Oljesøl på båten?

Miljøvennlige produkter redder båten

Mange fritidsbåteiere får i disse dager en lite hyggelig rengjøringsjobb, med både nedgriset båt og brygge. Her er noen tips.

SØL: Mange fritidsbåteiere får i disse dager en lite hyggelig rengjøringsjobb

SØL: Mange fritidsbåteiere får i disse dager en lite hyggelig rengjøringsjobb Foto: Kystverket

Publisert Oppdatert

Oljen fra det havarerte lasteskipet "Full City", som gikk på grunn like etter midnatt fredag 31. juli utenfor Langesund i Telemark, har spredt seg sørover langs kysten. Resultatet for småbåteiere har også meldt seg i form av tilgrisede skrog og bryggeanlegg. Selv om forsikringsselskapene lover hjelp må du nok frem med børsten selv i første omgang.

Tungolje

Trøsten er at tungoljen lar seg kjemisk bryte ned, uten bruk av kjemikalier som forpester naturen ytterligere. Med en viss fartstid fra kjemikalietankere og oljefjerning fra store motorrom har vi her funnet fram et par produkter som gjør livet noe enklere for deg som tar rengjøringsjobben.

Enkelt

Har du kun fått mindre mengder med oljesøl å hanskes med kjøper du enkelt og greit noen flasker god gammel Zalo eller lignende. Dette har mange båtfolk god erfaring med.

Ser det ut som en litt tyngre jobb finner du frem en asfaltfjerner på nærmeste bensinstasjon. Disse er som regel også miljøvennlige til en viss grad. Her sprayer du på og spyler av etter en stund.

Se også: Når du må ta en ekstra vårrengjøring

Større jobber

Må du frem med grovere kaliber går turen til skipsforhandleren. Produktet SeaClean Plus fra norske Unitor er godt kjent blant matroser som har rengjort tankene på norske kjemikalietankere, og selges i dunker på 25 liter. Dette passer for større jobbene, som tilgriset brygge og lignende. Dette er biologisk nedbrytbart - mer informasjon om egenskapene og bruken finner du hos distributøren Wilhelmsen Ships Services her.

Potensialet for biologisk opphopning, eller bioakkumulering, av komponentene i dette produktet er heller ikke sannsynlig ifølge produsenten selv.

Dette blander du i ferskvann eller sjøvann og påfører det i store mengder på det aktuelle området. Oljen brytes deretter ned. Les ellers bruksanvisningen grundig før bruk.

Se også: Innføring i båtpuss

Etter at grovrengjøringen er gjort unna bør du ta en ekstra runde med normal skrogrengjøring og polish. En vanlig båtvask gjør susen sammen med en enkel runde polish.

Det kan til sist nevnets at det finnes sterkere lut ute i markedet, men at dette som regel må brukes med langt større forsiktighet enn nevnte produkter. Men dette gjør samtidig også godt rent.

For mer informasjon: Unitors hjemmeside

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning