Slik kjøper du billige vinterdekk

Spar tusenlapper på dekk

Vi har sjekket prisen på vinterdekk. Forskjellen er på nesten 3500 kroner.

Du kan fort spare mange tusenlapper på å handle dekk hos rett forhandler.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Du kan fort spare mange tusenlapper på å handle dekk hos rett forhandler. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Dekk er en av de tingene det er størst margin på i bilindustrien. Man ser knapt en dekkannonse uten at det blir proklamert store rabatter - ofte 40 prosent avslag, og noen ganger enda mer.

Nokian opererer for eksempel med en veiledende pris på 1780 kroner på sitt piggfrie dekk Hakkapeliitta R i dimensjon 205/55-16. Det er en gjengs dimensjon for en mengde bilmodeller fra kompakt- og helt opp til storbilklassen.

Denne prisen står i sterk kontrast til det beste tilbudet vi fikk i vår prissjekk: 825 kroner, ferdig montert og balansert (Sharifs Dekksenter på Skedsmokorset). Forskjellen er intet mindre enn 955 kroner - og da snakker vi altså kun om ett dekk. Gang det med fire, og vi snakker om 3820 kroner.

MONTERING INKLUDERT: Alle prisene i oversikten er inkludert montering på felg og balansering, men du kan også betale et par hundrelapper ekstra for å få de nye hjulene montert på bilen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

MONTERING INKLUDERT: Alle prisene i oversikten er inkludert montering på felg og balansering, men du kan også betale et par hundrelapper ekstra for å få de nye hjulene montert på bilen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Piggfrie dekk:

Dekk

Megahjul

(Bergen)

Dekkmann

(Sjølyst)

Superdekk Service

(Stovner)

Tevo Dekk

(Verdal)

Sharifs Dekksenter

(Skedsmokorset)

Continental Conti VikingContact5

1390

1393

1298

Michelin X-Ice X12

1432

1545

1219

Nokian Hakkapeliitta R

1613

1471

1260

825

Bridgestone Blizzak Nordic WN-01

Gislaved Soft Frost3

1279

Piggdekk:

Dekk

Megahjul

(Bergen)

Dekkmann

(Sjølyst)

Superdekk Service

(Stovner)

Tevo Dekk

(Verdal)

Sharifs Dekksenter

(Skedsmokorset)

Nokian Hakkapeliitta 5

1642

1499

1008

849

Michelin X-Ice North

1499

991

Vredstein ArcTrac

Continental Conti WinterViking2

1625

1390

1423

Goodyear Ultra Grip Extreme

Villedende, ikke veiledende

Dette illustrerer at veiledende pris mest av alt er en villedende pris, i alle fall så lenge vi snakker om de mest populære dimensjonene. Du må sannsynligvis lete veldig lenge for å finne en dekkbutikk som virkelig vil kreve den veiledende prisen, hvis du finner den i det hele tatt.

Forklaringen er ifølge Nokian-importøren at de billigste aktørene i bransjen ikke har noen nevneverdig inntjening på de mest populære dimensjonene. I stedet satser de på at et ry om at de selger billige dekk skal spre seg, og ta igjen det tapte på de litt mindre kurante dimensjonene.

Billigst på de beste

Vi har tatt en runde for å sjekke priser hos flere av de største dekkforhandlerne i Norge. Utgangspunktet for utvalget er dekkene som gjorde det best i bladet Motors store dekktest.

Les også:

Her er de beste vinterdekkene - og dekkene du skal skygge unna

Vi har tatt kontakt med fem forskjellige forhandlere, tre i Osloområdet, én i Trondheim og én i Bergen. Prisene er innhentet via telefon, internett eller ved personlig oppmøte.

Det er ikke mulig å innhente priser fra alle forhandlerne på alle de forskjellige dekkene. Grunnen er at forhandlerne ikke fører alle dekkmerker.

Sharifs dekksenter på Skedsmokorset viser seg å være billigst - faktisk er det nesten 3220 kroner i forskjell på Sharifs pris for et fullt sett av det nevnte Nokian-dekket og prisen i den dyreste butikken (Megahjul i Bergen)

For piggdekk er forskjellene enda større. Fire stykk Nokian Hakkapeliitta 5 koster 3395 kroner hos Sharifs, 6568 kroner hos Megahjul (montert og balansert). Differansen er hele 3473 kroner.

I tabellen over finner du hele oversikten over de dekkene vi har undersøkt. Dekkene er sortert i rekkefølge etter plasseringen i Motors vinterdekktest.

Klikk her for å lese hvordan en dekktest blir gjennomført.

Alle priser er montert og balansert på felg, for dekk i dimensjonen 205/55-16.

Vet du om butikker som selger dekkene enda billigere? Skriv tips inn i kommentarfeltet under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning