Dusjer vi for ofte?

Du er ikke så skitten som du tror

Du trenger ikke dusje, eller vaske deg, hver eneste dag.

DUSJER I STYKKER HUDEN: De færreste trenger å dusje hver dag.

DUSJER I STYKKER HUDEN: De færreste trenger å dusje hver dag. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Hvor ofte dusjer du?

Om du er som folk flest i dag, er sjansen stor for at svaret på dette spørsmålet er: «Hver eneste dag».

I dag er det mange som dusjer både én og to ganger om dagen - til og med tre ganger for de som trener mye. Dette har blitt så vanlig at man ikke tenker over at dette kanskje strengt tatt ikke er nødvendig - for ikke å snakke om ikke helt bra for huden.

Ta egne vurderinger

Alle barneleger forteller deg at du ikke bør bade babyen hver dag, fordi dette kan tørke ut huden deres. Babyer svetter jo ikke like mye som voksne, men betyr det at man kanskje ikke trenger å dusje hver eneste dag hvis man ikke svetter mye?

Hudlege og professor dr. med. ved Hudavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus, Thomas Ternowitz, holder en knapp på at det er individuelt hvor ofte man trenger å dusje, men tror at én dusj per dag går helt fint for de aller fleste.

- Det er ok å dusje daglig, men jeg vil absolutt anbefale å bruke milde, hudvennlige såper, sier Ternowitz, som er spesialist i hudsykdommer.

- Spesielt for de intime områdene. Du finner mange gode og svært hudvennelige produkter på apoteket, som gjerne er uten både alkohol og parfyme.

Lege Sanjay Jain, som har skrevet boken «Optimal Living 360» som handler om sunn balanse for kropp og sjel, forteller til popkultur-nettstedet Jezebel at det er idividuelt hvor ofte man trenger å dusje.

- Når det kommer til dusjing, finnes det ingen fast regel som gjelder alle kvinner (eller menn), sier han.

Han mener at man heller bør ta til vurdering faktorer som miljøet, hvor aktiv du er - som jo vil si noe om hvor mye du svetter - og også din egen kropp.

Jain forklarer til nettstedet at om man befinner seg et sted med høy luftfuktighet, samler du med deg mer skitt enn du gjør der hvor luften er tørrere. I tillegg tilsier mer aktivitet også mer svette, og da har man gjerne behov for å dusje hyppigere.

KULTURELT BETINGET: I dag er det nesten forventet at man skal dusje hver eneste dag. Å innrømme at man ikke gjør dette kan få andre til å tenke at man ikke er renslig nok.

KULTURELT BETINGET: I dag er det nesten forventet at man skal dusje hver eneste dag. Å innrømme at man ikke gjør dette kan få andre til å tenke at man ikke er renslig nok. Foto: FOTO: Colourbox

Nødvendig å bruke såpe?

Noen mener at man bør droppe å bruke såpe fordi den fjerner hudens natulige oljer og snille bakterier, men Ternowitz ser ikke poenget med å droppe såpen fullstendig - så lenge man velger riktig såpe.

- Såpe kan fint brukes på hele kroppen, og hver gang du dusjer, men velg en variant som er mild nok. Såpens pH-verdi og innholdstoffer spiller en viktig rolle her, sier hudlegen.

Dr. Jain er uenig, og mener det er fint for huden å droppe såpen noen ganger og bare vaske seg i rent vann. Han poengterer at historisk sett badet folk i bare vann, og det fungerte helt fint.

- Vann er jo selve grunnlaget for renslighet, sier han til nettstedet.

Når det kommer til ideen om at man skal vaske seg med såpe og sjampo hver gang man dusjer, råder Jain leserne til å se på hvem det er som sier dette.

- Dersom du vasker håret og dusjer hver dag, vil du jo bruke opp flaskene med sjampo og såpe raskere.

Sånt blir det penger av for de som produserer disse...

Holder med underliv og armhuler

Hudpleier Tania A. Godager ved Oslo Hudpleieklinikk tror, i likhet med Jain, at folk flest med fordel kan redusere dusjingen.

- Det er klart at om man trener og svetter mye, vil man jo gjerne få vasket seg ren, men pass på å bruke riktige produkter om du dusjer ofte, sier Godager.

- Sterke såper virker uttørkende og irriterende på huden. Bruk milde produkter og husk på å smøre deg inn med en gang du kommer ut av dusjen, det vil hjelpe til med å binde fukt i huden, slik at den føles mindre tørr.

