Prøvekjørt: Skoda Enyaq RS og Enyaw L&K 

Nå kommer den med utstyret som har vært savnet

Tre år etter verdenspremieren har Skoda Enyaq fått en oppgradering som omfatter særlig én viktig funksjon. Dessuten fyller de på med en ny toppmodell.  

Ny toppmodell: Laurin & Klement-utgaven blir toppmodellen i Enyaq-utvalget. Den kommer med eksklusive detaljer, lakk og felger. Led Matrix-lys og Crystal Face-grill som lyses opp av 131 LED-dioder, er standard
Ny toppmodell: Laurin & Klement-utgaven blir toppmodellen i Enyaq-utvalget. Den kommer med eksklusive detaljer, lakk og felger. Led Matrix-lys og Crystal Face-grill som lyses opp av 131 LED-dioder, er standard Foto: Martin Jansen
Sist oppdatert

Det er mye pent å si om tsjekkerne. Anført av den reforminnstilte Alexander Dubček forsøkte de å orientere seg i en mer human retning enn det sovjetkommunistiske despotiet - mot en sosialisme med et menneskelig ansikt. Det ble brutalt slått ned i 1968 av Sovjet og lakeistatene i Warszawapakten. Tsjekkerne var aldri ivrige kommunister.

De er også blant de minst religiøse i verden. Ingen drikker mer øl per innbygger i Europa enn tsjekkerne.

Det er kanskje ikke så rart. Pilsnerølet har sin opprinnelse i Tsjekkia, og tsjekkerne lager fantastisk godt øl. De lager gode biler også, og flere av modellene har lenge vært svært populære i Norge, som Octavia.

Omleggingen mot elbil har hatt sin innvirkning på salget, men Octavia er sammen med Kodiaq Norges mest solgte dieselbiler. Den mest solgte Skoda-en nå er imidlertid elektriske Enyaq, som ved utgangen av november var Norges nest mest solgte bil. Den selger bedre enn konsernslektning VW ID.4.

Les også: Test Skoda Enyaq og VW ID. 4: Forskjellene er små, men de finnes og er ikke helt ubetydelige

Mamba Green: RS-versjonen har bare vært å få i coupé-form i Norge. Nå blir den også å få i stasjonsvogn-lignende utgave. Den kan leveres i en mer nøytral blåfarge enn Mamba Green.
Mamba Green: RS-versjonen har bare vært å få i coupé-form i Norge. Nå blir den også å få i stasjonsvogn-lignende utgave. Den kan leveres i en mer nøytral blåfarge enn Mamba Green. Foto: Martin Jansen

Bedre rekkevidde og raskere lading

Nå har Enyaq vært gjennom en oppgradering som introduserer noen viktige endringer: Bedre rekkevidde og raskere hurtiglading. For versjonen med to elmotorer er maks ladeeffekt økt fra 135 til 175 kW. Batteriet er det samme som før, så rekkeviddegevinsten er hentet ut ved effektivisering.

Les også: Her kan du lese hva vi skrev om Skoda Enyaq da den ble lansert

Kvikkest: RS-versjonen er den raskeste av Enyaq-utgavene.
Kvikkest: RS-versjonen er den raskeste av Enyaq-utgavene. Foto: Martin Jansen

Dermed har Skoda funnet det opportunt å endre betegnelse fra 80 og 80x til 85 og 85x. Det reflekterer at bilen har fått bedre ytelse, blant annet som følge av en ny elektrisk motor på bakakselen. Enyaq 85 får en rekkevidde opp mot 565 kilometer mot 548 kilometer tidligere.

I tillegg gir den nye elmotoren på bakakselen modellen en effekt på 210 kW mot 150 kW tidligere. Også firehjulstrekkeren Enyaq 85x har fått en forbedring med en effekt på 210 kW, 15 kW mer enn forgjengeren.

Maks rekkevidde er oppgitt til 538 kilometer for den stasjonsvognlignende versjonen som Skoda omtaler som SUV. Enyaq kan nemlig også fås i coupé-form.

Mer sporty: Mer sportslige, men likevel bekvemme seter i RS-utgaven.
Mer sporty: Mer sportslige, men likevel bekvemme seter i RS-utgaven. Foto: Produsent

Nå kommer også Enyaq med funksjonen som mange nok har vært savnet: Muligheten til å forvarme batteriet. På spørsmål om hvorfor dette ikke ble introdusert i første omgang, svarer Martin Jahn, styremedlem og salgs- og markedssjef i Skoda, at det ikke var tilgjengelig på tidspunktet.

Forvarmingen aktiveres automatisk dersom du bruker GPS-en og legger inn stopp for hurtiglading, eller du kan kort og godt aktivere forvarmingen manuelt.

Startpriser:

Enyaq 85 (bakhjulsdrevet): 489 900 kroner

Enyaq 85x: 509 900 kroner

Enyaq RS: 569 900 kroner

Enyaq 85x L&K: 601 500 kroner

Trygg og forutsigbar

Nylig dro Vi Menn Bil til München for å prøvekjøre oppgraderte Enyaq.

Turen gikk over grensen til Østerrike, og på Autobahn kunne vi meg egne øyne se at toppfarten er økt fra 160 til 180 km/t. Vi startet med RS-versjonen som tidligere bare vært å få i coupé-form.

Nå kommer den også som SUV med en oppgitt rekkevidde på 541 kilometer. RS-en er den sterkeste med 340 hestekrefter der 286 hestekrefter er normalen. Den gjør 0-100 km/t på 5,5 sekunder og med Mamba Green-lakk og 21-tommers felger signaliserer den noe mer sportslighet enn standardversjonene.

God standard: Godt med plass i baksetet og fine flaskeholdere i armlenet. Du kan også få Enyay levert med USB-C-porter og 230V-uttak for baksetet.
God standard: Godt med plass i baksetet og fine flaskeholdere i armlenet. Du kan også få Enyay levert med USB-C-porter og 230V-uttak for baksetet. Foto: Produsent

RS-utgaven har litt strammere oppsett sammenlignet med resten av familien, og legger du på 22 000 kroner ekstra fås den med adaptivt understell. Både på Autobahn samt på snø- og isdekte småveier gir Enyaq en trygg og forutsigbar kjøreopplevelse.

Mange elbiler tenderer mot en nummen styrefølelse, men styringen i Enyaq gir god følelse med underlaget. Sportssetene med setetrekk i skinn og microfiber er bekvemme. Også deler av dashbordet er trukket i mykt microfiber. Sammen med interiørlister i karbon og ratt kledd med perforert skinn trekker det i luksusretning.

Konservativ stil

Det er noe innbydende tilforlatelig ved førermiljøet i Enyaq. Visst har den berøringsskjerm og stemmestyringen Laura, men knapper og hendler er ikke faset ut. Man finner dem der man forventer det. Du trenger ikke slide, gnukke og gni for å få selv enkle funksjoner aktivisert. Det er en konservativ stil, noe som er helt i tråd med Skoda filosofi.

Mest utstyr: L&K-versjonen blir den mest komfortutstyrte i Enyaq-familien.
Mest utstyr: L&K-versjonen blir den mest komfortutstyrte i Enyaq-familien. Foto: Martin Jansen

– Vi er et konservativt merke og kommer til å beholde fysiske knapper for de viktigste funksjonene, sier Martin Jahn.

Den nevnte berøringsskjermen har fått nytt brukergrensesnitt som har bedret brukervennligheten ytterligere.

L&K topper

Enyaq-utvalget toppes nå med en fullspekket L&K-versjon. Bokstavkombinasjonen er initialene til grunnleggerne Laurin og Klement. Den kommer standard med seter og ratt trukket med kunstskinn og dashbord trukket med kunstskinn.

Bilen vi prøvekjørte hadde også head up-display med augmented reality (utvidet virkelighet), Canton-anlegg med 12 høyttalere, forseter med på både varme og kjøling, bakseter med varme, og varme i rattet.

Forbilledlig: Den 33 centimeter brede berøringsskjermen sitter forbilledlig høyt. Interiøret viser L&K med Suite Beige-pakke.
Forbilledlig: Den 33 centimeter brede berøringsskjermen sitter forbilledlig høyt. Interiøret viser L&K med Suite Beige-pakke. Foto: Produsent

For 16 000 kroner ekstra får du også med adaptivt understell, 360 graders kamera, elektrisk justering av korsryggstøtten i forsetene samt massasje i førersetet. L&K kan også fås med 21-tommers felger. Alt utstyret løfter luksusfølelsen noen hakk over de andre modellene i Enyaq-familien.

Mørkere: L&K kan også leveres med mørkere interiør i skinn og kunstskinn.
Mørkere: L&K kan også leveres med mørkere interiør i skinn og kunstskinn. Foto: Produsent

Sette pris på

De praktiske egenskapene er godt ivaretatt på samtlige modeller. SUV-versjonen har et bagasjeromsvolum på 585 liter, som bør være tilstrekkelig for en familie på fire. Du kan i tillegg laste 75 kilo på taket. Enyaq har også skiluke, praktisk oppbevaring for ladekabel og 12V-uttak i bagasjerommet.

Elektrisk foldbart hengerfeste koster 10 100 kroner. Det er faktisk rimelig sett i lys av ande elbiler som vi nylig har testet. Volvo skal ha 12 800 kroner for hengerfeste til EX30, mens Kia skal ha hele 31 900 kroner for elektrisk innsvingbart hengerfeste til EV9.

SMART: Skoda er kjent for smarte løsninger, som isskrape i bensinlokket. Siden Enyaq ikke har bensinlokk, er isskrapen plassert i bagasjeromsdøren.
SMART: Skoda er kjent for smarte løsninger, som isskrape i bensinlokket. Siden Enyaq ikke har bensinlokk, er isskrapen plassert i bagasjeromsdøren. Foto: Produsent

Les også: Test: Volvo EX30 - Med en startpris på 322 000 kroner er Volvo EX30 svært forlokkende, men den er ikke helt uten ulemper

Les også: Test Kia EV9 - Den bør uroe konkurrentene

Det er også noe befriende lekent - og praktisk - med paraply i døren og isskrape i bagasjeromslokket. At den i tillegg kan levers med 230V-uttak - stikkontakt - for baksetet er også noe å sette pris på.

Nye modeller i vente

Frem mot utgangen av 2026 skal Skoda lansere fire nye elbiler. Først ut er den cirka 4,5 meter lange SUV-en Elroq som blir vist neste år. Den blir den første modellen med Skodas nye designspråk Modern Solid. I 2025 kommer det en elektrisk SUV på størrelse med dagens Kamiq.

Sjef: Skoda ble introdusert som et rimelig merke i VW-gruppen, men statusen har endret seg, mener Martin Jahn, styremedlem og salgs- og markedssjef i Skoda.

– Skoda er ikke lenger et billigmerke, men et «mye bil for pengene»-merke, som kan konkurrere med premium-merker, sier Jahn.
Sjef: Skoda ble introdusert som et rimelig merke i VW-gruppen, men statusen har endret seg, mener Martin Jahn, styremedlem og salgs- og markedssjef i Skoda. – Skoda er ikke lenger et billigmerke, men et «mye bil for pengene»-merke, som kan konkurrere med premium-merker, sier Jahn. Foto: Produsent

I 2026 ventes en stasjonsvogn på størrelse med Octavia, og da kommer også en syvseter basert på konseptbilen Vision 7S. Den blir den største i Skodas produktportefølje, med en lengde på rundt 4,9 meter, altså større enn Kodiaq.

TEKNISKE DATA

Skoda Enyaq SUV

Enyaq 85 Enyaq 85x Enyaq RS Enyaq L&K

Motor: 1xEL 2xEL 2xEL 2xEL

Effekt, kW/hk: 210/286 210/286 250/340 210/286

Dreiemoment, Nm: 545

Egenvekt, m/fører, kg: 2962 2147 2176 2147

Tilhengervekt, kg: 1000 1200 1000 1200

Lengde/bredde/høyde, cm: 465/188/162 465/188/162 465/188/162 465/188/162

Akselavstand, cm: 277 277 277 277

Bakkeklaring, cm: 19 19 19 19

Bagasjerom, liter: 585-1710

Batterikapasitet, kWh: 77 77 77 77

Rekkevidde, WLTP km: 565 538 541 538

Forbruk, WLTP, kWh/mil: 1,51 1,62 1,61 1,65

0–100 km/t, fabrikk, sek: 6,7 6,6 5,5 6,6

Toppfart, km/t: 180 180 180 180

Pris fra, kr: 489 900 509 900 569 900 601 500

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 05 2024

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2023, og sist oppdatert 19/12 2023.

Les også