Tema: Lyd og bilde i båt

Lyd på sjøen

Mange sverger til lyden av bølger og måker når de befinner seg på sjøen. Andre vil derimot ha musikk i forskjellig grad. I tillegg vil nok ungene bli fornøyde om de får en spillkonsoll å leke med i ferien.

Pluss ikon
TRIVELIG: Litt musikk kan gjøre mye for stemningen om bord.
TRIVELIG: Litt musikk kan gjøre mye for stemningen om bord. Foto: Egil Nordlien HM Foto
Sist oppdatert
FJERNKONTROLL: En slik kan være grei å ha. Den tåler vann, og kan dermed brukes uten å være redd for skader.
FJERNKONTROLL: En slik kan være grei å ha. Den tåler vann, og kan dermed brukes uten å være redd for skader.

Et stereoanlegg kan være så mangt, og hva du trenger avhenger av budsjett, båtstørrelse og bruk. En 40-fots sportscruiser, hvor målet er å spille hip-hop mens man dundrer av gårde i 30 knop, trenger litt annet utstyr enn en snekke som skal spille rolig musikk mens den ligger for anker. På samme måte har en barnefamilie ofte andre behov enn ungdommene på bryggeplassen ved siden av.

Det første man starter med, er som regel et stereoanlegg. Kjøper du en ny båt, kan det være en idé å be forhandleren eller produsenten om å få dette forhåndsinstallert. Da trekker de kabler og monterer stereoen på steder hvor det passer, og du slipper den ekstra jobben. Det er ikke sikkert de skal ha så fryktelig mange kroner ekstra for det heller.

Har du derimot en brukt båt, hvor det ikke er noen form for stereo fra før, kan jobben bli litt vanskeligere. Det første du bør gjøre, er å bestemme deg for hva du skal ha og hvordan stereoen skal brukes. Det du må ha, er høyttalere, spiller og antenne.

Velg marinestereo

VELG MARINEUTSTYR: Marinehøyttalere er laget for å tåle både fukt og salt. Det er ikke bilhøyttalere.
VELG MARINEUTSTYR: Marinehøyttalere er laget for å tåle både fukt og salt. Det er ikke bilhøyttalere.

Her finnes det mange produkter på markedet, og det er lett å gå seg vill. Vi snakket med Marius Strømnes Jacobsen marineshop.no. De har et stort utvalg i marinestereo, og har god erfaring med hva som fungerer og ikke. Mange lurer kanskje på om det er mulig å bruke bilstereo i båten, da disse komponentene i utgangspunktet ser like ut. Det er i praksis mulig, men Jacobsen vil ikke anbefale dette. - I motsetning til høyttalere ment for bil, er marinehøyttalerne vanntette. Marinespillere har også kretskort som er dekket med et beskyttende lag. Dette gjør at de ikke blir ødelagt i det fuktige miljøet om bord i en båt, sier han.

En del spillere er vanntette, men mange bør også monteres bak et deksel som beskytter mot direkte vannsprut. En annen, og kanskje bedre løsning, er å velge en stereo med fjernkontroll. Da kan selve spilleren monteres skjult, og fjernkontrollen kan brukes fra førerplassen.

Også Cato Annweiler hos Belamarin understreker viktigheten av å velge en ekte marinestereo. Med ekte mener han et anerkjent merke som produserer mye båtstereo. - Mange av de billigere stereoene er i praksis bilstereoer hvor produsenten har slengt på marine bak navnet, sier han.

I tillegg til de åpenbare fordelene med en stereo som tåler vann og fukt, er mange marinespillere bedre tilpasset å tåle slag. De har en minnefunksjon som gjør at en CD kan fortsette å spille selv om det slår på grunn av bølger. Det vil ikke en bilstereo klare.

Plassering

TÅLER STØT: En marinespiller har ofte en minnefunksjon som gjør at man kan spille av CD-er i forholdsvis røff sjø.
TÅLER STØT: En marinespiller har ofte en minnefunksjon som gjør at man kan spille av CD-er i forholdsvis røff sjø.

Når det gjelder høyttalerplassering, kommer alt an på hvordan du skal bruke anlegget og hvor stor båt du har. En typisk daycruiser har som oftest ikke behov for mer enn ett eller to sett med høyttalere. Da kan et av disse plasseres ved siden av fører- og copilotsete, og det andre paret ved aktersofaen.

Snakker vi derimot om en større båt med boareal under dekk, kan det fort bli vanskeligere å bestemme høyttalerplassering og funksjoner.

En løsning er da å bruke et soneinndelt anlegg. Da vil du kunne høre forskjellige musikk i de forskjellige delene av båten. Man kan da ha fire forskjellige soner. Én utesone, én i masterkabinen, én i gjestekabinen og én i salongen under dekk er ofte en god idé. Da kan for eksempel barna høre på lydbok i kabinen, mens du hører på AC/DC ute.

Denne løsningen kan for eksempel kombineres med en CD-veksler eller flere forskjellige iPod-tilkoblinger. Da har man én hovedenhet på et sentralt sted, og diverse tilkoblingsmuligheter i hver sone.

Ekstra forsterker

Hvis utgangseffekten på høyttalerne er høyere enn det en enkel spiller klarer å levere, må du trå til med en forsterker. Denne kan monteres et tørt og beskyttet sted, noe som gjør at den ikke trenger å være sprutsikker. Det kan likevel være en god idé å velge en marineforsterker, da disse, på lik linje med marinespillere, har beskyttede kretskort.

Den praktiske biten med montering av stereo er ikke vanskeligere enn at de fleste med litt teknisk innsikt klarer å få det til. Det aller viktigste er å montere høyttalere på steder hvor de ikke er utsatt for mer vannsprut enn nødvendig. Det betyr at montering på fordekket er utelukket...

Hvis du skal ha noe mer enn en spiller og to høyttalere, kan det være en god idé å ta kontakt med en butikk som har drevet mye med stereo. Da vil du kunne få råd om hvilket utstyr som passer til akkurat din båt, og de kan også peke i riktig retning hvis du ikke er interessert i å montere anlegget selv. De kan også hjelpe deg med mer spesialiserte løsninger. Annweiler hos Belamarin kan fortelle om en kunde som var interessert i høyttalere helt akter og vanntett fjernkontroll. Da kunne han nemlig ligge i vannet og styre musikken.

Kabeltrøbbel

For å hindre fukt er det også viktig å tette alle hull med pakninger eller silikon. Lydmessig er det best å montere høyttalerne med lukkede bakrom. Størrelsen på disse avhenger av høyttaleren, men de som selger stereo vet hvor mange liter som trengs for å gi best mulig lyd. Hvis du er ordentlig kresen på lyden, kan du i tillegg isolere bak høyttalerne. Dette fører til mindre resonans, og bedrer dermed lyden.

I en del båter kan det være problemer med å trekke kabler. Dette varierer fra båt til båt, og mens noen ikke har plass til en eneste kabel, har andre allerede lagt opp gjennomføringsrør. Her må man rett og slett bare prøve seg frem. Bruker man nok tid, er det alltid mulig å få plass til de kablene du trenger.

FORSTERKER: En forsterker må til dersom spilleren ikke kalrer å levere nok effekt.
FORSTERKER: En forsterker må til dersom spilleren ikke kalrer å levere nok effekt.

Det er lurt å koble stereoanlegget på en egen kurs, med en egen bryter. Hvis det er snakk om et stort anlegg som trekker mye strøm, kan det også være lurt å montere inn et ekstra batteri i båten. Dette gjelder spesielt dersom man hovedsakelig har planer om å bruke anlegget mens båten ligger stille.

SPRUTSIKKERT: Det finnes flere løsninger for montering av diverse elektronisk utstyr.
SPRUTSIKKERT: Det finnes flere løsninger for montering av diverse elektronisk utstyr.

TV til langturen

Når man reiser på langtur, er det mange som vil ha en TV om bord. Det finnes et utall TV-er å velge mellom, men det er viktig å velge et apparat som kan gå på 12-volt. Da slipper du å bruke en omformer for at det skal fungere.

TV-er som dette selges både hos båtutstyrsbutikker og i tradisjonelle elektronikksjapper. Som et alternativ til en egen TV, er det mange som har koblet en DVD-spiller til kartplotteren. Dette er en glimrende løsning for litt mindre båter med begrenset plass, da man slipper å montere opp en ekstra TV.

Det er viktig å huske på at du også trenger en digital mottaker for å se på TV i båten. RiksTV leverer dekodere som fungerer med 12V, og de kan i tillegg tilby et månedsbasert abonnement. Med sine 400 kroner i måneden er dette riktignok forholdsvis dyrt, men det er uansett billigere enn å betale 280 kroner i måneden året gjennom. Du kan også velge å kun kjøpe mottakeren, men da vil du ikke få tilgang til andre kanaler enn NRK.

Så lenge TV-en har lydutgang, er det fullt mulig å koble denne opp mot anlegget. I teorien kan du bygge et helt hjemmekinoanlegg i salongen dersom det er ønskelig. Da snakker vi gjerne om et soneinndelt anlegg, og prisen på et system som dette havner mellom 15 og 20 000 kroner. Det høres kanskje mye ut, men når man tar i betraktning at dette er ting som skal monteres i båter til flere millioner, er ikke utgiften så enorm likevel.

Konsoll til ungene

Med barn på tur, kan det også være fristende å koble opp spillmaskiner i båten. For noen vil dette være som å banne i kirken, men andre vil kanskje se noen fordeler med dette. Eldre barn vil kanskje bli mer velvillige til en båtferie med en spillkonsoll om bord.

Det kan være greit å få tak i et adapter til disse maskinene. Dette vil igjen gjøre at du slipper en omformer. En spillmaskin trekker såpass mye strøm at den kun bør brukes mens båten er tilkoblet landstrøm.

En annen idé er å utstyre barnet med en portabel spillmaskin, som for eksempel PSP eller Nintendo DS. Hvis man kombinerer dette med en håndholdt DVDspiller, er mange timers underholdning sikret.

VANNTETTE KONTAKTER: Pass på å bruke kontakter som er skjermet for vann og fukt.
VANNTETTE KONTAKTER: Pass på å bruke kontakter som er skjermet for vann og fukt.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også