Hvert år publiserer den tyske kontrollorganisasjonen Dekra en utfyllende kvalitetsrapport basert på funn fra rundt 15 millioner periodiske kjøretøykontroller. Nå er 2016-rapporten klar.

Rapporten baserer seg på periodiske kjøretøykontroller fra de siste to årene. I årets rapport finner vi hele 474 bilmodeller. Blant disse finner vi nær sagt hver eneste bilmodell som har blitt solgt ny i Norge de siste fem årene.

Hver bilmodell må ha vært sjekket i minst 1000 eksemplarer i løpet av evalueringsperioden for å i det hele tatt bli tatt med i rapporten, som kun omfatter feil knyttet til kjøretøyets kvalitet. Feil som skyldes uvettig bruk eller manglende vedlikehold, tas ikke med.

Godt verktøy for bruktbilkjøperen

- I vår rapport vil potensielle kjøpere finne detaljert informasjon om typiske feil for hver enkelt bilmodell og kunne sammenligne med andre modeller i samme segment, sier Dr. Gerd Neumann, styremedlem DEKRA Automobil GmbH.

BEST OF ALL CLASSES: Audi A6 2011 har best gjennomsnittlig score i de tre kilometerintervallene og belønnes med "Best of all classes" i Dekras kvalitetsrapport. © Egil Nordlien

Best i klassen

I rapporten trekker Dekra frem de beste bilmodellene i hver klasse, totalt åtte klasser; småbil, kompaktbil, mellomklasse, storbil, sportslige biler, SUV/offroad, flerbruksbil (MPV), liten varebil og stor varebil.

Mercedes-Benz er representert med fire modeller på topplista. Volvo og Toyota med én modell hver. Det samme har Opel, Honda og Renault.

Hverken Audi eller BMW er representert på lista, derfor er det litt overraskende at Audi A6 trekkes frem som «Best of all classes».

Dekra deler nemlig testresultatene opp i tre segmenter; biler med 0–50.000, 50.001–100.000 og 100.001–150.000 kjørte kilometer. Disse får en prosentscore basert på hvor mange av de kontrollerte bilene som har betydelige feil. Naturlig nok er det bilene med inntil 50.000 kjørte kilometer som har færrest betydelige feil og dermed høyest score (feilindeks).

Grunnen til at Audi A6 blir kåret til «Best of all classes», er at den har høyest gjennomsnittlig score i de tre segmentene. 94,4 prosent av de testede Audi A6-modellene med kjørelengde inntil 150.000 kilometer var uten betydelige feil.

Her er topplisten med score for hver modell:

BilklasseMerke og modellScore
SmåbilToyota Yaris

92,7

KompaktklasseHonda Civic

94,8

MellomklasseVolvo S60/V60

96,6

StorbilMercedes-Benz CLS

98,3

Sportsbil/kabrioletMercedes-Benz SLK

98,3

SUV/Off roaderMercedes-Benz M-klasse

98,5

Flerbruksbil/MPVMercedes-Benz B-klasse

98,5

Liten varebilOpel Combo

84,8

Stor varebilRenault Master

80,4

Den tyske dominansen blir av noen holdt som et motargument mot Dekras statistikk. En mulig forklaring er imidlertid at tyske biler gjerne er ekstra tilpasset tyske forhold, blant annet når det gjelder kjøring i høy fart på autobahn.

Det kan være en grunn til at for eksempel japanske biler ofte har flere anmerkninger for bremsefeil enn tyske biler.

Her finner du lenken til Dekras side der du kan sjekke feilstatistikken for dine bruktbilkandidater. Språk kan velges øverst til høyre.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!