Magasinet Det Nye har i høst gjort en undersøkelse blant sine lesere, som viser at mange unge jenter og kvinner frykter å gå hjem alene i mørket.

Svarresultatene taler sitt tydelige språk:

17 sider med tekst fra topp til bunn, der jentene forteller om tiltakene de gjør for å føle seg trygge når de skal hjem om kvelden.

Dette svarte jentene om hva de gjør:

- Jeg går alltid med telefonen i hånda og jeg tar som oftest ut strikken i håret, fordi jeg en gang leste at det var anbefalt å gå med løst hår når man gikk alene. Dette er fordi det er lettere for en evt overfallsmann å få tak i deg når han kan ta tak i hestehalen enn å få samlet hele håret først.

- Nøkkel i hånda som selvforsvar i tilfelle noen prøver å angripe, mobilen i hånda med nummer til politi eller kjæreste fremme på diplayet. Går alltid omveier og søker veier der folk bor langs eller det er trafikkert.

- Jeg sender alltid en melding til mamma når jeg begynner å gå og melding til den jeg var hos når jeg kommer hjem. På denne måten vet alltid noen hvor jeg er. Er livredd for å gå hjem alene, og kommunen har skrudd av gatelysene etter tolv, så det føles ut som vi har portforbud. Selv om jeg bor i en liten så er jeg kjempe redd, derfor tar jeg ofte med joggesko så jeg kan løpe hjem."

- Lar aldri vesken henge på ryggen. Hører aldri på musikk eller lignende som krever ørepropper/hodetelefoner."

- Går fort, hører på musikk.

- Later som jeg prater med noen i telefonen.

- Henger meg på andre grupper med folk, så det ikke ser ut som jeg går alene.

 

KJENNER FRYKT: 92 % av dere er redde for å gå alene hjem i mørket, ifølge en undersøkelse Det Nye har hatt. Hva er det som skjer?

Trygt hjem - 8 råd

Her er noen av rådene de 662 norske jentene som var med i Det Nye sin undersøkelse kom med.

1. Ha mobil i nærheten - lett tilgjengelig i hånden eller i nærmeste jakkelomme - ikke bli stressa med masse andre saker slik at det kan hende jeg må lete/fomle etter den.

2. Ha med overfallspray som kan markere en evt. overfalls/truende person med rødfarge og som gir svie i øyne.

3. Alltid gi beskjed til noen om at nå drar jeg og gir beskjed når jeg er kommet hjem - slik at hvis de ikke hører fra meg kan etterlyse meg.

4. Forsøker om mulig å ha telefonkontakt med noen f.eks samboer under hele gangen hjem.

5. Jeg prioriterer å ha med skifte til godt skotøy hvis jeg har høye hæler slik at jeg kan løpe raskt og effektivt ved behov.

6. Jeg prøver å være bevisst på å gå med rak rygg og bestemt gange slik at jeg fremstår som oppegående og i stand til å sette grenser. 

7. Jeg velger hovedgater hvor det er god belysning og gjennomfart av andre mennesker selv om dette innebærer lengre tid hjem enn å ta snarveier i mindre trafikkerte og mer mørklagte gater.

8. Jeg har aldri musikk i øret uansett, dels for å kunne høre hva som foregår rundt meg, men også for å ikke kunne tolkes som et lett offer.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!