket at alt skulle være i skandinaviske, lyse toner og naturmaterialer.

Ettersom varebilen tidligere var en arbeidsbil, hadde den mye gammel innredning som først måtte tas ut. Så la paret et klikkgulv i laminat. Veggene er av kryssfiner i gran som ble malt.

Isoleringen under gulvet og veggene er i skumplast, med fuktsperre over. Det holder varmen inne når det trengs, og stenger den ute på varme dager.

Taket inne er kledd med panel i ubehandlet furu, mens bakdøren har fått rundtømmerpanel i samme materiale. I taket kan paret feste surfebrettene med tau. Det er et valg som både er praktisk og pent. At innredningen må tåle bevegelse, gjennomsyrer alle valg som er tatt i byggearbeidet.

– Alt rører jo på seg i en bil. Man må kunne bremse uten at det skjer noe i rommet, sier Albin.

DOBBELTSENG OM NATTEN: De plassbygde sofaene med skap under har puter som er spesialtilpasset og kledd med lin. Om natten legger paret en plate med pute imellom. Slik skapes en behagelig dobbeltseng. Bak speilet skjuler det seg en hylle for baderomsartikler. Kjøkkenet er bygd med Metod-stammer fra Ikea, og frontene Veddinge grå. Putene er fra Rusta og Ikea.
DOBBELTSENG OM NATTEN: De plassbygde sofaene med skap under har puter som er spesialtilpasset og kledd med lin. Om natten legger paret en plate med pute imellom. Slik skapes en behagelig dobbeltseng. Bak speilet skjuler det seg en hylle for baderomsartikler. Kjøkkenet er bygd med Metod-stammer fra Ikea, og frontene Veddinge grå. Putene er fra Rusta og Ikea. Foto: Privat

Solcellepanel på taket

De elektriske løsningene var en annen viktig del av arbeidet. Louisa og Albin fikk satt inn batteridrevne spoter i taket.

Kjøleskapet drives også av et batteri, som får energi fra solceller montert på taket. Vil man lade mobilen, finnes det et USB-uttak på veggen.

– Men vi må tenke oss litt om før vi lader datamaskinen, for eksempel. Vi er nødt til å vurdere hva vi egentlig trenger av elektrisitet, vann og hjelpemidler, sier Albin.

Han er rørlegger, og fikk ansvar for alle avløp. Under oppvaskbenken er det en vanntank. Den er koblet til en pumpe som drives med 12 volt og fører vannet fra tanken til kranen.

Les også: Sykkeltur på Vestlandets vakreste omvei

PASSELIG MED PLASS: Paret har passelig med plass for å lage mat. Under oppvaskbenken står det en vanntank. Den er koblet til en pumpe som drives med et 12 volts batteri. Vannkranen drives av samme strømkilde. Kjøkkenhyllen fant Louisa på et loppemarked, og malte den slik at den skulle passe med resten av innredningen.
PASSELIG MED PLASS: Paret har passelig med plass for å lage mat. Under oppvaskbenken står det en vanntank. Den er koblet til en pumpe som drives med et 12 volts batteri. Vannkranen drives av samme strømkilde. Kjøkkenhyllen fant Louisa på et loppemarked, og malte den slik at den skulle passe med resten av innredningen. Foto: Privat

En avløpsdunk tømmes på passende steder. Toalett har de valgt bort.

Millimeter-presisjon

Louisa og Albins plan for compact living:

  • Vi startet med å tegne på datamaskinen og laget flere ulike planløsninger.
  • Da vi følte at vi nærmet oss en plan, laget vi liste over alt vi trengte i bilen og måtte skape plass til – og da mener vi alt fra klær til søppelkurv.
  • Vi analyserte til og med hvordan vi bruker tingene våre. Er det ting man bruker ofte, er det viktig å oppbevare det på en måte som gjør at man ikke blir irritert når man skal finne dem frem.
  • Vi la planer for å utnytte hver vinkel, hvert hjørne og hvert eneste lille hulrom. I sokkelen på sofaen laget vi for eksempel et sted for å oppbevare ting.

– I stedet bruker vi en supersmart app som heter Park4night. Den forteller oss hvor vi kan campe og hvilke bekvemmeligheter som finnes, sier Albin.

Klær vasker paret på vaskerier når de får det til. Ventilasjonen kommer fra en ventil i taket, og en takluke. Når bilen er parkert, setter de gjerne opp dørene for å få luft og god romfølelse.

Maten lager de på primus, men de ønsker en annen løsning.

SOFA PÅ DAGTID: Mellom sofabenkene kan et praktisk bord settes opp på dagtid. Paret kan nyte solnedgangen og få lys fra solcellelampen fra Clas Ohlson etterpå. Bilder på veggen skaper en hjemmekoselig følelse. Det er en blanding av fotografier som de selv har tatt, og en illustrasjon av en portugisisk kunstner, @lizzyartwork på Instagram. – Hun lager fantastiske illustrasjoner med fokus på surfing. Vi elsker å kjøpe unik, lokal kunst og håndverk på reisene våre, sier Louisa.
SOFA PÅ DAGTID: Mellom sofabenkene kan et praktisk bord settes opp på dagtid. Paret kan nyte solnedgangen og få lys fra solcellelampen fra Clas Ohlson etterpå. Bilder på veggen skaper en hjemmekoselig følelse. Det er en blanding av fotografier som de selv har tatt, og en illustrasjon av en portugisisk kunstner, @lizzyartwork på Instagram. – Hun lager fantastiske illustrasjoner med fokus på surfing. Vi elsker å kjøpe unik, lokal kunst og håndverk på reisene våre, sier Louisa. Foto: Privat

– Vi føler oss ikke helt trygg på å bruke gass. Men vi har selvsagt brannslukker og brannvarslere.

Plassbesparende oppbevaring

Smart oppbevaring er et must, og her har Louisa og Albin planlagt godt.

Ting kan oppbevares under de plassbygde sofaene i kryssfiner, som også forvandles til en 170 cm bred dobbeltseng ved hjelp av en plate som legges i midten.

– Innredningen er et pågående prosjekt, sier Albin.

– Underveis på reisene oppdager vi hva vi savner.

– Vi vil nok bruke tid på å finne ut av alt vi trenger. Man blir vel aldri helt ferdig, legger Louisa til.

Nå er paret i gang med enda et prosjekt. Wendy on the way, heter hun. Da paret kom over en bil av samme type i god stand, slo de til.

Ble du betatt? Her kan du få mer inspirasjon til compact living

VANLIG PÅ UTSIDEN: Wanda the van ser ut som en ganske vanlig Ford Transit på utsiden, men det sier ingenting om innsiden. Den smarte vanen har til og med sin egen Instagram-konto.
  • @wandathevan har sin egen konto på Instagram. Her kan du også følge med på byggingen av prosjekt nummer to: Wendy on the way.
  • @slownsteadylivin er instakontoen til Matt og Steph, et britisk par som renoverer en gammel Mercedes-buss.
  • Sunwind.se er et godt tips for den som skal i gang med et lignende prosjekt. De er ledende på solceller og komplette løsninger når man skal bygge van. Vi har brukt dem til alt av elektrisitet og andre installasjoner. God service og bra sortiment!

– Vi kjente jo av vi virkelig elsket arbeidet med Wanda, og det kilte i fingrene våre. Nå er Wendy i sluttfasen av renoveringen, forteller Louisa.

SURFEESTETIKK: Paret dekorerer med ting de har kjøpt på reisene sine. Tidevannsklokken fra Ocean Clock er surferens beste venn.
SURFEESTETIKK: Paret dekorerer med ting de har kjøpt på reisene sine. Tidevannsklokken fra Ocean Clock er surferens beste venn. Foto: Privat

Paret håper å snart kunne reise til Norge på ferie. De synes det hadde vært spennende å teste Nordens beste surfesteder, og Lofoten er drømmemålet.

– Vi drømmer alltid om mer ferie, sier Louisa.

– Akkurat nå både jobber og studerer vi fulltid begge to. Og drømmen er alltid der: Mindre jobb og mer reise!

I SPANIA: Sommeren 2018 kjørte paret Wanda the Van langs kysten av Spania. Her fra Galicia i nordvest.
I SPANIA: Sommeren 2018 kjørte paret Wanda the Van langs kysten av Spania. Her fra Galicia i nordvest. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2020.

Les også