Leiebiltest:

Unngå leiebilfellene i syden

Nær halvparten av bilene holder ikke mål. Det viser en test av 60 leiebiler ved forskjellige feriemål rundt Middelhavet. Testen er utført for NAF.

ST TROPEZ: Typisk sted å leie bil i somemrferien, her ved Geri Hallywell og familie. Men husk å sjekke både kontrakten og bilen nøye, og sikre deg gjerne bildebevis av skader.

ST TROPEZ: Typisk sted å leie bil i somemrferien, her ved Geri Hallywell og familie. Men husk å sjekke både kontrakten og bilen nøye, og sikre deg gjerne bildebevis av skader. Foto: Visual Press Agency

Publisert Oppdatert

Leier du bil på feriemål i syden, er det betydelig sjanse for å ende opp med en skraphaug. Over 10 prosent av de testede utleierne og bilene fikk karakteren svært dårlig.

Finn leiebilpriser her

Uten airbag og hjulbolt

Ifølge Jan Engebretsen i NAF var mangellisten på de dårligste lang som et vondt år. En Europcar-bil på Santorini manglet til og med en hjulmutter!

Syv av utleierne hadde biler som ikke burde vært på veien, forteller Engebretsen. Til og med defekte sikkerhetsbelter ble avdekket, og fem biler hadde ikke en gang kollisjonspute for føreren.

Rangering/utleier/bil

Bil/karakter/kommentar

1. National på Kos, Chevrolet Matiz

Svært god - god service, god bil

2. Hertz i Dubrovnik, Fiat Punto

Svært god - testens eneste perfekte bil

3. Suntrust i Dubrovnik, Opel Corsa

God - gode avtaleforhold, god bil

...

58. Aktif Rent, Marmaris, Suzuki Samurai

Svært dårlig - bil burde avskiltes

59. Compass Car, Malta, Suzuki Samurai

Svært dårlig - bil burde avskiltes

60. Europcar, på Santorini, Nissan Micra

Svært dårlig - bil burde avskiltes

Se full oversikt over alle testede utleiere her (stor PDF-fil)

Enorm forskjell på bilene

EuroTest, som utførte testen på vegne av NAF og 14 andre tilsvarende organisasjoner i Europa, melder at det var dramatisk forskjell på de 60 bilene som ble testet. En av bilene var splitter ny, en annen hadde 150 000 km på telleren.

Over halvparten av bilene fikk riktignok karakteren god. Dette var typisk litt større biler. Typisk for de verste bilene var at dette var de aller minste bilene (7 stykker) og SUV/offroad-biler (5 stykker).

Lest også Klikks testoversikter:

Mangler barnesete: "Bare kjør litt saktere"

40 prosent av bilene manglet barnesete. I de tilfellene hvor det fantes var det i stor grad fillete og dårlige, og kunne i flere tilfeller ikke festes i den aktuelle bilen.

Gode råd for mangel på barnesikring fikk man i Marmaris i Tyrkia: "Det er bare å kjøre litt saktere".

Les også test av 18 barneseter.

Trakk høyere beløp enn avtalt

Men ikke bare bilene kan være dårlige. Også service og informasjon fra utleierne er ofte så dårlig at det går på sikkerheten løs. Spesielt forhold rundt forsikring og nødhjelp viste seg å være kritikkverdige.

Generelt var det imidlertid mangel på presise og utfyllende leiekontrakter. I 23 av 60 tilfeller forelå mulighet for utleier til å kreve (urettmessig) ekstrabeløp i etterkant!

For to av bilene ble det faktisk trukket høyere beløp fra kredittkortet enn avtalt. City Rent a Car i Rimini belastet kortet for 60 euro to ganger, mens Kompas Rent a Car i Dubrovnik trakk 10 euro for mye.

Selv ikke etter flere klager er forholdet gjort opp.

Lokkepriser svært vanlig

Leieprisene varierer enorm rundt Middelhavet. Billigste bil i testen var en Chevrolet Matiz på Santorini til 30 euro dagen, dyreste bil var en like liten Lancia Ypsilon i Rimini, til 133 euro dagen.

MYE FEIL: Drømmen for mange er å rote seg bort på avsides plasser. Merk at offroadleiebiler typisk er ekstra utsatt for feil og mangler.

MYE FEIL: Drømmen for mange er å rote seg bort på avsides plasser. Merk at offroadleiebiler typisk er ekstra utsatt for feil og mangler. Foto: Haakon Førde

Men også på samme sted kan prisene variere med 100 prosent fra billigste til dyreste utleier av samme type bil og leieforhold. Gjennomsnittsprisen for en leiedag for alle testede leieforhold var 61 euro.

Slik unngår du å bli lurt

NAF har laget denne sjekklisten. Det er selvsagt ingen garanti for at du ikke blir lurt, men du reduserer risikoen betraktelig. Det kanskje viktigste punktet er ikke minst nummer 10 - ta bilde! God dokumentasjon snakker mange språk og løser ofte saken på stedet.

  1. Pass på å ha med førerkort og kredittkort slik at bilen kan utleveres til deg.
  2. Sjekk prisen nøye.
  3. Sjekk kontrakten nøye.
  4. Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade.
  5. Pass på at det settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet.
  6. Hvis flere skal kjøre bilen må navn på samtlige førere oppgis.
  7. Gjør deg kjent med hva slags drivstoff bilen bruker og om tanken skal fylles opp før tilbakelevering.
  8. Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade.
  9. Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering.
  10. Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for eventuelle skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted

Nesten alle gjør opp for lave priser med dyre ekstrakostnader. Forsikring er det vanligste, men også ekstra sjåfør, sjåfør under 25 år og for eksempel leie av barneseter trekker ofte prisene dramatisk opp.

Og bensintrikset...

En helt vanlig kostnadsdriver er dessuten uklare prosedyrer rundt drivstoff på tanken. Det er normalt å skulle levere bilen inn med full tank. Men da forventer man også at man får den utlevert med full tank?

I 28 av 60 tilfeller ble bilene levert ut med fra nesten tom og til langt fra full tank.

Finn leiebilpriser her!

Disse stedene ble testet

Kos, Santorini og Thira i Hellas

Rimini i Italia

Dubrovnik i Croatia

Bugibba på Malta

Portimao i Portugal

Conil de la Frontera, Fuerteventura og Novo Sancti Petri i Spania

Fethiye og Marmaris i Tyrkia

FUERTEVENTURA: Kan være en fin plass å rote seg bort med leiebil.

FUERTEVENTURA: Kan være en fin plass å rote seg bort med leiebil. Foto: Haakon Førde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning