Hjemmebleking av hår

Advarer sterkt mot å bleke håret selv

Vuderer du å bleke håret ditt selv? Dropp det, mener ekspertene.

HJEMMEBLEKING: Vurderer du å bleke håret hjemme? Da bør du lese dette.
HJEMMEBLEKING: Vurderer du å bleke håret hjemme? Da bør du lese dette. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Vurderer du å bleke håret hjemme? Frisør og stylist Camilla Algrøy Hansen i Visit Your Hair skjønner at det virker fristende å prøve seg på dette hjemme, men fraråder hjemmebleking.

Daglig ser frisøren resultatene av mislykket hjemmebleking. Det kan bli en dyr affære.

- Som frisør opplever jeg daglig at folk kommer inn i salongen og har prøvd seg på hjemmebleking. Det som i utgangspunktet skulle være en billig affære, blir dyrt fordi de må til frisøren og rette opp igjen. Da er det ofte en omfattende prosess de må gjennom.

Hårbleking: Mange faktorer spiller inn

For å få en vellykket bleking av håret er det avgjørende at hårets tilstand vurderes nøye før du setter i gang. En frisør er opplært til å se og vurdere håret. Valget av behandling styres av en god og grundig frisørfaglig vurdering.

- Er håret kjemisk behandlet fra før? Er håret begynt å bli grått? Har håret slitasje, og hvilken mørkhetsgrad er det på håret? Det er mange faktorer som spiller inn som skal tas i betraktning, poengterer Algrøy Hansen.

Kan bli helt ødelagt av blekemiddel

ADVARER MOT HJEMMEBLEKING: Camilla Algrøy Hansen, frisør og stylist hos frisørkjeden Visit Your Hair
ADVARER MOT HJEMMEBLEKING: Camilla Algrøy Hansen, frisør og stylist hos frisørkjeden Visit Your Hair Foto: FOTO: Linn Nesse

Blekemiddelenes virkemåte er også en viktig årsak til at håreksperten ikke anbefaler hjemmebleking. Blekemiddel virker annerledes enn hårfarge.

- Blekemiddel slutter ikke å virke etter for eksempel 35 minutter som annen farge. Blekemiddel virker helt til du skyller det ut. Bleker du håret i en salong sjekker frisøren fargen og gjør vurderinger underveis. Gjør du det hjemme, må du stole på egne vurderinger, og det har de aller fleste ikke grunnlag for å gjøre, mener Algrøy Hansen.

- Har du blekemiddel i for lenge, kan håret bli skadet og i verste fall bli helt ødelagt. Man kan selvfølgelig være heldig og få et bra resultat hvis man bleker håret hjemme, men jeg hadde aldri selv tatt den sjansen. Jeg anbefaler ikke hjemmebleking til noen.

Hjemmebleking gir usikkert resultat

Også frisør Jenny Karlsson som driver frisørsalongen Karlsson Barlindhaug fraråder å bleke håret selv.

- Det som gjør hjemmebleking så risikabelt er at du aldri kan vite resultatet på forhånd. Det er mye sterkere stoffer i hjemmeblekingen enn i en bleking vi bruker i salong.

I salong har vi kontroll på hva slags lysningsmiddel det er i bleking og hvilken styrke det er på vannstoff som skal til de forskjellige hårtypene.

Hjemmebleking kan gi "tyggishår"

- Bleking generelt er altfor sterkt for de fleste hårtyper, understreker Karlsson.

- Den skal brukes varsomt og aldri direkte på hodebunn siden man kan bli utsatt for en kjemisk eller allergisk reaksjon. Ved hjemmebleiking er risikoen veldig stor for at håret kan brekkes rett av eller bli som "tyggis" som senere går av da du grer det med hårbørsten.

Hjemmebleking kan fort bli dyrt

Videre forklarer frisøren at blekingen kun fjerner pigmenter, og ikke tilfører nye, noe som ofte medfører en uønsket tone på håret, som gjerne kalles "gult hår".

- Jeg vil anbefale å alltid gå til frisøren din for å lysne eller å gjøre fargebehandlinger/forandringer.

- Et mislykket fargeresultat som skal rettes opp i, av din frisør, kan fort bli veldig mye dyrere enn å gå til frisøren fra begynnelsen.

Les også:

Unngå frisørens skrekkeksempler

Hvor ofte bør du egentlig klippe håret?

Triksene som fjerner etterveksten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning