=

ELGEN: Storelgen og en fin rasteplass skal bryte opp monotonien på riksvei 3. ILLUSTRASJON: Statens vegvesen.

Riksvei 3 gjennom Østerdalen har høye ulykkestall med flere utforkjøringsulykker og møteulykker. Det skal verdens største elg gjøre noe med.

- Østerdalen er kjent som en strekning der det er mye skog og tidvis monotont å kjøre, og den høye andelen av utforkjøringsulykker og møteulykker mener Statens vegvesen indikerer at førers oppmerksomhet ikke er god nok og at bilføreren sovner eller er sløv bak rattet, sier Anne Helga Gaustad, prosjektleder i Statens vegvesen.

En 10 meter høy, og 12 meter lang elg i syrefast stål, er blant tiltakene som skal holde bilistene våkne gjennom Østerdalen. Den skal plasseres på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal, og skal etter planen være på beina i 2015.

De siste årene har Vegvesenet jobbet aktivt med å senke ulykkestallene. Blant tiltakene finner vi vegetasjonsrydding, lyssetting, småstopp-plasser og landskapskunst. Disse tiltakene er en del av FoU-prosjektet "Trafikantens opplevelse riksvei 3", og Storelgen som idé har blitt til gjennom dette prosjektet.

Spørreundersøkelser viser at trafikantene opplever tiltakene som positive. 72 prosent mener de får økt oppmerksomhet langs vegen av tiltakene, 73 prosent har tro på at tiltakene har effekt på trafikksikkerheten og 73 prosent mener tiltakene har en positiv effekt på kjøreopplevelsen.

=

TILTAK: Fargeglade elggevir er blant tiltakene langs riksvei 3. FOTO: Statens vegvesen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!