Nopoo

Erle har ikke brukt sjampo siden januar

Den har hun byttet ut med eplecidereddik og bakepulver.

FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser håret til Erle Joan Kjærnes før hun begynte på den mye omtalte eplecidereddik og bakepulver-metoden. På bildet til høyre har hun holdt på uten sjampo siden januar. FOTO: Erle Joan Kjærnes
FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser håret til Erle Joan Kjærnes før hun begynte på den mye omtalte eplecidereddik og bakepulver-metoden. På bildet til høyre har hun holdt på uten sjampo siden januar. FOTO: Erle Joan Kjærnes
Sist oppdatert

«No poo»-metoder

«No poo» er en forkortelse for No Shampoo. Det er også en betegnelse på folk som dropper sjampo og bruker andre metoder for å få rent hår. Eksempler på slike metoder er:

- Natronmetoden: Vått hår masseres med en blanding av natron og vann.

- Balsammetoden: Håret vaskes med både balsam og vann.

- Vannmetoden: Håret rengjøres med vann og massasje.

- Honningmetoden: Håret vaskes med honning blandet ut i vann.

- Det har vært en god del snakk om denne metoden i skjønnhetsbransjen de siste årene. Jeg så det første gang i et blad, forteller Erle Joan Kjærnes (17).

Hun har vært sjampofri siden januar, og heller brukt den mye omtalte eplecidereddik og bakepulver-metoden (noen bruker natron) når hun vasker håret.

- Først tenkte jeg det var unødvendig, tungvint og ganske ekkelt, og la tanken fra meg, sier hun og fortsetter:

- Det var først da jeg ble interessert i naturlig kosmetikk og hudpleie, samtidig som jeg var på jakt etter naturlige alternativer, at jeg kom over metoden igjen.

No poo-metoder

Metoden Kjærnes benytter seg av, er en av de aller mest populære og anerkjente variantene for å holde håret rent og fritt for kjemikaler når du kutter ut sjampoen.

Bakepulver/natron og eddik blandes med vann i håret, og fungerer som en slags rens som masseres inn i hodebunnen for å fjerne fett og smuss.

Kjærnes forteller at hun først lagde en hjemmelaget sjampo, før hun gikk løs på nopoo-metoden (forkortelse for no shampoo red.anm.).

- Det innebærer en god porsjon tålmodighet i begynnelsen, ettersom håret må gjennom en overgangsperiode. Perioden er forskjellig fra person til person, og vil ta alt fra en til tre uker, sier hun.

I denne perioden skal du gå så lenge som mulig uten å vaske håret, eller så mange dager du ønsker at det skal gå, før du vasker det igjen.

- Jeg valgte én uke først. Deretter fant jeg ut at fem dagers mellomrom var det beste for meg, sier Kjærnes.

Deilig å slippe hårvasken

I overgangsperioden beskriver Kjærnes en tørr manke som fort endte opp som fet igjen, men at så fort perioden var over, var det ganske deilig å slippe hårvasken annenhver dag. Nå vasker hun håret én gang i uken - kun med med bakepulver og eddik.

Fremgangsmåten til Erle:

- Jeg bruker to flasker som rommer cirka 100 ml. Aller først tar jeg cirka 1,5 spiseskje med bakepulver i den ene flasken og cirka to spiseskjeer med eplecidereddik i den andre.

- Så fyller jeg litt vann oppi flasken med bakepulver, fordi det begynner å skumme over om du tar i alt vannet med en gang (ikke ha på lokket mens du blander ut bakepulveret, da flasken kan eksplodere på grunn av trykket).

- Deretter fyller jeg opp begge flaskene med lunkent vann, og lar det stå til jeg jeg skal bruke det. Først skyller jeg håret med vanlig vann, før jeg heller litt og litt med bakepulverblandingen over hodebunnen og fokuserer på å massere det inn der det lett blir fett.

- Når jeg føler jeg har dekket hele hodebunnen, tar jeg det som er igjen og skyller over resten av håret. Skyller det med vann, og gjør det samme med eddikblandingen, bare at jeg da ikke fokuserer like mye på hodebunnen, men på hele håret.

- Det naturlige fallet mitt har blitt tydeligere. Og selv om håret fortsatt er litt tørt på grunn av hårbleking før jeg gikk over til nopoo, har det aldri vært mer skinnende og friskt enn det er nå, sier hun.

- Tykkere har det også blitt som følge av drastisk mindre håravfall. Flass er heller ikke et problem lenger, legger hun til.

Masserer olje inn i hårtuppene

Kjærnes forteller at hun kombinerer nopoo-metoden med økologiske og uraffinerte oljer etter dusjen. Det skal få håret til å virke sterkere.

- Du tar litt av ønsket olje i håndflaten – personlig liker jeg mandelolje og hasselnøttolje – og masserer det inn i hårtuppene der det trengs litt ekstra fuktighet, sier hun og fortsetter:

- Dette funker også om du tar litt ekstra olje i håret natten før, grer håret og fletter det. Da lar du håret «marinere», før du dusjer det ut igjen med eddiken og bakepulveret. I og med at nopoo ikke er såpe, er det viktig å ikke ta for mye olje. Da blir det nemlig veldig vanskelig å fjerne overflødig olje – som gjør at du blir gående rundt å se ut som om du har tatt smør i håret.

Fysiker har troen

Vi kontaktet Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet, og blogger bak hverdagsfysikkbloggen anjafysikk.wordpress.com, for å høre om egenskapene til bakepulver/natron og eplecidereddik, spesielt på hår og hodebunn.

- Bakepulver/natron fungerer jo bra til å vaske mye, så hvorfor ikke hår? Natron gir en basisk løsning – altså høy pH – når det blandes ut i vann, som vil hjelpe til med å løse opp mye slags møkk, forklarer Røyne.

Hun forteller videre at de små natronpartiklene som ikke blir løst opp, også kan gi en slags skrubbeeffekt.

- Eddiken er sur – har en lav pH – og vil hjelpe til med å nøytralisere natronblandingen. Som tøymykner kan eddik ha den effekten at tøyfibre fester seg mindre til hverandre, og tøyet føles mykere. Samme effekt kan du oppleve på håret.

INGREDIENSER: Eplecidereddik og bakepulver/natron-metoden består, som navnet tilsier, av eplecidereddik og bakepulver (eller natron).
INGREDIENSER: Eplecidereddik og bakepulver/natron-metoden består, som navnet tilsier, av eplecidereddik og bakepulver (eller natron). Foto: FOTO: Erle Joan Kjærnes

- Høres superbra ut

Chin Vo, frisør og butikksjef ved Inch Oslo, synes metoden høres superbra ut – om den funker.

- Vi vasker håret altfor ofte, noe som kanskje er grunn nok i seg selv til å velge en slik metode, sier Vo og fortsetter:

- Jeg lurer egentlig på om du i det hele tatt trenger eddik og bakepulver/natron for å oppnå «naturlig» fett hår. Bare dusj uten sjampo et par ganger, så vil nok kroppen oppnå dette naturlig.

Vo sammenligner videre bruke av sjampo med kroppskrem eller leppepomade.

- Noen er helt avhengig av disse produktene fordi de opplever å bli tørre uten. Men så ønsker de ikke å være avhengig lenger, og bytter det ut med for eksempel kokosolje. Jeg tror alt kan skje naturlig dersom du gir det nok tid.

Selv har hun ikke forsøkt eddik og bakepulver/natron-metoden, men hørt om den ved flere anledninger.

- Det fungerer nok ikke på alle typer nordisk hår, og ender fort opp med å bli en fordel for hodebunn, men ikke for hårstråene. Farger du håret, er dette ikke noe for deg (da skyller du nemlig fargen rett ned i sluket).

- Passer ikke alle

Ifølge Ejla Turkovic, daglig leder ved Gevir Eger Karl Johan, er det positive med akkurat denne metoden at den har en pH-verdi som samsvarer med håret og hodebunnen.

Vasketips til håret:

- Det er veldig viktig å bruke milde produkter med lav pH for å bevare hårete naturlige glans. Bruk produkter uten solfester og silikoner.

- Unngå å vaske håret i for varmt vann, da dette åpner hårets skjellag.

- Løft aldri opp all håret for å lage et kråkereir på toppen av hodet mens du vasker, da vil skjellaget sprike til alle kanter og håret vil påføres ekstrem slitasje. Tenk at hårstråets skjellag er som en kongle og alle lag bør gå samme vei, da vil de lukke seg i hverandre. Når alle skjellag går i hverandre, er håret mye mer motstandsdyktig og ikke minst mer glansfullt. Vask derfor alltid hårete i dens naturlige fallretning.

Kilde: Ejla Turkovic, daglig leder ved Gevir Eger Karl Johan.

- Jeg synes likevel det er en ganske alternativ metode, som ikke passe så mange, sier Turkovic og fortsetter:

- Det virker som om en del av de som går for denne metoden, har konkludert med at all sjampo er skadelig for håret. Det stemmer ikke.

Turkovic mener det viktigste, og mest effektive den enkelte kan gjøre for en blankere manke, er å se på bruken av sjampo i forhold til hårkvaliteten din – og selvfølgelig sjampotypen.

- Hvor ofte håret bør vaskes, varierer fra person til person. Ved å vaske det for ofte vil du fjerne hårets naturlige oljer, og manken vil dermed miste mye av sin naturlige glans. I tillegg fører det til at hodebunnen reagerer ved å beskytte seg selv, noe den gjør ved å produsere enda mer talg. Derfor sliter du ut håret ved å vaske det hver dag eller annenhver dag, forklarer hun.

Dette skal en sjampo og balsam gjøre

Ifølge Turkovic, bør du ideelt sett vaske håret cirka to til tre ganger i uken.

- Hovedjobben til en sjampo er å vaske håret og hodebunnen ren. Det finnes ulike sjampotyper som både gir fuktighet og proteiner, men pleiemolekyler i en sjampo er såpass store at det begrenser seg hvor langt ned i håret de kommer, sier Turkovic og fortsetter:

- Jobben til en balsam er å lukke igjen hårets skjellag, etter at sjampoen har åpnet det. Når balsam lukker skjellaget igjen, forebygger vi slitasje og håret blir mye mer motstandsdyktig og glansfullt. Husk at balsamen kun skal påføres i lengdene, fra ørene og ned. For mye balsam i røttene kan tynge håret og gjøre det raskere fett.

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også