Nettshopping

Slik blir du en proff nettshopper

Følg disse tipsene for å lykkes med shopping på nett.

BLI PROFF PÅ NETT: Med disse tipsene unngår du de vanligste tabbene når man shopper på nett.
BLI PROFF PÅ NETT: Med disse tipsene unngår du de vanligste tabbene når man shopper på nett. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Nettvett

  1. Sjekk mer enn én nettbutikk. Det kan være forskjeller i pris, service og pålitelighet.
  2. Vurder nettselskapet som selger varen eller tjenesten nøye. Vær forsiktig med totalt ukjente nettselskaper.
  3. Sett deg inn i all tilgjengelig informasjon rundt kjøpet. Gir selger tilstrekkelige opplysninger om varen/tjenesten?
  4. Vær sikker på at du har fått med deg totalsum, betalingsmåte, leveringstidspunkt og leveringsmåte.
  5. Vær sikker på at nettstedet er seriøst før du betaler på forskudd.
  6. Sjekk også at nettstedet har en sikker side. Se etter en nøkkel eller et hengelåssymbol nederst i internettleseren din og/eller bokstavene https som de første i adressen.
  7. Blir du opplyst om angrerett og om hva du kan gjøre, og hvor du kan henvende deg ved feil/mangler?
  8. Ivaretar selger dine personopplysninger og betalingsopplysninger?

(Kilde: www.forbrukerportalen.no)

Toll og moms

Handler du fra utenlandske nettbutikker, vær klar over følgende:

  • Sendinger fra utlandet med vareverdi under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie.
  • Det er i enkelte tilfeller toll på tekstiler med opprinnelse utenfor Europa. Tollsatsene ligger fra ca. fem til 15 prosent. Interiørartikler som ikke er tekstiler er uansett tollfrie.
  • Du må betale merverdiavgift (moms) på alle sendinger med verdi over 200 kr. Kjøper du en vare i utlandet pålegger staten deg denne avgiften (25 prosent) i det varen ankommer landet.
  • Det er firmaet som sender deg varen som tar betalt for frakt. Noen firmaer inkluderer fortollingsgebyr i fraktprisen. Sjekk fraktkostnadene når du sjekker priser, og finn ut om de inkluderer fortollingsgebyr.
  • Fraktfirmaet tar gjerne et gebyr for å fortolle varen og for å legge på momsen. Postens fortollingspris er 93 kr for varer med verdi inntil 1000 kr, og 188 kr for varer med høyere verdi.
  • Handler du over Internett har du rett til å gå fra avtalen (angrerettloven) innen 14 dager, uten å oppgi noen grunn.

(Kilde: Tollvesenet og www.posten.no)

Fakta om piratkopier

  • Tollvesenet avslører privatkopier ut i fra kvalitet, pris, emballering og avsender.
  • Piratkopier fører ikke til offentlig påtale og har ifølge Tollvesenet aldri vært straffesak i norske domstoler.
  • Piratkopier er svært utbredt, man får kjøpt alle typer varer folk etterspør. Det er kun profitt som driver produsentene av piratkopierte varer.
  • Piratkopiering er den raskest voksende form for organisert kriminalitet, fortjenesten er høy og straffen er lav, så en kjøpt piratkopi er i dag en direkte støtte til kriminelle nettverk som ellers også driver traficking og annen smugling.
  • Reglene om piratkopier er først og fremst gjeldene for næringslivet og ervervsmessig virksomhet, og gjelder i utgangspunktet ikke privat import med unntak av opphavsrett i forhold til åndsverksloven. Tollvesenet foretar en egen vurdering av hva som anses å være til privat bruk.

Kilde: Tollvesenet

Mange har oppdaget fordelene ved å handle på nett. Du kan for det første sitte hjemme i ro og mak mens du handler, prisene er gjerne lavere i utenlandske butikker, du finner spennende klær de ikke har i kjedebutikkene og ikke minst kan du gjøre et skikkelig kupp.

Men hvordan gjør du vellykkede kjøp når du hverken får prøvd eller sett plagget? Blir du forvirret av toll- og momsreglene? Her er alt du trenger å vite for å bli en proff nettshopper.

Del

Smarte utenlandstips

Når du først har funnet de beste butikkene på nett, er det bare å starte letingen etter godbitene.

Et nyttig verktøy å ha tilgjengelig, er en valutakalkulator slik at du raskt kan finne prisen i norske kroner. Sjekk her hvordan du kan google deg fram til prisen i norske kroner. Det er også kjekt å ha en omregningskalkulator slik at du lett kan overføre målene på størrelsene i centimeter.

Det er heller ikke alle nettbutikker som sender til Norge, men du kan likevel få varen sendt hjem til deg uten problemer. Du kan for eksempel bruke fraktselskapet jetcarrier.com. Da bestiller du en pakke fra en nettbutikk som ikke vil sende til Norge, og oppgir JetCarriers adresse. Så videresender de pakken til Norge.

Fram med målebåndet

Størrelsene er en viktig faktor når du handler på nett og ikke kan prøve plaggene før du kjøper. På de fleste nettbutikker angir de både størrelsen og hvor mye dette tilsvarer i lengde på de forskjellige kroppsdelene. Derfor bør du ta fram målebåndet og ta mål av de forskjellige kroppsdelene, så du vet nøyaktig hvilken størrelse du må ha.

Regn gjerne om tallene i tommer også, slik at du har full oversikt når du handler i utenlandske nettbutikker.

Du bør ta mål av lengden på bein og armer, bredden overs skuldrene, rundt brystet, midjen og rundt hoftene.

Det er også lurt å ha en oversikt over forskjeller på utenlandske størrelser. Både amerikanske, britiske og italienske størrelser er annerledes enn de vi bruker her hjemme.

Begrens søket

Mange av nettbutikkene inneholder gigantiske mengder varer, og det er lett å bli overveldet av å lete rundt uten å ha en plan.

Ha en liste over hva du er ute etter, og søk etter varene så spesifikt som mulig for å gjøre det enklere for deg selv.

Benytt deg av funksjonene på nettstedet, og legg det du finner i ønskelisten eller «watch list», som de fleste av nettstedene har. Slik har du oversikten når du skal bestemme deg senere.

Om varen du ser etter er utsolgt, kan du som regel registrere mailadressen din slik at du blir kontaktet straks din størrelse er tilbake på lager.

Smarte tips om vintage

Når du handler brukte klær på nett er målebåndet ekstra viktig, siden størrelsene var annerledes før i tiden. Det er også en del andre ting du bør tenke på når du skal kjøpe brukte klær uten å ha sett dem først.

Sjekk om plagget har flekker, vond lukt eller andre mangler som gjør at det kan bli et bomkjøp. På nettsteder som eBay er selgerne flinke til å oppgi dette, da de blir målt på hvor nøyaktig beskrivelsen er av varen. Ikke nøl med å spørre selgeren om det er noe du lurer på.

Sjekk alltid størrelser og mål, så du ikke risikerer å sitte igjen med et plagg som er for lite. Ikke kjøp plagg som ikke passer med tanken om at du sikkert kan sy det inn, om du ikke er dreven på symaskinen. Ofte er det ikke så enkelt som man forestiller seg.

Se opp for falske varer

Om du skal kjøpe designervesker eller andre designplagg, vær oppmerksom på at det florerer av falske kopier der ute. Lær deg hvordan man skiller ekte vare fra falsk, og vær ekstra nøye med hvem du handler av. Når du handler designvarer, bør du alltid få med kvittering eller bevis fra motehuset.

Når prisen er mistenkelig lav, er ofte varen falsk. Tenk at når noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det. Skjønnhetsprodukter skal alltid komme i orginal emballasje. Ikke kjøp fra selgere som bruker illustrasjonsbilder, og sjekk alltid hvordan orginalvaren ser ut og hva den heter før du kjøper fra andre selgere.

Vær klar over dine rettigheter

Selv om du handler på nett, har du likevel full returrett. Unntaket er nettauksjoner som eBay, da oppgir selgeren om du kan bytte varen eller ikke.

Når du handler på nett, er det to betalingsmåter du kan benytte deg av for å gjøre det tryggere. Du kan enten betale med et kredittkort, da kan du få pengene tilbake fra kredittselskapet om det skjer noe med varen din.

Et annet alternativ er å betale via PayPal. Det er en trygg betalingsmåte, som garanterer deg pengene tilbake om noe skulle gå galt. Du kan betale med Paypal i flere store nettbutikker og hos de fleste selgerne på eBay.

Unngå avgiftssjokk

En annen ting du må være oppmerksom på, er de ekstra avgiftene. Sjekk alltid hva det koster for frakt av varen før du betaler.

Noen nettbutikker opererer med forskjellige leveringsmåter, slik at du selv kan avgjøre hvor mye frakten kommer på. Ekspresslevering koster selvfølgelig ganske mye mer enn når pakken sendes som B-post.

Om du handler for over 200 kroner, må du betale moms også. I tillegg kommer diverse avgifter og gebyrer fra Posten.

Få mer informasjon om tollbestemelsene på nettsiden Toll.no.

Les også:

Slik gjør du kupp på nett

Google vil gjøre nettshopping enklere

Spar penger på skjønnhetsprodukter

Slik unngår du nettfellene

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også