sykkeltur på vestlandet:

Sykkeltur på Vestlandets vakreste omvei

Vi går av toget i Evanger i nærheten av Voss og tråkker av gårde på to hjul, vekk fra motorveien og innover idylliske Teigdalen. Dette blir en sykkeltur uten hastverk og nok tid til å stoppe så ofte vi bare vil.


<b>FRIHETSFØLELSE:</b> Ingen hast, vi tar det i det tempoet som passer oss.
FRIHETSFØLELSE: Ingen hast, vi tar det i det tempoet som passer oss. Foto: Monica Gundersen
Sist oppdatert

Det yrer av liv på togstasjonen tidlig en lørdag morgen. Noen kommer hjem, andre reiser bort.

Å manøvrere seg gjennom mylderet med fullpakket sykkel, på jakt etter en ledig kupé, er ikke bare-bare.

– Skal du om bord med sykkel?

En smilende konduktør står plutselig foran meg. Min usikre gange langs perrongen og gjentatte blikk på billetten må ha gitt indikasjoner om at assistanse var kjærkomment.

Etter et kort «ja» og deretter «Evanger», som svar på hvor jeg og sykkelen skal, snur han seg elegant rundt og sier:

– Følg meg. Evanger har en kort stasjon. Du må derfor helt frem til første vogn i toget. Jeg skal sjekke om det er plass.

Les også: Overvant høydeskrekken og fant sitt hytteparadis

<b>MILJØVENNLIG:</b> Toget forlater stasjonen, og vi er klare for sykkeltur.
MILJØVENNLIG: Toget forlater stasjonen, og vi er klare for sykkeltur. Foto: Monica Gundersen

Ingen hastverk

Sykkelruten

  • Ruten er en del av det som blir kalt "Den grøna sløyfo", som igjen er en del av nasjonal sykkelvei 4.
  • Den starter ved Småbrekke i Bergsdalen, går via Evanger, gjennom Eksingedalen, en avstikker til Modalen, før den til slutt ender opp i Dale.

Sammen med en venninne skal jeg bruke helgen på å sykle gjennom Eksingedalen, en helt fantastisk omvei bort fra hovedveien mellom Bergen og Voss.

Vi går av toget i Evanger og tråkker av gårde på to hjul vekk fra motorveien og innover i idylliske Teigdalen.

Værmeldingen har lovet at det skal bli en varm og solrik dag, men enda henger tåken tungt nedover fjelltoppene. Dalen er grønn, frodig og består av vernet edelløvskog. Gamle gårder og speilblanke tjern passeres mens vi tråkker i vei.

I den store steinuren like ovenfor Langelandsgårdene, før den gamle steinbroen, gikk det i gamle dager historier om at huldrefolket holdt til.

De kunne gjerne beholde deg en dag eller to om du kom for nær. Det var vel en grei unnskyldning å ha om du var borte lenger enn planlagt!

I dag er det derimot ingen tegn til huldra, men stedet er samtidig starten på en 7,5 kilometer sammenhengende oppoverbakke. Veien sikksakker seg oppover Brekkhuslia på vei over Nesheimfjellet.

STOPP OFTE! Mengder med blåbær langs veien førte til mange stopp for oss. Man må kose seg underveis!
STOPP OFTE! Mengder med blåbær langs veien førte til mange stopp for oss. Man må kose seg underveis! Foto: Monica Gundersen

Her bugner det av solmodne, søte blåbær. Det blir mange stopp, og vi forsyner oss rikelig!

Les også: Norges vakreste fjell - med utsyn til Sør-Norge

17 fosser

Vel over på andre siden ligger starten på eventyret. Bondegården ved fjellets fot, store, grønne marker, elven som renner gjennom dalen og ender i en buldrende foss på andre siden.

Utsikten er simpelthen storslått! Den varme solen legger et sommerlig preg over det hele. Det tar tid å løsrive seg fra en sånn utsikt.

<b>FRA ØRNEPERSPEKTIV:</b> Første glimt av den idylliske Eksingedalen.
FRA ØRNEPERSPEKTIV: Første glimt av den idylliske Eksingedalen. Foto: Monica Gundersen

Dalen der nede strekker seg fra Gullbrå og 48 kilometer nedover mot Eidslandet. Den heter Eksingedalen og ligger i Vaksdal kommune.

En smal, asfaltert vei følger elven Ekso gjennom dalen. Elven er med på å gi den trange dalen et dramatisk og vilt inntrykk med sine 17 fosser. Rundt 260 innbyggere kaller dette sitt hjem.

Små, idylliske steder kommer og går etter hvert som sykkelen tar oss videre på tur. Barna som bader i den iskalde elven. Kuene som ligger drøvtyggende i skyggen under trærne. Nyslått gress henger til tørk på hesjestrengene, og brekende sauer kommer løpende og håper vi har noe godt å by på.

Rundt hver sving åpenbarer det seg et nytt eventyr, og vi glemmer tid og sted.

Les også: Prøvekjørt - Askeladden P60 Multi

Hoppla!

Avstikkerne fra hovedveien er mange, og det er ikke noe problem å bruke en hel uke på turen.

Både Gullbrå og Haugen gård tilbyr overnatting og mulighet for både fotturer og fisketurer innover i fjellet. Ulike aktiviteter med hest tilbys på Øksendal gård.

<b>EKSOTISK:</b> Vi overnatter i hengekøye og sovner inn til bruset fra elven. Hvor ofte gjør man det, liksom? Et godt sommerminne å ta med seg!
EKSOTISK: Vi overnatter i hengekøye og sovner inn til bruset fra elven. Hvor ofte gjør man det, liksom? Et godt sommerminne å ta med seg! Foto: Monica Gundersen

For den som liker å fiske, er mulighetene mange. Grunneiere og Snarkjøp-butikken har salg av fiskekort både til elven Ekso og ulike fjellvann.

<b>PUST UT:</b> Det er godt for hjertet å få opp pulsen, men jammen er det godt å komme på toppen av bakken og puste ut også!
PUST UT: Det er godt for hjertet å få opp pulsen, men jammen er det godt å komme på toppen av bakken og puste ut også! Foto: Monica Gundersen

Etter hvert går dagen mot kveld, og det er på tide å finne et sted å sove.

I disse omgivelsene glemmer en nesten at musklene blir slitne og beina litt stive.

Langs elven finnes mange idylliske steder. Her kan teltet settes opp på utmark, eller hvorfor ikke ta med hengekøyen og la deg vugge i søvn mellom trærne til bruset fra elven?

Flere av fossene ble tidligere brukt til både kraftverk og møller. Ved Vetlejord står restene etter en gammel mølle.

To gamle, gråslitte trebygninger hvor kornet en gang ble kvernet til mel. Den gamle kvernen er intakt og kan så vidt sees gjennom et støvete vindu. Gammelt tømmer viser hvor rørgaten en gang gikk.

Les også: Norske legender - Vår første kvinnelige fotturist

<b>BRUSENDE VANN:</b> Det finnes mange, flotte fossefall nedover i dalen. 
BRUSENDE VANN: Det finnes mange, flotte fossefall nedover i dalen.  Foto: Monica Gundersen

Inn i mørket

Med Eidslandet foran oss er Eksingedalen over. Elven Ekso, som har fulgt oss hele veien, renner her ut i Eidsfjorden. Den lille, søvnige bygda har i overkant av 100 innbyggere, og her finnes blant annet butikk, grendehus og en skytebane. Selv om Snarkjøp-butikken ser stengt ut, er det bare å stoppe opp og vente litt, så kommer nok Christoph snart og åpner.

Stikk innom butikken

Eksingedalen Snarkjøp. Åpent klokken 10–17.30 på hverdager, klokken 10–14 lørdager. Stengt søndag. Selger fiskekort og er dalens «go-to» for informasjon. 

Sykkelturen tar oss videre mot Stamnes og Dale. Veien er smal og har flere tunneler. De er uten lys og iskalde å sykle gjennom.

Veistrekningen ble laget i 1930-årene, er praktisk talt urørt siden og har stor kulturhistorisk verdi. Det er en fryd å sykle her! Alle tunnelene er nemlig laget med håndkraft.

Den mest kjente er Høgabergtunnelen, som med sine 660 meter er Nord-Europas lengste. Noen av tunnelene har sykkelvei på utsiden, men disse er stengt på grunn av rasfare.

HEI DU! Så koselig å møte nysgjerrige sauer langs veien. 
HEI DU! Så koselig å møte nysgjerrige sauer langs veien.  Foto: Monica Gundersen
HAR DU SETT! Hjemmekoselig innredet busskur. Så koselig!
HAR DU SETT! Hjemmekoselig innredet busskur. Så koselig! Foto: Monica Gundersen

Frihetsfølelse

Det er mange turister som finner frem til denne gamle veien, og ved fantastiske Hesjedalsfossen, som kaster seg 80 meter ut fra fjellet og lander like ved veien, har et ungt, tysk ektepar stilt seg opp for å gjenskape et motiv med huldra i fossen.

Det nærmer seg slutten på sykkelturen. Siste etappe går i seige oppoverbakker mot Dale. Det har vært en fantastisk helg med varmt og godt sommervær.

Tips!

Du finner mer informasjon på dengronesloyfa.no og eksingedalen.no

Å reise rundt på sykkel gir en herlig frihetsfølelse, nærhet til naturen og mulighet til hyppige stopp når noe interessant fanger oppmerksomheten. Og det gjør det ofte om en kikker nøye etter!

Les også: Vedkurv ble til hytte på Hafjell

Overnatting

• Gullbrå hytteutleige har to koselige hytter med syv senger i hver. Til leie for ca. kr 1000 pr. natt, eller etter avtale. Sesong fra mars til november. Mange fjellturer i området, bl.a. til Kvitenosa 1440 moh. Kontakt: [email protected]

• Haugen Fjellgard har hytter til leie. Fra kr 900 for inntil 2 personer. Fiske og fjellturer i området. Bestilling på haugenfjellgard.no

• Bergsdalstunet tilbyr overnatting fra kr 600 inkl. frokost for enkeltperson og grupper. Middag på bestilling. Ta kontakt på bergsdalstunet.no

<b>HJEM IGJEN:</b> En flott sykkelturn er ved veis ende, og på Dale stasjon venter vi på toget hjem. 
HJEM IGJEN: En flott sykkelturn er ved veis ende, og på Dale stasjon venter vi på toget hjem.  Foto: Monica Gundersen

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2020, og sist oppdatert 30/04 2020.

Les også