Sminketipsene

Unngå disse dårlige sminketipsene

Dette er de verste tipsene vi får i butikken.

GODE SMINKERÅD: Sørg for at du får best mulig sminkeråd neste gang du handler sminke!
GODE SMINKERÅD: Sørg for at du får best mulig sminkeråd neste gang du handler sminke! Foto: FOTO: Thinkstock.
Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Sminke er ikke alltid lett å kjøpe.

Valgene virker uendelige, og hvordan en farge vil se ut på akkurat din hud er ikke alltid greit å vite.

Derfor har du ofte ikke noe annet valg enn å stole på de som selger oss produktene.

Det finnes selvfølgelig mange kompetente og dyktige parfymeriansatte som virkelig kan jobben sin, og gjør alt for at kundene skal få tak i produkter som funker og som du skjønner hvordan du selv skal bruke hjemme.

Men, som med alt annet her i livet, så finnes det alltid en del fallgruver – og rett og slett en del sminkeråd som blir helt feil.

Får feil veiledning i butikk

Som makeuplærer både hører og ser jeg det ofte.  

Noe jeg blir fortalt på hvert eneste kurs jeg holder er: «Jeg ble anbefalt denne foundationen, men jeg syns egentlig ikke at fargen passer til meg».

Det stopper dessverre ikke der.

Selv ser jeg ofte at kursdeltakerne mine har blitt anbefalt øyeskyggefarger som de virkelig ikke burde bruke, sminkekoster som er altfor avanserte og at de har fått generell sminkeveiledning som bare ikke funker.

For å sjekke om dette var et fenomen som strakk seg forbi mine opplevelser, la jeg ut et spørsmål på Facebook: «Hva er det verste rådet du har fått i et parfymeri - og dermed kjøpt helt feil produkt?»

Gro Skaustein svarer raskt:

- Foundation foundation foundation! Alle parfymeriansatte er besatt av så lys foundation at den er på grensen til liksminke. Enig i at for brun er krise, men asså...

- Jeg skulle kjøpe en ny concealer, og ble anbefalt YSL sin highlighterpenn – som du nylig skrev om at jo IKKE er en concealer!, skriver Bailey Farstad.

- Jeg har aldri fått riktig råd i forhold til foundation og concealer til en stakkars varmtonet, gulbrun blubbe av en inder som meg. Da mener jeg ALDRI..., forteller Shaveta Sharma oppgitt, og fortsetter:

- Alltid fått med meg noe som gir meg altfor mørk eller stygg, uttørka gråfarge i trynet. Gitt opp parfymeriene her i landet, og forska meg frem på egenhånd.

Som man skjønner, er det mange der ute som er frustrerte over hjelpen de har fått, og det er lett å skjønne at flere kan bli skeptiske til om de faktisk kan stole på rådene de får eller ikke.

Derfor har vi samlet noen av de typiske rådene som ofte kan bli feil når man kjøper sminke – sammen med tipsene som faktisk fungerer, så klart. Sjekk ut under!

Ikke kjøp sminke fra klesmerker

Men før du tar turen til parfymeriet, eller hvor enn du handler sminken din, er det et par generelle ting som er greie å vite.

Et tips jeg alltid gir, for å snevre ned på antall sminkemerker man skal gidde å prøve, er å styre unna sminke fra klesmerker.

Veldig ofte betaler man egentlig for merkenavnet og en lekker forpakning, mens kvaliteten på selve produktet ikke har fått like mye oppmerksomhet.

Uansett om produktene er rimelige eller dyre, er det ofte de som har holdt på med sminke, og gjerne hudpleie i tillegg, i flere tiår som virkelig kan sakene sine. Dette kan være alt fra Maybelline til Estée Lauder, eller fra MAC til Clarins.

Men husk også på at det ikke finnes et eneste sminkemerke der ute, som jeg har testet de siste ti årene iallefall, som kun har fantastiske produkter.

Litt fordi ikke alt alltid funker, og litt fordi produkter fungerer forskjellig på person til person.

Og spesielt maskara er en av de produktene som er en egen, tung sminkevitenskap i seg selv hvis man skal velge en perfekt type uten å ha prøvd den først.

Prøv sminken i butikken

Noe som leder oss til et av de viktigste tipsene du kan ta med deg: All sminke burde testes i butikken!

Du kan gjerne få en makeupartist eller parfymerimedarbeider til å legge sminken for deg, men du må sjekke den etterpå.

Titt gjerne i forskjellige speil, og er det enkelt å gå ut i dagslyset med et håndspeil, er dette den beste måten på å sjekke at alle farger og teksturer faktisk sitter pent på din hud.

For det gjør ikke jobben med å finne riktige sminkeprodukter noe lettere hvis selgerne ikke får mulighet til å vise deg hvordan sminken ser ut, og ikke minst hvordan den skal brukes.

I tillegg er det geniale med å la dem teste sminke på huden din, at du da ikke trenger å høre på salgstriks (og de trenger ikke bruke det heller). Du kan jo bare selv se om det blir fint!

Du får feil farge på foundationen

Enten blir den for mørk eller for lys.

Det er liten tvil om at foundation, og spesielt hvilken farge den skal ha, er noe de fleste har bommet på minst én gang i livet.

Ofte har du nok også fått anbefalt helt feil farge i butikken.

Den største tabben er å gå for en foundation som ser litt rosa ut.

De ulike foundationene er nemlig som oftest delt opp i rosa eller gule undertoner, fordi dette er de vanligste undertonene vi har i huden vår.

Den rosa kan ofte se penere ut på flaska, men ikke la utseendet lure deg.

Prøv tre nærliggende farger

- Prøv alltid tre nærliggende farger ved siden av hverandre på kjevepartiet. Den av fargene som «blir borte» er sannsynligvis den rette. Prøv så fargen over hele ansiktet før du kjøper, råder Therese Dombek, makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle.

Hun advarer mot å la deg overbevise hvis du selv føler fargen ikke er riktig.

- Lytt aldri til en som forteller deg at «den vil bli perfekt med litt solpudder over», for da er fargen for lys. Husk at en for lys foundation kan være like katastrofal som en som er for mørk, påpeker Dombek.

En fin måte å bedre se hvilken undertone huden din har, er å sjekke områder som sjelden utsettes for sol; nemlig underarmene eller mellom hals og kragebein.

Uansett om parfymerimedarbeideren mener hun vet akkurat hvilken foundationfarge du burde har, så bør du alltid sørge for at du tester den før du kjøper.

Ikke test på hånden

- Ofte tester man fargen på hånden, noe som er fullstendig feil, da man ikke har samme farge der som i ansiktet, sier Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet.

 Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole, forteller at fargen skal matche huden din og omtrent forsvinne når du blender den ut.

- Det er også en fordel om du kan få med en liten tester hjem, slik at du kan få sett fargen på ansiktet i naturlig dagslys, tipser hun.

Du får highlighterpenn når du trenger en concealer

Det verste rådet av dem alle!

FEIL FARGE: Foundation er basen til hele sminken, så blir fargen feil kan man like gjerne droppe resten.
FEIL FARGE: Foundation er basen til hele sminken, så blir fargen feil kan man like gjerne droppe resten. Foto: FOTO: Thinkstock.

Som makeupartist er det vanskelig å forstå hvorfor så mange blir rådet til å kjøpe en highlighterpenn når de trenger å dekke mørke ringer under øyne, men det skjer da altså igjen og igjen.

- En highlighterpenn inneholder lysreflekterende partikler og er ofte tyntflytende og ikke dekkende, forteller Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, og fortsetter:

- En concealer er tykkere i konsistensen og vil dekke, noe som er hele poenget med en concealer.

Finn en som dekker dine behov

Hun understreker at det også er viktig å tenke på hva som er behovet ditt. Er du rød, mørk eller blå under øynene? Har du poser?

- Concealerere kommer i mange teksturer og nøytraliserende fargetoner, så det gjelder å sørge for at man får den typen man egentlig trenger, understreker Bjerknes.

Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole, kunne ikke vært mer enig:

- En highlighterpenn er ment for å fremheve og lysne partier i ansiktet, og ikke til å dekke noe. Skal du dekke ringer under øynene trenger du en concealer og ikke en highlighertpenn som for eksempel den beryktede Touche Éclat fra YSL.

Gå for rosa, oransje eller fersken

Sistnevnte har blitt hyllet av mange som genial under øyne, men det er også en god del forbrukere som føler at ringene blir gråere og mer fremtredende.

Hvis man har veldig mørke ringer under øyne, trenger man nemlig gjerne en oransje eller rosa, eller eventuelt en ferskenfarget, concealer for å nøytralisere fargen.

Derfor har mange produsenter de siste årene lansert highlighterpenner i disse fargene, for å fungere hakket bedre på mørke ringer – selv om produktet i seg selv ikke var ment til å brukes som dekksminke.

