FERSK BAKST: Ingenting er deiligere enn å nyte hjemmelagde rundtstykker til frokost. © Foto: Julianne Lyngstad

Lav fodmap-diett

I dag har mange problemer med irritabel tarm. Symptomene er magesmerter, diarè, forstoppelse, oppblåsthet og luft i magen.

Forskning har vist at du kan redusere mageprobleme ved å unngå visse matvarer.

Lav fodmap-dietten er en spesiell diett der man utelater en gruppe tungt fordøyelige («langsomme») karbohydrater.

Irritabel tarm er hovedsakelig en forstyrrelse i tykktarmens funksjon som fordøyelsesorgan. De aller fleste mennesker opplever mageproblemer av og til.

Når du har disse problemene oftere og lengre enn vanlig, og dette er til hinder i dagliglivet, kan legene kalle det irritabel tarm-syndrom, eller IBS - irritable bowel syndrome.

Les mer om lav fodmap-dietten her.

Kilde: Norsk helseeinformatikk (nhi.no)

Ernæringsfysiolog, forfatter og blogger Julianne Lyngstad har gitt ut boken «Lav fodmap - en komplett håndbok for deg med sensitiv mage».

Nå deler hun oppskriften på eltefrie speltrundstykker - så du enkelt kan få nystekte rundstykker til frokost.

Kamille korrigerer: Vi skrev først at disse rundstykkene fint kan spises av deg som sliter med irritabel tarm og som følger en lav fodmap-diett (Se faktaboks).

Vi presiserer at mange med irritabel tarm kan tåle disse rundstykkene, ettersom spelt har et lavere innhold av fruktaner, men ikke alle tåler de.

Luftige og saftige

Disse elterfrie speltrundstykkene er perfekt til helgefrokosten.

Sett deigen kvelden før, la den heve over natten og stek rundstykkene om morgenen.

Langtidshevingen gjør dem både luftige, saftige og lettere fordøyelig.

Lyst på noe godt til frokost? Prøv disse deilige havrelappene

 

Du trenger (til 12 rundstykker):

300 g siktet speltmel

200 g sammalt speltmel

50 g solsikkefrø

50 g linfrø

½ ts tørrgjær

1 ts salt

2 ss saft av en sitrusfrukt

4 dl kaldt vann

 

Slik gjør du:

1. Still en stor bakebolle på en kjøkkenvekt og mål opp ingrediensene direkte i bollen.

2. Ha i sitronsaft/appelsinjuice, vann og bland deigen raskt sammen med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende.

3. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i 8-12 timer i romtemperatur, gjerne over natten.

Skal du ut på tur?  Sunne matmuffins er perfekt nistemat

 

Dagen etter:

1. Ta fram et bakepapir og strø på godt med mel. Ha deigen på bakepapiret og brett deigen et par ganger før du deler den forsiktig i to med slikkepotten.

2. Form to pølser på bakepapiret og ha over plastfolie for heving nok en gang.

3. Sett ovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens deigen hever. Når ovnen er varm, bruker du slikkepotten til å dele deigen i 12 stykker du så fordeler på bakearket.

4. Ta ut den varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over på platen.

5. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene 12-15 minutter til de er gylne på toppen. Ta ut et rundstykke og bank forsiktig på undersiden for å sjekke om de er ferdige. Hører du en hul lyd, er rundstykket ferdig. Avkjøles på rist.

Alternativ utbaking: Hvis du vil, og ikke er så opptatt av at rundstykkene skal være pene å se på, kan du lage rundstykkene ved å bruke en stor spiseskje eller en ause og legger «klatter» med deg på bakepapiret. Dette er mindre arbeid, og rundstykkene får et mer rustikk utseende.

 

Følg oss!

Instagram: @kamillenorge & @kamillepuls

Facebook: Klikk her!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!