Det kan være ekstremt vanskelig å finne frem i den store, blå jungelen.

Det finner jo utallige variasjoner i form av vask, farge, plassering og størrelsen av lommene, plassering av yoken (som er ekstremt viktig), høyden av livet, etc.

Men fortvil ikke, den perfekte jeansen er innen rekkeviddet!

Finn din kroppsform

- Ofte begrenser man seg selv når man skal kjøpe nye jeans, sier Deniel Lagerhorst, innkjøper hos Carlings.

- Hvis du har en bestemt mening om hva du tror du skal ha, utelukker du flere alternativer som ofte kan være den perfekte jeansen til akkurat din kropp, legger han til.

For det er nettopp det som er hele hemmeligheten, du bør vite hva slags kroppsform du har hvis du skal lykkes i jakten etter den perfekte jeansen.

- For å finne den perfekte jeansen, må du først og fremst finne ut hva slags kroppstype du er – det er helt avgjørende, mener Camilla Dam, designer hos jeansmerket Five Unit.

Under har vi samlet typiske kroppsfasonger og «problemområder» mange jenter tenker over når de shopper, og jeansekspertene tipser om hvilke type jeans du bør lete etter ut ifra dette.

Sett av tid når du skal prøve jeans. Det er som nå du skal til frisøren; den beste klippen tar ikke fem minutter.

Deniel Lagerhorst, innkjøper hos Carlings.

Prøv flere ulike modeller

De aller fleste har allerede et par favorittjeans hengende i skapet. Et godt tips da er å finne ut hvorfor akkurat disse har blitt din favoritt.

- Spør deg selv hva det er du liker best med dem. Er det passformen, kvaliteten på denimen eller en spesiell detalj? Når du har funnet ut av dette, er det ofte enklere å finne din nye favorittjeans, sier Martin Gustaffson, product manager og designer hos Never Denim.

Lagerhorst er enig i at det kan være lurt å ha en idé om hva man vil ha, men mener at du likevel bør være fleksibel og villig til å prøve andre alternativer – både ulike modeller og jeansmerker.

- Det er ikke alltid fargen eller merket er det avgjørende. For å finne den perfekte jeansen, er kvaliteten og passformen det aller viktigste , mener han.

God kvalitet viktig

For vi stiller jo veldig høye krav til jeansen vi kjøper, gjerne mye mer enn andre plagg. Vi bruker jo jeans relativt ofte, og da er det alfa omega at kvaliteten er bra.

- Det lønner seg ofte å betale litt mer for å få en bedre kvalitet, sier Gustafsson.

I tillegg er det lurt å ha god tid når du er på jakt etter den nye drømmebuksen.

- Det beste tipset jeg kan gi, er at det er veldig viktig å sette av litt tid når du skal prøve jeans, råder Lagerhorts.

- Det er som når du skal til frisøren; den beste klippen tar ikke fem minutter, legger han til.

Han mener også at det er lurt å be om hjelp fra personalet i butikken når du er på leting etter den perfekte jeansen.

Perfekte jeans

PASSER ALLE: Ifølge jeansdesigner Camilla Dam bør man velge en svart jeans med middels høyt liv og stretch hvis man er usikker på hva man passer. © FOTO: Nelly.com

Kan vide seg ut en størrelse

En av de største tabbene folk gjør når de kjøper seg nye jeans, er at de kjøper en størrelse for stor.

- Jeans er laget av bomull, og siden bomull er et levende materiale som forandrer seg, kommer jeansen til å forme seg etter kroppen din og vide seg ut – gjerne opp mot en størrelse, opplyser Lagerhorst.

Det er derfor viktig at du tar høyde for dette når du kjøper nye jeans. Husk også at jo mer press buksen får, desto mer vil den vide seg ut.

- De områdene som utsettes mest, er områdene rundt rumpe og lår, samt knærne. Har du litt løsere jeans som sitter nede på hoften, vil du også oppleve at midjen kommer til å vide seg ut en del, forteller Lagerhorst.

Har buksen en smal passform, er det viktig at jeansen har en god stretchkvalitet slik at den legger seg fint etter kroppen.

- Det er viktig at det ikke virker som om stretchen blir løs og mister form, sier Gustafsson.

Et sikkert valg til de fleste kroppstyper er en svart, medium rise jeans med stretch.

Camilla Dam, designer hos jeansmerkene Five Unit.

Ikke følg motebildet

Dam fraråder at man følger dynamikken i motebildet når du kjøper nye jeans.

- Da ender du bare opp med et par trendbaserte jeans som kanskje ikke komplimenterer kroppstypen din, sier hun.

Hun mener det aller viktigste er å velge et par jeans som får deg til å føle deg komfortabel og lekker.

- Er det nytt for deg å kjøpe jeans, er et sikkert valg til de fleste kroppstyper en plain, svart, medium rise jeans med stretch, forteller Dam.

En jeans med mellomhøyt liv passer til de fleste kvinner, og er mer eller mindre tidløs. Dette vil med andre ord være et sikkert valg hvis du er i tvil om hvilken bukse du skal ha.

Vasken på buksen har også mye å si for hvordan buksen ser ut på din figur.

- Er jeansen mørk og ensfarget ser man ofte mindre og slankere ut, men en lys, slitt jeans vil fremheve mer former på kroppen, forteller Lagerhorst.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!