Hudpleieren forklarer at hun som regel anbefaler å ikke dusje hver dag, og hvis man på død og liv føler at man må det, at man dropper å bruke såpe hver gang man dusjer.

- Man kan for eksempel droppe å vaske hele kroppen med såpe for å unngå å tørke ut huden, tipser Godager.

- Noen ganger holder det fint med å bare vaske seg under armene og underlivet. På den måten beholder man de naturlige fettfilmen vi har på huden som beskytter oss, og hindrer at huden tørker ut.

Mer viktig med håndvask

Nettstedet Jezebel stiller spørsmålet om det ikke er uhygienisk med tanke på bakteriespredning å droppe såpen når man dusjer.

«Å ta en dusj er jo ikke bare for personlig komfort, eller for å redusere kroppslukt eller å fjerne svette og skitt, det er jo også en viktig del av god helse og forhindring av sykdom. Så hva risikerer man egentlig om man dropper såpen når man dusjer?», spør nettsiden.

Ikke så mye, viser det seg:

- Store deler av kroppen er jo dekket av klær, så det begrenser jo kontakten med miljøet rundt, forklarer Dr. Jain.

- Vi vasker jo hendene langt oftere enn vi gjør kroppen nettopp på grunn av alt hendene er i kontakt med. Vi rører ved mat, vi rører tastaturet, vi tar på utrolig mange overflater som har både bakterier og virus på seg, legger han til.

Så derfor er det helt trygt å droppe å vaske kroppen hver dag - så lenge du ikke slurver med håndvasken.

Korte, kjølige dusjer

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann Kristin Stokke, anbefaler å holde dusjene korte og la være å skru opp temperaturen for mye.

VÆR VARSOM: Om du er av typen som MÅ vaske håret hver dag, pass i alle fall på å velge en sjampo som er mild nok og ikke sliter ut håret ditt.

VÆR VARSOM: Om du er av typen som MÅ vaske håret hver dag, pass i alle fall på å velge en sjampo som er mild nok og ikke sliter ut håret ditt. Foto: FOTO: Colourbox

- Varmt vann er dårlig nytt for huden. Lunkent vann er mye mer skånsomt, forklarer Stokke.

- Og liker du ikke tanken på å dusje i vann som ikke er godt og varmt, så bør du i alle fall korte ned på tiden du tilbringer i dusjen for å kompensere. Det varme vannet gjør at porene i huden åpner seg, og fettlaget som beskytter huden fjernes litt etter litt.

Hudlege Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo er enig:

- Det er kanskje ikke så behagelig, men det er mye bedre for huden å dusje i vann som ikke er altfor varmt, forteller Bondevik til Det Nye.

- Jo varmere vannet er, dess mer fuktighet tar det fra huden din.

Les på baksiden av sjampoflasken

Det er ikke bare kroppen vi har et overdrevet og kulturskapt behov for å vaske, men håret også viser det seg.

- Mange vasker håret hver eneste dag, og hvor ofte man egentlig bør vaske det, varierer fra person til person, forteller frisør og art director hos Auster Salon & Academy, Andre Auster.

- Problemet med overdreven vask er at hårets naturlige beskyttelse, hydrolipidfilmen, kan rett og slett slites bort, spesielt om du vasker med produkter som inneholder sterke sulfater.

Vasker du vekk denne filmen som skal beskytte håret og holde det smidig, elastisk og sunt, er resultatet ofte hår som er både tørt og brusete.

Auster råder deg til å lese på baksiden av sjampoflasken før du går til innkjøp.

- Styr unna de mest aggressive sulfatene som heter SLS og SLES (Sodium Laureth Sulfat og Sodium Lauryl Sulfat red.anm.), da disse virker veldig gjennomtrengende både på hud og hår, sier frisøren.

Det du derimot burde være på jakt etter, er sjampoer som inneholder Sodium Coceth Sulfat eller Disodium Laureth Sulfosuccinate.

- Disse er mye mildere mot huden og håret, og kan brukes opptil hver dag siden de tar mye bedre vare på hårets- og hudens hyrolipidfilm, sier han til Det Nye.

Les også:

Dette er den heteste skjønnhetstrenden akkurat nå

Få fantastisk hår - uten å dusje

Derfor blir du lurt av dette

IKKE OVERDRIV: Du trenger slett ikke å dusje så ofte som du gjør mener ekspertene.

IKKE OVERDRIV: Du trenger slett ikke å dusje så ofte som du gjør mener ekspertene. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning