Kvalitet på klær

Faller disse av har du nok gjort et skikkelig bomkjøp

Ekspertene råder oss til å investere i kvalitetsplagg som varer, men hvordan sjekker du egentlig kvaliteten?

SJEKK KVALITETEN: Det finnes mange måter å sjekke kvaliteten på plagget du skal kjøpe.
SJEKK KVALITETEN: Det finnes mange måter å sjekke kvaliteten på plagget du skal kjøpe. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Det er i tiden å tenke mer langsiktig når man kjøper klær, sløsing og bruk og kast er ikke lenger kult eller trendy.

Nei, nå vil vi i større og større grad handle klær som både skal vare lengre, være produsert på måter som ikke skader hverken mennesker eller miljø, og i tillegg (så klart) se bra ut.

Noen går til og med så langt som å gi opp shopping for et helt år, for å prøve å bruke de klærne man allerede har - og bli mer bevisst på hva, hvordan og hvorfor man shopper.

Forskjell på kostnad og pris

Flere og flere har den siste tiden innsett at det å betale litt mer for klærne, og ikke falle for fristelsen med billige impulskjøp hele tiden, kan lønne seg i lengden.

- Hvis klærne varer lengre, vil forbrukeren etter hvert lære den eldgamle lærdommen om forskjellen mellom kostnad og pris, forteller motekonsulent og forfatter James Dion til magasinet Women's Wear Daily

Han forklarer at prisen er det du betaler den dagen du kjøper plagget, mens kostnaden er det plagget koster deg når du fordeler det på antall ganger du får brukt det.

- Konseptet med å investere i ens egen garderobe er noe vi så vidt begynner å se, sier Dion videre.

Men hvordan vet man at det man kjøper kommer til å vare? Hva skal man se etter når man handler? Og må god kvalitet alltid bety høy pris?

Vi har funnet frem til et knippe shopperegler man må kunne, og snakket med noen eksperter om hva kvalitet på klær egentlig er.

DYRT OG BRA? Kvalitet avgjøres av mange faktorer. Materialet som er brukt i klærne, produksjonsprosessen og hva man som forbruker legger i begrepet kvalitet.
DYRT OG BRA? Kvalitet avgjøres av mange faktorer. Materialet som er brukt i klærne, produksjonsprosessen og hva man som forbruker legger i begrepet kvalitet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Dette må du se etter

Ifølge det amerikanske magasinet Lucky Magazine trenger du ikke måtte bruke en formue for å få tak i klær som holder en høy kvalitet og som vil holde seg pene. Man må bare vite hva man skal se etter.

1. Se etter klær som er fôret

Klær som er fôret ser som regel mer forseggjort og dyrere ut. Fôret gjør ofte sitt til at plagget sitter bedre på, du unngår at noe blir gjennomsiktig og det føles bedre mot huden.

Mange plagg av varierende kvalitet har også fôr, men sjekk for hva fôret er laget av. Bomull og silke er mer behagelig mot huden da det «puster» mer enn materialer som polyester og nylon.

2. Rette sømmer er best

Sjekk alltid sømmene før du kjøper. Om de virker klumpete, skjeve eller som om de er i ferd med å gå opp, bør du styre unna.

Doble sømmer eller topp-sømmer er som regel et godt tegn. Vanligvis er det plagg som er laget ekstra nøysomt og har en god kvalitet som er utstyrt med dette.

3. Mindre opplegg

Det er mer tidkrevende å sy opplegg som er små enn det er å lage de som er store, noe som ofte vil si at plagg med små opplegg på ermer og ben har en høyere kvalitet enn billigere plagg som ligner.

Du vil selvsagt også kunne finne større opplegg på plagg av god kvalitet, men som en tommelfingerregel tar et mindre opplegg lengre tid å lage, og i klesproduksjon er det slik at tid er penger - akkurat som de fleste andre industrier.

4. Pynt som sitter fast

Mange klær kommer med påsydd pynt som paljetter eller perler. Det er helt normalt at en og annen paljett faller av, også på dyrere plagg, men om det formelig drysser av deg, da har nok ikke jobben med å sy på disse vært gjort på skikkelig vis.

Et godt tips: Sjekk handleposen når du kommer hjem. Om plagget har begynt å drysse pynt før du i det hele tatt har tatt det i bruk, er det bare å ta det med rett tilbake til butikken igjen.

5. Pass på materialene

Om du lurer på hvorfor den nye leggingen eller yogabuksen din blir nuppete etter bare et par vasker, så kan du være rimelig sikker på at de er laget i en bomulls-polyestermiks, som er kjent for å nuppe etter få gangers bruk og vask.

Det beste er å velge rene naturfibere som ull, bomull og silke, da disse både kjennes luksuriøse og gode mot huden, og slipper fukt gjennom slik at du ikke blir klam og svett.

Her trenger ikke pris nødvendigvis bety at du får høyere kvalitet for pengene, les vaskelappen og se hva plagget består av, velg økologisk bomull der du kan og prøv deg frem.

Lite kunnskap om tekstiler og kvalitet

SJEKK AT DE SITTER FAST: Steiner og pynt som er skikkelig sydd fast, varsler om god kvalitet.
SJEKK AT DE SITTER FAST: Steiner og pynt som er skikkelig sydd fast, varsler om god kvalitet. Foto: FOTO: Trine Jensen

De fleste av oss kjøper nye klær for hver nye sesong - og gjerne oftere enn som så, men hvor mye vet vi egentlig om det vi kjøper?

- Mitt inntrykk er at folk flest har lite kunnskap om tekstiler, og ikke minst om industrien som produserer klærne du kjøper, sier Eirik Mogseth til Det Nye.

Han jobber som stylist, spaltist og er faglærer ved School of Fashion Industry, SOFI, i Oslo.

- I tillegg til mangel på kunnskap, tror jeg også at mange slurver med å ta vare på klærne sine.

En ting han mener mange gjør feil, er at man vasker klærne altfor ofte og for mye, og dermed sliter dem ut på denne måten.

- Prøv heller lufting og til og med frysing. Du trenger ikke vaske alt du har på deg hver eneste dag, understreker han.

Eksperten anbefaler også å se etter naturfibre når du handler.

- Jeg synes bomull, lin og silke gjør seg. Selv kjøper jeg sjelden plagg som ikke kan vaskes. Rensing er dessverre altfor dyrt i Norge, mener Mogseth.

Mogseth mener at dersom man lærer seg å handle mer bevisst, vil man ikke bare spare penger, men også miljø.

- Da må vi tilbake til teorien om å kjøpe færre, men bedre, klær, sier han.

Om bra trenger å bety dyrt, er Mogseth litt mer vag på:

- Man kan jo diskutere hva man legger i begrepet kvalitet. Det er her det spriker for mange.

Oppfatter kvalitet ulikt

Den irske motedesigneren Niamh Ryder, som blant annet har designet klær for Topshop, er enig i at kvalitet betyr ulike ting for ulike grupper kjøpere.

- Å si at noe er av kvalitet kan jo bety både at man vil at plagget skal vare lenge, men også at man har på seg noe helt unikt og håndlaget, sier Ryder til Det Nye.

Mange «high street»-kjeder kjører klærne sine gjennom lange og strenge kvalitetstester i produksjonsprosessen, som blant annet vasketester, for å være sikker på at kunden blir fornøyd. På denne måte unngår de at mange returnerer plagget på grunn av feil og mangler.

Ryder forklarer at noen butikkjeder opererer med svært lange garantier, noe som også gjør at produsenten må være sikker på at plagget kommer til å holde seg lenge.

- Dette er jo på alle måter et tegn på en type kvalitet.

I motsetning til klær fra kjedebutikker er designerklær ofte produsert i mer luksuriøse - men også mer delikate - materialer.

- Disse klærne har kanskje mer påsydd pynt og håndlagede detaljer, og er produsert i dyre materialer. De har en kvalitet i regi av det å være nesten som små kunststykker, men er jo desto mer sårbare og krever ofte rens i stedet for vask.

Produksjon er viktig for kvaliteten

Materialet er naturlig nok det viktigste for kvaliteten, men hvordan plagget er produsert er faktisk også viktig.

- Materialet er selvfølgelig viktig. Jo bedre kvalitet materialet er i, desto bedre kvalitet vil naturligvis plagget ha og det vil holde seg pent lengre, forklarer Ryder.

- Men det er ikke bare materialet som gjelder, måten plagget produseres på er ofte det som skiller dyrere klær fra dem som selges for en lavere pris, understreker designeren.

Dyrere plagg vil for eksempel ha tilbrakt en større del av produksjonsprosessen hos dem som kutter og klipper tøyet som plagget sys av.

- Dyrere klær er ofte bedre konstruert. Noe som gjør at de som regel sitter penere på og har en bedre og mer flatterende passform enn klær som er rimeligere i produksjon, forklarer Ryder.

Også designere tar snarveier

Å betale dyrt for noe gjør at vi gjerne vil tro at disse tingene er laget bedre og vil vare lengre.

- Rent teknisk sett så burde dyre klær holde en høyere kvalitet og være laget bedre enn plagg som er billigere, forklarer Ryder.

Men dette er dessverre ikke alltid tilfellet, noen ganger blir vi faktisk lurt.

- En del produsenter av designerklær har blitt fristet til å flytte produksjonen til utlandet, som India eller Kina, og er nå billige å lage, mens klærne holdes i en høy prisklasse ved å la et markedsføringsteam gjøre jobben sin.

Lar oss lure av billig mote

Da den amerikanske journalisten og forfatteren Elizabeth Cline har tatt for seg forskjellene mellom dyr og billig mote i sin bok «Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion».

- Svært mange av oss faller i fellen å kjøpe billige klær fordi vi tror vi ikke har råd til dyrere klær, forklarer Cline til Det Nye.

- Problemet er at vi shopper mye, og dermed regelrett kaster bort penger hver gang vi går i butikken med å bruke små summer hele tiden i stedet for å kjøpe færre, men bedre plagg.

Hvem har vel ikke funnet drømmekjolen som du bare elsker til over tusenlappen, men som du dropper å kjøpe fordi du synes den er litt for dyr? Og i stedet for å ta deg råd til denne, kjøper du heller fem billige kjoler som du halvveis liker - bare fordi de enkeltvis er billigere.

Forfatteren mener at det å lære seg å kjøpe dyre plagg av bedre kvalitet er en tilvenningsprosess.

- I løpet av de siste årene har prisene på klær fra kjedebutikker rast, og fenomenet med «fast food fashion» ble født. Vi kjøper mange billige plagg som er trendy akkurat der og da, uten å tenke over om det er noe som kler oss, noe vi kommer til å ville bruke om ett år og hvordan klærne vil holde seg over tid.

Ifølge Cline trenger vi å lære oss å tenke annerledes om klær og mote.

- Når vi som kunder lærer oss å verdsette gode materialer og ser forskjellen på hvordan dyre og billigere klær sitter på og holder seg, så tror jeg man vil oppdage fordelen med å kjøpe færre og bedre plagg.

Les også:

Slik klager du på klær du allerede har kjøpt

Gjett hvor mye de bruker på klær: Tre jenter - tre klesbudsjett

Har du hørt om normcore? Nå er det trendy å være anti-trendy

LAV PRIS, HØY KVALITET: Det hersker store forskjeller på hva kjedebutikker og designere regner som kvalitet.
LAV PRIS, HØY KVALITET: Det hersker store forskjeller på hva kjedebutikker og designere regner som kvalitet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også