SKODESIGNER: Den franske skodesigneren har laget sko med røde såler siden 1992.=

SKODESIGNER: Den franske skodesigneren har laget sko med røde såler siden 1992. © Foto: Stella

Skodesigner Christian Louboutin har nå reist søksmål mot Yves Saint Laurent, melder Daily News.

Louboutin anklager motehuset for å ha kopiert hans varemerke: de røde sålene, og leverte torsdag inn et søksmål mot YSL hos Manhattan Federal Court.

Det er ikke bare sko som blir etterlignet i moteverdenen, også desingervesker blir hyppig kopiert.

Del

Kjennetegn på god design

Grunnen til at Louboutin nå anklager YSL for plagiat, er at de i år har begynt å selge sin egen versjon av sko med røde såler.

De knallrøde sålene har vært et kjennetegn på Louboutins designerhæler helt siden 1992, da han for første gang malte rød neglelakk på sålene til et par sko.

Tanken bak de knall røde er at de skal gi en forlokkende «glimt av rødt» når en kvinne går nedover gaten eller den røde løperen. Dessuten var det et par Louboutin-sko som ble kåret til årets mest sexy sko i fjor.

Ser du et par lekre, svarte pumps med røde såler, så vet du at det er et par med Louboutin designersko av høy kvalitet, og til en høy pris.

Nesten identiske såler

Louboutin krever en million dollar i oppreisning for det de mener er en krenkelse av deres varemerke og en forfalskning av Louboutin-skoenes mest karakteristiske kjennetegn, skriver Daily Mail.

«Tiltalte sin bruk av røde såler på skoene som er nesten identisk til saksøkers Red Sole Mark kan sannsynligvis forårsake og forårsaker forvirring, feiltagelse og bedrag hos relevante kunder», står det i søksmålet, som er på hele 27 sider.

Den franske skodesigneren viser til fire YSL-sko som har røde såler, og ber nå retten om å gi ordre om at YSL må stoppe produksjonen av disse skoene.

Det amerikanske Patent and Trademark Office ga Louboutin beskyttelse på varemerket i 2008, den såkalte Red Sole Mark.

KOPI?: Skoene til venstre er YSL sine Palais-sko med røde såler som Louboutin reagerer på. De til venstre er originale Louboutin-pumps med de klassiske røde sålene.=

KOPI?: Skoene til venstre er YSL sine Palais-sko med røde såler som Louboutin reagerer på. De til venstre er originale Louboutin-pumps med de klassiske røde sålene. © Foto: Net-a-porter.com, produsenten

FAVORITT: Supermodell Elle Macpherson sin favoritt skodesigner er Louboutin, og hun går ofte med sko designet av han.=

FAVORITT: Supermodell Elle Macpherson sin favoritt skodesigner er Louboutin, og hun går ofte med sko designet av han. © Foto: Stella

RØDE SÅLER: Bianco sko med røde såler til 800 kroner.

RØDE SÅLER: Bianco sko med røde såler til 800 kroner. © Foto: produsenten

Selges i samme luksusvarehus

Videre lister søksmålet opp en hel liste av «whos's who» innen moteverdenen som elsker Louboutin sine sko, deriblant rolleinnehaverne i «Sex og singelliv», «Frustrerte fruer» og «Gossip Girl».

I søksmålet står det også at Louboutin fant ut i januar at YSL selger sko med røde såler hos Saks Fifth Avenue, Barneys New York, Bergdorf Goodman, Nordstrom og Neiman Marcus - luksusvarehus hvor også Louboutin selger sine sko.

Louboutin skal ha bedt YSL om å stoppe og selge skoene flere ganger, uten at dette har skjedd.

En talsperson for Yves Saint Laurent, og eieren Gucci Group, har nektet å kommentere saken.

Ikke første gang de kopieres

Selv om det er første gang Louboutin reiser søksmål, så er det ikke første gang de røde sålene har blitt kopiert.

Flere billige skomerker har de siste årene produsert sko med røde såler. Blant har Bianco sko med røde såler i butikk akkurat nå.

Grunnen til at disse billigkopiene ikke plager Louboutin, er sikkert at man lett ser at disse skoene ikke har samme designkvalitet som hans sko. Men når YSL begynner å kopiere skoene, og har like høy kvalitet som originalene, så ser han rett og slett rødt.

Les også:

Vårens fineste boots

Nå skal hælene være lave

De spisse skoene er tilbake i motebildet

Derfor bør du unngå høye hæler

RØDE SÅLER: På Modekungen.se kan du også kjøpe sko med røde såler. Disse koster 699 kroner.=

RØDE SÅLER: På Modekungen.se kan du også kjøpe sko med røde såler. Disse koster 699 kroner. © Foto: produsenten

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!