Test Tesla Model 3

Mye er forbedret, men én ting kunne de spart seg for

Tesla går offensivt ut når de lanserer Model 3 med en viktig facelift. Blant annet lover merket bedre komfort enn tidligere. Men ett område kunne de latt være i fred.

Pluss ikon
<b>FARGEKLATT:</b> Model 3 er fortsatt en leken bil, også på vinterføre. Da står den nye fargen Ultra Red godt til kjøreopplevelsen. 
FARGEKLATT: Model 3 er fortsatt en leken bil, også på vinterføre. Da står den nye fargen Ultra Red godt til kjøreopplevelsen.  Foto: Terje Bjørnsen
Sist oppdatert

Det er gått fire år siden Tesla Model 3 tok det norske bilmarkedet med storm. Med 11 % markedsandel og 15683 registrerte biler blåste Model 3 både konkurrenter og salgsrekorder av banen.

Etter å ha blitt slått av Audi e-tron i 2020, var Model 3 tilbake på topp i 2021, men fra 2022 har bestselgertittelen tilhørt Tesla Model Y. Og Model 3 har levd et mer anonymt liv i nedre del av topp 20-listen.

Les også: Test: Tesla Model 3 Performance: Går så fort at det gjør fysisk vondt

At Model Y skulle overta i toppen hos SUV-elskende nordmenn krevde mindre spåmannsferdigheter, enn den voldsomme populariteten Model 3 opplevde i starten. Hadde du i 2015 kikket i krystallkulen og hevdet at fire år senere ville den mest solgte bilen i Norge være en amerikansk sedan med elmotor, er det en fare for at menn i hvite frakker hadde tatt deg med til mentalundersøkelse.

Faceliften gjør ikke noe med det faktum at Model 3 er en sedan, en biltype som egentlig ikke har vært spesielt populær i Norge siden 80-tallet. Men ifølge smørbrødlisten fra Tesla er det store og viktige endringer på den nye modellen.

KJENNETEGN: Endringene i fronten er en sikker indikasjon på en facelift, men her stikker den dypere enn som så.
KJENNETEGN: Endringene i fronten er en sikker indikasjon på en facelift, men her stikker den dypere enn som så. Foto: Terje Bjørnsen

Våre øyne faller i første rekke på avsnittet som omhandler komfort. For blant Model 3s mange udiskuterbare bilkvaliteter har ikke støydempingen hørt til blant disse. Når vi har sammenlignet støynivået i ulike klasser, har nemlig Model 3 og Model Y kommet ut i den nedre delen.

Les også: Test: Tesla Model Y: For første gang er det lett å velge enn annen elbil enn en ny Tesla

<b>KJENT STIL:</b> Nakent, spartansk, ryddig? Kvalitetsopplevelsen er i alle fall bedre enn tidligere, og vi er skeptiske til rattbetjening av viktige funksjoner.
KJENT STIL: Nakent, spartansk, ryddig? Kvalitetsopplevelsen er i alle fall bedre enn tidligere, og vi er skeptiske til rattbetjening av viktige funksjoner. Foto: Terje Bjørnsen

Endringer fungerer

Nå lover Tesla bot og bedring med akustikkglass rundt baut, forbedrede foringer i hjulopphenget, pakninger og lyddempende materialer. Alt klassiske verktøy i redskapsskrinet til en bilprodusent på støyjakt.

Dette er nytt

Ved siden av komfortforbedringene og de nye betjeningsfunksjonene, er dette de andre, viktige nyhetene i faceliften av Model 3:

- Nye front- og baklykter

- Bedre aerodynamikk

- To nye farger, "Ultra Red" og "Stealth Grey"

- 8-tommers betjenings/underholdningsskjerm i baksetet

- Oppgradert lydanlegg

- Forbedrete tilkoblingsmuligheter

- Blindsonevarsling

Kortversjonen er at dette fungerer meget bra. Vår testbil står på standard 18-tommers felger kledd med Nokian Hakka R5 EL piggfri vinterdekk. Sett opp mot den siste Model 3 vi kjørte på vinterdekk i 2021 er støyreduksjonen betydelig både i 50, 80 og 100 km/t (se tabell for testdata).

Helt like blir slike sammenligninger sjelden, blant annet fordi 2021-modellen sto på forrige generasjon Nokian R3 piggfridekk, og forholdene aldri er 100 prosent identiske. Nå var testforholdene heller på den dårlige siden i 2023 i sammenlignet med 2021, og forbedringen på to dBA i 100 km/t er dermed både høyst reell og velkommen.

I tillegg har Tesla gjort et par andre viktige grep for å øke velværet innvendig. Det mest synlige er nye seter, nå også med ventilasjon, samt finere materialer og en merkbart bedre kvalitetsfølelse.

Til sistnevnte bidrar også de tekniske endringene i hjulopphenget. En ting er at lyden fra fjæringen på store eller skarpe ujevnheter nå er langt bedre dempet, enn annen at fjæringsbevegelsene kjennes mye smidigere der forgjengeren var brå og kantete. Alle disse elementene bidrar til å heve totalkomforten i facelift-versjonen vesentlig.

Gledelig nok beholder Model 3 sine underholdende veiegenskaper. At den har myknet opp noe, går i liten grad utover den kjappe responsen på styring og i akselerasjon. Den kjennes i stedet mindre hyperaktiv ut enn tidligere, og det er positivt.

4WD-systemet med elmotor foran og bak gir glimrende fordeling av kreftene, og om du behandler gass og ratt med finfølelse, kan du få fram en lett drift i svingene på vinterunderlag, før stabilitetskontrollen sier stopp. Det er både underholdende og effektivt for framdriftsmomentet.

<b>FORBEDRINGER:</b> Nye seter og bedre materialer merkes straks du setter deg inn. 
FORBEDRINGER: Nye seter og bedre materialer merkes straks du setter deg inn.  Foto: Terje Bjørnsen

Krever bedre automatikk

På betjeningssiden går Model 3 i fotsporene til storesøsknene Model S og X, der et allerede begrenset antall hendler er flyttet inn i rattet. Nå er ikke jeg en konservativ endringsmotstander, heller tvert om, jeg omfavner alltid forbedrende nyvinninger.

Men på tross av at jeg nå gjennom mange timer bak det nye betjeningsrattet har forsøkt å legge smørsiden til, har jeg vanskelig for å se at fjerningen av hendler – særlig for vindusviskere og blinklys – fører verken menneskeheten eller bilkjøringen framover.

<b>PLASS:</b> Model 3 er ikke mest som en fullblods familiebil, men har tilstrekkelig plass i baksete og bagasjerom. 
PLASS: Model 3 er ikke mest som en fullblods familiebil, men har tilstrekkelig plass i baksete og bagasjerom.  Foto: Terje Bjørnsen

Nå er jeg riktignok utstyrt med pølsefingre av beste knackwürst-kvalitet, så det finnes garantert folk med mer presis fingerføring over konturløse touchbrytere enn undertegnede.

<b>NY:</b> En 8-tommers skjerm for baksetet kan brukes både til underholdning og innstilling av varme/ventilasjon. 
NY: En 8-tommers skjerm for baksetet kan brukes både til underholdning og innstilling av varme/ventilasjon.  Foto: Terje Bjørnsen

Likevel har jeg jevnlig problemer med å treffe riktig retningsvisersymbol når rattet er i bevegelse, særlig ut av rundkjøringer. Og selv etter lang tilvenning, synes jeg det kjennes bakvendt å trykke seg gjennom vindusviskerinnstillinger i stedet for å dra i eller vri på en hendel.

Dette ville vært mindre enerverende dersom automatikken i begge funksjonene hadde fungert som foreskrevet. At den automatiske returen på retningsviseren ikke alltid er med på notene, betyr at du kan forvirre medtrafikantene om blinkingen henger igjen.

TIL BESVÆR: Etter vår mening blir ikke betjening av vindusviskere noe bedre av å flytte den fra en hendel på rattstammen, til knapper på rattet.
TIL BESVÆR: Etter vår mening blir ikke betjening av vindusviskere noe bedre av å flytte den fra en hendel på rattstammen, til knapper på rattet. Foto: Martin Jansen

Litt verre er det med vindusviskerautomatikken. I testperioden hadde vi det meste av det norsk høst og vinter kan by på, fra lett yr, via plaskregn og snøfall til grisete motorveisalting.

Litt for ofte bommer autoinnstillingen på forholdene. Den setter i gang hektisk viskeraktivitet når det knapt nok er en prikk på frontruten, og går i dvale når jevnlig rengjøring hadde vært på sin plass.

INGEN AUTOMATIKK: Sensoren som styrer vindusviskeren mener det ikke er noen grunn til innsats her. Sikten gjennom frontruten forteller noe helt annet.
INGEN AUTOMATIKK: Sensoren som styrer vindusviskeren mener det ikke er noen grunn til innsats her. Sikten gjennom frontruten forteller noe helt annet. Foto: Terje Bjørnsen

Da blir det å velge en av de fire manuelle innstillingene (to intervall, normal og full fart). Dette innebærer enten å bruke en liten del nederst på betjeningsskjermen, eller mest naturlig, først treffe touchbryteren på høyre side av rattet, og så bla seg gjennom viskerhastigheten ved å dytte hjulet på andre siden av rattet til venstre eller høyre.

Hvilket selvsagt gjør at herr Knackwürst med jevne mellomrom i stedet treffer blinklysbryteren rett ved siden av, og skaper panikk hos medtrafikantene med hensynsløse filskiftindikasjoner.

Moderne, ja. Framskritt, nei.

Les også: Teslas yoke-ratt er ekstrautstyret du ikke vil ha

Vi Menn Bil mener:

En facelift er ofte begrenset til oppgraderinger i design, utstyr og kosmetikk. I dette tilfellet har Tesla gjort noen viktige tekniske grep, og det forbedrer kjøreopplevelsen merkbart. Like begeistret er vi ikke over modernisering av viktige betjeningselementer, men holder muligheten åpen for at andre er kjappere i fingrene enn oss, og at Tesla kan forbedre automatikkfunksjonen - særlig for vindusviskerne.

Ellers fortsetter Tesla Model 3 der den slapp. En underholdende og velkjørende sportssedan med greie plassforhold. Det største minuset på den praktiske siden er den smale bagasjeromsåpningen. Ingen behøver lære Tesla noe om elbilegenskaper: Forbruket er lavt, rekkevidden bra selv ved vinterforhold og med en svært enkel ladeprosess.

På ønskelisten står noe kjappere ladefart fra 60 til 80 prosent, men bilen står seg totalt sett godt med høy fart tidlig i ladesyklusen.

Bilmerke Tesla Tesla

Modell Model 3 Long Range Model 3 Long Range

Årsmodell 2024 2021

0–100 km/t, sek: 4,6 4,7

60–100 km/t: 2,1 2,1

80–120 km/t: 2,6 2,7

Støy 50 km/t, dBA: 60,0 61,0

Støy 80 km/t, dBA: 63,5 66,0

Støy 100 km/t, dBA: 67,0 69,0

Testforbruk, kWh/mil: 1,5 1,45

Rekkevidde i test: 490 480

Misvisning 100 km/t 97 97

Se mer

TEKNISKE DATA

Bilmerke Tesla Tesla

Modell Model 3 Long Range Model 3 Long Range

Årsmodell 2024 2021

Motor: 2xEL 2xEL

Effekt, kW/hk: 366/498 366/498

Dreiemoment, Nm: 493 527

Egenvekt, m/fører, kg: 1899 1919

Tilhengervekt, kg: 1000 1000

Lengde/bredde/høyde, cm: 472/185/144 467/185/144

Bagasjerom, liter: 649 649

Standard dekkdimensjon: 235/45-18 235/45-18

Batterikapasitet, kWh: 75 75

Rekkevidde, WLTP km: 629 614

Forbruk, WLTP, kWh/mil l/mil: 1,4 1,6

0–100 km/t, fabrikk, sek: 4,4 4,4

Toppfart, km/t: 201 233

Pris fra, kr: 499 000 449 000

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2023, og sist oppdatert 25/11 2023.

Les også