Produktguide for hår og sminke

Får slakt av frisør

Denne får slakt. Se hvilke produkter ekspertene hater og elsker.

INGEN FAVORITT: Frisør Lars Eriksen Eitran gir dårlige skussmål for Head & Shoulders sin populære anti-flassjampo. Men Procter & Gamble mener Eitran rett og slett tar feil.

INGEN FAVORITT: Frisør Lars Eriksen Eitran gir dårlige skussmål for Head & Shoulders sin populære anti-flassjampo. Men Procter & Gamble mener Eitran rett og slett tar feil. Foto: FOTO: Produsenten

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Som forbruker blir man ikke bare bombardert med reklame for nyeste mirakelkrem og livsendrende maskaraer, men når man først kommer seg til butikken står hyllene fulle av forskjellige produkter som alle roper "velg meg!".

Så, hvordan skal man vite hva som egentlig er best? Og er de såkalte beste produktene, egentlig det for nettopp deg?

Vi har spurt tre makeupartister og én frisør om hvilke produkter de virkelig elsker, og hvilke de heller ville ha droppet.

Tørr maskara

Mye skal klaffe for at en maskara virkelig fungerer perfekt, og alt fra oljer i huden til allergiske øyne er avgjørende for kvaliteten.

For makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Line Sekkingstad Sigberg, er det Lancôme som gjelder når det kommer til maskara.

- Jeg synes all maskara fra Lancôme er veldig fine. Men maskara er jo en forbruksvare som det går masse av på jobb, og som vi ikke oppbevarer mer enn et par måneder. Derfor bruker jeg en del fra Max Factor og Maybelline også. Disse er rimelige, men gode alternativer, legger Sekkingstad til.

En maskara Sekkingstad mener det ikke er verdt å bruke pengene på, er Diorshow fra Dior.

- Diorshow Mascara er forsåvidt fin med en gang du tar den på, men den tørker inn etter bare et par dager så det var de pengene ut vinduet, mener Sekkingstad.

Denne var for øvrig med da Klikk Mote testet maskaraer, og endte opp med dommen "midt på treet".

BRA ELLER IKKE: Vi har bedt tre makeupartister og én frisør om hvilke produkter de både anbefaler og ikke anbefaler. Klarer du gjette hvilken siden som inneholder de beste produktene?

BRA ELLER IKKE: Vi har bedt tre makeupartister og én frisør om hvilke produkter de både anbefaler og ikke anbefaler. Klarer du gjette hvilken siden som inneholder de beste produktene? Foto: FOTO: Produsentene.

Øyeskygger som drysser

De drysser og har dårlig pigmentering, men man får jo hva man betaler for

Når det kommer til øyeskygger blir også Dior nevnt av makeupartisten og lærer ved Art Complexion Makeupskole, Hanne Christophersen.

- Selv om forpakningene er fine, så er øyeskyggene fra Dior overraskende vanskelige å jobbe med. De drysser mye, har lite pigmentering og legger seg sjeldent pent.

Vi spurte produktansvarlig for Dior i Norge, Mie Bjerke, om disse meningene:

- Vi stiller oss uforstående til dette, men respekterer subjektive oppfatninger av våre produkter. Når det er sagt, er Diorshow Mascara og våre øyenskygger noen av de meste solgte på markedet, sier Bjerke.

Av favorittøyeskygger nevner Christophersen både MAC og Zanzuel.

- Jeg har faktisk nesten ikke jobbet med andre merker de siste seks årene. De er godt pigmenterte, lette å blende inn i huden og sitter godt uten å drysse. Akkurat som en god øyeskygge burde! Legger Christophersen til.

Begge makeupartistene sier de generelt styrer unna veldig billige øyeskygger, og nevner typen fra H&M som en versting.

- De drysser og har dårlig pigmentering, men man får jo hva man betaler for, sier Sekkingstad.

Tross dårlige skussmål fra makeupartist Sekkingstad og Christophersen, H&M sier selv at de får gode tilbakemeldinger på øyenskyggene sine:

- Disse har fått veldig gode tilbakemeldinger både fra makeupartister og kundene våre i forhold til at de har god pigmentering og sitter godt. Vi opplever at hvordan sminke mottas kommer veldig an på hva makeupartisten eller kunden foretrekker, hvilke børster man bruker og så videre, skriver Kristin Fjeld, pressekontakt for H&M, til oss i en epost.