Highlighter korrigerer hevelser

Når det er sag, så kan det hende at det i visse tilfeller faktisk er en highlighterpenn du trenger.

Therese Dombek, makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle, tipser deg om at du bør finne ut om problemet ditt er poser eller blå ringer.

- En highlighterpenn er bra for å korrigere hevelse og skape magiske løft, mens en concealer er laget for å skjule misfarging som blå ringer. Som oftest er en kombinasjon av disse to optimalt, mener hun.

Du får feil farge til bryn

Enten for grå eller for røde.

- Farge til bryn kan være vanskelig. De fleste vil kle en kaldere undertone på produktet slik at brynene ikke ser røde og såre ut, forteller Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole.

IKKE EN CONCEALER: Det er ikke kult når du er ute etter en concealer, og ender opp med å få en highlighterpenn.
IKKE EN CONCEALER: Det er ikke kult når du er ute etter en concealer, og ender opp med å få en highlighterpenn. Foto: FOTO: Thinkstock.

Ja, brynsfarge kan være komplisert og ofte blir de enten for grå eller for røde.

Men før du i det hele tatt begynner å teste produkter, har Therese Dombek, makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle, et godt råd:

- Ta alltid en kikk på øyebrynene til den som veileder deg før du ber om råd. Har hun bryn du ikke liker selv, som feil farge eller form, så er det stor sannsynlighet for at hun kan lede deg på villspor.

Hun mener at det beste er å alltid få personen å bruke produktet han eller hun anbefaler på deg, slik at du med en gang kan se om fargen er rett.

- Hvis du da har en følelse av at fargen er feil, så er den garantert feil, kommenterer Dombek.

Velg farge som ligner hårrøttene

Et godt utgangspunkt er å velge en farge som ligner på hårfargen du har ved røttene dine. Altså ikke hårfargen i lengende, eller fargen du har brukt til å farget brynene med, men din naturlige hårfarge som er minst utsatt for soling.

- Hvis du ønsker mer statementbryn kan du gjerne også velge en halvtone mørkere, men pass på å gre godt igjennom brynene etter påføring slik at uttrykket ikke blir for hardt og strengt, råder Eide.

For å gjøre saken litt mer komplisert, er det også noen som trenger at brynene har et hint av rødt i seg, for å gi øyne et løft og ikke sitte igjen med et grålig uttrykk. Dette gjelder gjerne de med varme hårtoner, som brun og rød.

Brynsskygge gir naturlig resultat

Til slutt er det greit å vite at brynsskygger oftere gir et mer naturlig resultat, mens brynsblyanter krever litt mer trening for ikke å påføres for hardt.

Et helt perfekt resultat får man ved å bruke begge produktene, først blyanten og deretter skyggen.

Du får produkter som kun funker på blonde jenter

Sør-europeiske, midt-østlige og nord-afrikanske hudtoner.

Jeg har jobbet som makeupartist i Oslo, London og Barcelona, og kjenner jeg får vondt inni meg av jenter som får prakket på seg foundationer som får huden deres til å se grå ut.

Makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle, Therese Dombek, har lagt merke til det samme:

PERFEKT BRYN: Vet du egentlig hvilken brynsfarge du burde ha?
PERFEKT BRYN: Vet du egentlig hvilken brynsfarge du burde ha? Foto: FOTO: Thinkstock.

- Dessverre så har ikke alle parfymerimedarbeidere like god erfaring og trygghet i oliven-, asiatiske- og mørke hudtoner, så gå til en butikk du vet har et godt fargeutvalg, som MAC og Bobbi Brown.

Hun forteller videre at alle de som jobber for disse merkene er utdannede makeupartister, noe som alltid er er pluss.

Olivenfarget hud trenger andre produkter

Etniske sør-europeere, midt-østlige og nord-afrikanske hudtoner har ofte en olivenfarget undertone, som dermed skjærer mot grønne toner.

I tillegg er ofte enkelte områder av ansiktet mørkere enn resten, og kan gå mot brunlige eller grå toner.

Det å smøre på samme foundation og concealer som Kari Nordmann på en hud som dette, er selvfølgelig ikke lurt.

- Olivenundertoner er gjerne litt vanskeligere å matche med det produktutvalget som er i norske butikker, sier Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole.

Hun forteller at det er litt delte meninger om hva du bør velge av undertone på foundation når du har olivenfarget undertone.

- Jeg foretrekker å bruke gule undertoner. Da får man fin glød i huden, uten at ansiktet fremstår som for lys og grå. Blant annet har Bobbi Brown foundations med gule og olivenfargede undertoner, opplyser Eide.

Del opp ansiktet

Det er også lurt å dele opp ansiktet i forskjellige fargeområder, og bruke minst to forskjellige produkter deretter. Som oftest én farge på foundation, og en annen på concealeren.

Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, forklarer dette nærmere:

- Den generelle ansiktshuden fungerer kanskje perfekt sammen med en gultonet eller olivengul foundation, men de mørkere områdene trenger ofte noe mer rosa, oransje eller ferskenfarget for å nøytraliseres og ikke fremstå som grålige.

Noen asiatiske hudtoner er varmere

I tillegg er det visse asiatiske hudtoner som ofte er varmere, altså mer rødlige eller gyldne i fargen. Som for eksempel i India og Bangladesh.

Her vil man da nødvendigvis trenge en foundation med en varmere undertone som går mer mot oransje.

Og hva enn du gjør, sørg for at produktene blir testet på av selgeren inne i butikken før du kjøper noe.

Det er ekstra viktig at du får sjekket fargen, i så mange forskjellige lys og speil som mulig, og virkelig får en nøye veiledning på hvordan du kan gjøre det samme selv når du kommer hjem.

Du får dårlige øyeskygger

Skyggene drysser og brukes raskt opp.

Å kjøpe øyeskygger er virkelig litt som å stå i en godteributikk og prøve å bestemme seg for hva man liker best. Fargevalgene er jo uendelige!

At man tidvis opplever å få anbefalt en skygge man ikke kler, er én ting – og lett å unngå ved å prøve produktet i butikken og selv se om man liker fargen.

Hvordan man tester kvaliteten derimot, er ikke nødvendigvis like innlysende.

SMINKE FOR OLIVENTONER: Alle som har mellom- til mørk hudtone vet hvor vanskelig det kan være å få god hjelp til å velge riktig foundationfarge.
SMINKE FOR OLIVENTONER: Alle som har mellom- til mørk hudtone vet hvor vanskelig det kan være å få god hjelp til å velge riktig foundationfarge. Foto: FOTO: Thinkstock.

God og dårlig kvalitet

- Billige produkter ser ofte fargesterke ut, men mangler ingredienser som dyrere merker kan ha og som gjør pigmenteringen i produktet sterkere, forklarer Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, og fortsetter:

- Da bruker du mindre produkt som igjen gjør at det varer lenger, imotsetning til billige produkter som man må bruke mye av og derfor bruker opp raskere!

Om en øyenskygge har en god kvalitet, uansett om den er billig eller dyr, kan heldigvis enkelt testes i butikken.

Slik sjekker du:

Gni ringefingeren i skyggen (selv om dette ikke er superpopulært) og sjekk fargen som sitter igjen på fingeren.

Hvis den er identisk med fargen du ser i beholder, altså ikke lysere eller svakere, og det ikke drysser en hel haug av produkt ned fra fingeren din, så er kvaliteten veldig god.

Bruk en 50-lapp ekstra

- Bruker du en femtilapp ekstra, får du gjerne en godt pigmentert skygge. Denne er også mye drøyere i bruk, så pengene blir fort spart inn igjen, råder Therese Dombek, makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle.

Har du derimot allerede gått i fella, og kjøpt øyenskygger med en svak fargeavkasting, har Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole et godt råd:

- Bruk en god øyenskyggeprimer, den får frem pigmentet og får skyggen til å sitte bedre.

- Husk også at tørre, matte skygger ofte er svakere pigmentert enn mer kremete skygger med skimmer, legger hun til.

Du får en for mørk BB cream

BB cream og CC cream var visst ikke så naturlig likevel.

At de påståtte pleiende, naturlige og lettvinte BB cream og CC cream har vært en stor hype de siste fire årene, er det ingen tvil over.

For mange har nok disse vært enkle å selge unna i parfymeriene, men en annen ting som er sikkert er hvor skuffet enkelte ble over produktene.

Og dessverre så handler dette ofte om at fargen blir for mørk på huden.

Husk å matche med hudtonen din

DÅRLIGE ØYESKYGGER: Ikke la deg lure av morsomme farger eller fine forpakninger - øyeskygger kan virkelige bedra en.
DÅRLIGE ØYESKYGGER: Ikke la deg lure av morsomme farger eller fine forpakninger - øyeskygger kan virkelige bedra en. Foto: FOTO: Thinkstock.

- Når du skal finne BB eller CC cream, eller en farget dagkrem, er det fortsatt viktig å matche fargen nogenlunde med din egen hudtone, forteller Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet.

Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole, forteller at disse dekkremene ofte kommer i kun to varianter innenfor ett merke, en for en lys hudtone og en for en medium hudtone.

- Om ingen av disse matcher eller er for mørk, er det lurt å sjekke ut et annet merke som treffer bedre på din hudtone, råder hun, og legger til:

- Man kan også blande sin egen ved å tilsette foundation eller litt concealer i dagkremen.

Har du først kjøpt feil produkt og ikke ønsker å kaste det, kan du bruke et lignende triks; bland inn litt lysere foundation hvis produktet er for mørkt.

Du får unødvendige sminkekoster

De brukes aldri eller faller fra hverandr.e

- Jeg syns man skal investere i gode kvalitetskoster, råder Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, og fortsetter:

- Man trenger ikke så mange. Rougekost, kontureringskost, dusekost, brynskost og øyeskyggekost er minimumet av det man trenger.

At sminkekoster er en veldig viktig del av å legge sminke, er absolutt et undervurdert fakta.

Kjøp færre koster av god kvalitet

Men det finnes grenser for hvor mange koster, og spesielt de mer avanserte typene, man egentlig trenger og faktisk kommer til å bruke.

BB CREAM OG CC CREAM: Disse hverdagslige dekkremene er kanskje hendige, men fargevalget er ikke mye å skryte av.
BB CREAM OG CC CREAM: Disse hverdagslige dekkremene er kanskje hendige, men fargevalget er ikke mye å skryte av. Foto: FOTO: Thinkstock.

Det viktigste du må få med deg når du kjøper sminkekoster, er råd til hvordan akkurat disse brukes, og ikke minst hvordan de skal pleies.

- Det er viktig å behandle sminkekostene bra. Kjøp heller noen få og gode kvalitetskoster enn mange billige og dårlige. Tar du vare på kostene varer de i mange år, sier Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole.

Therese Dombek, makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle, er helt enig i dette.

- Man trenger ikke så mange sminkekoster, men kjøp også disse av litt god kvalitet så har du dem i årevis, og slipper irritasjon som løse hår og løse deler.

Husk å rense dem jevnlig

Eide forteller at det er lurt å oppbevare kostene i egen mappe. Må du ha dem med i toalettvesken, er det fint å bruke en brushguard (kostbeskyttelse) over hårene.

- Pass på å vaske kostene jevnlig i sjampo, og ikke få vann opp i metalldelen av børsten, råder hun.

Dombek tipser om at du kan bruke papir til å klemme ut vannet forsiktig etter rens, og deretter la kostene ligge og tørke over natten.

- De må alltid ligge, for hvis de star oppreist kan vannet trekke ned i liminga og hårene løsne, forteller hun.

Du får rouge med masse glitter...

...og ender opp med å se ut som en diskokule.

Glitter og sminke burde sjeldent ha noe med hverandre å gjøre, med mindre det brukes som en del av et kostyme eller som en liten detalj på øyesminken.

Det er iallefall min mening.

Men det kan jo se veldig pent og fristende ut, der det glitrer i beholderen sin, omringet av rosa rouge eller lyse toner i en highlighter.

Unngå store glitterkorn

- Store glitterkorn i rouge og highlight er sjelden kledelig. Du får en finere og mer naturlig effekt ved å velge et produkt som har skimmerkonsistens og ikke glitter, råder  Ingrid Eide, makeupartist og lærer ved Art Complexion makeup-skole.

Hvis du blir anbefalt et ansiktsprodukt med glitter i hos et parfymeri, er det helt innafor å bli skeptisk.

SMINKEKOSTER: Hva trenger du egentlig?
SMINKEKOSTER: Hva trenger du egentlig? Foto: FOTO: Thinkstock.

- Det er en smakssak hvor mye glitter man liker, men glitter er ikke det samme som highlighter. Store korn er ofte tegn på at produktet er billigere produsert, sier Therese Dombek, makeupartist og skjønnhetsredaktør i Elle.

Spør gjerne selgeren hva glitteret tilfører ansiktet, og be dem for all del om å teste produktet på deg så du selv får sett resultatet.

Vanskelig å bruke

- I tillegg til å virke veldig unaturlig, og litt vel disko ut, er produkter med glitterkorn faktisk ganske vanskelige å plassere slik du egentlig ønsker, sier Agnete Bjerknes, makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, og fortsetter:

- De har en lei tendens til å drysse og forville seg nedover kinnet, og på slutten av kvelden har man kanskje mer glitter på kjeven og nesa, enn i kinnene.

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også