Den perfekte garderoben

Aldri mer kleskrise med disse tipsene

Kast, keep og kjøp inn: Her er guiden som gir deg den perfekte, multifunksjonelle garderoben.

ALDRI MER: Er dette et kjent syn hjemme hos deg også? Da trenger du disse tipsene.
ALDRI MER: Er dette et kjent syn hjemme hos deg også? Da trenger du disse tipsene. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Hvem har vel ikke vært der? Klesskapet fylt til randen - og gjerne litt til - men likevel ingenting å ha på seg.

Klokken tikker og du skulle egentlig ha vært ute av døren for 17 minutter siden, men du står fortsatt svett og stresset midt på soveromsgulvet. Det meste av garderoben ligger ved dine føtter, og du funderer i din desperasjon på hvordan det går an.

Du har shoppet regelmessig i årevis - noen ganger for langt større summer enn du både kunne og burde, og likevel står du her og har ingenting å ha på deg.

Kleskriser er et velkjent fenomen, og hvem har vel ikke etter en fortvilet runde i garderoben tatt turen på nærmeste kjøpesenter bare for å finne noe å ha på seg til akkurat det man skal neste dag eller kveld. Noe som ofte ender med feilinvesteringer og bomkjøp.

Men fortvil ikke, det finnes hjelp å få. Her er nemlig tipsene du trenger for å redigere og sette sammen din egen, helt skuddsikre, supergarderobe:

1. Få hjelp av en venn

Det kan kanskje høres rart ut å skulle kvitte seg med klær for å få mer å ha på seg, men her er ekspertene skjønt enige: De aller fleste av oss ser ikke skogen for bare trær når det kommer til klesskapet, så her er det bare å brette opp ermene.

- Stort sett de aller fleste av oss, og særlig kvinner, har altfor mange klær i klesskapet, forklarer den britiske forfatter av boken "Stuffocation", James Wallman, til Kamille.

- Det har mange årsaker, og ofte er det skremmende å skulle begynne å kvitte seg med ting.

Wallman forklarer at mange har problemer med å skulle kvitte seg med ting de har betalt mange penger for.

- Jo dyrere plagget var i innkjøp, desto verre kan det være å skulle gi det bort eller selge det. Men her må man være nådeløs, og få hjelp av en venn om du skulle trenge litt støtte.

Den amerikanske stileksperten Bernadett Vajda har samme råd:

- Fjern hvert eneste plagg fra garderoben din og prøv dem foran en ærlig venn, sier hun til Shape.

Wallmann understreker at alt som ikke passer, eller som du ikke liker eller bruker, må vekk.

- Bort med det. Nå skal du bygge drømmegarderoben!

2. Rydd opp og gi bort

Et tips kan ifølge eksperten være å sortere ting i hauger på gulvet eller på sengen, og så legge ting vekk og se om man savner det etter en bestemt lengde med tid.

- Sorter først ut de tingene du faktisk ikke har noen problemer å kvitte seg med, og få de ut av huset, sier Wallman.

Så kommer turen til alt det andre. Plaggene du skal bruke om du bare går ned 5 kilo i vekt, eller kjolen med rødvinsflekk som du bare er knyttet til. Glem det!

- Om du ikke bruker plaggene i dag, er sjansen stor for at du ikke kommer til å gjøre det i fremtiden heller, påpeker forfatteren.

Stylist og showroom manager hos This is PR, Anette Ousdal, er enig med Wallman, og tror man med fordel kan gå over med en hard hånd når det gjelder hva man skal kaste og hva man skal beholde i garderoben.

- Gi bort til UFF eller selg klær du ikke har brukt den siste sesongen, råder Ousdal til Kamille.

- Bruk så litt tid på å tenke gjennom hva slags klær det er du trenger til ditt liv, hva bruker egentlig du, både til jobb og når du skal pynte deg. Hva er det som er din stil? Her vil du helt sikkert finne en rød tråd.

3. Legg vekk og sjekk hva du bruker

KVITT DEG MED TING: Løsningen på kleskriser er ofte å kvitte seg med ting, ikke kjøpe mer.
KVITT DEG MED TING: Løsningen på kleskriser er ofte å kvitte seg med ting, ikke kjøpe mer. Foto: FOTO: Trine Jensen

Wallman foreslår videre å legge de tingene du er usikker på om du skal kvitte deg med i en pose på loftet.

Disse redder arbeidsdagen

Mange er bekymret for hva som er passende antrekk til jobb, hvor møter, konferanser og kanskje reiser i embets medfør også står på plakaten.

- Det er én stil som aldri blir feil. På engelsk kalles denne business casual, noe som vil si at den er formell nok til et kontormiljø, men også avslappet nok til å være behagelig og ikke føles for pyntet, forklarer head of Marketing & Communications hos Adecco Norge, Anne-Stine Talseth.

Stilen fungerer på formelle steder, men kan også være både personlig og spennende nok til at den passer inn på arbeidsplasser hvor man kan tillate seg å være mer kreativ.

Business casual er perfekt med dressbuker og en bluse, gjerne i et pen farge, forklarer Talseth.

- Overdeler kan fint ha litt mønster og være mer moderne om buksen eller skjørtet er nøytralt.

Når det gjelder pynt og smykker er ofte også det enkle det beste.

- Ett smykke holder, og det ser helt klart mer profesjonelt ut med et lite halsesmykke enn noe store greier med dingeldangel. Alternativt kan man bruke en pen klokke som smykke.

- Har du ikke savnet dem på 3 måneder, eller 6 måneder, kommer du ikke til å savne dem om et år heller, påpeker han.

Ett annet triks Wallman snakker om i boken sin, er å dele klesskapet i to. Du lager rett og slett en delelinje, hvor den ene siden er tom til å begynne med.

Deretter, hver gang du bruker et plagg og skal henge det tilbake i skapet igjen, så henger du det på den tomme siden, slik at denne etter hvert fylles opp.

- Lag deg en tidsbegrensning, en måned er fint. Når måneden er omme, tar du opptelling på hva det er du egentlig har brukt av garderoben din i måneden som gikk, tipser Wallman.

Sjansen er nemlig stor for at du kommer til å oppdage at du bare bruker en håndfull av klærne dine til daglig, og at det henger mange ting igjen på den andre siden av delelinjen som ikke har blitt rørt.

Ifølge eksperten, bruker faktisk de aller fleste av oss bare 20% av klærne i garderoben 80% av tiden.

4. Planlegg innkjøp og antrekk

Å gå ned i størrelse på garderobe og bli flinkere til å bruke og se muligheter med de klærne du har, betyr ikke at du for all ettertid må gi opp shopping.

- Forskjellen er at nå skal man gjøre det på en bevisst måte, forklarer Wallman.

- Du skal kutte ut impulshandling og heller finne ut av hva det er du mangler og hva du trenger som også vil la seg kombinere med det du nå har i garderoben fra før, legger han til.

Forfatteren mener mottoet bør være færre, men bedre ting.

- Bruk heller litt penger på noe du virkelig elsker og som du vet du kommer til å bruke, enn å kaste bort penger på klær hos billigkjedene - som du innerst inne vet kommer til å både nuppe og miste farge ganske raskt.

Wallman tror at man også kan ta seg tid til på tenke over kjøpet før man handler.

- Forskning har vist at ofte får man glede av bare det å tenke på alt man skal kjøpe seg. Og tenker du på et plagg i noen dager eller uker, ja, så kan det hende du er lei det den dagen du drar innom butikken for å kjøpe. Da sparte du de pengene.

5. "Shop your wardrobe"

Konseptet med å gå på handletur i egen garderobe har vært en snakkis blant dem som ønsker å kjøpe mindre og bruke mer.

REDIGER: De aller fleste av oss har for mange klær i skapet. Legg vekk det du er usikker på - har du ikke savnet dem på tre måneder, kan du gi det bort!
REDIGER: De aller fleste av oss har for mange klær i skapet. Legg vekk det du er usikker på - har du ikke savnet dem på tre måneder, kan du gi det bort! Foto: FOTO: Trine Jensen

- Her er teorien at du i stedet for å løpe i butikken og kjøpe deg noe nytt når lysten eller behovet tar deg, så skal du prøve å se på garderoben din med nye øyne, forklarer Wallman.

- Du finner helt sikkert noe som kan brukes, ting du hadde glemt at du eide og plagg med prislappen fortsatt på.

Stylist og moteblogger Jon Lundemoen tror også mange med fordel kan prøve å bruke mer av den garderoben man allerede har før man handler nytt.

- Når du finner et nytt plagg i butikken, skal du tenke over hva du har hjemme fra før, sier han.

- Kjøper du et nytt plagg, så skal du få flere antrekk ut av det ene plagget, legger stylisten til.

Lundemoen forklarer at det som er viktig når det gjelder å sette sammen den perfekte garderoben, er å finne ut hvilke aktiviteter og hobbyer driver med.

- Hvordan er jobben? Hva kreves av deg der? Hva driver du med på fritiden? Det er spørsmål du kan stille deg selv, forklarer moteeksperten.

- Finn også ut hva som er dine farger, og hvilke lengder og snitt som passer for deg, tipser han.

6. Bygg opp basisgarderoben

Basisplagg som jeans, den lille sorte, en dressbukse, et pent skjørt, en blazer, pene T-skjorter, og et par hvite bluser eller skjorter er noe alle ekspertene er enige i at bør finnes i den perfekte basisgarderoben.

- Ta vare på disse og invester i noen om du ser at det er noe som mangler. Det er disse plaggene og måten de kan settes sammen på som skal redde deg i hverdagen, sier Ousdal

FARGEKOOORDINERT: Prøv å heng opp klærne dine etter type plagg eller farge. Slike småjusteringer kan gjøre det lettere å sette sammen et antrekk hver morgen.
FARGEKOOORDINERT: Prøv å heng opp klærne dine etter type plagg eller farge. Slike småjusteringer kan gjøre det lettere å sette sammen et antrekk hver morgen. Foto: FOTO: Trine Jensen

Disse kan du bruke noen penger på mener stylisten.

- Bruk heller de billige kjedebutikkene til å kjøpe trendplagg som du kommer til å bruke en tidsbegrenset periode.

Også modell og moterådgiver i Lindex, Kathrine Sørland, slår et slag for gode og praktiske baseplagg.

- Her skal du tenke at det selve ryggbenet i garderoben din, forklarer Sørland til Kamille.

- Dette er de plaggene som skal kunne la seg kombinere både med hverandre, og også med andre plagg du har hengende i skapet. Det skal være plagg som du alltid kommer tilbake til, og som til en viss grad er temmelig tidløse, de vil være like praktiske og flotte om både to og tre år som de er i dag.

7. Bruk kvelden

Mye stress rundt antrekk og påkledning kommer av at man generelt har dårlig tid på morgenen. Da er det lett å bare ta det første og beste, eller bli fortvilet fordi i farten er det ingenting som passer sammen.

Dette har Sørland løsningen på.

- Velg ut hva du skal ha på deg kvelden i forveien, det gjør alltid jeg, røper moterådgiveren.

- Da er man gjerne mer avslappet, og har tid til å prøve seg frem litt og ender kanskje opp med et antrekk som er hakket kulere enn om man venter til de hektiske morgenminuttene med å gjøre dette.

Les også:

Lær deg hvordan de kler seg i motemetropolene

Her er reglene du må kunne før du legger ut på handletur

Stylingstips fra ekspertene: Slik får du et spennende antrekk

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også