Mannfolka våre!

Nå kan du få svar på alt du lurer på om menn! Det skal våre tre håndplukkede eksemplarer sørge for.

Mannspanelet
Kamille 1, 2009

Mannspanelet Kamille 1, 2009 Foto: Tove Forwald

Publisert

Dette er mannspanelet:

Firebarnspappa Tommy Steine (39), gift med Linda. Svarer gjerne på spørsmål om kommunikasjon, svangerskap, fødsel, barneoppdragelse, fly og fotball.

Stortingspolitiker Heikki Holmås (36) er barnløs og singel, og hevder at han ikke er så veldig på leting. Han kan mye om brudd i forhold, politikk, nerdeting, fotball, miljøvern og piercing.

Dag Evensen (37) er partner, og blir formelt gift med Ole-Christian når den nye ekteskapsloven trer i kraft i år. Han er utdannet intensivsykepleier og svarer deg på spørsmål om mannekroppen, helse, sex og samliv.

Sett mannspanelet på prøve! Spørreskjema finner du her .

- Greit at du er homo, men ikke rør meg! brøler Tommy til en lattermild Dag.

Gutta står tett i tett i studio og flørter med kameralinsen. De klistrer på seg de mest sjarmerende smil for at Kamilles lesere skal få lyst til å spørre dem om noe. Fotografen ber modellene ta et lite skritt frem.

- Det blir ett stort skritt for deg som er så liten, Heikki, erter Tommy.

Han og Dag synes synd på kortvokste Heikki, og bestemmer seg for å løfte ham.

- Sånn, ta bilde fort, hveser Dag med sammenpressede tenner og alle muskler i fullt spenn.

Dag er gammel idrettsmann med medaljer fra ungdoms-NM i friidrett. Han er rank og kjekk, med et fast, isblått blikk. Heldig, han ektemannen hans. Veltrent, trygg og forløsende. Det er lett å tro på hans påstand om at de kvinnelige sykepleierkollegaene nærmest sto i kø for å betro seg da han i flere år jobbet på intensiven. Denne kloke, ærlige mannen fra Nordvestlandet er en klassisk kjernekar, og de er det ikke for mange av¿

- Du er jo på høyde med mitt nest eldste barn, og da regner jeg med at du også er lett som en fjær, stønner Tommy til Heikki som fremdeles dingler i luften. Men nei da!

- Liten og tett er jeg vel, ja. Eller butt, som en eks så elskverdig kalte meg, humrer Heikki.

- Massiv. Sier Tommy forsonende. Men rekker du ned til pedalene?

Han klarer ikke la være å stikke en gang til.

Heikkis historie

Heikki har akkurat vunnet nominasjonen til andreplassen på SVs valgliste i Oslo, og har dermed en «sikker» plass på Stortinget også til høsten. Han er heltidspolitiker og vel så det. Han sykler rundt i Oslo fra avtale til avtale og har trippelbooka denne fotodagen. Nettmøtet med en dagsavis må avlyses, og Fredsprisutdelingen får han ta med Kamilles studiosminke på. Kanskje like greit, for han er nokså rødmusset etter all syklingen. Ørene var røde og stive da han ramlet inn i studio.

- Du heier på Brann, ja, gliser Tommy og nikker i retning Heikkis brannrøde ører.

- Jeg glemte luen min, og ørene stikker ut av hjelmen, unnskylder Heikki seg, sympatisk og avvæpnende.

Men det nytter ikke. Tommy fortsetter å dra med seg Dag på en godlynt heksejakt av denne kvikke bergensgutten, Heikki.

Heikki lar seg mobbe, og aksepterer Tommys selverklærte alfahann-posisjon. Og makan til markant ledertype i kombinasjon med varme, humor og tilstedeværelse skal man lete lenge etter. Tommy fyller hele lokalet. Det er en klisjé at røslige, bomsete menn inviterer til en bamseklem, men det må sies. Tommy er en godgutt som er veldig til stede oppi alt tullballet. Finnes det en humørsprederpris? Den bør Tommy få.

- Du overrasker meg med de bootsa og den streite skjorta, Heikki. Trodde alle i SV het Ørnulf og gikk i fotformsko.

Heikki, hikster og ler. Litt av en overgang - rett fra seriøst politisk toppmøte, til god, tradisjonell testosteronkniving i studio med, for ham, to kjemper. Men når Heikki skifter skjorte, tar det helt av. Dag og Tommy uler når de ser blanke ringer dingle i brystvortene på Heikki. Ett poeng til Heikki. Der tok han innersvingen på dem, gitt.

Og han som nettopp hadde fortalt at han er en skikkelig nerd.

- Jeg ville nok vært elektroingeniør i et annet liv. Bygget vindmøller. Og så liker jeg rollespill og brettspill og var «laiver» i gamle dager (sånn som kler seg ut i for eksempel middelalderkostymer og har seriøs rollelek i skogen over mange dager).

Uhøytidelige karer

- Sex- og samlivsspørsmål er jeg veldig klar for, skyter Dag inn, tydelig klar også for temabytte.

- Jeg har to svært frittalende søstre, og med helsefag i bunnen, føler jeg meg godt kvalifisert. Jeg kjenner kvinnekroppen - og mannekroppen, sier han ganske kry.

- Jeg har lang erfaring med mannfolk, vet dere. Det vil si, jeg kom sent i gang, men sterkt.

Dag tar ikke seg selv særlig høytidelig, og snakker uten filter. Men han hadde ikke stilt opp i bar overkropp på bilder. Der går grensen. Kamille tror ikke han har noe å skamme seg over. Han er et sukkertøy, og det er lov å prøve seg.

Heikkis kvinnehistorie er kort fortalt tre lange samboerskap, og avskjed på grått papir alle tre gangene. Han har bred erfaring med å bli dumpa. Men Heikki er damenes venn. Alle eksene stilte opp på nominasjonsmøtet med heiarop.

- Selv får jeg råd av gode venner, mine fem søsken og rådgiveren min på Stortinget som jeg deler kontor med, sier Heikki.

Han er veldig ordentlig og saklig. Det virker som han bedriver sterk selvsensur før han uttaler seg. Som politiker er det vel noen med brent barn også videre.

Tommy kan skryte av to kjempelange forhold. Han og Linda har fire barn sammen.

- Det skal sies at jeg hadde et singelår mellom de to forholdene, og da fikk jeg lekt litt. Tommy sier ikke mer om det. Nå er han er familiemann og prioriterer bursdager og skoleavslutninger.

Mer rollespill

- Jeg er veldig opptatt av å være mann. Menn er for lite mandige i dag. En mann skal ikke gå med bæresele foran på magen. Han skal ha alt av verktøy og ordne opp. Jeg tok med meg minstegutten min i leketøysbutikken og han ville ha plastkjøkken. Heldigvis klarte jeg å tvinge på ham bilbane.

Ikke helt lett å skille spøk fra alvor her, men Tommy, som karakteriserer seg selv som folkelig, mener at kompisfellesskap, rølp, bil, båt, fly og fjellturer er essensielt i en manns liv.

- Men vi menn må bli flinkere til å kommunisere med kvinner. Og de med oss. Jeg synes enda det er vanskelig med kvinner som sier en ting og mener noe annet. Eller enda verre, ikke sier noe og forventer å bli forstått.

Tommy tror han kan mye om kvinner og er for tiden en populær foredragsholder med tema kommunikasjon.

- Og jeg har dessuten mye slankeerfaring! Jeg har kommet frem til en gylden regel: Innta mindre enn du forbrenner, han klukkler av denne banale sannheten.

Det jeg ikke er god på, er kjønnssykdommer, proklamerer Tommy.

- De spørsmålene tar jeg meg av, smiler Dag.

Dag mener det går for å være ufarlig for en kvinne å betro seg til en homse.

- Jeg, som mange andre homofile, veksler mellom mine feminine og mine maskuline sider. Jeg forsøker etter beste evne alltid å gi svar når jeg blir spurt til råds, men jeg lekker som en sil, skrattler han.

- Fin sveis, Dag. Tommy har ikke sagt noe på minst ett minutt. Den stilen må nok jeg kjøre med fra neste år også, sier han kaster et blikk på Dags glattbarberte skalle og tvinner på sine egne tynne, gylne, lokker¿

Tommy får siste ordet, og gjør det på sin egen bekostning. Godklumpen.

Sett mannspanelet på prøve! Spørreskjema finner du her .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning