Rødøyløva

Klokkargården: Helgelandskystens perle

I le av den mektige Rødøyløva byr Malin Arntsen på matopplevelser og trygg havn. – Beste gjestehavn vi har besøkt, skrev en fornøyd seiler i gjesteboken.

Pluss ikon
Sist oppdatert

- Det er jo sånn at båtturister prater seg imellom, og derfor er vi så opptatt av at alle skal trives. De fleste som legger til ved brygga forteller at de er blitt anbefalt stedet av andre båtfolk, og når jeg hører sånt, blir jeg glad langt inn i hjerterota, sier Malin Arntsen (34).

Med smittende entusiasme tar hun imot oss i gjestehavna på Rødøy i Helgeland. På kartet er stedet avmerket som en liten prikk like ovenfor Polarsirkelen, med Svartisen som nærmeste nabo på fastlandet. Selve innløpet til gjestehavna på Rødøy ligger litt utenfor hovedleia, men den er godt merket, og du skal ikke gjøre mange bevegelser med roret før du kan entre inngangen til den smule lagunen ved foten av Rødøyløva. Det mektige fjellet - mer enn fire hundre meter høyt - kan i profil se ut som en gigantisk, hvilende løve.

- Rødøyløva er et landemerke du ikke tar feil av, fastslår vår turistvert.

Helgelandskysten har en sann overflod av ankringsmuligheter, og av den grunn er det lov å være kresen: Har kaia kun liggeplass der hvor rutebåten lager bølger - glem den. Er utsikten sperret av oljefat og kondemnerte fiskeredskaper - styr unna. Vil ugunstige vinder kunne ødelegge nattesøvnen - søk havn et annet sted. Etter en slik gjennomgang begynner utvalget av fortøyningspåler å bli mer oversiktlig, og en tysk seiler som kom innom, var ikke i tvil om hvor han fant drømmehavna.

- Rødøy er den beste gjestehavna i Norge, skrev Joachim Müller i havneloggen.

Foto: Ukjent

Golf i havgapet

- Jeg fikk ideen om å anlegge restaurant og gjestebrygge en gang jeg gikk tur til Klokkergården. Før kvelden var omme hadde jeg kjøpt både hus og grunn, forteller Malin Arntsen.

Mange mente at det var en spinnvill idé å anlegge servicebygg og brygge så langt utenfor allfarvei, men etter ti års drift er det åpenbart at båtturister vet å verdsette gjestehavna på Rødøy. Antall besøkende øker år for år, og én av årsakene er nok alle aktivitetene som tilbys gjestene.

- De fleste som kommer hit planlegger å ligge natten over, men mange blir både to og tre dager, noen til og med én uke. Hvis barna trives, vil de voksne gjerne stoppe opp litt lenger enn de egentlig hadde beregnet, forteller den allestedsnærværende turistverten, som kan lokke med både havkajakk, ballspill og mange spennende turforslag. Den lille øya kan til og med skilte med egen golfbane, som er anlagt slik at en har utsikt til den mektige Svartisen på andre siden av leia. Malin tror det er sykkelutleie som er hennes mest innbringende geskjeft.

- Gjestene betaler for en hel dag, men vi har ikke flere veier enn at du sykler på tvers av øya i løpet av en halv time. Den samme sykkelen blir leid ut mange ganger i løpet av dagen, men det burde jeg kanskje ikke ha fortalt deg, ler hun.

Les også

Tips til båtferie med barn og hund

Skattekister og båtmotor fra 1905

Hennes far kan fortelle at det i dag er et par hundre fastboende igjen på Rødøy, og med sin sentrale beliggenhet midt i Nordlandsleia har stedet alltid vært et viktig knutepunkt for sjøfarende.

- Arkeologer har gjort flere interessante funn på øya, og i 1912 ble det gravd fram en skattkiste med hele 1300 gamle mynter, beretter kystmuseumsbestyrer Bernt Artnsen. De rike fiskefeltene like utenfor Rødøy setter også sitt preg på lokalsamfunnet, og i det lille kystmuseet like i nærheten av Klokkergården er det gode muligheter for å fordype seg i den maritime historien.

- Vår eldste båtmotor er en 3,5 hk "Trygg" fra 1905, og den motoren sviver fortsatt, forklarer bestyreren. Omtrent like gammel er Klokkergården, som vi vender tilbake til etter å ha gjort runden på øya.

Les også

Turmesteren

Nyskapende turbåt

Kunne bygningen reddes?

- Huset ble opprinnelig bygd som internatskole, og jeg har selv gått her. Jeg bodde på sovesalen i annen etasje, forteller Bernt Arntsen, og legger til at skolestyreren praktiserte et strengt regime der elevene hadde forbud mot å bevege seg over i hans gemakker på andre siden av gangen.

- Læreren arbeidet også som klokker i Rødøy kirke, og det er derfor huset blir kalt for Klokkergården, forteller han. Da Malin overtok huset, var forfallet kommet så langt at det var tvil om hvorvidt bygningen i det hele tatt kunne reddes. Etter en massiv arbeidsinnsats - der hele familien Arntsen deltok - ser en nå resultatet av arbeidet, for Klokkergården er i dag blitt et hyggelig serveringssted som oser av sjarm.

- Jeg trodde at det var biff med bearnaisesaus alle ville ha når de kom i land etter en lang dag på sjøen, men der tok jeg feil. Den slags er det bare øyboerne som spiser, sier Malin Arntsen.

Terningkast 6

Etter litt prøving og feiling med matseddelen, kom mor Ragnhild opp med en suksessformel som vi så absolutt måtte prøve. Fiskegryte med hvit saus høres ikke bare forlokkende ut, det er også vaskeekte tradisjonsmat.

- Kokt sei i brun saus er også alvorlig godt. Det er opprinnelig fattigmannskost, men nå er retten blitt et fast innslag på Klokkergårdens meny, sier Ove Arntsen, og lister opp flere forskjellige retter vi kan velge mellom.

Mitt inntrykk av det nordnorske kjøkken er at det så absolutt evner å smelle til med uvante kombinasjoner og spennende fiskeretter. Vi valgte fiskegryte, og dette var en bankers som jeg ikke nøler med å gi terningkast seks.

Foto: Ukjent

Ragnhild Arntsen forteller gjerne om hvordan hun lager maten, og kanskje dette er måltidet å overraske med den dagen skipperen har fiskelykke? Tilberedningen er ganske overkommelig og mye av arbeidet kan gjøres ferdig på forhånd.

Søk i våre fiskeretter her

Lov å jukse litt

- Jeg steker seien ferdig på forhånd, og det er nok å ha dem i panna i noen minutter på hver side. Deretter legges to ferdigstekte og beinfrie fiskestykker oppi formen. Her er det lov å jukse litt, og å gjøre maten klar i god tid før gjestene kommer, forklarer kokken.

Når det nærmer seg middagstid, legger hun rømme, løk og purre oppå fisken før hun heller sitronpepper og hvit saus over det hele. Et par osteskiver legges på toppen, og så bærer det rett inn i steikeovnen.

Etter 20 minutter i 200 graders varme, tas formen ut av ovnen og du har den deiligste innbakte fisk du kan tenke deg, med gyllen skorpe og smakfull saus.

Et dansk ektepar som kom inn med seilbåten tidligere på ettermiddagen, oppdager at også vi spiser mor Ragnhilds fiskegryte. Sammen hever vi glasset og nikker anerkjennende i retning kjøkkenet.

- Nå ønsker jeg å bygge ut anlegget slik at vi kan ha åpent hele året. Det var en av våre faste gjester som spurte om vi kunne ta båten hans i vinteropplag her på Rødøy. Det ga meg en ny idé, sier Malin. Hennes neste prosjekt omfatter bobleanlegg i havna, kanskje også en slipp, motorverksted og vaskeanlegg for båter. Den iherdige verten på Klokkergården har klokkertro på landsdelens muligheter som turistmål.

- Helgelandskysten er isfri, og her bruker vi båt hele året, sier hun.

Reiselysten? Se våre sider

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også