Voks til besvær

FAVORITTENE: 1. Scalp Relief Dandruff Control Shampoo fra Redken, 2. Øyeskyggekoster fra MAC, 3. Classic Wax no. 17 fra Redken, 4. Øyeskygger fra MAC, 5. Øyeskygger fra Zanzuel, 6. Ansiktsrens Wipes fra Ole Henriksen, 7. Masakar fra Lancôme, 8. Vippetang fra Shu Uemura, Vippetang fra Shiseido.

FAVORITTENE: 1. Scalp Relief Dandruff Control Shampoo fra Redken, 2. Øyeskyggekoster fra MAC, 3. Classic Wax no. 17 fra Redken, 4. Øyeskygger fra MAC, 5. Øyeskygger fra Zanzuel, 6. Ansiktsrens Wipes fra Ole Henriksen, 7. Masakar fra Lancôme, 8. Vippetang fra Shu Uemura, Vippetang fra Shiseido. Foto: FOTO: Produsentene.

Når vi spør senior art director ved Adam og Eva-frisørsalongen i Nedre Slottsgate, Lars Eriksen Eitran, er han tydelig på hva han mener.

Dax er en velkjent voks som mange bruker, men dette er den aller verste!

- Dax er en velkjent voks som mange bruker, men dette er den aller verste! Knapt Zalo oppvaskmiddel klarer å vaske den ut! Voksen etterlater veldig mye produktrester i både hår og hodebunn. Dette belegget gjør at verken hår eller hodebunn får puste. Flere av kundene mine har fått problemer med hodebunn og hår nettopp på grunn av dette, sier Eitran.

Vi har også funnet flere tilbakemeldinger på nett fra forbrukere som opplyser om samme problem. En av brukerne skriver:

- Jeg brukte selv voksen før, men til slutt tok irritasjonen over. Den er rett og slett umulig å få ut. Ikke engang Zalo funker!

Dax har ikke kommet tilbake til oss med en uttalelse, men vi kontaktet H&M som fører denne hårvoksen. De sier følgende:

- Vi kan dessverre ikke kommentere produkter som ikke er produsert av oss, men det vi kan si er at denne hårvoksen har vært i markedet i mange år og er godt mottatt av våre kunder.

Er du på utkikk etter en hårvoks, anbefaler Eitran voksen Classic Wax no. 17 fra Redken.

- Den er sjampo-oppløselig og vaskes lett ut, tipser Eitran.

Anti-flass

Også en velkjent sjampo får kritikk fra frisøren.

- Head & Shoulders er ikke bra på sikt. Mange opplever at den fungerer, men det er takket være særdeles høyt innhold av det aktive virkestoffet sink pyrition - en sinkforbindelse som motvirker soppen i hodebunnen som forårsaker flass. På grunn av det høye innholdet, overstimuleres hodebunnen slik at så fort man slutter å bruke sjampoen, kommer flassen tilbake, sier Eitran og fortsetter:

- I tillegg inneholder den veldig mye dimethicone - en type silikon som er mye brukt i rimelige serier med kosmetikk. Over tid gir denne veldig mye belegg som også setter seg i hodebunn slik at håret ikke får puste. Håret blir veldig tørt og sprøtt til tross for at det ser sunt ut.

Sigrid Barnekow, Brand PR Leader Nordic i Procter & Gamble som står bak sjampoen svarer:

- Påstandene til Eitran har ingen rot i virkeligheten. Det er godt dokumentert at Head & Shoulders er svært effektivt mot flass, bidrar ikke til overstimulering og er godt egnet til daglig bruk.

Om silikoninnholdet, sier Barnekow følgende:

- Flere studier bekrefter at silikonbaserte ingredienser ikke vil legge seg igjen i hodebunnen. Restene som er med på å behandle hodebunnen, vil vaskes ut ved neste sjamponering, sier Barnekow og legger til:

- Studier viser også at flass alltid vil komme tilbake når man slutter å bruke anti-flass sjampo, det er slik enhver behandling fungerer. Sink pyrition overstimulerer ikke hodebunnen. De som lider av flass er kjent for å ha en genetisk mottakelighet til å reagere på soppen som skaper flass. At flasset dermed kommer tilbake hvis man slutter behandling, har ingenting med selve produktet å gjøre.

Men Eitran står på sitt og råder, - invester heller i en profesjonell sink-basert sjampo mot flass. Vask som normalt, og bruk den til du merker en markant forbedring og gå deretter tilbake til din vanlige sjampo.

Klikk Mote har for øvrig testet butikksjampo og -balsam fra dagligvare som skal gi håret glans. Her viste det seg faktisk at det var en billigsjampo som kom best ut i testen.

Uttørkende ansiktsrens

At ansiktet blir godt renset og at sminken blir tatt av hver kveld, er viktig for at huden skal fungere best mulig. Men noen produkter er bedre enn andre når det kommer til dette,

IKKE FAVORITTER: 1. Diorshow Mascara fra Dior, 2. Ansiktsrens fra First Price, 3. Cleanser fra Clearasil, 4. Sjampo fra Head & Shoulders, 5. Øyeskygger fra Dior, 6. Øyeskygger fra H&M, 7. Vippetang fra Søstrene Grene.

IKKE FAVORITTER: 1. Diorshow Mascara fra Dior, 2. Ansiktsrens fra First Price, 3. Cleanser fra Clearasil, 4. Sjampo fra Head & Shoulders, 5. Øyeskygger fra Dior, 6. Øyeskygger fra H&M, 7. Vippetang fra Søstrene Grene. Foto: FOTO: Produsentene.

- Clearasil ansiktsrens er virkelig ikke bra. Hvis du ønsker deg en supertørr hud, så kan du jo bruke den, sier makeupartist, lærer ved Art Complexion Makeupskole og wannabe.no-blogger Ingrid P. Eide.

Ina Andreasen, som er Nordic regulatory affairs og external relations manager i Reckitt Benckiser Nordic som fører Clearasil, sier følgende om kritikken:

- Clearasil er et produkt som både eksfolierer huden og som renser huden for skitt, olje og bakterier. Men det er et renseprodukt og derfor kan nok mange ha behov for å gi huden mer fuktighet, avhengig av hudtypen.

Et annet renseprodukt som får kritisk omtale av våre eksperter, er Firstprice sine renseservietter.

- De er heller ikke særlig gode. Man blir tørr i huden av dem, -selv om de ikke skal inneholde noe skadelig, mener Eide.

Kommunikasjonsrådgiver, Ingrid Solberg Gundersen, ved NorgesGruppen som har First Price i sortimentet, forklarer:

- First Price ansiktsrens er et produkt som har solgt godt i flere år, og vi har ikke fått noen klager på at dette produktet verken tørker ut huden, gir irritasjon eller allergier. Oppskriften på dette produktet er lotionbasert og tørker ikke ut huden, derimot inneholder det flere fuktighetsgivende ingredienser. Produktet er også dermatologisk testet.

Hvis man er på utkikk etter en god sminkefjerner i serviettform, så anbefaler Eide å heller bruke en fra merket Ole Henriksen.

Disse vant for øvrig en test av renseservietter her på Klikk Mote i desember i fjor.

- Wipes fra Ole Henriksen er gode, effektive og etterlater huden frisk, myk og fuktet, legger Eide til.

Vippetang som knekker vippene

Når det kommer til vippetenger, så er det sjeldent en veldig stor forskjell mellom dyre og billige, men ifølge Eide er vippetangen fra Søstrene Grene et unntak.

- Den gir ikke en myk bøy på vippene, slik vi egentlig vil ha, men heller en slags skarp knekk.

Søstrene Grene kontakter oss på epost hvor de skriver følgende om problemet med vippetangen:

- Vi har ikke opplevd at andre kunder har hatt problemer med den, men vi vil naturligvis undersøke det nærmere, og fortsette utvikling av tangen så den lever opp til våre kunders forventninger.

Er du ute etter en god vippetang, anbefaler Eide å prøve en vippetang fra Shu Uemura eller Shiseido, som er kjent blant makeupartister for å være de beste av de beste.

Styr unna svampaplikator

Er det én ting de tre makeupartistene mener vi burde styre unna, så er det svampapplikatorer til øyeskygger. Samtlige mener at de rett og slett ikke er gode nok å få til et bra resultat. Og når det komme til hvilke sminkekoster som er best, er de alle også enige i at disse kommer fra MAC.

- Spesielt øyeskyggekostene fra MAC må være verdens beste. De holder seg i årevis og mine er fortsatt myke og gode å bruke, sier Christophersen.

Les også:

Derfor skyller hun munnen med olje

Her er bloggernes skjønnhetsfavoritter

Følg oss på Facebook!

Finn bikinien som passer deg

Slik får du en perfekt hårløs og nuppefri bikinilinje

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning